Видете зошто бугарите немаат своја историја, па ја крадат нашата

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Компарацијата со македонската азбука ти е тежок фејл. Азбуката (кирилицата) не е создадена на база говорот на населението во Бугарија. Таа е само модификација на буквите од глаголицата, а глаголицата е создадена на база словенските говори на македонските склавинии.

Прегледај го приврзокот 37948

The chronicle of Theophanes the Confessor.
Такво нешто е напишано од "Атанасиј Библиотекар" и е датирно кон 785 година односно станува збор за Константин VI кој:
Во својата осумнаесетта година од царувањето си Константин опленил Склавиниите од Македонија, а останатите жители покори. Станува збор за Византиската тема Македонија, која како територија во тоа време не е на дури и еден сантиметар од т.н. денес регион Македонија.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Такво нешто е напишано од "Атанасиј Библиотекар" и е датирно кон 785 година односно станува збор за Константин VI кој:
Во својата осумнаесетта година од царувањето си Константин опленил Склавиниите од Македонија, а останатите жители покори. Станува збор за Византиската тема Македонија, која како територија во тоа време не е на дури и еден сантиметар од т.н. денес регион Македонија.
Леле каков гнасен и прост турко-монголски лажго си ти, Бог да чува и да брани!!!

Каква "Византиска тема Македонија" во 785 година бре токмак еден неписмен?!?
Кога е формирана "Византиската тема Македонија", знаеш ли?!?

А што правиме што уште скоро 130 години предходно, во 658 византискиот император Констанс II води војна со "СКЛАВИНИЈА" во Македонија, кога сеуште нема ни трага ни глас од некакви си "Бугари" на Балканот?!?



Ајт сиктер таму во Азија да си бараш кој ти е јазикот и корените...
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Толку ви се слаби “доказите“ што тресите глупост до глупост. Темата Македонија е така наречена од Византија затоа што тие многу добро знаеле каде е и до каде е Македонија и каде се живеат Македонци како автохтоно население. Тракијците Биле Македонци по сите свои карактеристики и нема зошто да не биде и Тракија наречена Македонска Тема. Вашите романтичарски тези дека Тракијците биле некакви си стари Бугари, можете да си ги напикате (знаете каде).

Василие не бил наречен така Вулгароубиец затоа што убивал луѓе со националност Бугарска (војската на Самоил не била составена само од една нација), туку луѓе прости (неблагородници) кои се дрзнале да посакаат да станат благородници. (Иако поверојатно е дека со тој прекар се здобил при својот источен поход).

Македонската азбука (редно е веќе да ја нарекуваме така, зошто да имаме Латиница, а не Македоница?) е создадена во Македонија, врз Македонските говорни и писмени правила, врз основа на древното Македонско писмо (од кое после настанала Грчката азбука и Латиницата), а не врз Глаголицата. Галголицата е еден (би рекол неуспешен) обид да се создаде ново, оригинално писмо, кое ќе се разликува од останатите (останатите - бидејќи веќе Древното писмо било присвоено, или делови од него, од Грците и Римјаните).

Но бидејќи тоа писмо се разликувало поприлично од она на кое писмените луѓе биле навикнати и глаголицата тешко се пробивала во општа употреба, нужно се наметнало враќање кон изворното Македонско писмо со негово прилагодување и кодифицирање. Со милениуми тоа писмо било во употреба на Балканот и тешко се искоренувало, го има запишано врз камења и предмети од југ до Винча кај Белград (и подалеку). Инаку, ако тоа не било така слично со современата Македоница, како би го прочитале и денес?
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Сте ја згрешиле адресата, дечки. "Четврти километар" е тука:
http://www.svnaum.com/history.html

Како покажав погоре, "Склавиниите од Македонија" се токму словенски племиња од денешна Источна Тракија т.е. од тогашната византиска тема Македонија.
Веќе ти покажав на што се макеоднски склавинии - оние од источна Тракија ;)
Каде била Македонија е јасно. Се работи за периодот околу 760 година - делото е од Теофан Исповедник односно од Георги Сингел.
Каде била и кој живеел во Македонија може да прочиташ во делото на Константин Порфирогенит (византиски император кој владеел помеѓу 913-959) "За темите".
ТРЕТЬја ОБЛАСТЬ СТРИМОНСКАја
"Эта область соединена с Македонској, и потому нигде не упоминаетсја о неј в смысле области, напротив она отнесена в разрјад клисур. Тут вместо Македонјан живут Скифы, которых јустинијан Ринотмит поселил в горах Стримонских и их теснинах."
http://www.vostlit.info/Texts/rus11/Konst_Bagr/De_Thematibus/text2.phtml?id=734
Ова значи дека во другите региони од областа Македонија формираната уште од Римјаните живееле Македонци до моментот кога Константин Порфирогенит го пишува делото.
Во меѓувреме се случуваше следното во односите меѓу Бугарија и Македонските Склавинии (каков Пресијан какви глупости):

-"Повест врмених лет" - "Дојдоа од Скитија, наречена Хазарија, спомнатите Бугари и се населија на Дунав. И беа насилници на Словените"

-КАН ТЕЛЕЦ - 760-763- 208 000 Словени преминуваат од Бугарија во Византија

- ХАН ТЕЛЕРИГ- 768-777 - Березитите се нападнати од Бугарите
Бугарскиот хан Телериг во 773 г. испраќа 12000 војска против Берзитија, за да ја опљачкаат, а населението како робови да го пренесат во Бугарија, но Византија ја спасува Берзитија со 80.000 војска (Васил Н. Златарски "Историја на П'рвото б'лгарско Царство. I. Епоха на хуно-б'лгарското надмоштие (679—852)" I изд. Софија 1918, стр. 303, 302).

- ХАН ОМРТАГ - 814-831 - Словените и Бугарите се различни
КАН СјуБИГИ ОМУРТАГ Е ОТ БОГА АРХОНТ В ЗЕМјаТА, ГДЕТО СЕ Е РОДИЛ. ОБИТАВАјКИ СТАНА НА ПЛИСКА, С'ГРАДИ МАЛ'К СТАН НА ТИЧА И ПРЕМЕСТИ (ТАМ) ВОјСКАТА СИ СРЕштУ Г'РЦИ И СЛАВјаНИ. И НАПРАВИ ИЗКУСНО МОСТ НА ТИЧА ЗАЕДНО С МАЛКИја СТАН И ПОСТАВИ В ТОЗИ МАЛ'К СТАН ЧЕТИРИ КОЛОНИ, А В'РХУ КОЛОНИТЕ ДВА Л'ВА. НЕКА БОГ УДОСТОИ ПОСТАВЕНИја ОТ БОГА АРХОНТ, КАТО ГАЗИ (ИЛИ ДА ГАЗИ) ДОБРЕ С КРАКАТА СИ ИМПЕРАТОРА, ДОКАТО ТЕЧЕ ТИЧА И ДОКАТО ... , КАТО ВЛАДЕЕ НАД МНОГОТО Б'ЛГАРИ И КАТО ПОДЧИНјаВА ВРАГОВЕТЕ СИ, ДА ПРОЖИВЕЕ В РАДОСТ И ВЕСЕЛИЕ СТО ГОДИНИ. ВРЕМЕТО П'К, КОГАТО СЕ С'ГРАДИ (ТОВА), БЕШЕ ПО Б'ЛГАРСКИ СИГОР ЕЛЕМ, А ПО ГР'ЦКИ 15 ИНДИКТИОН

-ХАН ПРЕСИЈАН - 836-852- Бугарите и Словенските племиња се противници
„Пресијан од Бога владетел на многу болгари, го испрати кавханот Исбул после давањето на војска нему и на боилот Коловур против Смолјаните.
" Георги Монах зборува за пакоста на бугарскиот хан Пресијан што ја направил врз Славинија, кога Тома Славјанинот кренал бунт против Византија, таа ги замолила Бугарите да го задушат бунтот на Македонската Славинија; „реки крв“ потекле од убиствата на Бугарите што ги извршиле врз жителите на Македонска Славинија, известува средновековниот хронист Георги Монах"
http://mk.wikipedia.org/wiki/Македонска_Славинија

-Околу 900 г., според Јован Каменијат, Стримонците, Сагудатите и Драговитите се сојузници на Византија, а другите соседни племиња плаќаат данок на скитските племиња (Бугарите???)

Кога и како се случи хомогенизацијата, ако ги имаме во предвид и богомилството и востанието од 969???
OMG значи кирилицата била создадена само за Словените? :pos: Од каде го измисли ова?
Кирилицата е од 10 век, тогаш немаме грчки патриарх, туку Бугарски патриарси. Ние и пред тоа немаме грчки патриарси, туку архиепископи.
Токму така, глаголицата а потоа и кирилицата биле наменети за словените и словенскиот јазик. Климент е првиот словенски епископ, не бугарски. Тогаш во Бугарија сеуште грчкиот јазик и писмо беа службени и се користеа во богослужбата.

"Притоа, Климент е веројатно хиротонисан за епископ од Римската црква, а од моравскиот архиепископ Методија бил поставен во епархијата во Македонија ("Илирикот") што во тоа време беше во државните граници на Бугарија, но во поголемиот дел формално-правно сметан во диецезата на Рим. Според тоа, не беше и канонски не можеше ни да биде назначен за епископ во Кутмичевица од бугарскиот кнез, ниту пак хиротонисан од бугарскиот патријарх, кој во тоа време, впрочем, беше Грк, а во црквата и во државата го употребуваше грчкиот јазик со грчкото писмо и се наоѓаше во диецезата на Константинопол."


Блаже Ристовски, "Македонски преродбенски ХIХ век".

Службата од 893 година во Бугариjа се одвива на словенски jазик (познат денес и како Старо-Бугарски).
На собор во Преслав се објавува старобугарскиот за единствен јазик на државата и црквата. Ти ми зборуваш за грчки jазик во 10 век, кога е напишана кирилицата и за царот Самуил. Многу пред Самуил во Бугариjа офциjален jазик е словенскиот. :)
Колку букви има во почетокот глаголицата, колку останале потоа и колку има кирилицата? Очигледно не се промените само "обликот " на буквите.
Ајде кажи по колку букви имале во почетокот на 10 век глаголицата и кирилицата?
Како може (старо) бугарски да биде прогласен за еинствен јазик на државата кога тогаш никој не го нарекувал тој јазик бугарски?? Само словенски.

А како се спроведувала таа одлука и каде се спроведувала доследно... Па изгледа само во Кутмичевица, оти бугарските цареви си биле по грчкиот јазик, затоа во Преслав се создала погрчка односно кирилична графичка верзија на глаголицата.

Eве го Борис Михаил:

77777(1).jpg

И написот од Балши: http://bg.wikipedia.org/wiki/Надпис_от_Балши

10a_big.jpg


Печат на „Победотвореца Симеон“ откриха крај Велики Преслав



"...кр'гов надпис на гр'цки около него „На победотвореца Симеон многаја лета“. От другата страна...на печата се разчита надпис'т „Симеон во Христа Василевс на ромеите“

Повторно Симеон 913-927г:

399656.jpg


И Петар (Description: BULGARIA, First Empire. Petr I, with Irina (Maria Lakapena). 927-969)

125827.jpg

Областа Кутмичевица е дел од Бугарската држава уште при хан Пресиjан. А Климент како и Наум можеле да работат "непречно" по целата териториjа на Бугариjа. Нели самиот кнез Борис I ги пратил таму. Да да... пак да кажам. Климент Охридски е пратен по заповед на бугарскиот кнез Борис I Михаил. За каква автономиja зборуваш? Подоцна там е пратен и Наум Преславски и по заповед на цар Симеон во 893 годна.Незнам од каде се "автономиjа" ви в во главите кога се става по заповед на кнезот Борис. Климент учел над 3500 ученици "на бугарско наречје" (како што пишува Теофилакт).
Во 893 година е повикан од новиот цар Симеон I во Преслав, каде што е ракоположен за епископ на Величката епархија во истата област Кутмичевица , со титулата "Велички". Уште ли ти е во главата "автономиjата"?
Токму така. Откако умира Климент останува да живее глаголаштвото а за неколку децении се јавува богомилството коешто е израз на тие позиции и стремежи на македонските словени.

"И т'ј като тја, ортодоксијата, бѣ св'рзала сѫдбинитѣ си с' тија на византинизма, комуто едновременно бѣ идеологија и орѫдие, богомилството накрај трѣбваше да заеме отрицателно становиште спрјамо всички пројави на тоја византиниз'м' в' политическија и социален' живот' на срѣдновѣковна Б'лгарија и да застане в' открита опозиција срешту византинизираната б'лгарска д'ржава"
К'м' философијата на б'лгарската историја. Византинизм'т' в' срѣдновѣковна Б'лгарија ( сп. Философски преглед, год. III, кн. 1, стр. 28), Пет'р Мутафчиев.

После само неколку децении беше дигнато комитопулското востание против бугарската држава:
"Петр, царь болгар, после смерти своеј жены возобновил мир, предложил императорам сојузные отношенија, предоставил заложников, а также собственных двоих сыновеј Бориса и Романа. Несколько [115] позднее он умер. Сыновьја его после этого были возвраштены в Болгарију, чтобы принјать царскују власть и чтобы отразить движение комитопулов, потому что Давид, Моисеј, Аарон и Самуил, дети одного из самых могуштественных в Болгарии комитов, затејали мјатеж и привели в беспорјадок дела в Болгарии. Вот какие происходили событија."
http://www.vostlit.info/Texts/rus/Skyliza/text1.phtml?id=1338
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Толку ви се слаби “доказите“ што тресите глупост до глупост. Темата Македонија е така наречена од Византија затоа што тие многу добро знаеле каде е и до каде е Македонија и каде се живеат Македонци како автохтоно население. . .
По истата логика тие од Византиjа многу добро знаеле каде е и до каде е Бугариjа и каде живеат Бугари ;)
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
The Theme of Macedonia (Greek: θέμα Μακεδονίας) was a military-civilian province (theme) of the Byzantine Empire established between the late 700s and the early 800s. Despite its name, it was not located in Macedonia but in the region of Thrace, with Adrianople as its capital.
Боже, Господе каков идиот...
Слеп си, глуп си, или и двете..?!?

На самиот напис на Википедија од кајшто си го копирал ова за историјатот и постанокот на византиската тема "Македонија" ти пишува следно:

"The theme of Macedonia was created between 789 (or 797) and 801/802"

:tapp:

И ти дадов цитат во кој ти се кажува дека уште во 658 година (значи околу 130-140 години пред формирањето на темата) византискиот император Констанс II води војна со "СКЛАВИНИЈА" во Македонија, кога сеуште нема ни трага ни глас од некакви си "Бугари" на Балканот..?!?




Едит. од Мод.

едно прашање имам само немој да ме сфатите погрешно не сум бугарофил или нешто(далеку од тоа) ама у расправа со еден таков(бугарофил) ми плесна некој факти и незнаев да му одговорам а прашањето ми е
што е со македонците во прва светска војна борис дрангов , крсте златаров знаете онаа македонска единаеста пешадиска дивизија 33 000 луѓе за бугарите се бореле и се декларирале така (според дрангов) што е муабетот со тоа 0.о ?
па тоа и не ми е јасно затоа прашувам дали има некој одговор на тоа 30 000 луѓе сепак не се малце
.. океј твој одговор
ааа одговор од некој од другиве активни на форумов ?? 0.о ? за прва светска војна е муабетот значи
не за балканските војни за прва светска се работи всушност :D па и балканските е слична прикаска
Глуп си или дрогата ти го исушила и тоа малку мозок што си го имал предходно..?

Опомена од Мод.
Следна навреда и 3 дена бан.


Дали имало родени Македонци што работеле за туѓ интерес? ДА, имало, а како што гледаме и ден денеска има.
Регрутации на Македонци имало за сите армии во тоа време, не за џабе е запишано и потврдено дека Македонци војници од бугарско-австриско-германска страна и нивните родени браќа од грчко-српско-француско-британската страна на МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ се довикувале и си се прашувале за тоа како се домашните и дали имаат некој абер за нив.

Еве ти да ја видиш на дело македонската голгота во тие години:



Сега појасно ли ти е што се случувало..?
Имаш ли живи дедовци, баби..?
Распрашај ги малку нека ти кажат за нивните родители што правеле и како преживувале во тие години пред да тресеш зелени овде.
 

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
11 пешадиска македонска дивизија се формира врз основа на "кадрите" од Македонско-одринското ополчение, како и од бегалци од Македонија, неслужили во бугарската армија и дезертьори од србската и грчката армија. По принцип дивизијата била доста слаба во воена смисла, бидејќи голем дел од војниците таму немале сериозна воена подготовка.

Таа не е формирана од мобилизирани од Варарска Македониjа војници. Самиот факт дека оваа дивизија напаѓа Србија во 1915 година, уште пред бугарската армија да влезе во јужна Србија го потврдува.
Не е тоа спорно .

Вие се фокусирате само на делот од Македонците кои во Првата Светска Војна беа или доброволци или регрутирани во вашата армија без да земете во предвид дека не помалку значаен дел беше ангажиран и од Србија (секое воено способно лице од 20 до 40 години е подлежно на мобилизација ),а околу 20,000 беа регрутирани од страна на Грција .
Вие се повикувате на 11 полк ,ама за даденото време , бугарските проекции дека Македонците едвај чекаат да се приклучат во бугарската армија во реалноста не се оствариле . Тоа е факт за кој сведочи и самиот Филов.Зарем тој не остави коментар дека Македонците на секоја влада гледаат како на свој непријател ....

Има тука уште еден момент кој мора да се забележи .
И покрај учеството на Македонци и на ваша страна во ПСВ , вашата армија во Македонија се однесуваше како класичен окупатор. Бугарските воени офицери од Софија ја преземаа целосната администрација и потребите за своите трупи целосно си ги остваруваа од локалното население , токму во манирот на окупациона војска.

Со други зборови ако може да направам паралела .....ако народот во тој временски период во вас гледал некое помало зло во однос на српскиот режим , не му требало многу време да свати дека бил во заблуда.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Чудно како кирилицата е создадена во Бугарија (според сите историчари):pos: , пак таква држава немало во тоа време. Јас денес (по 1557 година) го користам терминот "Византија", не пред 1557.
Кое било формалното уредување и титулирање на „Бугарија“ во тоа време?

Каде точно настанала Кирилицата, географски?

Ти денеска можеш да користиш и „Бугарија“ по истиот принцип, затоа ајде да бидеме терминолошки прецизни.


Ќе падна од смеење. Како папата може да му нареди на владетел на земја која не е под јурисдикција на овој папа.:pos:
Што тогаш барал Калојан од Папата?

Еве ти доказ и од Златарски, за папското (апостолско) правило, со кое на СЕКОЈ народ (gentium singularum) треба да му биде оформена посебна црква:




и поради ова Царот Борис го назначува Св. Климент за епископ на регионот на Македонија.

Прво велиш дека нема држава со име Бугарија, а потоа дека во 855 папата "наредил" "секој надрод во Бугарија ..." е сега последна имало ли е Бугарија или немало Бугарија? И не е политички термин, туку име на држава.
Претпоставувам, дека и Римјани (Ромеи) според објаснувањето кое ми го достави на другата тема, означува име на држава, а не политички термин како што пишува авторот?

Контрадикторен си во толкувања, меѓудругото, еве нешто од друг агол:




Протестирај кај доц. д-р Диана Мишкова
--- надополнето: 16 декември 2011 во 00:58 ---


Автономни склавинии на територијата на Бугарија немало никогаш. Автономна македонска област немало никогаш.




Во житието на Кирил пишува:

„Императорот му ја додели власта на Склавоархонтијата“


Архонтија знаеш ли што е?

архонт

Објаснување
1 :
(грч archon) 1. член на врховната државна управа во стара Атина, 2. наслов на највисоките чиновници во другите градови-држави (полиси), 3. кнез, крал, владетел (особено како наслов за странските владетели во византиските историски извори)
Оваа архонтија била со административен центар во Серес, северно од Солун.

Види кај И. Божилов, „Словенско Кнежество„ или „Склавоархонтија“, издание на „"Стара б'лгарска литература" “ XXVIIIXXIX, 1994, стр. 23-28.

ИВАН АНГЕЛОВ БОЖИЛОВ
Научно звание: професор
Научна степен: доктор на науките
Образование (к'де е получено): СУ “Св. Климент Охридски”
Основни изследователски интереси в областта на: Византинологијата
Доп'лнителни изследователски интереси в областта на: средновековна историја на Б'лгарија
Национални и международни проекти:
Р'ководител:
  • “Tabula Bulgariae Maedii Aevi”
  • “Prosopographia Bulgariae Maedii Aevi”
  • “Гр'цки и латински извори за б'лгарската историја”
Изп'лнител:
  • “Corpus Fontium Historiae Maedii Aevi – Roma (от 1987г. – прод'лжава);
  • “Ор'дијата за производство през средните векове” (Париж – 1977-1988)
  • “Стара б'лгарска литература”
http://www.nbu.bg/index.php?l=1287



"полунезависни владетели на македонските етнички територии во склоп на Бугарија" :pos:
Кој сериозен автор напишал за такви "полунезависими" владетели и за "етничка македонска територија"?
Разбирам желбата да замислиш некакви посебни територии со автономно управување за да докажеш дека Република Македонија има малку постара историја од 1944 година, но со такви манипулации, и цитирање на разни оригинални истражувања (најверојатно твои лични) нема како докажеш ништо.
Откако ти посочив да провериш за Словенските Архонтии, можеш да се спремаш за наредниот дел:

One may assume that the relationship was based on an alliance with the Bulgarian state, and that the Sclavinian principalities were buffer areas between it and the Avar Khaganate. The Slavs obviously sided with Khan Kroum in his struggle against Byzantium, but it seems that they preserved their independence. It is in this sense that the term should be interpreted in the name given (in the ‘List of Names of the Bulgarian Khans') to the territory along the left bank of the Danube, Кнјажение оубоу страноу Доунаја. Thus, it should be the Slav-Bulgarian synonym of the Byzantine 'Sclaviniae', and reveals the political status of independence of the Sclavinian tribes. The latter, as we shall see later, gave their names to the regions they occupied.
...and the second mention namely, 'all Sclaviniae' (
), also refers to those in modern Macedonia.



The latest mention of the 'Sclaviniae', as a collective concept, appears in Anastasius the Librarian's Chronographia tripertita (compiled in the second half of the ninth century). The reference in the passage concerning events in 785, when Constantine VI conquered the Sclaviniae of Macedonia ('Sclavenias penes Macedoniam'). We may draw the conclusion that in this case, Macedonia implied the proper province of Antiquity. It is mentioned for the sake of clarity, because of the very wide territorial scope of the concept of 'Sclaviniae' at that time. Although this term (as a collective concept, in the plural), used to denote 'the land of the Sclavinians' disappeared from the source towards the end of the ninth century, certain names of the separate Sclaviniae, named after the tribes that inhabited them, proved to be more stable. They were retained as regional toponyms for centuries. Among the few that have been preserved in written documents and in oral tradition even to the present day, the following, may be listed: Berzitia (
) after the Bursyatsi in Central Macedonia (the areas of Bitolja, Ochrida, Prespa and Veles); Dragouvitia (
) after the Dragouvites to the west a south-east of Thessalonica, along the lower reaches of the Vardar as far as Mount Olympus; Veleyezitia (
) after the Veleyezites in Thessaly and as far as Thebes; Vayonetia (
, Vayonetia) after the Vayonites in the Epirus, between Arta and Gjirokastra; Smolenia after the Smoleni in south-eastern Macedonia, between the lower reaches of the rivers Strouma and Mesta; Velikiya in the Western Rhodope; Rupchos after the Ruptsi in the central Rhodope as far as Mount Strandja, etc.

Извор: Ethnical and Political Preconditions for Regional Names in the Central and Eastern Parts of the Balkan Peninsula
PETER KOLEDAROV
http://www.promacedonia.org/en/pk/pkoled.html#2.

Tаткото на Самуил - кнезот Никола управувал со Берзитија.

Дали си чул за комитопули?

κομιτοπούλος - син на комита, са наречени синовете на управителја на комитат (област)

Комитат:
Комитат e наименование на административна териториална единица, използвано в различни д'ржави през различни епохи, вклјучително в Б'лгарија през IX век. Произхожда от титлата comes, носена от висши сановници и от командири на областни военни контингенти в к'сната Римска империја.

Кој бил нарекуван Комитопули треба да наведам самиот?


Држава Македонија, на тековната територија и со тековниот етнички состав има од 1944 година. Пред тоа имаме Античка Македонија, на која и знаеме етничкиот состав, религијата, јазикот, писменост и култура.
Прабугари и Словените (одделни Словенски племиња) се борат рамо до рамо во почетокот на Првото бугарско царство и постепено хомогенизација до заеднички народ - Бугарски. Се разбира имало и воени дејствија против други словенски племиња.
Види дечко, можеш да мрсиш муда кога ќе бидеш во состојба да го дефинираш првин својот етнички состав во тоа време, за кое потегнавме дискусија на Квизот, ве чекам да си одговорите... според тебе... вие сте биле „Римјани“. :facepalm:

И без инфантилни провокации во стилот „44-45“, не ти додава тоа на тежина, кога се’ што напиша досега е чиста глупост.
 

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
...
Распрашај ги малку нека ти кажат за нивните родители што правеле и како преживувале во тие години пред да тресеш зелени овде.
и што сега ќе се вреѓаме ? боже божее ... па нормално е да прашаш кога голем дел од светот ти ја негира историјата не е ништо страшно да прашам што е работава што ми е нејасно 0.о ... а факт е дека мн поголем број имало за бугарија што се бореле него ли за србија или грција па нема потреба од нервози ;)
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Мет,

не сме ние фарбани само со една боја, затоа поштеди не од лажната наивност. Следниот пат, кога Бугарите ќе ти надиктираат прашање, нема потреба да изигруваш месенџер.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
и што сега ќе се вреѓаме ? боже божее ... па нормално е да прашаш кога голем дел од светот ти ја негира историјата не е ништо страшно да прашам што е работава што ми е нејасно 0.о ... а факт е дека мн поголем број имало за бугарија што се бореле него ли за србија или грција па нема потреба од нервози ;)
Нема никакво "вреѓање".
Да си малку писмен ќе разлисташе по темиве и во рок од 5 минути ќе најдеше одговор на поставената ѓоа "дилема" што сакаш да ја наметнеш тука.
Јас Македонци не навредувам, ти ако се чувствуваш "навреден" изгледа не ќе да си Македонец.
Или па ако си таков што од форум или од расправија со некој турко-монголски абдал е во состојба да си ја промени националноста тогаш шибај си, ниедна дрога на овој свет не може да ти помогне, и од мене можеш да добиеш само сожалување, а не навреда.
Навредата сама ќе ти се материјализира кога подоцна ќе се погледнеш во огледало.

Еве да видиме еден таков што ревносно се "борел" за бугарската кауза, па дури и учествувал во делбите на Македонија со другите мошне "братски православни" народи од соседството.

Читај тука што пишува:



Ivan Mestrovic "Uspomene na Politicke Ljude i Dogadjaje", Buenos Aires, 1961, str. 30-31.

Сега што правиме?
Или бутај, сичките се бугари според твоево..?!?


П.С. Овде на форумов за Историја членува и пишува потомок на македонскиот илинденски војвода од охридско Методија Патче, којшто за својот дедо пак вели дека бил доброволец и се борел на сремскиот фронт во Втора Светска Војна.

Сега тој според твојава наркоманска логика што е? "Србин" ли..?!?
:tapp:

Детуле оди забриши си мрсулите и поднаучи си ја историјата ако си Македонец, ако па не си слободно кажи си ич не се срами, ќе те удостоиме со должното внимание.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Такво нешто е напишано од "Атанасиј Библиотекар" и е датирно кон 785 година односно станува збор за Константин VI кој:
Во својата осумнаесетта година од царувањето си Константин опленил Склавиниите од Македонија, а останатите жители покори.

Станува збор за Византиската тема Македонија, која како територија во тоа време не е на дури и еден сантиметар од т.н. денес регион Македонија.
Никаде не е назначено дека станува збор за Темата.

Склавиниите од Македонија постојат неколку века пред да биде создадена административната тема „Македонија“, која нема никаква врска со тие склавинии, на кои точно им се знаат седиштата:




 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Мет,

не сме ние фарбани само со една боја, затоа поштеди не од лажната наивност. Следниот пат, кога Бугарите ќе ти надиктираат прашање, нема потреба да изигруваш месенџер.
Ова може слободно да се дефинира како бугарска тактика... Ви текнува на она кога оној што ќе испушти гасови прв прашува кој прдна, или кога крадецот вика "фатете го крадецот".
На овој подфорум тоа би му дошло некако: "Кога се нема каде измисли си нова тема"
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ова може слободно да се дефинира како бугарска тактика... Ви текнува на она кога оној што ќе испушти гасови прв прашува кој прдна, или кога крадецот вика "фатете го крадецот".
На овој подфорум тоа би му дошло некако: "Кога се нема каде измисли си нова тема"
:D Видоа не им проаѓа дебилната тирада на неписмениот "Радев" и неговите глупости и оп наеднаш, демек туку-така се јавува некое ѓоа-наркоманче да поставело "един вопрос"..?!?

:pos:

Жими се, огромен дел од нивниве "тактики и дискусии" од подфорумов за Историја треба да се префрлат кај Хумор, барем да се посмеат и сите други посетители на Кајгана, не само тие што ја следат Историја.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom