Нејсе

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
Архаизам е ова, останат од турско, забележете го има и во приказните.

Го мразам зборов како и сите други `новоформирани` форсирани зборови.

Зборете македонски и не ја тупете бе..

Го мразам зборов како и сите други `новоформирани` форсирани зборови.

Зборете македонски и не ја тупете бе..
Новоформиран?Зборчево датира од пред Илинденско востание.

Новоформиран?Зборчево датира од пред Илинденско востание.
Ги виде наводниците? o_O

Јас рака на срце првпат го прочитав зборов пред неколку месеци и зашто баш од пред неккој определен временски период почна да се употребува а не одсекогаш?:confused:
Сигурен сум дека при анкета 7 од 10 луге нема да знаат што значи зборов.

:tapp:

Ги виде наводниците? o_O

Јас рака на срце првпат го прочитав зборов пред неколку месеци и зашто баш од пред неккој определен временски период почна да се употребува а не одсекогаш?:confused:

Можеби во твојата околина се употребува од пред некое време,инаку одсекогаш си се употребувал.Јас го слушам од ко памтам за себе.Нејсе,да не навлегуваме многу. :D

Од друга страна пак јас имам пораснато со зборчево и во секојдневен говор многу често се употребува, тоа што ти си го слушнал пред три месеци не значи дека е 'новоформиран'.

Исто така и јас, одсекогаш знам за зборот, така да не гледам нешто чудно во тоа што се употребува.
Како што кажа Вокерка го знам уште од времето на МНП.

Од друга страна пак јас имам пораснато со зборчево и во секојдневен говор многу често се употребува, тоа што ти си го слушнал пред три месеци не значи дека е 'новоформиран'.
Како и да е, македонскиот јазик е богат со архаизми,дијалекти и нека не ве чуди одредено непознавање на некој збор а осебено не некој што (мислам дека) не постои во македонскиот стандарден јазик.:cool:

Од Форум го дозна зборот? Од кај имигрираше овде? Од Мјанмар?
Нејсе, глобализацијата води специфична војна :)

• Ми се допаѓа
Reactions: VLJ
Сите кој раснеа со Македонските народни приказни знат што значи зборов :) Уште од мал си го знам зборов

Јас си го обожавам зборчево. Често си го користам во зборување. Нејсе=тоа е. Така некако ми иде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom