Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
Mene ova mi e smesno... Ova so anegdotite i prikaznite. Zosto ne se obiduvas poentata da mi ja kazes so tvoi zborovi nego so prikazni za muvi? Ne samo ti, nego site 'internet-teolozi" za sekoe prasanje odgovor ti davaat so vakvi prikazni. Duri nekoi i preteruvaat so prikazni od "sudniot den", prikazni "od onoj svet", i red drugi raboti na koj nikoj ne bil svedok ili poznava nekoj koj bil svedok. E sega, jas sfakam zosto taka pravite, za da sushtinata ja razbere covek polesno, ama ako toa vi pomognalo vam da razberete nesto, mene toa nikako ne mi pomaga da sfatam... Daj mi nesto vo tvoi zborovi drug pat, a ne prikazna za muvata, magareto i sonceto...

Druga rabota, zosto na edno prasanje mu odgovaras so drugo prasanje? Zosto bradata e "sunnet", ne ti e malce cudno onaka, deka vo toa vreme i nemale gillete site pa morale da se bricat ednas vo nedela/mesec? Dodaj na ova i higienskite uslovi vo toa vreme... Ama ajde, neka ti bide ova, zosto ke mi odgovoris deka 5 pati abdes zemale, i posle diskusijava ke premine vo gluposti, jas ke turkam ti ke turkas i... Zatoa, kazi mi, zosto e sunnet bradata? Zosto mavas niski udari? Zosto koristis komparacii na deca? Toa deka ti tapkas na tastatura edno vreme koga izleze internetot nekoi ha-ce islamisti (ne me sfakaj pogresno, i crkvata isto) vikaa najgolem grev, se dur ne vidoa deka mnogu lesna masa moze da se izlaze preku internet, a i na vremeto na Muhamed nemal kompjuter, pa zatoa ti rekov komparacija detska pravish, da imalo kompjuter togash, mozebi pola Amerika ke bese islamska. Isto taka vikas deka ne patuvas so kamili, jas ti tvrdam deka vo toa vreme da imase koli, avtobusi, avioni, ni Muhamed nemase da seta so kamili ili peski, ova so zivot mozam da ti go tvrdam, deka nema covek koj ke se maci sebesi bez pricina (ima, ama tie se za vo doktor). Isto velis deka turbin ne nosis, pa normalno ne nosis, koga ne mu pripagas na arabskata kultura, tamu uste se nosi toa, se noselo i pred Muhamed i ke prodolzi da se nosi uste mnogu vreme, pak ke recham detski komparacii pravis. Ova e isto kako sto albancite nosat nece, ili shkotlanganite fustancina, ova e del od nivnata kultura a ne sega shkotlanganite da vikaat deka hristijanite mora fustani da nosat...

Treta rabota, kolku jas go znam islamot, ili kolku ti go znaes, ne si toj sto go sudi toa, ni ti ni bilo koj vo ovoj svet. :)

Jas znam luge koi ne pieja voda predhodnite 10 ili 15 dena voopsto, ama sega ti sigurno ke reches deka tie ne se vistinski vernici, deka tie se shiiti/suniti i ne znaat nisto za islamot.
Позната исламска пракса е тоа,се некои приказни за животни мислиш човекот и мувата браќа се:pos:
--- надополнето: 12 декември 2011 во 07:51 ---
И тука зборуваме за човечки суштества,за личности,за жената-какви дијаманти какво злато какви глупости.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ako kalugerkite se odlucile za gospod i gi prifatile tie pravila ne znaci deka i drugite zeni treba da se oblekuvaat taka tie se slobodni.......ti se oblekuvas li kako pop ili kaluger?/mazite tamu se oblakaat li taka a?/tuku samo zenite treba da se drzat voi kafez[/quote]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
kalugerkite se odlucile za gospod a ti za sto se odlucuvas ,, vo posledno vreme se ukinuva monastvoto,zarem isus vi go naredil monastvoto.?
zarem samo kalugerkite li treba da se oblekuvaat taka ili site hristijankii? dali vie ste ja procitale bibllija... ,,,
procitaj 1 poslanie na pavle do korintjanite,,, tuka se zboruva za sekoja hristijanka ane samo za kalugrekite,,, eve kako glasi::И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива! 1 Коринтјани11/6,
fakticki vie ne si ja pocituvate svojata religija ,, toa e isto i so muslimankata ima muslimanki pobozni (bogobojazliva) koi nosat hidzab ima muslimanki malce pobozni pa ne se pokrivaat i ima i takvi koi se samo so ime i nosat kratki zdolnista .i.t.n
ti kako zena hristijanka koga odis vcrkva zosto vi e zabraneto da zboruvate vas zenite vcrkva . sto mislis?zosto
--- надополнето: 12 декември 2011 во 18:51 ---
Колку вреди закопано злато во земја? Колку вредат дијаманти ставени во сеф, десет ката под земја?

Зарем убавината не треба да се гледа и да се ужива во неа?

Зошто убавината да биде прекриена и одстранета за да се не гледа?

Зарем Алах не сака да човек ужива во убавината?
vi e ,,,, priajatelce dali posakuvate nekoj strastveno da ja geda tvojata zena , zarem nema da bides ljubomoren. taa ubavina na tvojata zena treba ti da i se voshituvas a ne nekoj drug ,

T

Tetro

Гостин
vi e ,,,, priajatelce dali posakuvate nekoj strastveno da ja geda tvojata zena , zarem nema da bides ljubomoren. taa ubavina na tvojata zena treba ti da i se voshituvas a ne nekoj drug ,
A sho ke kazesh za zhenite koi moraat da se soblekuvaat po filmovi (neli profesijata im e takva), za manekenkite, za zhenite koi ne sakaat da si go krijat liceto?

G

galaxy

Гостин
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
kalugerkite se odlucile za gospod a ti za sto se odlucuvas ,, vo posledno vreme se ukinuva monastvoto,zarem isus vi go naredil monastvoto.?
zarem samo kalugerkite li treba da se oblekuvaat taka ili site hristijankii? dali vie ste ja procitale bibllija... ,,,
procitaj 1 poslanie na pavle do korintjanite,,, tuka se zboruva za sekoja hristijanka ane samo za kalugrekite,,, eve kako glasi::И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива! 1 Коринтјани11/6,
fakticki vie ne si ja pocituvate svojata religija ,, toa e isto i so muslimankata ima muslimanki pobozni (bogobojazliva) koi nosat hidzab ima muslimanki malce pobozni pa ne se pokrivaat i ima i takvi koi se samo so ime i nosat kratki zdolnista .i.t.n
ti kako zena hristijanka koga odis vcrkva zosto vi e zabraneto da zboruvate vas zenite vcrkva . sto mislis?zosto
--- надополнето: 12 декември 2011 во 18:51 ---

Не е проблем ако некој друг страствено ја гледа жена ти, проблем е (според мене) ако жена ти сака страствено да ја гледаат.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Вреди, онолку колку што му диригира светската берза.
А вреди, за оној кој го закопал тоа злато или дијаманти. Го сокрил од светот.
Тоа злато, тие дијаманти, не вредат воопшто ништо доколку ги исфрлиш ти јавно на улица или ги поставиш на излог. Секој ќе проба да ги укради, секој ќе посака да ги има. Вредноста тука не постои. Во златото и дијамнтите ќе ужива оној кој е сопственик на златото.
Закопаното богатство, злато, дијаманти итн. е исто како да го немаш. Не ти вредат ништо закопани в земја.

Зарем вреди да се изложува и „ужива“ во копија на слика од да кажеме Пикасо или Рембрант, а оргиналот да се чува во некој сеф длабоку под земјата. Која е убавината на оргиналот? Копијата е копија, оргиналот е оргинал. Зошто се има кога е скриен в земја? За ч'лм?
Така е и со човека. Секој човек е убав. Секоја жена е убава. Нема грда жена. Убавината на жената е неспорлива, и не постои ниту една разумена причина да таа убавина биде скриена. Тоа го прават само неразумните себичнаци, кои жената ја сметат за приватна сопственост без право на било какво право.

G

galaxy

Гостин
Бре што ви е? Зборувате за жената како за предмет? Кој воопшто требало да ужива во неа???
Жал ми е што заради глорија ја почнав повторно оваа глупава дискусија и приказна.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не е проблем ако некој друг страствено ја гледа жена ти, проблем е (според мене) ако жена ти сака страствено да ја гледаат.
Pa toa e celata filozofija be drugar. Onaa koja se pokriva ne saka srastveno da ja gledaat.Neka se razmislat malku onie na koi zenite koga im izleguvaat vo javnosta im se sminkaat im se doteruvaat,im oblekuvaat ubavo zdolniste a koga doagjaat doma kaj mazot nazad ja simnuvaat sminkata,gi oblekuvaat starite krpi.....
--- надополнето: 12 декември 2011 во 22:03 ---
Бре што ви е? Зборувате за жената како за предмет? Кој воопшто требало да ужива во неа???
Жал ми е што заради глорија ја почнав повторно оваа глупава дискусија и приказна.
Zenata vo Zapadnata ideologija a i sekade osven vo islamot e predmet za pravenje samo edna dovra reklama. Sekade,samo ne kaj Islamot. Spored islamot zenata ZENA. Nie ja gledame kako takva a ne samo kako edna dobra riba (moderen zbor a gi ima i povulgarni). Zenite poveketo od vas denes gi gledaat samo kako nivniot polni organ i taka i gi vikaat.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Pa toa e celata filozofija be drugar. Onaa koja se pokriva ne saka srastveno da ja gledaat.Neka se razmislat malku onie na koi zenite koga im izleguvaat vo javnosta im se sminkaat im se doteruvaat,im oblekuvaat ubavo zdolniste a koga doagjaat doma kaj mazot nazad ja simnuvaat sminkata,gi oblekuvaat starite krpi.....
Zenata vo Zapadnata ideologija a i sekade osven vo islamot e predmet za pravenje samo edna dovra reklama. Sekade,samo ne kaj Islamot. Spored islamot zenata ZENA. Nie ja gledame kako takva a ne samo kako edna dobra riba (moderen zbor a gi ima i povulgarni). Zenite poveketo od vas denes gi gledaat samo kako nivniot polni organ i taka i gi vikaat.
А зошто е толку лошо за вас ако почуствувате страст кон некоја жена. Зошто е лошо некој да сака да го гледаат страствено... Не треба да се плашите од тие чуства, туку да ги прифатите како дел од вас. Не треба да бегате од тоа што природно ни доаѓа на сите. Не се срамете од вашите полови органи, ако биле за срамење тогаш немаше ни да постојат.
А концептот за дотерување кај жената ви е тотално погрешен. Ние жените не се дотеруваме за вас мажите. Ние се облекуваме добро, се шминкаме, ставаме помади и парфеми, зошто тоа доликува на човек кој се грижи за себе, сака да изгледа убаво и се чуствува убаво ...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А зошто е толку лошо за вас ако почуствувате страст кон некоја жена. Зошто е лошо некој да сака да го гледаат страствено... Не треба да се плашите од тие чуства, туку да ги прифатите како дел од вас. Не треба да бегате од тоа што природно ни доаѓа на сите. Не се срамете од вашите полови органи, ако биле за срамење тогаш немаше ни да постојат.
А концептот за дотерување кај жената ви е тотално погрешен. Ние жените не се дотеруваме за вас мажите. Ние се облекуваме добро, се шминкаме, ставаме помади и парфеми, зошто тоа доликува на човек кој се грижи за себе, сака да изгледа убаво и се чуствува убаво ...
Убавото чуство произлегува од туѓото позитивно мислење.
За тоа служи шминката, инаку нема никаква потреба.
За воља на вистината, само да спомнам :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Убавото чуство произлегува од туѓото позитивно мислење.
За тоа служи шминката, инаку нема никаква потреба.
За воља на вистината, само да спомнам :)
офф Кај си бе Боди.. Оддамна не ми имаш реплицирано....
он Јас не се согласувам со тоа. Убавото чуство доаѓа од самите нас. Неможе да очекуваш дека на сите ќе им се допаѓаш... Ако застанеш пред огледало и си задоволен со тоа што го гледаш (па макар биле и малце поголемки облини :) ) тогаш си на добар пат да се чуствуваш убаво во твоето тело ...

G

galaxy

Гостин
--- надополнето: 12 декември 2011 во 22:03 ---

Тоа е едно друго лицемерие на западниот свет каде исто како во исламот, мажите направиле, жената да сака она што мажите сакаат да сака.
Ова е многу поголемо прашање за кое немам многу време, ама мораш да признаеш дека во тој западен свет некои жени може да се спротистават на тој систем, за разлика од исламот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
офф Кај си бе Боди.. Оддамна не ми имаш реплицирано....
он Јас не се согласувам со тоа. Убавото чуство доаѓа од самите нас. Неможе да очекуваш дека на сите ќе им се допаѓаш... Ако застанеш пред огледало и си задоволен со тоа што го гледаш (па макар биле и малце поголемки облини :) ) тогаш си на добар пат да се чуствуваш убаво во твоето тело ...
Јас што пишав погоре? :)

Како и да е, се е дел од играта која вреди да се игра :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Cuvstvara i srastite te teraat potoa da siluvas be dete. Srastite i egoto te teraat da se drogiras be bato,te teraat da krades,da ubivas.....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom