Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
: ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :ROFLMAO: лол.

Срам да им е на останатите два милиони што не сакаат да бидат потрчковци и да чекаат еден ден да ги наследат фирмите од татко им и чичко им. Какви невоспитани дечишта има еј, невидена работа. И ја као тебе брат, си работев све, си чекав... рецимо, мои другари се курчеа со поршеа, ја не, си возев Голф четворка, не ни барав петка, ако имав напунето више 16 години.

Исто, не сум барал увек само плавуши да ми го пушат, сум дозволувал и црнки, ама да бидат убави. Ама не разбираат серковциве бе, остај ги.
Јебига не ми се исти сите прсти на раката,а и со луѓето е исто:tapp:

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
И претходно имаше мислења во смисла: оти не разликувате татковина и држава?
Па би замолил некој од нив да ги одвои јасно поимите татковина и држава. Каде точно е границата меѓу нив?
Како јас еве пример утре би знаел дека придонесувам за татковината, НО не и за државата?
Како можам јас да знам дека нешто ми пружила татковината, НО не и државата?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Југославија (Социализмот)беше општество кое мислеше за народот сите беа вработени),не ви одговараше
Македонија(Капитализам),општество кое не мисли за народот(петко кој е вработен,пак не ви одговара.
Има ли нешто на ненормалниве што им одговара или сите сакаат да грицкаат семки а да земаат плата.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Југославија (Социализмот)беше општество кое мислеше за народот сите беа вработени),не ви одговараше
Македонија(Капитализам),општество кое не мисли за народот(петко кој е вработен,пак не ви одговара.
Има ли нешто на ненормалниве што им одговара или сите сакаат да грицкаат семки а да земаат плата.
Значи, прашањето е:
Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Значи се прашува за избор меѓу парите и татковината, а не е ова тема за непреболени Југославомани кои стандард си кукаат за југославија...... тоа на друго место, немора да расипувате здраворазумски теми со имиња на држави кои одамна не постојат!!

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Во Македонија не постои просечно, или имаш или немаш. Сите би одбрале во странство затоа што ретко некој има :)

Член од
5 декември 2011
Мислења
4
Поени од реакции
1
оти бе не разликувате ТАТКОВИНА и држава?
tatkovina si e tatkovina brat ama taa ne se jade najgolema nevrabotenost ima kaj nas da ti jebam jas kuceskiot zivot begam pak za amerika i ic ne se zamaram
--- надополнето: Dec 7, 2011 12:48 AM ---
vo marika ima pari i se vikat dolari vo anglija imat i se vikat funti nie vo makdonija ne gi vikame nikako zosto? oti nemame pari

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
koga se raboti za ovaa tema normalno deka bi odbrala stranstvo i pari odkolku tatkovinata. sto mi dade taa osven razocaruvanje i prazen zivot ispolnet so nervoza. samo jas sum vrabotena a dve deca za skoluvanje neznam sto da kazam. gledajki na zivotot koj bi mi bil ispolnet so rabota na soprugot, so dobri plati zosto da baram drugo bi ja izbrala tatkovinata i taa me zasega no vo ovoj slucaj vo situacijata vo koja se naogam sto pati ke napisam stranstvo i pari.:place:

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
се ми се чини дека џабе е муабето со ваквите. се научиле „лажни патриоти“ вакви такви. дур ви се врта само парите вум за мене егоисти секош че останите.толку почит да се немало ни малку кон своето.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
се ми се чини дека џабе е муабето со ваквите. се научиле „лажни патриоти“ вакви такви. дур ви се врта само парите вум за мене егоисти секош че останите.толку почит да се немало ни малку кон своето.
има народ кој за пара и родена мајка би продал, нема што да ти е чудно.. а камо ли земја..
--- надополнето: Dec 10, 2011 12:22 AM ---
tatkovina si e tatkovina brat ama taa ne se jade najgolema nevrabotenost ima kaj nas da ti jebam jas kuceskiot zivot begam pak za amerika i ic ne se zamaram
--- надополнето: Dec 7, 2011 12:48 AM ---
vo marika ima pari i se vikat dolari vo anglija imat i se vikat funti nie vo makdonija ne gi vikame nikako zosto? oti nemame pari
не е тачно ова.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Треба да се постави во анкетата прашање

Колкумина од тие што ја одбрале татковината живееле надвор од Македонија.
Вака иди како ромската шега
Бабе бурек со јогурт било многу убо.
Кој ти кажа?
Братучед ми, видел некој на железничка во Битола кај што јади.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.307
Поени од реакции
26.212
Треба да се постави во анкетата прашање

Колкумина од тие што ја одбрале татковината живееле надвор од Македонија.
Вака иди како ромската шега
Бабе бурек со јогурт било многу убо.
Кој ти кажа?
Братучед ми, видел некој на железничка во Битола кај што јади.
Примеров повеќе ти одговара за тие што одбрале странство. :)

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Примеров повеќе ти одговара за тие што одбрале странство. :)
Во реалноста да, за на форумов не се согласувам со твојата констатација.
Повеќето што ја бранат тезата дека би останале тука мене ми наликуваат на тинејџери кој не живееле во некоја друга земја освен Македонија.
Демек таму во странството сите само одат на работат од 7/11 и немаат време за колење свиња пред зграда, турање вино, зелки,наклавање пеглани пиперки, џимиринки и слични такви убајни.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.307
Поени од реакции
26.212
Во реалноста да, за на форумов не се согласувам со твојата констатација.
Повеќето што ја бранат тезата дека би останале тука мене ми наликуваат на тинејџери кој не живееле во некоја друга земја освен Македонија.
Демек таму во странството сите само од работат од 7/11 и немаат време за колење свиња пред зграда, турање вино, зелки,наклавање пеглани пиперки, џимиринки и слични такви убајни.
Во ред, се согласувам дека се забегува во крајности со примерите. Ама и темата е тендециозна. Дали странство или Македонија според мене најмногу зависи од амбицијата.

Доколку правиме муабет за неквалификуван работник Македонија или странство денес не прави огромна разлика. Веќе и таму потешко се наоѓа работа, заработката е доволна за преживување, нема место за луксузирање. Овде знам неквалификувани што со земјоделие заработуваат пристојна сума на пари. Исто како што има неквалификувани што се снашле надвор.

Доколку станува збор за човек кој смета дека вреди како интелектуалец странство е вистинскиот избор. Се натпреваруваш со најдобрите и ќе видиш вистински колку вредиш. Ако си вистински добар таму ќе бидеш платен одлично и ќе имаш извонреден живот во секоја смисла на зборот, многу подобар од Македонија.

Доколку имаш мал почетен капитал и сакаш да отвориш семеен бизнис, Македонија е подобро решение. Незаситен пазар, нема агресивни големи играчи и можност за просечна заработувачка. Доколку сакаш голем бизнис повторно странство е вистинскиот избор. Доколку успееш да ја издржиш конкуренцијата на европските гиганти, поседуваш многу моќна компанија.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Во ред, се согласувам дека се забегува во крајности со примерите. Ама и темата е тендециозна. Дали странство или Македонија според мене најмногу зависи од амбицијата.

Доколку правиме муабет за неквалификуван работник Македонија или странство денес не прави огромна разлика. Веќе и таму потешко се наоѓа работа, заработката е доволна за преживување, нема место за луксузирање. Овде знам неквалификувани што со земјоделие заработуваат пристојна сума на пари.

Доколку станува збор за човек кој смета дека вреди како интелектуалец странство е вистинскиот избор. Се натпреваруваш со најдобрите и ќе видиш вистински колку вредиш. Ако си вистински добар таму ќе бидеш платен одлично и ќе имаш извонреден живот во секоја смисла на зборот, многу подобар од Македонија.

Доколку имаш мал почетен капитал и сакаш да отвориш семеен бизнис, Македонија е подобро решение. Незаситен пазар, нема агресивни големи играчи и можност за просечна заработувачка. Доколку сакаш голем бизнис повторно странство е вистинскиот избор. Доколку успееш да ја издржиш конкуренцијата на европските гиганти, поседуваш многу моќна компанија.
Точно е дека е тенденциозна, исто така слично како тебе мислам дека економските параметри не секогаш се репер на среќата на една индивидуа се додека не падне таа индивидуа да живее под рамките на сиромаштијата.
Можам да кажам искуства од САД и да споредувам со Македонија но навистина ме мрзи.
Мое мислење е дека со заштедата од просечна македонска плата можеш да си купиш стан и автомобил за 200 години и тоа ако заштедуваш добри 10% годишно од влезниот годишен приход додека со заштедата од просечна плата во САД истото можеш да го направиш за 30 години ако заштедуваш исто така 10%.

Единствено нешто што е подобро во Македонија од останатите развиени земји е тоа што е делумно сигурна земја, трошоците за живот се нешто помали, климатските услови и локацијата е извонредна.
Ако немаш никаков почетен капитал во смисла стан, куќа, некое денарче во банка тогаш навистина си наебал без разлика дали се висококвалификуван или нискоквалификуван кадар.

Kajgana Shop

На врв Bottom