Одлуката на Меѓународниот суд за правда по повод тужбата на Македонија против Грција (општа тема)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Имаат убави острови, ќе компензираме :)
Само да го ослободат газда Велија, мајсторот за компензации ќе видиш каква компензација ќе им направи :D
Некој спомна излегување од спорот, мислам дека е тоа најдобрата опција само грешка е времето, таква опција е можна кога буквално сите мерки на толеранција се поминати и кога некој од поголемите шефови на ЕУ и САД ќе почне да кажува јавно дека спорот е идиотизам не виден, а не кога ќе отидат во пензија и во ситуација кога ЕУ и НАТО не ни се приоритети заради нивните слаби демократски вредности т.е најдиме некој убав начин да ги заобиколиме и да имаме благосостојба.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.106
Поени од реакции
25.431
За шамарот што му го мавнаа на Буш тогашната политичка елита на Грција одлета како партал од политичката сцена на Грција. Некои теоретичари на завери сметаат, иако јас не мислам така, дека многу од денешните случувања во Грција се само цехот кој стигнал за наплата за тој потег на Грците...

Од друга страна, тогашната меѓународна позиција на Грција беше многу посилна од сегашната, кога практично се сведени на протекторат.
Е затоа што викаш ти добро ќе беше, да беше Бушовата администрација и да искористевме барем за НАТО. Вака мислам дека ќе останеме само на тоа-морална победа, односно тој што победува има право да се љути и понатаму.

P

PewDiePie

Гостин
^ Абе нема да им биде паметно на грците да ни стават уште едно вето,посебно за НАТО на следниот самит. До следната година уште толку можат да зовријат меѓународните состојби и тензии,како политички така и воени. Македонија е на најубава гео-стратешка позиција на Балканот,Балканот кој и онака е тампон зона меѓу Русите и Нато сега е прашање на време кој под чива закрила ќе биде. За србите мислам е веќе јасно,така да мислам дека ако им списка америка на грција,зошто таа сепак си ги гледа своите лични цели што ги има во Македонија,мислам дека грција нема да се дрзне уште едно вето да стави. Ќе ќутат како попчиња таму во Чикаго осеќам,само паметно да изиграат нашите политичари.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас не верувам дека некој може да ја притисне Грција дури и во каша каква што е сега. Без тотално обезличување на Македонија нема влез во ЕУ и НАТО. Тоа е факт што треба што поскоро да го прифатиме. И да се збогуваме со Евро-Атланските интеграции на подолг рок.
Може да ја притиснат. Не сакаат. Има разлика. Не се замараат да ја притиснат во врска со името, затоа што се уште немаат некој јасен изразен интерес со Македонија. Чек да видиш ако им дојде некое јајце под газот на ЕУ и тоа да е поврзано со Македонија, да видиш како ќе влеземе, чак и нема ни да не прашаат дали сакаме да влеземе.

Сега моментално, тоа е невозможно и ќе биде уште некое време, затоа што ЕУ постои само за ти покаже практично што е тоа лицемерие и се уште имаат нивни интерес со љубимицата.

На крај краева, тебе кај ти се брза? Ќе си почекаме...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Ќе ќутат како попчиња таму во Чикаго осеќам,само паметно да изиграат нашите политичари.
Има време до Чикаго. Цели 6 месеци. Многу вода ќе протече низ Вардар дотогаш. :)
САД ќе бидат во предвечерјето на изборите. На политичарите ќе им требаат пари. А ние може да си земеме уште некое кредитче, за разлика од јужниве. ;)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Чекајте бе луѓе.Па која е поентата на сево ова ако Гејциве може пак да не блокираат насекаде???Па важат ли меѓународно потпишан договори за нив???Како да водиш разговори со некој кој не му можат ништо ни меѓународни судови???Не ја гледам поентата на тоа.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5
Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Нормално е актуелната влада на Р. Македонија да поентира на оваа победа на внатрешнополитички план. И би биле глупави да не го направат тоа...
Несмее. Бидејќи така ја провоцираме Грција. Коњот треба да се руши. Тој е крадење на историја. Ќе видите судот како ќе одлучи... Oh, wait.... :(
Ама, ако што има врска, битно Грција пак ќе не блокира. Сисајте антички, in Gero we trust. FTW.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
Чекајте бе луѓе.Па која е поентата на сево ова ако Гејциве може пак да не блокираат насекаде???Па важат ли меѓународно потпишан договори за нив???Како да водиш разговори со некој кој не му можат ништо ни меѓународни судови???Не ја гледам поентата на тоа.
Проблемот е во слабите механизми на судот за да ги принуди државите да ги почитуваат одлуките. Моралот за држави кој го ценат моралот се доволен мотив но за држави како Грција и други за кој моралот ништо не значи, одбивајнето на спроведувајнето на одлуките не претставува проблем. А за да има еден таков суд силни механизми самите држави доброволно треба да се одкажат од некој права, што на пример е случајот на судот на ЕУ, но тој во Хаг е под капата на ОН.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Океј го добивме спорот така и беше очекувано ако гледаме реално на работите но што ова конкрентно значи за нас? имаме некоја гаранција дека нема да ни акнат пак вето? - не. имаме некоја гаранција дека ке не примат во еу? не. во нато? исто не. ова е само парче победа на лист хартија ни оштета ке добиеме ни ништо. искрено мене ми изгледа ситуацијава како некои двајца другари кога ке се скараат и доажа трет од страна те тапша по рамо и ти вика у право си ... у право си... не гледам некоја посебна придобивка од пресудава баш.
На една друга тема напишав само сатисфакција наша како држава.Пресудата не значи дека Грција во иднина нема право да става вето.Ветото е дел од механизмите на Еу и НАТО секоја земја членка на овие две организации има право да го користи во секое можно отоворено поглавје.Многу луѓе грешат кога мислат дека сега со пресудата нема вето веќе никогаш.Нема гаранција дека после ова одма ќе влеземе во Еу и НАТО.Пресудата по мене само ќе значи одземање на дел од меѓународната моќ која ја има Грција во Европа и светот.Македонија во секој можен проблем ќе се повикува на пресудата и ќе и служи како помош против моќната и агресивна дипломатија на Грците.Грците може нема да ставаат вето во иднина но со нивите држави сојузници нема Македонија ни на двен ред да ја ставаат што би значело прикриено вето.Како ќе изиграме како држава во иднина треба сериозно да се седне и да се размисли.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Само во Грујо верувајте и идеме напред. Е сега тоа што оваа одлука нема никаква улога во одлуките кои ќе се носат во иднина , нема врска. Битно Грујо да се дуе по телевизии. Чим во земјата ти палат знамиња во центарот на главниот град, се е јасно. Или таа тема ја заборавивме, сега е модерно да се зборува заморални победи. Да бе, у право сме, алал ни вера број еден сме. Тапшање по рамо и улизување на пастирот позади рамстор, 50 денари минута.
п.с. не заборавајте, морална победа. Во превод, ништо не добивме, само доби партијата на власт која и ги плаќаше адвокатите .

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Проблемот е во слабите механизми на судот за да ги принуди државите да ги почитуваат одлуките. Моралот за држави кој го ценат моралот се доволен мотив но за држави како Грција и други за кој моралот ништо не значи, одбивајнето на спроведувајнето на одлуките не претставува проблем. А за да има еден таков суд силни механизми самите држави доброволно треба да се одкажат од некој права, што на пример е случајот на судот на ЕУ, но тој во Хаг е под капата на ОН.
Еве не може да и наложи,ама има ли казна за прекршување на спогодбата од 95-та???Македонија е оштетена со невлегувањето во НАТО.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Пресудата по мене само ќе значи одземање на дел од меѓународната моќ која ја има Грција во Европа и светот.
Исто колку што влегувањето на Палестина во Унеско ја намали меѓународната моќ на Израел.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
Еве не може да и наложи,ама има ли казна за прекршување на спогодбата од 95-та???Македонија е оштетена со невлегувањето во НАТО.
Македонија не побара казна за Грција, побара судот да одлучи да и забрани на Грција да не блокира во иднина, и тоа не го направи.
Пишува и во објаснувајнето: Осудата на Грција дека ја прекршила спогодбата е доволна сатисфакција за Македонија, со други зборови: Нема некоја си оштета.

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Не ми е јасно зашто пола тука гледаат зауздано. Јасно ми е, патриоти, МАКЕДОНИЈА или смрт. Ама па за имево се скока како да треба да не посипат со лава одозгора али затоа 2011 се идеше у Охрид преку Битола.

Нејсе. Неколку пати пишав по темиве. Неможе да свртат грб на некого од кого имаат ќар. Грција е ќерка на оние горе на север. Не сме добиле ништо од пресудава. Пак сите конци се у нивни раце. Цело време и ќе бидат.
А тоа што е позитивно пресудено за нас, ТОП. Сега барем нема да слушаме за прашината низ Скопје на вестиве.

Браво за оптимизмот, ама пореално малце..
И јас сум оптимист али за тоа кога ќе ми стигне новиот телевизор дома (утре или у петок) не за тоа дека Грција ќе биде притисната и ќе мора да не признае од проста причина не сме „интересни“ за ЕУ. Нема фабрики кај нас, нема нешто од што можат да ќарат, еден туристички град имаме што е попознат и за да отидеш таму ќе се наплаќа ко у Венеција на гондола да се возиш.

У Вечер пишува Македонија : Грција (2:1) ко да незнаат (незнаеме) дека ќе примиме 2 автогола у 90 минута.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Исто колку што влегувањето на Палестина во Унеско ја намали меѓународната моќ на Израел.
:pos:

Вришти споредбата.

Со вакво познавање на надворешната политика, јас тебе директно би те предложил за министер за надворешни работи...

Сериозно, ни недостигаат вакви луѓе како што си ти...

Kajgana Shop

На врв Bottom