Vo voskresnuvanjeto na Isus veruvaat site hristijani. Ovde mi bese zbor za toa kako moze da bide raspnat na stolb.
Pa vo Noviot Zavet ubavo si pisuva na nekolku mesta deka e krst.
Na primer:
"I izleguvajki najdoa covek od Kirina po ime Simeon i go nateraa da Mu go ponese krstot." (Ev. Matej 27, 32, sporedi i Marko 15, 21, Luka 23, 26)
" " I govorea: Ti koj za tri dena ja rusis crkvata i za tri dena ja pravis, pomogni si samiot sebesi, ako si Sin Boziji, i slezi od krstot." (Ev. Matej 27, 40, spored i Marko 15, 29-32)
Koga Isus e veke voskresnat i se prikazuva na svoite ucenici prviot pat apostolot Toma ne e so niv i ne im veruva na ostanatite apostoli i veli " Dodeka ne gi vidat ranite na racete Negovi, ranite od klinovite ..."( Jovan, 20, 25)
Zosto togas upotrebil mnozina, apostolot bil svedok, znael dali bil na krst ili na stolb, ne bi rekol togas klinovite tuku klinot, zatoa sto ako e prikovan na stolb bi bil eden klin, samo ako e raspnat na krst moze da bidat dva klina.
Isto taka se drzat do ovoj citat od Biblijata:
" Bogot na tatkovcite nasi Go podigna Isusa kogo vie Go ubivte obesuvajki Go na drvo".
Isus e raspnat kako sto se gleda od pogore, zatoa sto za da bide RASPNAT racete ednostavno mora da Mu bidat rasireni, a ako bil na stolb nevozmozno e da Mu bile rasireni.
A krstot se razbira deka e drvo, od drvo e napraven, nitu e od metal nitu od plastika.