А? Лаки мало нервозан!?
Малку си се збунила, а од каков и од чив тоа авторитет јас се плашам и треба да се плашам, од на Оскар Вајлд ли или од на „Дедо Боже“? Ај не ја врти темата...
Она што го наведов како цитат од О. Вајлд беше токму во контекст на еден дел причините заради кои „Бог казнува“ или „Би казнувал“ - а тоа е онаа квази-доблесна христијанска практика на милостина (ако не дадеш на сиромешан ќе те казни господ, давање шеќер, брашно и масло во црква и слични шизофрени небулози).
Тој пост беше и сеуште е една провокација која го наметнува прашањето - „Ако господ казнува (што значи дека им начин и како да ја одмери висината на казната), тогаш зошто му треба методот на милостина кон сиромасите, кога токму тој метод е дел од „заразата“ наречена сиромаштија (следејќи го ноторниот факт дека милостината само го одложува страдањето на сиромасите, а не го решава нивниот проблем, кој патем речено не треба тоа О.Валјд да го каже, тој е очигледен)?“
Така да Валјд беше земен за пример, а ова со авторитетиве (кога веќе го наметна како прашање) не знам што сакаш да кажеш, очигледно и ти се плашиш од некој авторитет - Бог, кој патем речено е измислен, па сеа ти види каква е природата на твојот страв, и дали е таа оправдана?
Друго, велиш „Бог не казнува и затоа се што следи е само замка за умот кој се мачи да го оправда или нападне постоењето на Бог“ добро мене ми одговара, тоа оди во прилог токму на се што реков до сега.. и еве ќе ти повторам - БОГ НЕ ПОСТОИ, и да ако се следи логиката на тоа дека „Севишниот“ постои - ТРЕБА ДА БИДЕ ЛИНЧУВАН! Па оттука е и смешна темата - „Дали Бог казнува?“
Така што да беше малку паметна најпрво ќе ги прочиташе прашањата од мојот претходен пост овде, и немаше да лупеташ ко максим по дивизија.
Еве ти прочитај... „А како тоа Господ казнува? Како ја одмерува казната - санкцијата, висината на казната, карактерот на стореното дело, тежината на делото..?
Има ли dolus (умисла) во делото, како ја одредува умислата? Како ја одредува вината (culpa)? Како actus reus (кривичниот акт - намерата)? Како ги одредува елементите на вината (mens rea)? Како ја одредува небрежноста?“