Дали постои апсолутна вистина?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Човекот е мера на се. Секоj има различна перцепциjа за реалноста и за вистината па така тоа прашање е релативно. На пример, мене ми е топло а на друг му е ладно во истовреме, и коjа е апсолутната вистина? Неможеме да кажеме :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Kako sto se znae sto e kich a sto e umetnost, taka nekoi raboti se znaat i dokazani se. na primer se znae deka principot na kauzalitet vazi i deka se e determinirano, na toa se temelat naukite, posle se znae deka Bog opsto e apstrakcija a bog poedinecno poim zavisen od kulturata na odreden narod ili civilizacija, posle se znae deka zivotot ima ednokratna smisla koja se iscrpuva so krajot na zivotot i drugi raboti, poznati se, dokazani provereni od porano i sega, no koj ne e upaten moze da misli deka prasanjata se seuste otvoreni iako tie se veke jasno objasneti, samo ne im se jasni na site pa ottamu i razlicni mislenja koi se temelat na nepoznavanje.

Член од
24 јули 2010
Мислења
212
Поени од реакции
12
На пример, мене ми е топло а на друг му е ладно во истовреме, и коjа е апсолутната вистина? Неможеме да кажеме :)
Апсолутната вистина во тој момент лежи во топломерот И воопшто нее важно што вие и другиот чуствувате

АПСОЛУТНА ВИСТИНА ПОСТОИ на пример теоријата на релативноста од АЈНШТАЈН нека ја побие некој да видам

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205
Вистината е релативна и не постои само една вистина. Сите сме сретнале, барем по еднаш некој човек на кого неможете ништо да му докажете, тој едноставно не прифаќа туѓи аргументи. Се вели за да ја дознаете вистината треба да ги погледнете двете страни, а тие речиси секогаш се различни и спротивставени и една со друга се побиваат. Вистината е прашање на перцепција и свој агол на гледање на работите, така сите ние си имаме своја вистина, само некои од нас можат да бидат разубедени односно поучени. Апсолутната вистина речиси никогаш не излегува на виделина дали од сплет на околности или нејзино свесно скривање таа е (категорија) најчесто силувана од сите нас. Затоа може да се каже дека таа и не постои.
П.С Или можеби постои, прашање е колку можете да го докажете нејзиното постоење?

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Постое.
Апсолутна вистина е дека у моменто сум логирана на кајгана.
Апсолутна вистина е дека у моменто имам струја дома.
Апсолутна вистина е дека у моменто компјутеро е у мојта соба, и на него имам монитор слушалки тастатура, глувче, подлога на глувчето...
Апсолутна вистина е дека имам куќа.
Апсолутна вистина е дека одам на училиште секој ден.
Апсолутна вистина е дека учам у Јане Сандански у струмица.
Апсолутна вистина е дека класната ми предава математика.
Апсолутна вистина е дека до мене имам чаша со вода во неа.
Ете гледате од толку прости работи во секојдневието можеме да извадиме апсолутна вистина, а вие велите дека тоа е релативно?Има релативност, ама постое и апсолутна вистина, барем според мене.

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205
Постое.
Апсолутна вистина е дека у моменто компјутеро е у мојта соба, и на него имам монитор слушалки тастатура, глувче, подлога на глувчето...
Ете гледате од толку прости работи во секојдневието можеме да извадиме апсолутна вистина, а вие велите дека тоа е релативно?Има релативност, ама постое и апсолутна вистина, барем според мене.
Релативно е за нас, кога ние ги гледаме твоите факти од наша перспектива, и кога доколку сакаме нема да поверуваме во тоа, а ти немаш многу избор како да не убедиш освен со зборување, а ние пак нема да ти веруваме.
П.С апсолутна вистина дека и јас учев во Јане Сандански во Струмица, у десетката :smir:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Постое.
Овие примери кои ги наброја, апсолутно не се апсолутна вистина. Тие се вистина за тебе. Сега во овој момент сигурно пола од тие работи не ги правиш. Можеби имаш чаша сок до тебе или немаш ништо... Што значи дека не е апсолутна вистина. Башка моментот како таков не може да е асполутна вистина. Може да е вистина за тебе, но не и за мене или некој друг. За мене е вистина дека сега слушам музика, но тоа не е апсолутна вистина која важи во сите ситуации и секогаш.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Овие примери кои ги наброја, апсолутно не се апсолутна вистина. Тие се вистина за тебе. Сега во овој момент сигурно пола од тие работи не ги правиш. Можеби имаш чаша сок до тебе или немаш ништо... Што значи дека не е апсолутна вистина. Башка моментот како таков не може да е асполутна вистина. Може да е вистина за тебе, но не и за мене или некој друг. За мене е вистина дека сега слушам музика, но тоа не е апсолутна вистина која важи во сите ситуации и секогаш.
Но бидејќи незнаеме колку време трае секогаш односно дали времето како димензија некогаш почнува или завршува, аналогно на тоа никогаш нема да знаеме дали некоја вистина би важела во секоја ситуација и секогаш, аналогно на тоа, не постои апсолутна вистина.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Но бидејќи незнаеме колку време трае секогаш односно дали времето како димензија некогаш почнува или завршува, аналогно на тоа никогаш нема да знаеме дали некоја вистина би важела во секоја ситуација и секогаш, аналогно на тоа, не постои апсолутна вистина.
Па да де и јас тоа го кажав... :)

. За мене е вистина дека сега слушам музика, но тоа не е апсолутна вистина која важи во сите ситуации и секогаш.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
The current worldview has it that everything is made of matter, and everything can be reduced to the elementary particles of matter, the basic constituents — building blocks — of matter. And cause arises from the interactions of these basic building blocks or elementary particles; elementary particles make atoms, atoms make molecules, molecules make cells, and cells make brain. But all the way, the ultimate cause is always the interactions between the elementary particles. This is the belief — all cause moves from the elementary particles. This is what we call "upward causation." So in this view, what human beings — you and I think of as our free will does not really exist. It is only an epiphenomenon or secondary phenomenon, secondary to the causal power of matter. And any causal power that we seem to be able to exert on matter is just an illusion. This is the current paradigm.
Now, the opposite view is that everything starts with consciousness. That is, consciousness is the ground of all being. In this view, consciousness imposes "downward causation." In other words, our free will is real. When we act in the world we really are acting with causal power. This view does not deny that matter also has causal potency — it does not deny that there is causal power from elementary particles upward, so there is upward causation — but in addition it insists that there is also downward causation. It shows up in our creativity and acts of free will, or when we make moral decisions. In those occasions we are actually witnessing downward causation by consciousness.

Downward causation....тоа е апсолутната вистина.
Кои импликации ги има? Тоа е вредно за контемплација.

B

Black Guard

Гостин
Факт е дека нема апсолутна вистина која постои сама за себе,ова е согласно теоријата на системите но и природните правила-нема апсолут.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 16:05 ---
Факт е дека нема апсолутна вистина која постои сама за себе,ова е согласно теоријата на системите но и природните правила-нема апсолут.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 16:05 ---
Oва факт е еднакво со апсолутна вистина или....?

Kajgana Shop

На врв Bottom