CafeDelMar
Luminance
- Член од
- 29 октомври 2007
- Мислења
- 6.507
- Поени од реакции
- 14.693
Баклава од вишни
Вишните исцедете ги.
На даската за месење наредете 2 до 3 кори, залијте од сосот, повторно ставете кора, па тоа повторувајте го додека сè додека не се потроши пополовина од корите.
Потоа ставете ги исцедените вишни.
Поклопете со кора, па ставете од филот, па повторно кора, така повторувајте додека сè не се потроши.
Така подготвената баклава исечете ја на посакуваниот облик, поклопете ја со фолија, па печете ја така 30 минути.
Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 10 до 15 минути на 180 степени.
Додека колачот се пече сварете го сокот од лимон, сокот исцеден од вишните и 200 гр. шеќер.
Врелиот колач залијте го со врелиот прелив сè додека корите го впијат сокот.
Пред да послужите добро изладете ги во фрижидер.
Баклава со вишни
Пола кило кори
300 грама шекер
3 јајца
300 грама зејтин
200 грама кисело млеко
1 пециво, 1 ванила
1 кг вишни
малку гриз
Јајцата и шекерот се матат како за торта, се додава зејтинот, киселото млеко, ванилата и пецивото. Корите се делат на два дела. На секоја втора кора (преку една кора) се става 3-4 лажици од филот. На последната кора од првиот дел не се става фил, туку се редат вишните и се посипуваат 3 лажици гриз.
После се реди втората половина од корите и пак на секоја втора се посипува по 3-4 лажици од филот.На последната кора се сече баклавата и се полива со остатокот смеса од филот. Се пече на 170 степени околу 1 час.
Шербет:
500 грама шеќер
1 и пол чаша вода
1 лимонтуз
Врие 5 минути.
![](http://www.kulinar.mk/gallery/2010/08/recepti/baklava-od-visni.jpg)
- 500 грама Шеќер
- 500 грама Тенки кори
- 1 кесичка/ки Прашак за печиво
- 200 милилитри Масло
- 1 парче/чиња Лимон
- 200 грама Кисела павлака
- 3 Јајца/це
- 400 грама Вишни
Вишните исцедете ги.
На даската за месење наредете 2 до 3 кори, залијте од сосот, повторно ставете кора, па тоа повторувајте го додека сè додека не се потроши пополовина од корите.
Потоа ставете ги исцедените вишни.
Поклопете со кора, па ставете од филот, па повторно кора, така повторувајте додека сè не се потроши.
Така подготвената баклава исечете ја на посакуваниот облик, поклопете ја со фолија, па печете ја така 30 минути.
Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 10 до 15 минути на 180 степени.
Додека колачот се пече сварете го сокот од лимон, сокот исцеден од вишните и 200 гр. шеќер.
Врелиот колач залијте го со врелиот прелив сè додека корите го впијат сокот.
Пред да послужите добро изладете ги во фрижидер.
Баклава со вишни
Пола кило кори
300 грама шекер
3 јајца
300 грама зејтин
200 грама кисело млеко
1 пециво, 1 ванила
1 кг вишни
малку гриз
Јајцата и шекерот се матат како за торта, се додава зејтинот, киселото млеко, ванилата и пецивото. Корите се делат на два дела. На секоја втора кора (преку една кора) се става 3-4 лажици од филот. На последната кора од првиот дел не се става фил, туку се редат вишните и се посипуваат 3 лажици гриз.
После се реди втората половина од корите и пак на секоја втора се посипува по 3-4 лажици од филот.На последната кора се сече баклавата и се полива со остатокот смеса од филот. Се пече на 170 степени околу 1 час.
Шербет:
500 грама шеќер
1 и пол чаша вода
1 лимонтуз
Врие 5 минути.