Припадник на полицијата претепал момче до смрт! - ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКАТА БРУТАЛНОСТ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
@ Inglourious
Со ова само дополнително ми ја потврди констатацијата дека мнозинството кое живее во оваа земја е ретардирано, да дозволиш за ваква работа да те дефокусираат на таков начин треба да си глуп, да излезеш на контрапротест за ваква работа уште поглуп.

Ти направив мал едит.
Реков кога нештата драстично ќе се сменат во оваа земја, кога нискоинтелигентните ќе бидат малцинство, до тогаш. :свиркам:
Се дефокусира мнозинството и со поглупи работи од оваа. Се согласувам дека не е најинтелегентно.

За едитот, можеби требало да пишеш сите сем Скандинавските општества. Само таму не им се потребни одреди на смртта (така ги нарекувам овие со „дозвола за убивање“), ама гледам дека после ова со Брејвик и со тоа што го ослободуваат го спремаат народот и таму да им воведат такви чети.
--- надополнето: Nov 30, 2011 8:23 PM ---
Здраво, дали ти учествуваше на протестите?
Не.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.047
Поени од реакции
45.766
Во Лондон, Брисел, Париз, Берлин, Вашингтон нека претепаат вака дете на плоштад до смрт, дете кое молело убиецот да прекине да го тепа ( во случајов, убива ), пред 100 камери и очевидци во ситуација кога таму има видни политичари ... ма шанса нема да ме убеди некој дека тоа може да се избутка на ист начин ко кај нас.

Ниту една политичка гарнитура од овие земји не би се обидела на ваков начин да го сокрие убиството ниту пак би се обиделе да го заташкуваат тој случај бидејќи тоа таму и не е возможно, а и самите знаат колкава штета би си нанеле, е сега од друга страна во Македонија чим некој овој луксуз си го дозволи и успеа во таа намера ... што повеќе ?!

Инаку точно е тоа дека има многу примери во разно разни земји на планетава, развиени демократии или '' демократии '', сеедно, каде институциите некого кријат и штитат, ама за ваков случај маломорген тоа, покрај 100те камери кои таму и во моментот на убиството ќе работат, ќе има уште 1000 други луѓе кои истото би го снимиле и на мобилен, доволно е 1 од нив да отиде до нет кафе и истото да го аплоадира на јутуб и воала, и токму поради ова ќе нема " јунак " кој би се обидел ова да го заташкува и кој ќе се бламира пред јавноста со пресови и слични срања пред неговите медиуми.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Каква полициска бруталност има во Македонија?Мене тоа сеуште не ми е јасно?Кој излегол да се бори против полициска бруталност?Пола скопски џган од градски парк, којшто освен пушење трева, немиење по 3 месеци незнае ништо друго во животот.Со такви ли да излегувам да протестирам?Не, фала, no way!!.Пред две недели доктор си ја уби жена му поради љубомора.Излезете и протестирајте против докторска бруталност.И, докторите се дел од државниот репресивен систем(иронично).Ѕидар го мавнал комшијата со цигла зашто му сметала гласната музика.Излезете протестирајте против ѕидарите и нивната репресија против луѓето што сакаат да слушаат гласна музика.
Сите што беа против овие смешни, наивни протести вие ги квалификувавте како подржувачи на Спасов што е смешно.Јас и никој нормален човек нема да подржи убиство.Сочувство до семејството, но треба да знаете дека и Мартин не е дете што раснело во библиотека;)Родители што незнаат каде им е 2 дена детето.Крај краева не би го ни барале да не дојдоа новинарите.Такви родители?

Со фаци што пола ден им поминува во мислење како да најдат трева, алкохол, а протестираат против некаква си полициска бруталност, а забораваат дека тревата е законски забранета далеку ќе стигнете со протестите.Купете им амфетамини, лепак, трева можеби повеќе ќе се ангажираат во протестите.
Добро бре, кој си ти да кажуваш за што Јас да протестирам? И кој уопште те вика тебе лично? Мене никој не ме викна за протестите, самата почувствував дека тоа е нешто што треба и сакам да го правам. Понатаму, кој си ти и со какво право си дозволуваш да објаснуваш какво дете бил Мартин? Тоа ли го оправдува убиството?! Мислам се читаш ли што пишуваш? И што те боли тебе бре какво е семејството? Ти да не си најбољи, твоето семејство да не е најдобро? Мислам дај опрај се, на што личи да осудуваш некого без никаква основа?
За споредбине па, муабет да не праам, нема facepalm смајли. Дај не се деградирај.
Ти како го разбираш однесувањето на одредени полициски припадници кога нормално си шеташ, те застанува и ти бара лична карта, ти му викаш ја заборавив, и он почнува да те млати, што е тоа за тебе, нормално однесување?! Никој никогаш не рекол сите дека се такви, туку дека таквите не треба да работат во полиција. Како ова може да не ти е јасно?
И еве уште еднаш последната реченица од претходниот пост, можеби од втор пат ќе ја сфатиш:
Не дај боже некогаш да ти се случи тоа што се уште му се случува на семејството Нешковски, тогаш би осетил што значи твојата игнорантност!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Во Лондон, Брисел, Париз, Берлин, Вашингтон нека претепаат вака дете на плоштад до смрт, дете кое молело убиецот да прекине да го тепа ( во случајов, убива ), пред 100 камери и очевидци во ситуација кога таму има видни политичари ... ма шанса нема да ме убеди некој дека тоа може да се избутка на ист начин ко кај нас.
Лондон и Париз се вмешани во „несреќата“ на принцезата Дајана, Вашингтон беше директно вмешан со случајот со Ел-Масри, којзнае уште колку други такви се случувале а не се дознаа во јавноста, за Берлин и Брисел не ми текнува ама ако прогуглаш веројатно ќе најдеш. Односно за Берлин гледај некоја емисија со политички дисиденти од просторите на екс Југославија и ќе видиш како германската демократска влада тргувала со Југославија со нивните животи како влог.

Кај нас единствено поразлично беше што Мартин беше убиен пред насобрана толпа народ и затоа Спасов ќе одлежи малку. Да немаше толку очевидци веројатно немаше да лежи ни ден, исто како агентите што ги направија работите за кои ги напишав погоре.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Добро бре, кој си ти да кажуваш за што Јас да протестирам? И кој уопште те вика тебе лично? Мене никој не ме викна за протестите, самата почувствував дека тоа е нешто што треба и сакам да го правам. Понатаму, кој си ти и со какво право си дозволуваш да објаснуваш какво дете бил Мартин? Тоа ли го оправдува убиството?! Мислам се читаш ли што пишуваш? И што те боли тебе бре какво е семејството? Ти да не си најбољи, твоето семејство да не е најдобро? Мислам дај опрај се, на што личи да осудуваш некого без никаква основа?
За споредбине па, муабет да не праам, нема facepalm смајли. Дај не се деградирај.
Ти како го разбираш однесувањето на одредени полициски припадници кога нормално си шеташ, те застанува и ти бара лична карта, ти му викаш ја заборавив, и он почнува да те млати, што е тоа за тебе, нормално однесување?! Никој никогаш не рекол сите дека се такви, туку дека таквите не треба да работат во полиција. Како ова може да не ти е јасно?
И еве уште еднаш последната реченица од претходниот пост, можеби од втор пат ќе ја сфатиш:
Не дај боже некогаш да ти се случи тоа што се уште му се случува на семејството Нешковски, тогаш би осетил што значи твојата игнорантност!
Кој млател кога некој немал лична карта?Ај не серите за џабе и не тролајте.Кој ти кажувал така?Тие ли клошари од градски парк, наркомани , кој?
Ништо не оправдува едно убиство.

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
30.047
Поени од реакции
45.766
Лондон и Париз се вмешани во „несреќата“ на принцезата Дајана.
Споредбава нема никаква допирна точка со убивање на дете на Плоштад пред илјадници луѓе кои дошле и за да ја прослават победата на партијата која победи на избори и луѓе кои дошле за баскер фестот, и покрај нив, тука имало и бајаги лица од МВР бидејќи цела политичка гарнитура од власта продефилира таа вечер на плоштадот, а има и низа камери поставени од страна.

Дајана почина по собраќајка во тунел, дали била убиена или не до утре може да се дискутира но на друга тема, ко и за тоа дали стапнале америве на месечината или не и ред други масонски муабети, пак ќе кажам, тоа нема допирна точка со ова убиство, разликата е црно со бело. Ваков пример идентичен тешко дека ќе начекам поради причините кои погоре ти ги наведов инаку ко што гледаш и самиот потенцирав дека насекаде во светов се случуваат прљави работи од ваков тип, но ваква идентична работа таму нема шанса да помине ниту пак некој ќе се обиде слично да постапи бидејќи за разлика од народот кој живее тука, таму не се доволно глупи за да ова помине неприметно, не се доволно глупи за да некој така лесно ги изманипулира.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
http://www.prisonplanet.com/articles/september2007/210907_b_brutality.htm
Еве неколку такви случаи.

The use of electric shock as a method of torture was first documented in Nazi, Germany, but today it is still used as an acceptable use of torture in the United States.
In Gwinnett County, Georgia, an un-edited police videotape shows 31-year-old Deacon Frederick Williams being struck with a TASER five times in 43 seconds, just 4 minutes after being led into the jail.

He was handcuffed behind his back and in leg restraints, following an epileptic seizure at his home; an ambulance was called by his wife and son, but the police arrived first. His last words were: "Don't kill me, man. Don't kill me."

No charges have been filed in the torture / murder; the County DA refused to show this video to a Grand Jury, even though another man in custody was murdered just months earlier after being tortured with a TASER by the same police.

Болдов е малку дежа-ву од случајот со Мартин.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Се на се, безвезна е логиката дека протестите се нерелевантни ако биле исполитизирани. А што не е исполитизирано. И нема ли право опозициска партија која на последните избори освои речиси 400.000 гласа, да има некаков став за нешто, затоа е опозиција, да критикува и секој протест против инстутуциите да го подржува.

Колку што е судството независно, толку и протестите треба да бидат исполитизирани.

А да не зборувам дека и воопшто не беа исполитизираи, да беа автобуси од цела Македонија и 50.000 души ќе имаше тогаш, како шо тоа умешно го прават контрапротестантите за многу други работи.

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
...

Целта на секој политичар е или да стигне или да остане на власт. Работи како правда, праведност и искреност за нив се ирелевантни. Така е секаде во светот. Доколку на случајов не му се дадеше политичка конотација (не од протестантите, туку од тие што го исполитизираа предходно) многу полесно ќе беше да се казни сторителот.

...

Инаку тоа што го објаснуваш во вториот пасус во ПР се нарекува дефукусирање. Една тема е реално жива и може да му нанесе проблем на политичарот во првите 7 дена.

...

Инаку јас не ги осудувам протестите, ви ги разбирам намерите, а и по искреноста и наивноста (без навреда) се гледа дека не сте политички активни. :)

Да забележиме дека истото „резонирање“ може да се примени на произволен протест.
Ergo, правото на протест се снижува до нула според reductio ad absurdum.
Или, појасно кажано: твоето „резонирање“ повлекува губење на правото на протестирање.
Веднаш да биде јасно: ова не е никакво резонирање.

Ова е дел од системско уништување на правата.
Можеби несвесно (заради „така е секаде во светот“ - феноменот), но би те замолил доколку не учествуваш и не допринесуваш, барем не го уништувај.
„Како го уништувам?“ - едноставно, твојата рамнодушност го убива.
„Не е рамнодушност, јас знам што е PR и како ќе го употребат тоа, па ќе видиме за 5-10 години што ќе речете вие!“
- Повторно, никакво оправдување не е ова. Дури и е смешно, ти за 10 години да тврдиш нешто што можеби или можеби не е така. (А и во секој исход, не добиваш поени за аргументот, повторно е невалиден)

Идејата која го води протестот, излезеноста и транспарентите и сите наоди сугерираат дека не е политички* поддржан, а уште помалку организиран.

Доколку колективно луѓето го делат „твоето“ „мислење“ (а се' сугерираа дека го делат), не останува многу и на надежта.

„Чесен човек е најдоброто од Бог!“ - рекол своевремено A.Pope. Последното повлекува егзистенција на чесен човек.
Нека постои чесен човек. Нека тој сака да се бави со политика. Да забележиме дека заради токму „твоето“ „мислење“, тој не може да дојде до израз; повторно, ова е грешка на носителот на мислењето, а не на непријателот.

Не чувствувам одговорност посочувајќи го ова (заради ментален хендикеп и слично) бидејќи ние бевме први посочени како „наивни“,
што е веќе слично со „малку приглупави“.

Значи, заклучуваме дека самите (не јас, разбрано е во кој контекст) не дозволуваме чесни луѓе да дојдат до можност да имплементираат чесни идеи.
Клучно во дискусијата е претпоставката за постоењето на чесни луѓе.
Јас можам да гарантирам нивно постоење, но општо, мора да се прифати(верува!) дека постојат, за да почнеме да размислуваме за било какво подобрување. Во спротивно, дискусијата е бесполезна и губи од важност. Некој тука ќе забележи „владетелите се сменети секогаш со посурови владетели“, што повторно е можна вистина, заради истото „резонирање“ од претходно.

* ПОЛИТИЧКИ - Го користам во конотација како што е, нажалост, прифатена колективно - негативна - не во (јасна) организирност од политичка партија. Ништо од тој збор не го подразбира тоа, но.. другпат.

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
30.047
Поени од реакции
45.766
Го изгледа ти видеото ? Не, зашто воопшто и не може да се пушти на странава, нејсе, начекав една друга ...
Уште еден пример од твоја страна кој не е ист со случајот на Мартин.

Прво, во америка на џандарите со закон им е дозволено да користат тејзери ако некој се спротиставува на апсење или прави сеуште проблеми иако му се ставени лисици, што беше и сега случај со човек кој за жал бил болен од епилепсија што било и причина зашто тејзерот го убил ( In a victim with epilepsy, being tasered can result in death ).

Ок, видеото е лошо за гледање но за жал има основа зашто џандарот не бил санкциониран, прво, правел нешто што законот му го дозволува, второ, на челото на убиениот не пишувало дека е епилептичар. Ова не е ниту прв ниту последен пример со тејзериве, на CNN 100 репортажи сум начекал за ова.

Е сега го имаш Мартин Нешковски, Македонија има донесено посебна уредба која се однесува на полициските службеници ( уредба за употреба на средства на присила и огнено оружје ), уредба со која треба до некаде да се уредува применувањето на физичка сила, односно присила, употребата на огнено оружје и ред други пропратни работи кои доаѓаат со оваа работа.( при мојот процес на едуцирање имав предмет поврзан со полицијата и примарната виктимизација )

Спасов во моментот кога детето паднало на земја веќе немал право да го тепа и да го убива на лице место туку фино лепо се што требал да направи е да му стави лисици на рацети да го приведе, а ако во меѓувреме се противел, да употреби физичка сила за да го реализира апсењето. Он наместо да го направи тоа, он го тепал детето до смрт иако тоа лежело на земја со што и немало некаква потреба за употреба на средство за присила при процесот на апсење. Али тука друг процес бил во тек, убивање ... ;)

И за разлика од твојот пример со Америка, каде се е приложено и на видео и ништо не е прикриено, ние видеото од ова убиство а и со тоа целата вистина поврзана со Мартин најверојатно и никогаш нема да ја видиме, односно, дознаеме.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Не чувствувам одговорност посочувајќи го ова (заради ментален хендикеп и слично) бидејќи ние бевме први посочени како „наивни“,
што е веќе слично со „малку приглупави“.
Кога реков наивни мислев на луѓе без никакво политичко искуство што искажуваат сопствен став, без задни намери во тема што е силно поврзана со политика, итоа онаа дневната. Не мислев ни најмалку на глупави, се извинувам ако некој се почувствува навреден. Можеби политички неискусни би бил правилниот израз.
Значи, заклучуваме дека самите (не јас, разбрано е во кој контекст) не дозволуваме чесни луѓе да дојдат до можност да имплементираат чесни идеи.
Клучно во дискусијата е претпоставката за постоењето на чесни луѓе.
Јас можам да гарантирам нивно постоење, но општо, мора да се прифати(верува!) дека постојат, за да почнеме да размислуваме за било какво подобрување. Во спротивно, дискусијата е бесполезна и губи од важност. Некој тука ќе забележи „владетелите се сменети секогаш со посурови владетели“, што повторно е можна вистина, заради истото „резонирање“ од претходно.
Овде не се согласуваме, веројатно идеолошки. Јас сум десничар по убедување. Според мене човекот не е чесен по природа. Едноставно ако не е ограничен со закони човекот ќе направи се за да си угоди себеси без разлика дали со тоа повредува некого. Политичарите, особено кога се на власт се многу блиску до границата да можат да ги игнорираат законите. Но, ова е веќе друга тема.
Го најдов и јас на друга. Инаку без разлика дали им е дозволено да користат тајзери, ова е убиство, а за убиство се одговара. Тоа што им е дозволено користење на тајзери е олеснителна околност. Во САД полицаецот не одговара за тоа, ти поназад ми рече дека тоа не е можно во општества како америчкото. Полициска бруталност постои секаде и секаде е заташкувана, сакале ние или не сакале. Инаку видеово е „истечено“ од полициска станица, а обвинителот одбил да го искористи како доказ пред суд. Иако цела светска јавност може да го види тој се правел како да не постои.

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
30.047
Поени од реакции
45.766
Го најдов и јас на друга. Инаку без разлика дали им е дозволено да користат тајзери, ова е убиство, а за убиство се одговара. Тоа што им е дозволено користење на тајзери е олеснителна околност. Во САД полицаецот не одговара за тоа, ти поназад ми рече дека тоа не е можно во општества како америчкото. Полициска бруталност постои секаде и секаде е заташкувана, сакале ние или не сакале. Инаку видеово е „истечено“ од полициска станица, а обвинителот одбил да го искористи како доказ пред суд. Иако цела светска јавност може да го види тој се правел како да не постои.
Ги извртуваш моите зборови ...
Ја не реков дека не е можно во Америка, или Германија или некое десетто место на планетава, да нема полициска бруталност, да нема прикривања и матни игри од тамошните власти, реков НЕ Е МОЖНО ВАКОВ НАЧИН НА УБИСТВО да помине на начинот на кој што помина во Македонија ...

Тоа е едно, друго, за какво убиство да одговара кога епилепсијата е причина што тејзерот го убил. Доколку полицаецот знаел дека човекот имал епилепсија и доколку знаел дека со тејзерот можел многу лесно да го убие, е тек тогаш истото тоа полициско лице ќе требало да одговара пред законот.
Вака нема основа за да одговара пред законите во Америка.

Во случајов проблем не претставува џандарот, туку одлуката во некои земји да се дозволува употребата на тејзери во одредени ситуации, ко оваа на пример, Амнести Интернешнл посебен акцент со овој проблем ставаат токму на Америка.

Како и да е, како што реков, ова ти е уште еден пример кој нема допирна точка со она што се случи со Мартин, бидејќи ниту законите се прекршени во случајов, ниту истиот бил прикриван, ко што гледаш, има и видео, не мора 100 пати една работа да ја повторуваме на темава а и не мора константно да се забегува од постоечката тема и да се оди офтопик.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.805
Поени од реакции
8.822
Не го бранеше туку тролаше, и сеуште трола, дека протестите беа организирани од политичка партија, да, беа, оние контра што удрија, да беа организирани протестите од СДСМ, бидејќи на нив се алудираше, и тоа протест за убиено дете, минимум по 5000 луѓе на улица ќе имаше, проста логика али и тоа е прекомплицирано за грото луѓе кои живеат во оваа земја и имаат пристап до интернет. ;)
Не знам дали вреди дискусија со некој кој не сака да дискутира и има за цел да навредува.
Само се надевам дека модераторите ќе внимаваат, не сакам да коментирам, а сум прозвана.
--- надополнето: Nov 30, 2011 11:59 PM ---
Види, како што кажа Син, подобро да го искористеа можеби поголема маса на народ ќе се појавеше на протестите.

А за тоа дали ќе го искористи некој во иднина или пaк не, сеедно, тоа може да биде само резултат на покварен и ретардиран мозок. Јас нема што да чувствувам никаква огорченост затоа што излегов на протест поради тоа што ми е доста од ваквиве работи што се случуваат во државава, самоубиство со плочник, самоубиство од давење со кеса, самоубиство од давење во кофа со вода... enough is enough. :)

И мене ми е смачено, ама за разлика од повеќето луѓе кои ги познавам, јас го правам она зад кое што стојам и не сакам да протестирам, а моето присуство да биде употребено за нешто друго.
Сакав да протестирам за смртта на Мартин, но не и против целата полиција. Ниту пак сакав да контрапротестирам. Се тоа беше повеќе циркус, не најдов 2ца истото што ќе го кажат, за што протестираат. Секој си одеше со своја теорија, и да, баш поради тоа, сега имаат можност да заташкуваат, и како што гледам, добро им оди.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom