Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Па затоа и прашувам, затоа што се преставуваш како авторитет во областа, а јас не сум посветил толку многу време (пет години). Но сепак не сум ни лаик, имам познавања доволни за да дискутирам.Ipssimus, ne vadi citati koi ne gi raznirash do kraj, bidejki se samo delovi od edno oromno ucenje,i vadejki samo citati se donesuvat pogresni zakluchoci.Angliski ne razbiram,ama mozam da pretpostavam shto veli ,poshto spomnuvash deka toj veli deka se e promenlivo.Megutoa trebe da svatish deka toj toa go veli i za nasheto ego, za nashata licnost i za uslovite vo koi se naogjame.Tokmu i rabotata na tie promeni kaj covekot doveduvat do postignuvanje na celta.
I na kraj, ne e moe da ti kazam koja e tvoja krajna cel, a mojata mislam i da ti ja kazam nema da ja razberesh kako shto trebe, ne deka sumljam vo tvojta inteligenzija,nego svedeno kako odgovor vo edna recenica ne dava dovolno jasna pretstava.
Тоа што го знам од учењето на Гурџиев и четвртиот пат, некако не ми се совпаѓа со твоите ставови.
На пример твоето тврдење дека "учењето" на Гурџиев е филозофија и дека незнаеш друг начин до тоа "учење" освен преку читање.
Гурџиев го вели токму спротивното, дека без себеспознавањето, човекот никогаш нема да биде "слободен" и засекогаш ќе остане роб. Тој никогаш не промовирал филозофија, туку езотерија. Неговите следбеници имаат пракси, имаат сложени "танци" кој ги изведуваат: