cesto citam od hristijanskite forumdzii deka kuranot e kopija od evangelijata ili od torata.. jas bi sakal da ve prasam dali vo evagelieto pisuva deka isus koga bil novoreodence zboruval?
tokmu priatelce koga isus bil novorodence im objasnil na evrejskite svestenici koj e i sto e; potocno vo ova sura;;
spomni go vo ovoj k*ran-- o, muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perde megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,
merjem mu rece: se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah,
melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,
merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?
melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,
ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.
i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?
i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,
i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto, i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)
DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;
'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!
TOAA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIoPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, on e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1,
isa (isus)
na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deka toje magionicar.
i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n,
I koga Allah rece: O Isa (Isuse), sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: "Prifatete ne, mene(kako sin Bozji) i majka mi (Merjem) pokraj Allah!"
Isa(Isus) rece: " Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona sto neam pravo. Ako ova go zboruvav (deka sum sin Bozji), Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo Tebe. Ti navistina si Toj sto gi znae site tajni!",, i