Мислам значи постојам

Мислам значи постојам

• Да

Гласови: 23 54,8%
  • Не

Гласови: 19 45,2%

• Вкупно гласачи
    42
G

galaxy

Гостин
Кохерентност на ЕМ бранови мерени на различни делови од мозокот. Што поголема кохерентност тоа поголема свесност.
Инаку да не се натегаме многу, ова е субјективна работа...со свесноста :)
Еднаш ти покажав некои истражувања на Stuart Hameroff & Roger Penrose .....доволно беше јас мислам.
А, да, ова ми го даде пред неколку месеци со никот Дхт.
Логично ми е тоа со микротубулите, а, уште тогаш ти напишав дека тоа со квантната физика не го разбирам.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
А, да, ова ми го даде пред неколку месеци со никот Дхт.
Логично ми е тоа со микротубулите, а, уште тогаш ти напишав дека тоа со квантната физика не го разбирам.
Ова е 10 пати побиено. Квантномеханичкиот ефект е преценет за 10 билиони пати и е практично непостоечки. Мозокот работи по законите на класичната механика.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ова е 10 пати побиено. Квантномеханичкиот ефект е преценет за 10 билиони пати и е практично непостоечки. Мозокот работи по законите на класичната механика.
Ако сакаш прати линкови, или дај некои информации.
Вака 10 пати побиено како на пазар.
--- надополнето: Nov 15, 2011 3:55 PM ---
Once you can look at what you are in your innermost core, you will be surprised that you were born a
king and you were living like a beggar, that you had all the treasures of the world within you and yet you
were begging, that you had all the bliss that you could ever contain and there was no need to desire anything
more. Nothing more can be desired, nothing more is possible: all that is possible has already happened at the
deepest core of your being. But we live on the periphery, unaware of the centre.
The name will remind you again and again that the light is within. Look in, turn in, tune in.
И нормално, освести се!.........мислите немаат кoj знае каква врска со тебе :)
Има само еден прав пат, а него го прати внатрешна среќа(bliss) .Се додека некој живее во мизерија може да биде сигурен дека е на погрешни патеки.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Камо да беше вистина, светов ќе беше поубаво место за живеење.
Пичку материну ме плаши самата помисла од тоа колкав фрапантен процент од луѓето праволински се движат по механика...тоа не е размислување.

Член од
27 март 2011
Мислења
362
Поени од реакции
163
decko jas znam na sto milsli filozofot deka covekot so svojot razum i svest postoi,postoi kako edinstveno svesno sustestvo a toa sto misli e fakt deka postoi

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
decko jas znam na sto milsli filozofot deka covekot so svojot razum i svest postoi,postoi kako edinstveno svesno sustestvo a toa sto misli e fakt deka postoi
Toa што мисли е факт дека мисли.
Мислењето како и се друго "што го правиш" е факт дека постоиш. Прашањето е друго овде, а тоа е:
Дали ти се поистоветуваш со мислите?

K

Khabs Staadnau

Гостин
Токму поради вакви метафизики избегнувам да доаѓам на подфорумов.
Постоењето е факт, станува збор за објективна реалност не за морална дебата. Постоењето се докажува емпириски, не со ломотење.
Затоа и спомнав, постоењето е докажано и за елементите кои ја сочинуваат мртвата природа, пример камењата.

Е сега очигледно е дека метафизичарите сакаат небулозни изјави и игри со недетерминирани поими па затоа и измислуваат некои свои дефиниции за нештата кои
природната наука одамна ги дефинирала.

Мислата од друга страна е нус појава на електро хемиски процеси во мозокот. Ова го знаеме.
Оваа изјава го негира постоењето на се што и припаѓа на неживата природа, им пркоси на физичките закони.Затоа е и глупост.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
da, se e vo svesta, fenomenite se mozdana funkcija, da nema svest ke nema nisto to est nikoj nema da go znae postoeckoto deka postoi, zatoa ima nesto na mesto nisto zatoa sto ima svest to est princip na individualnost kade svesta zaedno so setilata vo granicite na svojata spoznajna mok ima cuvstvo na sloboda!

K

Khabs Staadnau

Гостин
da, se e vo svesta, fenomenite se mozdana funkcija, da nema svest ke nema nisto to est nikoj nema da go znae postoeckoto deka postoi, zatoa ima nesto na mesto nisto zatoa sto ima svest to est princip na individualnost kade svesta zaedno so setilata vo granicite na svojata spoznajna mok ima cuvstvo na sloboda!
Сепак, игнорантноста за постоењето на феномен во природата не го брише фактот за неговото постоење. Ова се поистоветува со прашањето "Ако падне дрво во шумата и нема никој наоколу, дали прави звук?".
Се разбира, бидејќи знаеме дека не постои изолиран систем, тврдењето дека "да нема свест ќе нема ништо" е погрешно.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Сепак, игнорантноста за постоењето на феномен во природата не го брише фактот за неговото постоење. Ова се поистоветува со прашањето "Ако падне дрво во шумата, и нема никој наоколу, дали се слуша?".
Се разбира, бидејќи знаеме дека не постои изолиран систем, тврдењето дека "да нема свест ќе нема ништо" е погрешно.
Ke postoi ama koj ke kaze deka postoi???????

K

Khabs Staadnau

Гостин
Ke postoi ama koj ke kaze deka postoi???????
Она што постои во материјалниот свет, постои независно од нечија перцепција.
Тука се работи за самото постоење кое е факт, без емпириски да докажуваме или да теоретизираме дали постои или не.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Токму поради вакви метафизики избегнувам да доаѓам на подфорумов.
Постоењето е факт, станува збор за објективна реалност не за морална дебата. Постоењето се докажува емпириски, не со ломотење.
Затоа и спомнав, постоењето е докажано и за елементите кои ја сочинуваат мртвата природа, пример камењата.
Единствен факт е дека нешто постои. Што постои и како, никогаш нема да знаеме. Она што ти го нарекуваш објективна реалност, е само реалност за човечкиот род. Нашето знаење за реалноста е посредувано од нашите сетила, нашиот ум и нашиот јазик. Затоа не е погрешно да се каже дека ние на некој начин ја создаваме реалноста. Реалноста е наша креација, затоа терминот објективна реалност настрана од перцепиентот односно кокреаторот е филозофска недокваканост...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Она што постои во материјалниот свет, постои независно од нечија перцепција.
Тука се работи за самото постоење кое е факт, без емпириски да докажуваме или да теоретизираме дали постои или не.
Ti taka tvrdis da ne bese ti ni toa nemase da postoi se e vo svesta postoeckoto von svesta bi bilo ednakvo na nepostoecko bidejki nikoj ne bi znael deka postoi.

K

Khabs Staadnau

Гостин
Единствен факт е дека нешто постои. Што постои и како, никогаш нема да знаеме. Она што ти го нарекуваш објективна реалност, е само реалност за човечкиот род. Нашето знаење за реалноста е посредувано од нашите сетила, нашиот ум и нашиот јазик. Затоа не е погрешно да се каже дека ние на некој начин ја создаваме реалноста. Реалноста е наша креација, затоа терминот објективна реалност настрана од перцепиентот односно кокреаторот е филозофска недокваканост...
Човечката реалност не може да биде објективна но тоа не го порекнува фактот дека ние го перцепираме постоењето на објектите кои не опкружуваат. Нашата реалност и подложи на способностите на нашите сетила, темпераментот и така натаму. Тука се согласуваме. Ние не ја создаваме реалноста, туку ја доживуваме, секој на различен начин поради различната перцепција.
Објективната реалност од друга страна не зависи од ничија перцепција. Тоа е она што ти го нарекуваш единствен факт дека нешто постои, и истото му го кажав и на nihilista.Она што постои во материјалниот свет, постои независно од нечија перцепција.
--- надополнето: Nov 17, 2011 3:01 PM ---
Ti taka tvrdis da ne bese ti ni toa nemase da postoi se e vo svesta postoeckoto von svesta bi bilo ednakvo na nepostoecko bidejki nikoj ne bi znael deka postoi.
Точно е дека токму тој електро-хемиски процес немаше да постои, но постојат уште седум милијарди мозоци истовремено и истите работат на ист принцип како мојот и во нив се извршуваат истите електро-хемиски процеси кои би се извршувале во мојот доколку би постоел.
Но мислам значи постојам потенцира дека реалноста е плод на мислата а не обратно. Доколку ова што го кажав погоре и тоа што го кажа ти е точно, тогаш мислата е производ на реалноста(фактот дека постојам) и тоа повторно докажува дека Мислам значи постојам е апсурд.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne, ne, ali ne vredi da se raspravame ako u start ne se razbirame okolu ocigledni raboti.

Kajgana Shop

На врв Bottom