M
Muranyi
Гостин
Позната исламска пракса е тоа,се некои приказни за животни мислиш човекот и мувата браќа сеMene ova mi e smesno... Ova so anegdotite i prikaznite. Zosto ne se obiduvas poentata da mi ja kazes so tvoi zborovi nego so prikazni za muvi? Ne samo ti, nego site 'internet-teolozi" za sekoe prasanje odgovor ti davaat so vakvi prikazni. Duri nekoi i preteruvaat so prikazni od "sudniot den", prikazni "od onoj svet", i red drugi raboti na koj nikoj ne bil svedok ili poznava nekoj koj bil svedok. E sega, jas sfakam zosto taka pravite, za da sushtinata ja razbere covek polesno, ama ako toa vi pomognalo vam da razberete nesto, mene toa nikako ne mi pomaga da sfatam... Daj mi nesto vo tvoi zborovi drug pat, a ne prikazna za muvata, magareto i sonceto...
Druga rabota, zosto na edno prasanje mu odgovaras so drugo prasanje? Zosto bradata e "sunnet", ne ti e malce cudno onaka, deka vo toa vreme i nemale gillete site pa morale da se bricat ednas vo nedela/mesec? Dodaj na ova i higienskite uslovi vo toa vreme... Ama ajde, neka ti bide ova, zosto ke mi odgovoris deka 5 pati abdes zemale, i posle diskusijava ke premine vo gluposti, jas ke turkam ti ke turkas i... Zatoa, kazi mi, zosto e sunnet bradata? Zosto mavas niski udari? Zosto koristis komparacii na deca? Toa deka ti tapkas na tastatura edno vreme koga izleze internetot nekoi ha-ce islamisti (ne me sfakaj pogresno, i crkvata isto) vikaa najgolem grev, se dur ne vidoa deka mnogu lesna masa moze da se izlaze preku internet, a i na vremeto na Muhamed nemal kompjuter, pa zatoa ti rekov komparacija detska pravish, da imalo kompjuter togash, mozebi pola Amerika ke bese islamska. Isto taka vikas deka ne patuvas so kamili, jas ti tvrdam deka vo toa vreme da imase koli, avtobusi, avioni, ni Muhamed nemase da seta so kamili ili peski, ova so zivot mozam da ti go tvrdam, deka nema covek koj ke se maci sebesi bez pricina (ima, ama tie se za vo doktor). Isto velis deka turbin ne nosis, pa normalno ne nosis, koga ne mu pripagas na arabskata kultura, tamu uste se nosi toa, se noselo i pred Muhamed i ke prodolzi da se nosi uste mnogu vreme, pak ke recham detski komparacii pravis. Ova e isto kako sto albancite nosat nece, ili shkotlanganite fustancina, ova e del od nivnata kultura a ne sega shkotlanganite da vikaat deka hristijanite mora fustani da nosat...
Treta rabota, kolku jas go znam islamot, ili kolku ti go znaes, ne si toj sto go sudi toa, ni ti ni bilo koj vo ovoj svet.
Jas znam luge koi ne pieja voda predhodnite 10 ili 15 dena voopsto, ama sega ti sigurno ke reches deka tie ne se vistinski vernici, deka tie se shiiti/suniti i ne znaat nisto za islamot.
--- надополнето: 12 декември 2011 во 07:51 ---
И тука зборуваме за човечки суштества,за личности,за жената-какви дијаманти какво злато какви глупости.