Jas mislam deka ateizmot povekje se bazira na ona sto e vidlivo, dopirlivo, sluslivo t.e. postoecko/materijalno, a verata(bilo koja) se bazira tokmu na nesto sprotivno nesto sto e nevidlivo, nedopirlivo, nesluslivo t.e. na nesto sto ne postoi, nesto sto ne e vo materijalna sostojba, tuku vo duhovna i zamislena sostojba.
Inaku ateizmot e najmnogu zastapen kaj licata intelektualci, a isto taka i agnosticizmot, sekularizmot, pa i protestantizmot(pripadnost kon nekoja crkovna sekta od protestantskite hristijanski ucenja).
Inaku po sto moze da se utvrdi dali nekoj e ateist ili ne, a pak zarem onie sto mislat t.e. se samo-narekuvaat i se zamisluvaat deka se golemi vernici, zarem navistina se tolku pobozni i bezgresni, sekako deka ne se.
Eve jas na pr. sebesi ne se okarakteriziruvam ni kako vernik, ni kako ateist, zasto?? Pred se veruvam vo ona sto go gledam, slusam, dopiram t.e. materijalnoto/postoeckoto, a ne vo ona nevidlivoto/duhovnoto/nepostoeckoto, isto taka voopsto ne slavam slavi, vo crkva(pravoslavna) odam dosta retko, nikogas vo mojot zivot ne sum postel, ne odam po zadusnici i ne go odobruvam obilnoto nosenje na pijalaci, piti, torti, kolaci, banici i dr. jadenja so toni po grobista za vreme na zadusnicata, isto taka ne go odobruvam i ne mi se dopagja palenjeto na dzinovski koledarski ognovi, patem toa e star paganski slovenski obicaj, koj nema vrska so pravoslavieto.
No od druga strana, gi pocituvam i gi sakam svoite bliski(semejstvoto)kolku sto mozam povekje, isto taka i drugite lugje gi pocituvam, ne pravam losi dela, ne lazam, ne kradam, mrazam nasilstvo i kriminal, od nikogo ne baram nesto da mi dade, nitu pak jas sakam na nekogo nesto da davam, sekako samo na svoite najbliski, a na tugjinci nadvor od mojata kukja ne, osven ako nekoj nesto mi pomognal vo zivotot, pa covecki e da mu pomognam i da mu se oddolzam i jas. Isto taka najmnogu mrazam nekoj da me navreduva, kleveti i da mi se mesa vo privatniot zivot, toa najmnogu go mrazam i takvata/takvite licnost/i ne mozam da gi pomislam i gi mr'zam do koska. Od ednostavna pricina sto jas na nikomu ne mu se mesam vo privatniot zivot, ne klevetam i ne navreduvam i sakam takviot odnos da go imaat i site drugi kon mene. E sega site lugje ne sme isti i nikogas nema ni da bideme, mora da postojat i zlobnici, no za niv jas velam gospod(ako stvarno postoi) neka gi kazni.