Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Што мислите дали случајно Ајнштајн (евреинот кој што е оженет за србинка) во виорите на втората светска војна ја одкрива “атомската бомба“ и им ја предава на американците?

Што мислите за Гаврило Принцип кој што на видовден 1914 го отепува австроунгарскиот цар и со тоа ја подотвори вратата за првата светска војна и комунистичката револуција?

Случај?

Паѓањето на 14ти Далаи Лама, кој - одкако како 14 годишно дете ја доживеа окупацијата од страна на атеистичка кина - 14 години после втората светска војна мораше (за првпат во историјата) да ја напушти својата царевина?

И така, сите родови од Авраам до Давид се четиринаесет; и од Давид до преселувањето во Вавилон се четиринаесет родови; а и од преселувањето вавилонско до Христос - родови четиринаесет.

(Матеј 1:17)
И јас точно 14 пати прдам под јорган секоја вечер, и дури можам да ти дадам научно докажана дефиниција зашто баш 14. Спијам точно 7 часа, за тие седум часа сакам температурата под јорган ми биде по мерак. Ама пошо не сум богат за јорган со термостат, прдам 2 пати на саат, а прдешката е најчесто 2-4 степена повисока од телесната температура што компензира за 2-3 степена пониската температура на воздухот под јорганот и така мене ми е топло. А пошто не го дигам јорганот за да не ми искочи топлото, не ми ни смрди. Перпетумобиле.

И сеа бог мене ми наредил да спијам 7 саати и да се греам со прдење под јорган? Или јас си наредив дека 7 саата ми се доста пошо нејќам да губам време од денот на спиење?

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Ако мислиш дека Исус тоа го рекол за да се колеме и тепаме, тогаш се приклучувам на мислата : “ Човечката глупост (навистина) нема граници!

Сознанието на научниците и неверниците е ограничено, Духот БОЖЈИ е СОВРШЕН!
Ништо не е совршено, па дури ни тоа што ти го нарекуваш Бог или Божји дух. Тоа е само нешто кое постои во твојата глава и ти мислиш дека е премногу големо па му придаваш толкаво значење што дури понизно се однесуваш спрема таа мисла во твојата глава. Твојот Бог не е совршен, затоа што за совршенството не се потребни зборови да го опишат, не се потребни сомненија, не се потребни приказни за да го знаеш тоа, туку поради тоа што е совршенство би требало сите безусловно и без никакво сомнение да го прифатат како такво. Твојот бог не е таков.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Биди храбар па прочитај го и следниот стих!

А ако се’уште мислиш и веруваш дека Исус тоа го рекол за да се колеме и тепаме, тогаш потполно се приклучувам на мислата : “ Човечката глупост (навистина) нема граници!

.
Добро е што се приклучи на мислата, бар си признаваш.
Пријателе, просто е, ти велиш дека човекот е дух во тело, ја ти кажуем дека човекот е тело кое функционира поради еден негов дел, односно мозокот, кој работи на микро струја. Крај на приказна. Духови се за у цртани филмови, Исус за филмови за празници, и за изговор на црквите да ви ги зимаат парите. Се друго е излишно за демагогија. Цел живот може да тупите со слепото веруење во нешто што везе немате ни самите шо е, 95% од вас верниците ја немаат прочитано библијата, или си фучат некоја своја верзија на религијата, не нарекувате нас атеистите верници во атеизам, очито и тоа везе немате шо е, једин заклучок шо можам да го изнесам за 98% од верниците е дека сте прости.

Всушност од религииве, једино го поштуем будизмот, врз основа на тоа малку што знам за него, сепак, не го гледаат Буда како бог некој што везе немаат кој е, туку како човек што живеел и умрел, ама ги научил на некој начин на живот кој ден денес им функционира, и тие не веруваат слепо, оу буда гив аз сам мани мај кид вантс ан ај под. Туку си се придржуваат на кодекс, и го почитуваат за неговото дело. Крај на прича.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
.
Научниците можат во секој момент да ги докажат своите сознанија, но богот не може да го докаже својот дух.... или самиот себеси, сеедно.
Зошто да верувам во некоја прикаска без докази?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Научниците можат во секој момент да ги докажат своите сознанија, но богот не може да го докаже својот дух.... или самиот себеси, сеедно.
Братко, не ги сфаќам жими вујна еј, зашо не засноваат религија врз бајка од дизни? Бар поише аргументи и докази има таму ебаго

Член од
17 декември 2011
Мислења
26
Поени од реакции
18
Да ги поштедам од мачење, ќе го добиеш најобичниот и неаргументиран одговор како и секогаш - Бог нема потреба од докажување, он е семоќен и не одговара пред човештвото, неговите патишта се мистериозни.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ништо не е совршено, па дури ни тоа што ти го нарекуваш Бог или Божји дух. ...
Поради јаката невера се’уште не можеш да Го запознаеш Совршениот БОГ - во Името и Срцето Исусово - затоа тоа го велиш така!

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Поради јаката невера се’уште не можеш да Го запознаеш Совршениот БОГ - во Името и Срцето Исусово - затоа тоа го велиш така!
Ти брат, сто посто си поп. Или некој таков маафакер шо се плетка по цркви џамии енд шит.

Да те прашам вака нешто, да зеам сеа да напраам едно дете, и да го однесам некаде каде што нема да има контакт со други луѓе, ќе знае ли што е вера, кој е исус/мухамед/алах/буда/џони браво/силвестер сталоне? Ако успееш да ми докажеш со аргументи и факти дека тоа дете ќе знае, јас уште сега ќе отидам у црква и ќе се прогласам за најголемиот верник фанатик на плантава.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Научниот, секуларниот (атеистичкиот) свет е заснован на истражување, експерименти, логика, разум, научен метод, научен скептицизам, такви работи.
Религиите се засновани на по некоја света книга и повторување мантри. Мислам дека е повеќе од очигледно кое од овие две бара слепа верба.
За да можеш да тражиш и истражуваш, да експериментираш, логички размислуваш, да развиваш научна методика, научен скептицизам, ... нели треба да ти биде нешто дадено?

Нешто што ќе биде објект на твоето истражување и нештото со што ќе можеш да го спроведеш тоа истражување?

Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?
(1 Коринт. 4:7)

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат за Совршената Вистина. Сите!

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат

(Евреи 8:11)

.

Член од
17 декември 2011
Мислења
26
Поени од реакции
18
Од што се почнува и како се оди понатаму, се тоа е дефинирано во научниот метод. Даденото во никој случај не може да биде празноверно бладање, како целиот твој црвен текст, сосема неповрзан со моето мислење. Како што кажав, повторување мантри.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
За да можеш да тражиш и истражуваш, да експериментираш, логички размислуваш, да развиваш научна методика, научен скептицизам, ... нели треба да ти биде нешто дадено?

Нешто што ќе биде објект на твоето истражување и нештото со што ќе можеш да го спроведеш тоа истражување?
Oh there is gooood. I see it now. Oh, wait....
Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?
(1 Коринт. 4:7)
Кур. Ќути среќа не сум примил.
Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат за Совршената Вистина. Сите!
Е ај баш да видам. Се нешо доаѓа, ама никако да дојде. Да не го утнало патот?

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат
дека си жива превара?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ти брат, сто посто си поп. Или некој таков маафакер шо се плетка по цркви џамии енд шит.

Да те прашам вака нешто, да зеам сеа да напраам едно дете, и да го однесам некаде каде што нема да има контакт со други луѓе, ќе знае ли што е вера, кој е исус/мухамед/алах/буда/џони браво/силвестер сталоне? Ако успееш да ми докажеш со аргументи и факти дека тоа дете ќе знае, јас уште сега ќе отидам у црква и ќе се прогласам за најголемиот верник фанатик на плантава.

Мудроста БОЖЈА не живее во храмови градени од човечка рака, туку во еден храм кој што е сограден од БОЖЈАТА Рака!

Тоа е Мудроста БОЖЈА Којашто Совршениот БОГ за спасение на сите ја отелотвори во Исус и Којашто живее (предсе’) во дечјото срце!

Преку Таа Мудрост, БОГ - во мајчина утроба - ме создал мене, тебе, сите луѓе и се’ што е добро на овој свет!

Преку Таа Мудрост, БОГ се’ одржува и повржува!

Нема поголема случка во човечкиот живот од таа кога човекот ќе се разбуди за Таа универзална и се’опфатна Мудрост БОЖЈА!

За Неа сведочат вистинските Апостоли и следбеници Христови кога велат:

„Стани ти што спиеш, воскресни од мртвите, и Христос ќе те осветли!”

(Ефес. 5:14)

--- надополнето: 18 декември 2011 во 19:34 ---
Од што се почнува и како се оди понатаму, се тоа е дефинирано во научниот метод.
Даденото во никој случај не може да биде празноверно бладање, како целиот твој црвен текст, сосема неповрзан со моето мислење. Како што кажав, повторување мантри.
За да можеш да дефинираш, да учиш, да истражуваш, ... нели мора да имаш очи, уши, срце, ум ... :)

Знаеш ли дека човек може да има очи а да нее во состојба да Го види најважното, може да има уши а да не може да Го слушне најважното, да има срце а да не Го чувствува најважното, да има ум а да не Го свати најважното, ...?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Мудроста БОЖЈА не живее во храмови градени од човечка рака, туку во еден храм кој што е сограден од БОЖЈАТА Рака!
А затоа значи поповите возат беемвееа?
Тоа е Мудроста БОЖЈА Којашто Совршениот БОГ за спасение на сите ја отелотвори во Исус и Којашто живее (предсе’) во дечјото срце!
Истото важи и за децата родени со предиспозиции за сериски убијци рецимо. God, you are great so far.

Преку Таа Мудрост, БОГ - во мајчина утроба - ме создал мене, тебе, сите луѓе и се’ што е добро на овој свет!
Ноуп, мене ме создале мајка ми и татко ми дур се работеле. За тебе незнам.

Преку Таа Мудрост, БОГ се’ одржува и повржува!
Ако одржуе се, ќе те прашам по тристапеесиљадити и девестоќетрспести пут, зашто кој кур светов иде у пичку материну? (слободна воља не го прифаќам како одговор, сакам факт!)
Нема поголема случка во човечкиот живот од таа кога човекот ќе се разбуди за Таа универзална и се’опфатна Мудрост БОЖЈА!
Wrong! Најголема случка е да те силуваат у затвор, втора најголема е коа ќе умреш.

За Неа сведочат вистинските Апостоли и следбеници Христови кога велат:

Чие постоење не е утврдено, и исто така не е утврдено дали биле под дејство на психотропни супстанци. Знаеш, пеќурки, трева, хаш..

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
1. Мудроста БОЖЈА не живее во храмови градени од човечка рака, туку во еден храм кој што е сограден од БОЖЈАТА Рака!

2. Тоа е Мудроста БОЖЈА Којашто Совршениот БОГ за спасение на сите ја отелотвори во Исус и Којашто живее (предсе’) во дечјото срце!

3. Преку Таа Мудрост, БОГ - во мајчина утроба - ме создал мене, тебе, сите луѓе и се’ што е добро на овој свет!

4. Преку Таа Мудрост, БОГ се’ одржува и повржува!

5. Нема поголема случка во човечкиот живот од таа кога човекот ќе се разбуди за Таа универзална и се’опфатна Мудрост БОЖЈА!

6.За Неа сведочат вистинските Апостоли и следбеници Христови кога велат:

1. Божји храм изграден од мајстори? Тоа е божјата рака? Пу да ти ибам руката да ти ибам.
2. Твојот совршен бог е дотолку совршен што им наметнува чувство на вина уште од раѓање на сите негови следбеници. Да ти се плукнам на стравопочитта.
3. Извини ме, мене штркот ме донесе.
4. Мудроста е човечна и тоа не ја прави божја.
5. Нема поголема случка од тоа кога првпат ќе пробаш пиво. После цел живот го пиеш, а може и после животот. Не знам, никој не ми кажал.
6. Пивските следбеници велат:
„Во пивото е моќта“

Член од
17 декември 2011
Мислења
26
Поени од реакции
18
Беспредметна е расправија со човек чии мислења изгледаат како резултат на религиозен транс. Ќе чекам некој пообразован верник пред да се вратам во дискусијава. Среќно клањање, спирос.

Kajgana Shop

На врв Bottom