eBay (официјална тема)

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Здраво сакам да порачам часовник од интернет од околу $110. Може препорака, дали да му побарам на типов да пише на декларацијата дека кошта 45 долари??? Или мислите дека е премногу?? Исто подобро е да биде деклариран како подарок или не??
Од тоа што читав досега царинат како ќе им текне, но сепак ако може ваш предлог како е најдобро да пишува на пакетот.
Инаку часовникот не ми го дава во оригинал кутија, туку само со етикети, така да мислам дека би можело да помине и како "Used".
ке помине ваљда
нека не го ставаат во кутија а ако ти го стават во пликце може и да не го отвараат :)
не ставај такви сомнителни вредности :) кога се става се става нешто како 39.98 долари хехе
а инаку да те известам дека во поштата многу добро знаат дека декларираме со помала цена ама сепак може да ги зезнеш освен ако не налеташ на некој ....
--- надополнето: Dec 9, 2011 3:56 PM ---
Moze li na latinici?:)

Jeste li culi za VIAddress forumu, link: www.viaddress.com ? Rade dostavu stvari iz SAD-a kupljenih na Amazonu, Ebayu i slicnim servisima. Preko njih se moze kupovati i u sopovima koji ne nude dostavu van SAD-a. VIAddress ti da virtuelnu adresu u SAD-u pomocu koje kupujes, a onda ti kupljeno dostavi na tvoju pravu adresu. Izgleda da su dosta povoljniji od ostalih slicnih servisa, pogotovo ako se odjednom dostavlja vise narudzbi
не сме слушнале
дај пример и сподели искуство што си порачал и колку те коштало ?
и дали можеш да пазаруваш без пејпал

Член од
9 декември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Фала ти mite_jan. Не верувам дека некој би пратил часовник во пликце :D сигурно ке биде во мала кутија само не е оригиналната. Нормално дека ке ставев некоја таква сума како 40,99 но тоа што се мислам е да не ми удрат царина по нивна проценка, таа е најлошата. Инаку сум спремен да пратам царина ако морам, па затоа се мислев дали е подобро да пишам некоја сума како 40,99 или поголема на пример $69,99 па ако го царинат ова, сепак помалку ќе платам отколку на 110. Најубаво ако не мора да се плати :P

А ми текна, сте се запрашале некогаш што ако некој од царината, налета на форумов и темата :vozbud:
Можеби не е лошо да се ограничи кој може да ја гледа темава. На влез да се проверува дали е цариник, со некое прашање за цариниcи не ми текнува сега некое баш???
:)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
ако земите така по која основа царината ке го царини. да не имаат каталог на сите производи во светот колку се што се. претпоставувам од око ги царинат, па сега ако има некоја пониска разумна цена можи да им дојде како репер. ама на крај се се сведва на добра воља на цариникот и евентуално трета смена , па да му е мака да се заебава:).
инаку за сатот ако не е во кутија сигурно ке биди во плик заштитен така да нема гајле, а и подобро ке поминиш. ако е во кутија можат да си помислат дека којзнај што е па мора да вреди, па така и да го царинат.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ако земите така по која основа царината ке го царини. да не имаат каталог на сите производи во светот колку се што се. претпоставувам од око ги царинат, па сега ако има некоја пониска разумна цена можи да им дојде како репер. ама на крај се се сведва на добра воља на цариникот и евентуално трета смена , па да му е мака да се заебава:).
инаку за сатот ако не е во кутија сигурно ке биди во плик заштитен така да нема гајле, а и подобро ке поминиш. ако е во кутија можат да си помислат дека којзнај што е па мора да вреди, па така и да го царинат.
Верувал или не, имаат каталози за сите производи што е како е колку е. Саатот дали е 2 долари дали 200, они ако фатат да царинат по каталог, они даваат цена и колку ти ќе платиш царина.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
Верувал или не, имаат каталози за сите производи што е како е колку е. Саатот дали е 2 долари дали 200, они ако фатат да царинат по каталог, они даваат цена и колку ти ќе платиш царина.
е то нечини:(

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
хмм не верувам баш да имаат по каталог и за сите марки на часовници али можно е (барем што го гледав онлајн царинскиот каталог немаше за марки посебно него буквално за секој производ)
и јас мислам дека од око одлучуваат
инаку мене ми стигна саат во плико со меурчиња без проблем
ама не беше некој скап
мислам дека полесно ке поминеш со саат отколку нешто габаритно

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
хмм не верувам баш да имаат по каталог и за сите марки на часовници али можно е (барем што го гледав онлајн царинскиот каталог немаше за марки посебно него буквално за секој производ)
и јас мислам дека од око одлучуваат
инаку мене ми стигна саат во плико со меурчиња без проблем
ама не беше некој скап
мислам дека полесно ке поминеш со саат отколку нешто габаритно
Ако нема сметка, или е внесена ептен нереална цена на пакетот, бараат фактура. Минатиов месец ми царинеа пакет со 2 пара чизми и јакна, и ме повикаа да донесам фактура, па според неа и ми пресметаа царина. На пакетот стоеше вредност 15 долари, што апла беше нереално, цената на производите беше десетина пати повисока од тоа. Лесно можев да ја изменам фактурата, меѓутоа не сакав да навлегувам во фалсификати, па си платив колку што требаше. И претходно минатата година ми побараа фактура за еден рутер, но откако им ја однесов одлучија да ме ослободат од давачки.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.908
Поени од реакции
6.997
А како плаќате на Ибеј, Амазон бе луѓе? :(

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Ако нема сметка, или е внесена ептен нереална цена на пакетот, бараат фактура. Минатиов месец ми царинеа пакет со 2 пара чизми и јакна, и ме повикаа да донесам фактура, па според неа и ми пресметаа царина. На пакетот стоеше вредност 15 долари, што апла беше нереално, цената на производите беше десетина пати повисока од тоа. Лесно можев да ја изменам фактурата, меѓутоа не сакав да навлегувам во фалсификати, па си платив колку што требаше. И претходно минатата година ми побараа фактура за еден рутер, но откако им ја однесов одлучија да ме ослободат од давачки.
од каде си и каде те викнаа ? пошто не сите таа можност ја имат да не викнат
во еден пакет имаше 2 пара чизми и јакна ? па многу јасно дека ке царинат пошто многу производи се
а тоа за рутерот хмм не би требало
поточно каква фактура однесе ?
ти пратија од таму или принташе нешто ти ?

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
од каде си и каде те викнаа ? пошто не сите таа можност ја имат да не викнат
во еден пакет имаше 2 пара чизми и јакна ? па многу јасно дека ке царинат пошто многу производи се
а тоа за рутерот хмм не би требало
поточно каква фактура однесе ?
ти пратија од таму или принташе нешто ти ?
Си стаса плико од царина со известување дека имам пратка, и дека треба да поднесам доказ за вредност, за спроведување на царинска постапка. Тие се наоѓаат под железничка у Скопје, има царински шалтер во поштата во делот каде што се издаваат пакети. За другите градови не знам дали има вакви канцеларии на царина, но постапката би требало да е иста. Фактурата ја испринтав јас.

Не се побунив поради фактот дека платив царина, како што реков вредноста на пакетот беше околу 200 долари и бев спремен да платам уште кога ги порачав, туку сакав да известам за процедурата во случај на нејасна вредност на пакетот, бидејќи спомнувавте каталози и слично. Што се однесува до рутерот, не знам зашто те буни, без разлика што е компјутерска стока ослободена од царина, си подлежи на ДДВ, а вредноста на рутерот беше малку над 45 евра, ми се чини околу 50 евра. Тогаш цариникот ми го посочи тоа, но откако се подзамисли малку, ми рече ајде ќе ти го пуштиме така.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
е лесно ви е на вас Скопјанишчава а ние од провинциите што да правиме :)
добро ако плакам јас ДДв на производот во државата во која што го порачувам мислиш дека треба да платам и во Македонија ?

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
е лесно ви е на вас Скопјанишчава а ние од провинциите што да правиме :)
добро ако плакам јас ДДв на производот во државата во која што го порачувам мислиш дека треба да платам и во Македонија ?
Нормално, на Македонија треба да и го платиш данокот бидејќи производот влегува тука, а дали имаш право на поврат на ДДВ од земјата од која си го нарачал производот, и под кои услови тоа се прави, не знам, не сум сигурен дека како приватно лице можеш такво нешто да изведеш.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
а се наплака данок само на производи што се царинат ?
некако не ми се уклапа :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
а се наплака данок само на производи што се царинат ?
некако не ми се уклапа :)
Најточен одговор на сите овие прашања е: Како ќе му прдне на цариникот, така се наплаќа :)

Kajgana Shop

На врв Bottom