Власта ќе бара 10.000 евра за лиценца за веб медиум?

• Креатор на темата Креатор на темата Топче
  • Време на започнување Време на започнување
Ако е вистина ова со оволку голема сума за портал.....тогаш пак сме у предност....пак ќе им бегаме на С.Кореја во однос со слободата на медиумите.:)

МАКЕДОНИЈА, ТОП1 | БЕЗПАРДОН.МK1 | ДЕКЕМВРИ 8, 2011 ВО 12:14 | ВКУПНО ПРЕГЛЕДИ: 27

Со објавувањето на веста за новиот закон за медиуми, деновиве кружат и шпекулациите дека во дел од законот свое место ќе добијат и веб – медиумите и порталите и дека лиценците за нив ќе чинат најмалку 10.000 евра. Меѓу другото, би биле ставени и бројни критериуми за нивно постоење, што некои го преведуваат како забрани чија конечна цел би водела до затворање на критички настроените портали.

Можеби! Дали ќе се случи тоа, времето ќе покаже, ама во моментов едно е јасно. Во Македонија постојат најмалку 400 локални и околу 100 национални веб – портали кои што со своите информации опслужуваат 2 милиона граѓани и по некој надвор од границите на РМ. Во државава има повеќе медиуми отколку жители, па се поставува прашањето има ли потреба од толку многу медиуми воопшто? Но тоа е друга тема.
reseller-web-hosting-300x197.jpg
Она на што сакам да ве насочам е веб просторот, каде што и се наоѓаме во моментов. Во изминативе неколку години македонскиот веб – простор стана вистинска “калакурница”, простете ама немам друг зборза да ви опишам каков хаос е тоа. Сајтови, портали, медиуми на интернет отвораат најразно разни “стручњаци” и “познавачи” на медиумската работа и секакви “копуци” што си дозволуваат да се занимаваат со јавност, со медиуми, со создавање на стандарди и со пставување на критериуми во целост, од пишување најобични вести и текстови, преку коментари па дури и до организирање на натпревари на кои што демек ќе биле избрани најдобрите во веб – просторот во Македонија. Секој си дозволува да биде и информатор и организатор и креатор (???).
Нема да шпекулирам и јас сега за тоа дека нашата “bloody fucking” демократија ќе била уништена, ама едно (барем мене ми) e јасно:
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СТАВАТ РАБОТИТЕ ВО РЕД И НА ВЕБ – ХАОСОТ ДА МУ СЕ СТАВИ КРАЈ, ЕДНАШ ЗА СЕКОГАШ!!!
Да, три извичника и ќе викам и погласно. Преку глава ми е веќе од секакви ојлевци – дојлевци што ми се мешаат во еснафот, само затоа што тато спонзор им овозможил да си отворат портал. Па пишуваат глупости, неретко и целосно неточни и непроверени информации, оставајќи впечаажток на тотални непознавачи на темата за која што сакаат дури и да елаборираат. Одеднаш, сите се разбираат и во политика, и во спорт, и во социјален живот, и во психологија, и во музика, и во филм, и во уметност воопшто…доста е!
Сте го посетиле ли некогаш сајтот на годината Busamgumi.com на пример, или Drznedaj.mk. Е време е таквите да ги снема.Или ако ги има ќе платат па ќе клатат. А кога ќе платат, 5 пати ќе размислат како да пишуваат…
Ако законот што треба да се воведе го направи тоа, тогаш за мене е О.К.
(продолжува)

Златко Манчевски
БезПардон.Мк

http://www.bezpardon.mk/sikter-za-neprofesionalnite-na-makedonskiot-veb-prostor/

Овај ова што го пишал најголем копук од сите е тука.

А и добра реклама му е јас ова безпардон немаше да знам дека постои ако не пишел ваква глупост :icon_lol:.

Абе малку да се имало срам еј! Овие типчиња се најдобрите фашисти во државата , што каже пастирот одма е добро. Ако утре речат дека ќе ги убијат сите бебиња, одма ќе се појави некој - ама тоа значи дека веќе никогаш нема да треба да менувате пелени, ил ида ве буди некој во 3 наутро плаќејќи на цел глас. Се срамам што сум Македонец.

10 000 евра? Абе ова во турско го немало...

Авторот на статијата е мерна единица за глупост. Точно дека постојат неквалитетни сајтови, кои ги водат админи со интелектуален развој на ниво од две годишно дете, ама затоа постои и опцијата игнор.
Па на пазарот има и многу ретардирани производи, кога влагам во маркет има милион артикли кои никогаш не би ги купил итн... е што треба сеа, да воведат сличен закон и за овие?
Кога сме кај медиумите, Сител се многу необјективни, премногу пристрасни итн, па од хигиенски разлози имам решено воопшто да не го пуштам тој канал...

Пази, во статијата погоре, авторот има напишано ,,кога ќе платат, 5 пати ќе размислуваат што ќе пишат''. Демек типов го има рецептот за успешна веб страница, сељак.

Го вадат Микио од контекст бе, го гледав на тв нема да се дава дозвола за графички дизајн тнтара пнтара туку како медиум овие што се претставуваат имаат професионално лиценцирани новинари тнтара пнтара.....
Мислам дека како медиум ќе мора да се регистрираат, а овие забавниве портали ќе си останат надвор од цензура, се надевам :icon_lol:.

Ако не ќе хостираме кај порничите на сервер таму :icon_lol:.

Интернетот е можеби најслободниот начин на јавно изразување, бидејќи додека радијата, телевизиите и весниците не ги објавуваат мислењата на сите кои ќе им ги кажат своите мислења, делумно бидејќи не можат да објавуваат премногу информации истовремено, а делумно и бидејќи не сакаат, Интернетот е секогаш тука за да го пренесе мислењето на било кој, а без разлика дали на господинот Златко Манчевски тоа му се допаѓа или не, и луѓето кои тој ги нарекува "копуци" се човечки суштества и како такви имаат право на самоопределување и на изразување на своите лични ставови околу се и сешто, а за тоа постои и еден документ кој се вика Устав на Република Македонија, кој ги гарантира таквите човекови слободи и права, а сите граѓани на Република Македонија ги уживаат истите тие човекови слободи и права, па дури и таканаречените "копуци" според господинот Златко Манчевски.

Не знаев дека SOPA, кој сеуште не е усвоен во САД, некој сака да го внесе низ мала врата во Македонија.

Еснаф ?

Само Златко Манчевски може да се занимава со тоа бидејќи тоа му било еснаф ?

Еве, јас сум дипломиран информатичар, дали Интернет порталите се дел од мојот еснаф ?

Нека ми објасни Златко Манчевски дали тоа значи дека моите пријатели кои послабо стојат финансиски од мене и не можат да си дозволат факултет, а некои од нив се попаметни од мене иако немаат универзитетска диплома, сепак не можат да се занимаваат со одржување и уредување на Интернет портали, само затоа што немаат диплома, па наводно Интернет порталите не се дел од нивните еснафи ?

Но ќе се согласам околу една работа со господинот Златко Манчевски:

ДА, ДЕФИНИТИВНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВОВЕДЕ РЕД ВО ИНТЕРНЕТОТ И ДА СЕ СТАВИ КРАЈ НА ВЕБ-ХАОСОТ, ПА ВО ТОЈ КОНТЕКСТ, ПРВОТО НЕШТО ШТО ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ, Е СИТЕ ТЕКСТОВИ НА ЛУЃЕТО КАКО ЗЛАТКО МАНЧЕВСКИ ДА БИДАТ ОЗНАЧЕНИ СО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ:

ВНИМАНИЕ - СОДРЖИНАТА КОЈА СЛЕДИ Е ПРИМЕР ЗА ПРВОКЛАСИЧЕН ИДИОТИЗАМ - СЕ ПРЕПОРАЧУВА ИСТАТА ДА НЕ БИДЕ СФАТЕНА КАКО СЕРИОЗНА И ВИСТИНИТА !!!

И 3 извичници, и 100 извичници и колку сака извичници.

Уште така лесно да може да се контролира веб простор

Што е тоа Македонски веб простор, тоа ми е нејасно, тоа значи дека Македонците од Австралија не можат да го пристапуваа или Американски веб простор тоа значи дека тие што се надвор од САД не можат да пристапат или секој кој знае да куца на тастатура се мисли дека е експерт, па пишува работи што за него се логични а за сите други што ги познаваат работите се нелогични, смешни и често пати им доаѓа со АК-47 да пукаат по овие експертите.

Што е тоа Македонски веб простор, тоа ми е нејасно, тоа значи дека Македонците од Австралија не можат да го пристапуваа или Американски веб простор тоа значи дека тие што се надвор од САД не можат да пристапат или секој кој знае да куца на тастатура се мисли дека е експерт, па пишува работи што за него се логични а за сите други што ги познаваат работите се нелогични, смешни и често пати им доаѓа со АК-47 да пукаат по овие експертите.

Секој си има право да го изрази своето лично мислење, без разлика дали е логично или нелогично.

Јас го уживам тоа право на форумов, ти го уживаш тоа право на форумов, па дури и идиотот Златко Манчевски го ужива тоа на веб сајтот на БезПардон.Мк

Секој си има право да го изрази своето лично мислење, без разлика дали е логично или нелогично.

Јас го уживам тоа право на форумов, ти го уживаш тоа право на форумов, па дури и идиотот Златко Манчевски го ужива тоа на веб сајтот на БезПардон.Мк
Значи не е работата изразување на мислење, дали е тоа логично или нелогично е прашањето инаку народски кажано тоа се вика тресење на зелени, исто како јас тебе да те убедувам дека добро е јаболниците да се кастрат бидејќи догодина ќе нараснат добри дињи, да ова ти е изразување на мислење и тоа нелогично и ако прашаш некој земјоделец кој што ја познава работата ќе каже дека тресеш зелени исто како што и Златко Манчевски треси зелени бидејќи не ја познава проблематиката на веб порталите.

МИслењето е мислење, и тоа е суштествен дел од човечкотот во себе, т.е. да се има сопствено мислење. Човек без сопствен став е само безумен зомби кој што го поминува животот (ако може и така да се нарече) повинувајќи се на туѓи мислења и наредба со тоа правејќи ги свои.

И едно прашање овај што го пишал ова што мислите тоа негово мислење е или?

Може, во Кина, Иран и други слични места има контрола на интернетот.

А и ние сме на добар пат да им се придружиме.

Со овој нов закон за медиуми се планира забрана за продажба и користење на сателитските рисивери Dreambox на Dream Multimedia, идиотот Златко Манчевски поддржува цензурирање на Интернетот, случајно или не, во исто време во САД се подготвува изгласувањето на SOPA, во Италија се планира изгласување, или можеби веќе го изгласале, новиот закон со кој се дозволува бришење на цели текстови на Интернет портали, па дури и на приватни блогови, само со поднесување на жалба, без сопствениците и/или уредниците на конкретниот веб сајт да имаат право да објаснат дека можеби станува збор за печатна грешка која можат да ја поправат без да мораат да го избришат целиот текст, без да имаат право да објаснат дека за текстот имаат веродостојни извори и слично, кратко и јасно, имаат временски период од 48 часа за да го избришат конкретниот текст без никаков судски процес, без никаква одбрана на сопствениците и/или уредниците на веб сајтот, или во спротивно им следува парична казна, а потоа и згаснување на веб сајтот, ќе повторам, па макар и да станува збор за приватен блог.

Кога ќе прашаме некој од постарите зошто се распаднаа Советскиот Сојуз и Југославија, ќе ни набројат многу причини, меѓу кои и фактот дека социјалистичката диктатура во тие држави не сакаше да ја прифати масовната слободна дистрибуција на информации по електронски пат.

А денес, во слободна, самостојна, суверена, независна, но пред се, во демократска Македонија, се соочуваме со цензура, блазеси ни, наместо да тежнееме кон поголема слобода на самостојно изразување, преминуваме кон цензура, така да, ако продолжиме по овој пат, прашање на време ќе биде додека да им се придружиме на државите како Кина и Иран.

А целата убавина и придобивка на интернетот е баш тоа, секоја будала да си отвори портал, сајт, блог и да пишува што сака, вклучително и типови како авторот на текстот, не знам на квази-фашистичкиот тип што му пречи да има што е можно повеќе портали, ако не се квалитетни, нема да бидат читани и посетувани, никој не губи да постојат.

А со вакви мерки само повеќе револт се ствара кај луѓето, што би било следно, секој треба да плати за да напише мислење на форум, и ако во рок од 24 часа никој не го „лајкне„ неговото мислење, да плати дупло.

Авторот слободно може да емигрира во Кина, С.Кореја, Иран или некое друго егзотично место, ќе му одговара.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom