Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Новоформиран?Зборчево датира од пред Илинденско востание.Го мразам зборов како и сите други `новоформирани` форсирани зборови.
Зборете македонски и не ја тупете бе..
Ги виде наводниците?Новоформиран?Зборчево датира од пред Илинденско востание.
Можеби во твојата околина се употребува од пред некое време,инаку одсекогаш си се употребувал.Јас го слушам од ко памтам за себе.Нејсе,да не навлегуваме многу.Ги виде наводниците?
Јас рака на срце првпат го прочитав зборов пред неколку месеци и зашто баш од пред неккој определен временски период почна да се употребува а не одсекогаш?
Сигурен сум дека при анкета 7 од 10 луге нема да знаат што значи зборов.
![]()
Јас рака на срце првпат го прочитав зборов пред неколку месеци и зашто баш од пред неккој определен временски период почна да се употребува а не одсекогаш?
Сигурен сум дека при анкета 7 од 10 луге нема да знаат што значи зборов.
![]()
Како и да е, македонскиот јазик е богат со архаизми,дијалекти и нека не ве чуди одредено непознавање на некој збор а осебено не некој што (мислам дека) не постои во македонскиот стандарден јазик.Од друга страна пак јас имам пораснато со зборчево и во секојдневен говор многу често се употребува, тоа што ти си го слушнал пред три месеци не значи дека е 'новоформиран'.