Вегетеријанство

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106
Недостатокот на месо, млеко и риба во исхраната, ги става вегетаријанците во прв ред од оние на кои им се заканува атрофија на мозокот, тврдат научниците од Универзитетот Оксфорд. Тестовите покажале дека намалувањето е предизвикано од недостаток на витамин B12.
Вегетаријанската исхрана може да биде лоша за работата на мозокот бидејќи како што тврдат научниците, луѓето кои не јадат месо и животински производи имаат шест пати поголема шанса да патат од намалување на мозокот. Вегетаријанците се најзагрозената група, бидејќи најдобар извор за витаминот B12 е месото, посебно џигерот, млекото и рибата.

Научниците од Универзитетот Оксфорд за време на тестирањето на меморијата и снимањето на мозокот откриле кај 107 личности од 61 до 87 години, дека недостатокот на витаминот B12 може да предизвика анемија и воспаление на нервиот систем. Меѓутоа, екстрактот од квасец е меѓу ретките вегетаријански намирници кои нудат задоволително ниво на витамини.

Кога волонтерите после 5 години повторно се тестирани, тие со најмало ниво на витамин B12 имале и намногу шанси да имаат намален мозок, што претходното истражување го потврдило кое укажувало на врската помеѓу атрофијата на мозокот и нивото на витамин B12.

Снимките од мозокот на повеќе од 1800 луѓе покажале дека луѓето кои пијат 14 или повеќе алкохоли пијалоци неделно, имаат 1,6% намален мозок за разлика од оние кои сакаат топли напитоци. Тоа не е чудно бидејќи од порано е познато дека прекумерната употреба на алкохол делува штетно на витаминот B12 во организмот, при што посебно се загрозени жените во седумдесетите години.

Преземено од
Сваштарник

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, pivu, jogurtu, čipsu...

http://www.jutarnji.hr/znate-li-sto-se-skriva-u-soku--keksu--cipsu---/981380/

Сигурно ништо и од ова не јадете/користите :icon_mrgr:
Има фирми кои користат животни за различни намени (најчесто за експерименти) и такви кои не користат.
Јас бирам производи од фирми кои не користат животни, и да, јадам чоколадо, сладолед, користам паста за заби....

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
чекај сеа ,вие што велите дека сте вегетаријанци некое време сте јаделе порано месо па сте се отказале ???

ја јадам само мелено као плескавици и кебапчина
до сеа у моите 22 год никогаш не сум јадел чисто месо,риба и сл.. ми иде да повратам

а од млеко само јогурт,пресно исто поврачам џД
јајца прзени никако,варени само за велигден :D 1-2

и што ми фали по цел ден сум на ајвар и пржени компири

и кај ја припагам ? xD

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
чекај сеа ,вие што велите дека сте вегетаријанци некое време сте јаделе порано месо па сте се отказале ???

до сеа у моите 22 год никогаш не сум јадел чисто месо,риба и сл.. ми иде да повратам

и кај ја припагам ? xD
Никој не се родил вегетаријанец.
Ако јадеш месо барем јади чисто месо, подобро да не те плашам што се има во меленото месо и кебапчињата - цело ѓубре собрано во нив. :)
--- надополнето: Dec 2, 2011 4:10 PM ---
Недостатокот на месо, млеко и риба во исхраната, ги става вегетаријанците во прв ред од оние на кои им се заканува атрофија на мозокот, тврдат научниците од Универзитетот Оксфорд. Тестовите покажале дека намалувањето е предизвикано од недостаток на витамин B12.
Вегетаријанската исхрана може да биде лоша за работата на мозокот бидејќи како што тврдат научниците, луѓето кои не јадат месо и животински производи имаат шест пати поголема шанса да патат од намалување на мозокот. Вегетаријанците се најзагрозената група, бидејќи најдобар извор за витаминот B12 е месото, посебно џигерот, млекото и рибата.

Научниците од Универзитетот Оксфорд за време на тестирањето на меморијата и снимањето на мозокот откриле кај 107 личности од 61 до 87 години, дека недостатокот на витаминот B12 може да предизвика анемија и воспаление на нервиот систем. Меѓутоа, екстрактот од квасец е меѓу ретките вегетаријански намирници кои нудат задоволително ниво на витамини.

Кога волонтерите после 5 години повторно се тестирани, тие со најмало ниво на витамин B12 имале и намногу шанси да имаат намален мозок, што претходното истражување го потврдило кое укажувало на врската помеѓу атрофијата на мозокот и нивото на витамин B12.

Снимките од мозокот на повеќе од 1800 луѓе покажале дека луѓето кои пијат 14 или повеќе алкохоли пијалоци неделно, имаат 1,6% намален мозок за разлика од оние кои сакаат топли напитоци. Тоа не е чудно бидејќи од порано е познато дека прекумерната употреба на алкохол делува штетно на витаминот B12 во организмот, при што посебно се загрозени жените во седумдесетите години.

Преземено од
Сваштарник
Постот е пред се наменет за вегените.

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Ако јадеш месо барем јади чисто месо, подобро да не те плашам што се има во меленото месо и кебапчињата - цело ѓубре собрано во нив. :)

Моите домашни месни преработки/деликатеси (кебапчиња, плескавици, стекови, ребра итн итн итн) не содржат ѓубре - баш затоа што јас самиот го бирам квалитетот и видот на месото од кое ги правам. ;)

П.С. Околу витаминот Б12:
-Што правиме со сештојадите (омниворите) кои имаат дефицит од Б12?
-Или пак со веганците кои надминале 100 години старост без примање на билокакви Б12 инекции/апчиња? :)

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
П.С. Околу витаминот Б12:
-Што правиме со сештојадите (омниворите) кои имаат дефицит од Б12?
-Или пак со веганците кои надминале 100 години старост без примање на билокакви Б12 инекции/апчиња? :)
Е ајде де и јас тоа викам. Б12 го има и во житариците :) Мит е дека го има само во месото.

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130

никогаш у живот не сум јадел чисто месо ..... од месо,пресно млеко и јајца ми се повраќа

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853

и кај ја припагам ? xD

Па кога бев дете малце некако не ме прашуваа дал сакам вегетеријанец да бидам, а и не ја знаев вистината... јбг :)

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Пред неколку години се дрзнав да постанам вегетаријанец али фала Богу што не почнав поради разно разни совети од најблиските дека НЕ Е ЗДРАВО! И неможев да издржам од притисоците...Подоцна разбрав дека скоро се е здраво во вега исхраната освен некои аминокиселини што ги има само во црвеното месо(говедско и свинско ) кои не можеме да ги надокнадиме на друг начин....Некој нека објасни ако знае повеќе за ова....

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Пред неколку години се дрзнав да постанам вегетаријанец али фала Богу што не почнав поради разно разни совети од најблиските дека НЕ Е ЗДРАВО! И неможев да издржам од притисоците...Подоцна разбрав дека скоро се е здраво во вега исхраната освен некои аминокиселини што ги има само во црвеното месо(говедско и свинско ) кои не можеме да ги надокнадиме на друг начин....Некој нека објасни ако знае повеќе за ова....
Немаат врска амино киселините.
Има луѓе кои живеат по над 100 години без да консумираат никаков тип на месо и месни производи, и без да примаат додатни Б12 вакцини/апчиња. Така да, нема ништо во производите од животинско потекло што не може да се најде во растенијата, печурките и сл.

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Немаат врска амино киселините.
Има луѓе кои живеат по над 100 години без да консумираат никаков тип на месо и месни производи, и без да примаат додатни Б12 вакцини/апчиња. Така да, нема ништо во производите од животинско потекло што не може да се најде во растенијата, печурките и сл.
Незнам..ај ке прочачкам на нет околу ова со амино киселините да се уверам во тоа што слушнав од нутрициста...па ке видам што како..Мене ми делуваше уверливо тоа што зборуваше...Но ке пребарам за ова па ке видам....Сакам докази за тоа црвено месо дека можеме или неможеме без него!

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Печурката е замена за месо.
Исто и црниот патлиџан.
--- надополнето: Dec 5, 2011 11:16 PM ---
.Сакам докази за тоа црвено месо дека можеме или неможеме без него!

Може, животното се храни од земјата, се има во
земјата односно во флората, нема потреба да животното
го храниме со она што го дава земјата па потоа од него да
ги земаме тие состојки, може и директно, без јадење
на месо, одговорно кажувам дека може без црвено месо

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Печурката е замена за месо.
Исто и црниот патлиџан.

Може, животното се храни од земјата, се има во
земјата односно во флората, нема потреба да животното
го храниме со она што го дава земјата па потоа од него да
ги земаме тие состојки, може и директно, без јадење
на месо, одговорно кажувам дека може без црвено месо
Добро фала за одговорот..ќе разгледам да проверам за кои амино киселини станува збор и какво значење има нивното присуство или отсуство во организмот.....ме интересираше факти..детаљи....ако ме разбирате...

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Добро фала за одговорот..ќе разгледам да проверам за кои амино киселини станува збор и какво значење има нивното присуство или отсуство во организмот.....ме интересираше факти..детаљи....ако ме разбирате...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YnONLDo6PWI

Во оваа видео покрај другото има и детални објаснување
за состојките во храната, ама малце е долго

Kajgana Shop

На врв Bottom