Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Аризан
Од каде ваква етимологија?аризан да не е како "подарен" ?
Тука станува збор за употреба на збор.
Да не зборуваме дека кога се бара израз, се бара со двојни наводници.
БГ:
„целијат народ сме идиоти“
Нјама резултати за "целијат народ сме идиоти".![]()
Од каде ваква етимологија?
Незнам што е..знам само дека е од Дебарца тој збор.
зборот сургија е поврзан со очите, видот, незнам дали нешто како зли очи, тешко може да му се најде етимологија, тоа е најблиску...ами сургија? лелеле се секавам бабми и дедоми стално го употребуваа тој збор.
Прашав. Значело Свет човек..така имс е обраќале на најблискитејас мислам дека е поврзан со поимот да се јаде (фигуративно)....т.е. да се внесе нешто во себе...
меѓутоа, да се јаде нешто како жито, ориз....повеќе жито, кое има златна боја...
стемот риза како суфикс има значења поврзани со злато , сонцето, сјајноста....кои се својствени на соларните династии...водачи...
веројатно, затоа е и зборот харизма, тој има светлина, водач, сјајност...
затоа водачите носеле риза (поповите, царевите, богатите...)
бидејќи зборот Аризан е и лично име, значењето му е најверојатно, да се јаде златно,сјајно,сончево (ова фигуративно), т.е. да се внесе, прими во себе златно,сјајно,сончево ...
Аризан е најблиску. т.е. е просветлен
зборот е од ИЕ потекло, постојат неколку стотици зборови со стемот ариз...
дека означува и подарок, незнам,знам....човек кој е даруван со светлина, е Аризан....
зборот е прастар, веројатно е дека е остаток од антиката, како чупе, амле...анасана (за многумина е турцизам, но не е така)
.
жими стапот и пемпелево ти знаеш кое е основното значење на зборот ашим.a znete li sto e toa ashim? (za onie sto odnapred znaat sto e toa)
па, во право се, некој си го вика стојко, некој стапов, некој пемпеле....mene mi rekoa deka asim znacelo k** pa sea neznam dali bile vo pravo ili ne![]()