Пријателче против што би се бунтувал ако не се системите
Туку пошто муабетов похипотетички не може да биде, кажи ми ако илегализмот превладее над сегашнава ситуација, што мислиш колку време ќе треба за самиот да создаде свои правила?
Страв ми е да размислувам воопштено и во апсолутни категории, shere dread and all...
Имаше една изрека дека ѓаволот бил во деталите, јас мислам дека и убавината е во деталите.
Ако некој ми каже дека треба да одам на робија 40 години по дифолт, затоа што сум се родил како даночен обврзник на одредена управа која менаџира со одредена територија би бил шокиран и би помислил на суицид.
Но ако ти кажам дека толку време ќе потрошиш за системот, половина твој живот, кумулативно сметано, не би била барем малку тажна на тој чуден и бизарен факт на кој никој не се осврнува?
Да ти украдат 500 денари верувам дека неколку дена би размислувала околу тоа, онака...а тука имаме пола живот во прашање.
Илегализмот нема амбии да се претвара во некаков систем. А поединечните илегалисти, секој е приказна сам за себе.
Како канцер,инфаркт,пиел 10 години лексилиум или???
Дај немојте вакви банални работи како да сме земја од третиот свет,имајте малку самопочит.
Нема доволен број синоними,метафори,високо-интелектуални изрази и стручни фрази?
Не ме загрижува дали е банално или не, исто како што армијата на трудови инвалиди која официјално брои околу 47.000 а неофицијално 100-120.000 лица во РМ - банално ги врви деновите, некој го оставил здравјето на скеле, некој во рудник, некој нервите ги оставил во фирмата, трет го запоставил семејството и децата му се туѓинци, некој загинал поради долг работен ден и пад на концентрација, некој што викаш се дружи со медикаментите...
Низ многу форми се манифестира убавината на живеењето како обичен даночен обврзник.
Nope.
Општеството нема да те засака...