Human
Explorer
- Член од
- 10 октомври 2009
- Мислења
- 12.395
- Поени од реакции
- 5.021
The wheel is still turning...Moзок си!
До душа ако си ќутиш си уште поголем мозок.
The wheel is still turning...Moзок си!
До душа ако си ќутиш си уште поголем мозок.
Потполно точно, тоа и дијаграмот јасно го покажува.Гностицизмот и агностицизмот не кореспондираат со верување(не верување).
Тој што е гностик нема потреба да верува или не верува.
Така да гностик и агностик не иде у никаква комбинација со верник
односно не верник.
Неточно. Многу малку од знаењата се свои. А судејќи спрема тебе пошто се изјасуваш за агностик (ах пуста желба, само колку да не се кажело атеист) дури и невозможно.Тој што е агностик исто..... не се задоволува со позајмено знаење.
На две или три или 5 парички сеедно, сам си кажа во првата реченица Гностицизмот и агностицизмот не кореспондираат со верување(не верување)Од круцијално значење е да се разбере дека, поимите верува и
не верува се различни страни на иста паричка.
Има луѓе кои се декларираат како христијани или муслимани, ама ја имаат прифатено теоријата за еволуција, не сметаат дека некакви богови ја создале Земјата и сл. Мнозинството луѓе што ги познавам се такви.Дали има на форумот верници кои ја прифатиле теоријата на еволуцијата како точна? Јавете се...
Епа тоа ми е малку нелогично, како може некој да ја прифати еволуцијата а да остане муслиман/христијанин. Со прифаќање на еволуцијата признаваш дека куранот или библијата погрешиле, што значи дека и сезнајниот и семоќниот Господ ја утнал, и фактички не го сметаш за бог. Апсурдно е, затоа сметам дека креационизмот е единствената опција за верниците, а тоа кажува нешто за самите религии и нивното место во модерното општество...Има луѓе кои се декларираат како христијани или муслимани, ама ја имаат прифатено теоријата за еволуција, не сметаат дека некакви богови ја создале Земјата и сл. Мнозинството луѓе што ги познавам се такви.
За на форумов не знам....Дали има на форумот верници кои ја прифатиле теоријата на еволуцијата како точна? Јавете се...
За на форумов не знам....
... ама пред година и кусур Ватикан јавно го рехабилитира и му се извини на Дарвин ... и во последно време бара начини како еволуцијата да ја вклопи во верските учења...
Како што поминува времето изгледа ќе излезе дека библијата е само една unreal-на, надреална, замислена, романтизирана „историја’’ на „избраниот’’ еврејски народ.
Со новиот (или некој нареден) превод и тоа ќе го средат, верувај.
Апсурдно е, ама повеќето луѓе воопшто не се замараат со такви работи. Тешко дека некој знае што е еволуцијата освен она "сме настанале од мајмуни" што впрочем не е сосем точно. Или пак за религијата. Ако сите ги прочитаат Библијата, куранот и по некоја научна книга, еден верник нема да остани на планетава.Епа тоа ми е малку нелогично, како може некој да ја прифати еволуцијата а да остане муслиман/христијанин. Со прифаќање на еволуцијата признаваш дека куранот или библијата погрешиле, што значи дека и сезнајниот и семоќниот Господ ја утнал, и фактички не го сметаш за бог. Апсурдно е, затоа сметам дека креационизмот е единствената опција за верниците, а тоа кажува нешто за самите религии и нивното место во модерното општество...
За разлика од многу атеисти на форумов (кои немаат прочитано ни 10-15% од Библијата), јас ја имам прочитано целата Библија (и тоа повеќе пати), имам прочитано многу (читај: м-н-о-г-у) научни книги и сепак сум христијанин и се уште верувам во веродостојноста на Библијата.Или пак за религијата. Ако сите ги прочитаат Библијата, куранот и по некоја научна книга, еден верник нема да остани на планетава.
Тоа време „поминува“ веќе 2000 години и никако да помине Напротив, Библијата се уште e светски бестселер (и тоа во пораст од година на година), најпреведувана, најуникатна, едноставно книга над книгите.Како што поминува времето изгледа ќе излезе дека библијата е само една unreal-на, надреална, замислена, романтизирана „историја’’ на „избраниот’’ еврејски народ.
Има огромна разлика меѓу луѓе што се декларираат како „христијани“ и вистински христијани (Христови следбеници).Има луѓе кои се декларираат како христијани или муслимани, ама ја имаат прифатено теоријата за еволуција, не сметаат дека некакви богови ја создале Земјата и сл. Мнозинството луѓе што ги познавам се такви.
Не само ти, и многумина други би се декларирале како христијани и би биле ловци на души, за надокнада од 1500 евра месечно.За разлика од многу атеисти на форумов (кои немаат прочитано ни 10-15% од Библијата), јас ја имам прочитано целата Библија (и тоа повеќе пати), имам прочитано многу (читај: м-н-о-г-у) научни книги и сепак сум христијанин и се уште верувам во веродостојноста на Библијата.
Не се колни ќе ти поверува некој дека популарноста на библијата била во пораст од година во година.Тоа време „поминува“ веќе 2000 години и никако да помине Напротив, Библијата се уште e светски бестселер (и тоа во пораст од година на година), најпреведувана, најуникатна, едноставно книга над книгите.
Не е само последниов век, туку од протестантската реформација па наваму т.е. од 16ти век па наваму.Во тие твој 2000 години, во кој опстојува христијанството, само последниов век е либерарен и му дава слобода на поединецот дали ќе ја прифати или отфрли догмата.
1. Во првите векови, додека христијанството била забранета и прогонувана религија во Римската империја, христијанството го ширеле и неписмените, се разбира усно, затоа што и неписмените знаеле да зборуваат.За тебе периодот од првите неколку века, кога над 90% од населението било неписмено, или периодот на инквизицијата кога летале глави ако се одкажеш од верата е период кој вреди да се стави во овие 2000 години? Кој избор го имале тогаш луѓето освен да бидат што ќе им се наложи, само за да задржат глава на рамења?
Ама имаш нобелови награди за литература, мир, мислам дека и за економија се доделуваат. Тие се и најчести. Ако зборуваме за физиката, науката која се занимава со самиот универзум, тука огромното мнозинство се атеисти.Но јас не сум ни битен. Во светот (и Македонија) постојат илјадници доктори по науки, нобеловци (мнозинството се протестанти, малцинството се атеисти), професори на престижни факултети кои исто така имаат прочитано многу повеќе научни книги од атеистиве на форумов, па сепак се посветени христијани и веруваат во веродостојноста на Библијата.