Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Ајде како прво објасни дека ајетот 5:32 не е украден од Талмудот?
Abe druze sto bidna, nemas hrabrost da gi nasocis na forum onie Talmudski citati? Tolku od tvojata nevernicka mok, za tvoeto prasanje, samiot Kuran ti dava opsirno objasnuvanje, precizno, striktno, i kade nema nikakva dilema vo vrska so toa! Nemoj ovoj pat da bides ogranicen so tvojot mozok, i pokraj dobieniot odgovor ti i ponakata prodolzi si so tvoeto neveruvanje i da gi najdes "greskite" , Allah da te upati kako sto upatil mnogumina pred tebe i da ti go siri horizontot na zaenjeto i eden den da ja prifatis visitna. I pokraj toa sto mi veti deka ke primis Islam ako ti go davam odgovorot na tvoeto prasnaje.
Mojot odgovor soglasno so tvoeto prasanje e, Bismill-llah:
Ali Imran

Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vječni! (2)On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je (3)još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; – a Allah je silan i strog. (4)
Imajki vo predvid, deka Islamot ne gi negira i drugite sveti knigi tuku naprotiv, treba da se veruva i na site tie sveti knigi vklucuvajki go i Kuranot kako potvrda kako sto veli |Allah vo gorenavednatiot ajet. Drugite sveti knigi se koj treba eden musliman da veruva: Indzil, Tevrat, Zebur.
Dali si zadovolen? Znaci ti vo sustina dosega ne si ja svatel celta na Kuranot?
Zapoznaj go tvojot Gospodar togas ke svatis, koj jasno objasnuva vo ajetot: Ali Imran"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju. (7)"

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Od kogo se spodeleni tie ucenja? Kazi go ovoj odgovor, i te molam, ako sakas da prodolzuvame ponatamu, bidi masko prenesi gi tie citati od talmudot na forum. Pa ke prodolzuvame! Ne se kurci odma, deka stravuvam od tebe, ne se krevaj na golemo, bidejki eden den so glava vo pekoloto ke bides frlen, a vo ovoj svet ke bides sekogas usramen, ako ne primis Islam, a vakvki kako tebe sum sredel poveke vo zivotot!
--- надополнето: Nov 16, 2011 8:32 AM ---

Si go videl tvojot um nekogas?
--- надополнето: Nov 16, 2011 8:35 AM ---

Omer El Faruk ima dadeno mnogu ubavo objasnuvanje vo vrska so godinite na Ajshe, toj e po kompetenten od mene da zboruva vo vrska so ova tema, bidejki go poznava hadisot i Kuranot podobro od mene. Navrati se nekolku temi, i dobivaj go odgovorot ne se tepaj od cekanje! :)
--- надополнето: Nov 16, 2011 8:36 AM ---
Ти кажав, тие се учења од рабините. И не реков дека стравуваш од мене туку реков дека стравуваш поради тоа што малце по малце увидуваш дека Исламот е лага.

Гледам одма почна со закани од прва рунда, ова ми е добро познато кога дебатирам со муслимани. Ајше имала 9 години кога пророкот имал секс со неа. Ова не го исмислив јас туку во хадиси го пишува. Размисли малце, утре можеби ти ќе имаш ќерќа, дали би сакал некој 54 годишен маж да има секс со неа?

Колку за информација се уште не ми одговори на прашањето дали ќе го напуштиш Исламот ако ти докажам дека е лажен и дека пророкот е биден психопат?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Ти кажав, тие се учења од рабините. И не реков дека стравуваш од мене туку реков дека стравуваш поради тоа што малце по малце увидуваш дека Исламот е лага.

Гледам одма почна со закани од прва рунда, ова ми е добро познато кога дебатирам со муслимани. Ајше имала 9 години кога пророкот имал секс со неа. Ова не го исмислив јас туку во хадиси го пишува. Размисли малце, утре можеби ти ќе имаш ќерќа, дали би сакал некој 54 годишен маж да има секс со неа?

Колку за информација се уште не ми одговори на прашањето дали ќе го напуштиш Исламот ако ти докажам дека е лажен и дека пророкот е биден психопат?
Jas ti go dadov dogvorot, ti perifati Islam! Pokazi ja maskosta na dadeniot zbor!A za godinite na Ajshe r.h. Omer El Faruk ima dadeno iscrpeno objasnuvanje! :)
Islamot ne e laga, naprotiv, taka mislat onie koi: imat usi, no ne slusat, imat oci no ne gledat, imat i usta koja ne e sprema da ja priznava vistinata! :)

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Во Чаршија на чај ако си од Скопје, па и може во некоја во Џамиите да побараме во библиотеката можеби имаат и куран на Македонски јазик. Ќе се договориме! :)
Moze i na caj! Pisimi privatna poraka, dajmi tvoja email adressa i ke se dogovorime! :)

Do togas, bidimi mn pozdraven! :)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
prezedeno.

VISTINATA ZA AJSA R.A.
Na ovaa tema e pisuvano mnogu,ovde na forumov,se plasirani mnogu nevistini,od tipot deka Muhammed a.s. ozenil devojce od 6 godini,a imal odnos so nego na 9 godini.Mnogumina od muslimanite se obidoa da dadat odgovor po ova prasanje(Allah neka ni nagradi za niviot vlozen trud),no ovde,jas nikade ne procitav nekoj da se osvrne na komentirajne na PRENESUVACITE NA HADISITE KOI GOVORAT ZA OVAA TEMA,koj gi prenesuva,dali se verodostojni,i sto velat Islamskite naucnici za toa.. Zatoa jas odluciv nekoi raboti da gi rasvetlam,i da vi gi prezentiram na site vas. No,da pocnam:

Prenesuva Ahmed Ibn Hanbel deka posle smrtta na Hatidza r.a.,Khaulah r.a. posla kaj Muhammed a.s. vo zelba da go posovetuva vo vrska so nov brak.Koga Muhammed a.s. ja zaprasal kogo ima na um po nejzin izbor,Khaulah mu rekla:”Mozes da ozenes DEVICA(BIKR),ili zena koja sto vece bese vo brak (THAYYIB)”.Koga Muhammed a.s. Ja zaprasal za koja DEVICA se raboti,Khalah ja predlozila Ajsa r.a.

Vo arapskiot jazik,zborot “BIKR” ne oznacuva devojce od 9 godini.Za devojce koe sto si igra so nejzinite kukli postoi izraz vo arapskiot jazik”DZARIYAH”. Spored toa “BIKR” vo druga raka e termin koj sto se koristi za NEOMAZENA ZENA (DEVOJKA), a ocigledno 9 GODINI NE SE DOVOLNI ZA DA SE BIDE DEVOJKA.

Vo knigite na Arapskata istorija ne moze da se najde nitu eden realen primer kade sto devojce od devet godini stapuvalo vo brak.Posto takvi istoriski primeri vo knigite NEMA-nemozno e takvite raboti da im se pripisuvaat na opstestvenite normi na arapskata kultura.

Ajsinite godini vo Hadisite vo mnogute slucai pogresno se kazani-i ne samo toa,kazuvanjata koi sto gi prenesuvaat ovie podatoci se mnogu nerealni-i na osnova na istoriskite podatoci najverojatno e deka takvo nesto koe sto stoi vo tie Hadisi ,NIKOGAS NE SE SLUCILO.

Ako se pogledaat prenesuvanjata koi govorat deka Ajsa r.a. imala 9 godini koga SERIATSKI SE VENCALA so Muhammeda a.s.,ce go primetime slednovo:

1.Najgolemiot broj od ovie prenesuvanja se prenosi(citati,kazuvanja) od Hisham ibn Urwe-koj toa go slusnal od svojot tatko.

2.Cudno e deka nikoj od MEDINA,kade Hisham ibn Urwe gi ziveel prvite 70 godini od svojot zivot,ne spomnal deka Ajsa r.a. imala 9 godini.Site kazuvanja za Ajsinite godini se raskazuvale od ludjeto od Irak,kade Hisham se preselil od Medina vo svojata 70-ta godina od zivotot.

3.“TEHZEEB AT-TEHZEEB,e edna od najpoznatite knigi za zivotite i vistinitosta na prenesuvacite na Muhammedovata a.s. Tradicija.Po Jakub ibni Shejbe stoi deka “prenesuvanjata iskazani od Hisham se vistinski,OSVEN ONIE KOI SE PRENESUVANI OD IRACKIOT NAROD”.Podocna MALIK IBN ENES samiot ova go potvrduva.

Jakub ibn Shejbe veli:”Hisham kako prenesuvac e mnogu vistinit,negovite prenesuvanja se prifatlivi,osven onie prenesuvanja koi gi prenesuval koga se preselil vo Irak. (Tehzeeb at-Tehzeeb,Ibn Hajar Al-Asqalaaniy,Arabic,Dar Ihya al-turath al-Islami,Vol.11,pg.50).

4.Meezaan al-Ai'tidaal,vtora kniga za zivotite na prenesuvacite na Hadisi,veli deka koga Hisham ibn Urwe bil star,NEGOVOTO PAMTENJE BILO PRILICNO LOSO. (Meezaan al-Ai;tidaal,Al-Zahabi,Arabic,Al-Maktabah al-Athriyyah,Sheikhupura,Pakistan,Vol.4,pg.301).

5.Prema opstoto prifateno mislenje Ajsa r.a. e rodena osum godini pred Hidzretot(preselbata na Muhammed a.s. i negovite ashabi od Mekka vo Medina).No,prema drugite prenesuvanja vo BUHARIEVATA ZBIRKA NA HADISI (Kitaab al-Tafseer-Kniga na tefsirot-k*r,anski komentari)naodjame deka Ajsa bila”mnogu mlada” vo vremeto koga 54 k*r,anska sura ElKamer se objavila. 54 k*r,anska sura e objavena 9 godini posle Hidzretot.Prema ova komentiranje,Ajsa ne samo sto bila rodena pred objavata na ovaa sura(poglavje),tuku bila: “mnogu mlada devojka”(JARIYAH)-a ne novorodence (SIBYAN),vo vremeto na objavuvanjeto na 54 k*r,anska sura. Ocigledno,ako ovoj podatok od Buharieviot Tefsir(komentar na k*r,anot) e tocen, togas postoi jasna kontradiktornost so opsto prifatenoto mislenje deka Ajsa e rodena 8-ta godina pred Hidzretot.

No da vidime sto veli za ova Tefsirot na Buharija: “Ajsa rekla:'Bev mlada devojka,koga 46 ajet od surata Kamer e objaven!” (Sahih Bukhari,Kitaab al-Tafseer,Arabic,Bab Qaulihi Bal al-saa;tu Maw;iduhum wa al-sa;atu adhaa wa amarr).

6.Prema brojnite hadisi,Ajsa r.a. im se pridruzila na Muslimanite vo Bitkata na Bedr i Uhud.Ponataka postoi istoriski fakt deka nikomu ispod 15 godini ne mu bilo dozvoleno da pristapi vo bitkata na Bedr i Uhud-sto jasno ukazuva deka Ajsa r.a. ne mozela da ima 9-10 godini vo toa vreme.Na krajot na kraistata samo fizicki sposobnite zeni odele na voenite polinja za da im pomagaat na muslimanite-a ne muslimanite(mazite i zenite)da im bidat dadilki.

Kazuvanjata za Ajsinoto prisustvo na bojnoto pole moze da se najde i kaj Muslim-(Kitaab al-jihaad wa al-siyar-Bab karahiyah al-isti;anah fi al-ghazwi bikafir)

Kazuvanjeto za istata slucka,kade Ajsa bila prisutna moze da se najde i kaj Buharija (Al-jihaad wa maghaazi,Baab ghazwah al-khandaq wa hiya al-ahzaab).

7.Prema skoro site istoricari Esma r.a. Bila deset godini postara od svojata sestra Ajsa r.a..Vo knigata Taqreeb al-Tehzeeb,kako i Al-Bidaayah wa al-Nihayah receno e deka Esma umrela 73 godina po hidzra.,-toa znaci deka Esma umrela koga imala 100 godini.

Ako Esma imala 100 starosni godini vo 73 godina po hidzra(koga umrela)-togas Esma imala okolu 27-28 godini koga nastapila prvata hidzretska godina.Vo toa vrme,vokolku Esma bila 10 godini postara od nejzinata sestra Ajsa,Ajsa bi trebelo da ima 17-18 starosni godini.Ako se zeme ovoj fakt vo obzir,kako i faktot deka Hazreti Ajsa se omazila za Muhammeda a.s. Vo 1-2 hidzretska godina-ce ispadne deka Ajsa r.a. Imala pomedju 18 i 20 godini starosna doba vo momentot na sklopuvanjeto brak so Muhammeda a.s.

Prema Al-Rahman ibn abi zannaad,Esma bila 10 godini postara od Ajsa (Siyar A'la'ma'l-nubala',Al-Zahabi,Vol.2.,pg.289,Mu'assasatu'l-risala'h,Beirut).

Isto taka prema Ibni Kesir,Esma bila 10 godini postara od Ajsa r.a. (Al-Bidaaayah wa al-Nihayaah,Ibn Kathir,Vol.8,pg.371,Dar al-fikr al-'arabiy,Al-jizah).

Esminata smrt nastapila vo 73 godina po Hidzra,za ovoj podatok govorat:

-Ibn Kathir(Al-Bidaaayah wa al-Nihayaah,Ibn Kathir,Vol.8,pg.372,Dar-fikr al-'arabiy,Al-jizah).

-Ibn Hajar Al-Asqalaaniy (Taqreeb al-Tehzeeb,Ibn Hajar Al-Asqalaaniy,str.645,bab fi al-nisaa,al-Harf al-alif).

8.Taberi vo svoite istoriski knigi spomnuva deka Ebu bekir(tatkoto na Ajsa) imal cetiri deca,i deka site cetiri bile rodeni vo periodot na Dzahilijjetot-Predislamskiot period.

Ako Ajsa r.a. e rodena vo predislamskiot period Dzahilijjetot,togas taa morala da ima najmalku 14 godini vo prvata hidzretska godina.Dokolku se zeme vo obzir ovoj podatok,ocigledno postoi kontradikcija so podatokot deka Ajsa imala 9 godini koga se vencala so Muhammeda a.s.

(podatokot koj sto se naveduva vo ovoj argument e od knigata:Tarikh al-umam wa al-mamloo'k,Al-Tabari,tom 4,str.50,Dar al-fikr,Beirut)

9.Prema ibni Hisham,koj bil istoricar i go belezel zivotopisot na Muhammeda a.s.,Ajsa r.a. Go prifatila Islamot malku ponapred od Omer El Hattab r.a. Ovoj podatok govori deka Ajsa go prifatila islamot vo periodot od prvite negovi pocetoci(prvi godini). No,vokolku e tocen podatokot deka Ajsa imala okolu 6-9 godini vo vremeto koga se omazila za Muhammeda a.s.,togas Ajsa ne mozela da bide rodena vo prvite godini na Islamot.

Prema Ibn Hisham,Ajsa r.a. E 20-ta ili 21 osoba koja sto go prifatila islamot. (Al-Sirah al-Nabawiyyah,Ibn Hisham,Vol.1,Pg.227-234,maktabah al-Riyadh al-hadithah,Al-Riyadh)

Od druga strana Omer Ibn Hattab bil 40-ta osoba koja sto go primila islamot (Al-Sirah al-Nabawiyyah,Ibn Hisham,Vol.1.Pg.295,Maktabah al-Riyadh al-hadithah,Al-Riyadh)

10.Taberi prenesuva deka Ebu Bekir planiral da se isseli od Mekka vo Abisinija (8 godina pred Hidzra).Ebu Bekir otisol kaj Mut;am-cij sin bil veren so Ajsa r.a. Vo toa vreme-i go prasal dali moze Ajsa da ostane vo negovata kuca,kako idna zena na negoviot sin.Mut'am go odbil,bidejci Ebu Bekir go primil Islamot-i nabrzo po toa ja raskinal veridbata na svojot sin so cerkata na Ebu Bekir Ajsa ra.a. E SEGA DOBRO VNIMAVAJTE:

AKO AJSA IMALA 6-7 GODINI KOGA SE VERILA ZA MUHAMMEDA A.S.,TOGAS TAA DEFINITIVNO NE MOZELA DA BIDE RODENA VO VREMETO KOGA EBU BEKIR ODLUCIL DA SE PRESELI VO ABISINIJA.
Ako se zemat faktite na ovoj argument vo 8 godinapred Hidzretot(vremeto za koe se pretpostavuva deka se rodila Ajsa),AJSA R.A. VECE BILA ZENA-DAMA,SOSEMA SPREMNA ZA BRAK.

Podatokot za argument e zeden od knigata(Tehqiq e umar e Siddiqah e Ka'inat,habib ur Rahman Kandhalwi,Urdu.str.38,Anjuman Uswa e hasanah,Karachi,Pakistan.)

11.Prema Ibni Hadzer,Fatima r.a. Bila 5 godini postara od Ajsa r.a.

Fatima e rodena koga Muhammed a.s. Imal 35 godini.Ako ovoj podatok se zeme kako tocen,Ajsa r.a. Morala da ima najmalku 14 godini vo prvata godina po hidzra,a najmalku 15 -16 godini vo vremeto na omazuvackata za Muhammeda s.s. (Al-Isabah fi Tamyeez al-Sahaabah,Ibn Hajar al-Asqalaniy,tom.4,str.377,Maktabah al-Riyadh al-Haditha,al-Riyadh,1978).

TREBA LI NA OVA USTE DA SE DODAVA?
--- надополнето: Nov 16, 2011 5:41 PM ---
Талмудот не се смета за Божја книга, тие се зачувани учења од Санхедрин, високиот совет на рабините. И сега?
jas ti odgovoriv sto vsusnot znaci taa sura i ti objasnav zosto i kako bog im se obratil na sinovite izraelcani ,el maida e potvrda za grevot sto go napravil kabil koj si go ubil bratasi toa se sinovite na adam , zaradi toj grev sto go napravile zaradi ova ubistvo na sinovite izrailovi im e propisano deka onoj koj ke ubie covek sto ne ubil covek koj ne seel bezredie po zemjata e kako da gi ubil site luge a onoj koj ke spasi da se ubie eden covek kako da gi spasil site luge

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Abe druze sto bidna, nemas hrabrost da gi nasocis na forum onie Talmudski citati? Tolku od tvojata nevernicka mok, za tvoeto prasanje, samiot Kuran ti dava opsirno objasnuvanje, precizno, striktno, i kade nema nikakva dilema vo vrska so toa! Nemoj ovoj pat da bides ogranicen so tvojot mozok, i pokraj dobieniot odgovor ti i ponakata prodolzi si so tvoeto neveruvanje i da gi najdes "greskite" , Allah da te upati kako sto upatil mnogumina pred tebe i da ti go siri horizontot na zaenjeto i eden den da ja prifatis visitna. I pokraj toa sto mi veti deka ke primis Islam ako ti go davam odgovorot na tvoeto prasnaje.
Mojot odgovor soglasno so tvoeto prasanje e, Bismill-llah:
Ali Imran

Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vječni! (2)On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je (3)još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; – a Allah je silan i strog. (4)
Imajki vo predvid, deka Islamot ne gi negira i drugite sveti knigi tuku naprotiv, treba da se veruva i na site tie sveti knigi vklucuvajki go i Kuranot kako potvrda kako sto veli |Allah vo gorenavednatiot ajet. Drugite sveti knigi se koj treba eden musliman da veruva: Indzil, Tevrat, Zebur.
Dali si zadovolen? Znaci ti vo sustina dosega ne si ja svatel celta na Kuranot?
Zapoznaj go tvojot Gospodar togas ke svatis, koj jasno objasnuva vo ajetot: Ali Imran"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju. (7)"
И јас исто така од тебе очекувам да ја погледнеш на вистината во очи без разлика колку горка и да е. Поради луѓе како тебе што се доволно интелектуално надарени да разберет но кои одбиваат да разберат светот страда од култот наречен Ислам.

По илјадити пат ти кажувам дека Талмудот не е света книга туку тие се учења од рабините што следува дека твојот пророк украл стихови за неговата нова психопатска религија.

Барем повикај некој што мислиш дека може да го одбрани Исламот, немој вака да се брукаш пред цел форум и сите да ти се смеат.
--- надополнето: Nov 16, 2011 8:21 PM ---
Јас не измислив невистини туку ти цитирам од хадисите од каде што може да добиеме доволно информации за животот и менталната болест на пророкот.
Еве ви хадиси во кои што многу муслимански алими веруваат и за кои што викаат дека се веродостојни.

'A'isha (Allah be pleased with her) reported: Allah's Apostle (may peace be upon him) married me when I was six years old, and I was admitted to his house when I was nine years old. Muslim 8. 3310
Narrated 'Aisha:that the Prophet married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old,and then she remained with him for nine years (i.e., till his death).Bukhari 7. 62. 64

Narrated 'Ursa:The Prophet wrote the (marriage contract) with 'Aisha while she was six years old and consummated his marriage with her while she was nine years old and she remained with him for nine years (i.e. till his death). Bukhari 7. 62. 88

Narrated 'Aisha:
I used to play with the dolls in the presence of the Prophet, and my girl friends also used to play with me. When Allah's Apostle used to enter (my dwelling place) they used to hide themselves, but the Prophet would call them to join and play with me. (The playing with the dolls and similar images is forbidden, but it was allowed for 'Aisha at that time, as she was a little girl, not yet reached the age of puberty.) (Fateh-al-Bari page 143, Vol.13) Bukhari 8. 73.151

Narrated Aisha:
The Prophet engaged me when I was a girl of six (years). We went to Medina and stayed at the home of Bani-al-Harith bin Khazraj. Then I got ill and my hair fell down. Later on my hair grew (again) and my mother, Um Ruman, came to me while I was playing in a swing with some of my girl friends. She called me, and I went to her, not knowing what she wanted to do to me. She caught me by the hand and made me stand at the door of the house. I was breathless then, and when my breathing became Allright, she took some water and rubbed my face and head with it. Then she took me into the house. There in the house I saw some Ansari women who said, "Best wishes and Allah's Blessing and a good luck." Then she entrusted me to them and they prepared me (for the marriage). Unexpectedly Allah's Apostle came to me in the forenoon and my mother handed me over to him, and at that time I was a girl of nine years of age. Bukhari 5.234

Ајша играла со кукли кога пророкот ја посетувал. И вие се што можете да кажете е дека тие хадиси биле лажни. Колку патетично.
За жалење све. Ќе измислете триста лаги се со цел да ја искривете вистинската слика на Исламот дека е најбруталната религија на земјава.

Во превод, сакате да ги негираме сите хадиси кои што ни укажуваат за бруталноста,педофилијата,некрофилијата, и геноцидите на пророкот и да ги прифатиме оние слатките? Така ли?

Но за разлика од муслиманските алими кои што имаат доволно храброст да признаат дека хадисите се веродостојни и кои очајно се обдивуаат да најдат некое друго објаснение вие тврдете дека хадисите биле фалцификувани. Ова е сосем нормално и јас баш би сакал да ви препорачам една секта која што ги негира сите хадисите како контрадикторни или лажни. Сектата е "Submitters" предводена од Рашид Кхалифа тој исто така тврди дека нашол некој код-19 во Куранот и со тоа има свој превод на Куранот. Ако имате време може да прочитате за патетичноста на муслимански алими да побегнат од доказите.

Измислуваат нови секти во кои што вршат промена на некои ајети од Куранот се со цел да се сокрие бруталноста во него. Жално навистина жално.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
1,-Велиш дека исалмот не ги негира другите свети книги? Така ли? Значи дека исламот не ги негира книгите на пророк Исаија, Јеремија, Даниил, Соломоновите книги, Давидовите псалми, Тора, Книгите на судиите израелови, Евангелијата за Исус, Католичките и посебните посланија, Откровението на Иван, итн. да не набројувам. Значи СИТЕ ОВИЕ КНИГИ ГИ ПРИЗНАВАТЕ ЗА СВЕТИ КНИГИ ВО КОИ Е ВИСТИНАТА ЗА БОГА.

2,- И потоа продолжуваш: ТРЕБА ДА СЕ ВЕРУВА И НА ТИЕ СВЕТИ КНИГИ. Дали ти веруваш на тие свети книги?

3,- На крајот заклучуваш дека еден муслиманин треба да верува и во други свети книги и набројуваш кои се тие.

Што од ова што го рече е вистина, а што не?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
И јас исто така од тебе очекувам да ја погледнеш на вистината во очи без разлика колку горка и да е. Поради луѓе како тебе што се доволно интелектуално надарени да разберет но кои одбиваат да разберат светот страда од култот наречен Ислам.

По илјадити пат ти кажувам дека Талмудот не е света книга туку тие се учења од рабините што следува дека твојот пророк украл стихови за неговата нова психопатска религија.

Барем повикај некој што мислиш дека може да го одбрани Исламот, немој вака да се брукаш пред цел форум и сите да ти се смеат.
Ne se brukam be, fala Bogu, eve i sam vide deka ima luge koj me podrzuvat, ne samo od Muslimani!

Ajde brishi se od temata za Islamot, svesen li si kolku zeleni treses, svesen li si?! GO dobi odgovorot, i sega vidoa clenovite deka ne si covek od zbor, i nemas hraborst da go primis Islamot, nemas ni znaenje ni hrabrost!
I da,ti ustvari nemas vrska so toj Talmud sto go spomnuvas, vrska nemas! A ni so toj Kuran sto go citiras! :)
I davaj im prednost, na lugeto sto sakas da naucat nesto od Islamot!

Prifati Islam! Spasi se od taa temnina!
--- надополнето: Nov 16, 2011 8:30 PM ---
1,-Велиш дека исалмот не ги негира другите свети книги? Така ли? Значи дека исламот не ги негира книгите на пророк Исаија, Јеремија, Даниил, Соломоновите книги, Давидовите псалми, Тора, Книгите на судиите израелови, Евангелијата за Исус, Католичките и посебните посланија, Откровението на Иван, итн. да не набројувам. Значи СИТЕ ОВИЕ КНИГИ ГИ ПРИЗНАВАТЕ ЗА СВЕТИ КНИГИ ВО КОИ Е ВИСТИНАТА ЗА БОГА.

2,- И потоа продолжуваш: ТРЕБА ДА СЕ ВЕРУВА И НА ТИЕ СВЕТИ КНИГИ. Дали ти веруваш на тие свети книги?

3,- На крајот заклучуваш дека еден муслиманин треба да верува и во други свети книги и набројуваш кои се тие.

Што од ова што го рече е вистина, а што не?
Islamot priznava samo 4 knigi koj se smetat deka se sveti:
Kuran
Indzil (Bibilijata) no ne ova sto sveti Pavle pisuval kako sto mu dosol na inspiracija!
Tevrat: Tora!
Zebur,

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Ne se brukam be, fala Bogu, eve i sam vide deka ima luge koj me podrzuvat, ne samo od Muslimani!

Ajde brishi se od temata za Islamot, svesen li si kolku zeleni treses, svesen li si?! GO dobi odgovorot, i sega vidoa clenovite deka ne si covek od zbor, i nemas hraborst da go primis Islamot, nemas ni znaenje ni hrabrost!
I da,ti ustvari nemas vrska so toj Talmud sto go spomnuvas, vrska nemas! A ni so toj Kuran sto go citiras! :)
I davaj im prednost, na lugeto sto sakas da naucat nesto od Islamot!

Prifati Islam! Spasi se od taa temnina!
Нема што да одговориш, во шах-мат позиција си и се што може да реплицираш е навреди. Секој кој ме чита веќе е уверен за која религија станува збор. Исто така и лажеш. Јас ти реков дека ако ми одговориш на грешките,контрадикциите во Куранот и да ми докажеш дека пророкот не е биден психопат и монструм тогаш ќе прифатам Ислам. Секој може да заврти наназад и да прочита што ти пишев.

А за секој нов што доаѓа тука на овој форум и сака повеќе информации за Исламот јас ќе бидам секогаш слободен да им објаснам за кој култ станува збор. Исто и ти треба да им објаснеш за педофилијата,некрофилијата и геноцидите на пророкот. Да знаат за кој монструм станува збор.

Јас тука нема да престанам со реплицирање на форумов, должност е на секој нормален човек да ги опомени на тие што не знаат многу за опасностите на овој култ кој е создаден за доминација на светот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Талмудот не се смета за Божја книга, тие се зачувани учења од Санхедрин, високиот совет на рабините. И сега?
Odi vo temata "Judizam" za ova ke zboruvame. No procitaj gi dvete stranici i jas tamu ke ti kazam deka Talmudot za Evreite e sveta kniga.
Po Evrejskoto ucenje,so posrednistvo na Mojsie,na Evrejskiot narod daden im e dvostruk zakon: pisuvan I usmen. Pisuvaniot zakon sostaven e vo pet knigi na Mojsie,koi go socinuvaat glavniot del na Stariot zavet.Tie pet knigi na Evreite se vikaat Tora.

Usmeniot zakon Mojsie naravno ne go pisuval tuku mu go predal na Josua a ovoj na naj starite Evrei pa taka od generacii na generacii predavan im e na narodite. Ovoj usmen zakon,ogromen po obem,pokasno e napisan. (Talmud e pisuvan document na evrejskata religija I rabinski predanija. Za ova moze da se procita vo knigite na prorokot Jeremija no I vo Ezekijel I Izaija). Na ovaa ogromna izrabotka,rabotele nad 2.500 rabini polni 500 godini od stotata godina posle Isa a.s. (Isus) do 400-tata godina posle Isaovoto a.s raganje. Toj napisan usmen zakon se vika Talmud. Ako ve interesiraat poopsirni objasnuvanja I Istoriski fakti,bi mozel I za toad a pisuvam.

No ova ne e tema za Judeizmot.

Ti kazi kakva kontradikcija si sretnal vo Kur'anot ?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.418
Поени од реакции
5.092
Јас тука нема да престанам со реплицирање на форумов, должност е на секој нормален човек да ги опомени на тие што не знаат многу за опасностите на овој култ кој е создаден за доминација на светот.
Точно, не смее да се дозволи да се шират лаги од кои човештвото само оди во надолна линија.
Не постои ама баш ниту една позитивна работа што некоја религија ја направила за човештвото.
--- надополнето: Nov 16, 2011 9:18 PM ---
Имаш колку сакаш контрадикции во куранот:
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Odi vo temata "Judizam" za ova ke zboruvame. No procitaj gi dvete stranici i jas tamu ke ti kazam deka Talmudot za Evreite e sveta kniga.
Po Evrejskoto ucenje,so posrednistvo na Mojsie,na Evrejskiot narod daden im e dvostruk zakon: pisuvan I usmen. Pisuvaniot zakon sostaven e vo pet knigi na Mojsie,koi go socinuvaat glavniot del na Stariot zavet.Tie pet knigi na Evreite se vikaat Tora.

Usmeniot zakon Mojsie naravno ne go pisuval tuku mu go predal na Josua a ovoj na naj starite Evrei pa taka od generacii na generacii predavan im e na narodite. Ovoj usmen zakon,ogromen po obem,pokasno e napisan. (Talmud e pisuvan document na evrejskata religija I rabinski predanija. Za ova moze da se procita vo knigite na prorokot Jeremija no I vo Ezekijel I Izaija). Na ovaa ogromna izrabotka,rabotele nad 2.500 rabini polni 500 godini od stotata godina posle Isa a.s. (Isus) do 400-tata godina posle Isaovoto a.s raganje. Toj napisan usmen zakon se vika Talmud. Ako ve interesiraat poopsirni objasnuvanja I Istoriski fakti,bi mozel I za toad a pisuvam.

No ova ne e tema za Judeizmot.

The Talmud (Hebrew: תַּלְמוּד talmūd"instruction, learning", from a root lmd"teach, study") is a central text of mainstream Judaism. It takes the form of a record of rabbinic discussions pertaining toJewish law, ethics, philosophy, customs and history.

Мене, лично ме интересира како може да веруваш во религија чиј пророк е педофил,некрофил,психопат и криминалец. Како може човек сам себеси толку да се лаже?

Nokia music

благодат, милост и мир од Бог Таткото
Член од
15 ноември 2011
Мислења
62
Поени од реакции
3
Ke se pokrizam za Vas prijatele da Vi najdam Kuran na Makedonski jazik, bilo toa vo e-forma. Ili pisimi privatna poraka, mozeme da zakazeme edna sredba, ke izlezeme na kafe muabet! :)
--- надополнето: Nov 16, 2011 1:54 PM ---

Da, Kuranot ja negira bozestvenosta na Isus Hristos, istotaka i vo Bilbija ima citati deka Isus Hristos e samo Bozji pratenik, kako sto potvrduva Kuranot.
Праѓав дали куранот го негира Божеството на Исус, за Библијата има друга тема " Прашања за христијанството"

Океј тогаш, чим викаш дека го негира.

1. Произведи изјави од Куранот, наводно, каде што Исус го вели следново:

1. Јас не сум Бог.
2. Јас не сум Божји Син.
3. Јас не дојдов да умрам за твоите гревови.
4. Јас не дојдов да воскреснам од мртвите на третиот ден.

Цитирање на стиховите каде што авторот на Куранот негира дека Исус е Бог, Божји Син и сл, нема да го задоволи нашиот предизвик бидејќи овие не се зборови на Исус, но на лично мислење на писателот на Коранот.

Ако муслиманите не успеат да ги задоволат овие предизвици, тогаш ова е доказ дека Коранот не го негира божеството на Христос, бидејќи ниту еднаш не цитираат Како Исус Цитира дека не Бог и Божји Син.

Осигурај се да тоа што ќе го изнесеш што Цитирал Исус, го Изнесеш на Арамејски, јазикот кој го говореше Исус, додека беше на земјата. Не прифаќам никакви Изјави наводно од Исус на Арапски. Бидејки Исус никогаш не говореше на Арапски, посебно не на Дијалект Quraishi.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Праѓав дали куранот го негира Божеството на Исус, за Библијата има друга тема " Прашања за христијанството"

Океј тогаш, чим викаш дека го негира.

1. Произведи изјави од Куранот, наводно, каде што Исус го вели следново:

1. Јас не сум Бог.
2. Јас не сум Божји Син.
3. Јас не дојдов да умрам за твоите гревови.
4. Јас не дојдов да воскреснам од мртвите на третиот ден.

Цитирање на стиховите каде што авторот на Куранот негира дека Исус е Бог, Божји Син и сл, нема да го задоволи нашиот предизвик бидејќи овие не се зборови на Исус, но на лично мислење на писателот на Коранот.

Ако муслиманите не успеат да ги задоволат овие предизвици, тогаш ова е доказ дека Коранот не го негира божеството на Христос, бидејќи ниту еднаш не цитираат Како Исус Цитира дека не Бог и Божји Син.

Осигурај се да тоа што ќе го изнесеш што Цитирал Исус, го Изнесеш на Арамејски, јазикот кој го говореше Исус, додека беше на земјата. Не прифаќам никакви Изјави наводно од Исус на Арапски. Бидејки Исус никогаш не говореше на Арапски, посебно не на Дијалект Quraishi.
cesto citam od hristijanskite forumdzii deka kuranot e kopija od evangelijata ili od torata.. jas bi sakal da ve prasam dali vo evagelieto pisuva deka isus koga bil novoreodence zboruval?

tokmu priatelce koga isus bil novorodence im objasnil na evrejskite svestenici koj e i sto e; potocno vo ova sura;;
spomni go vo ovoj kuran-- o, muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perde megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,

merjem mu rece: se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah,

melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,

merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?

melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,

ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.

i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?

i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,

i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto,

i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)

DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;

'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!

TOA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIoPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, on e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1,
isa (isus)
na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deka toje magionicar.

i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n,
I koga Allah rece: O Isa (Isuse), sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: "Prifatete ne, mene(kako sin Bozji) i majka mi (Merjem) pokraj Allah!"

Isa(Isus) rece: " Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona sto neam pravo. Ako ova go zboruvav (deka sum sin Bozji), Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo Tebe. Ti navistina si Toj sto gi znae site tajni!",, i

Nokia music

благодат, милост и мир од Бог Таткото
Член од
15 ноември 2011
Мислења
62
Поени од реакции
3
cesto citam od hristijanskite forumdzii deka kuranot e kopija od evangelijata ili od torata.. jas bi sakal da ve prasam dali vo evagelieto pisuva deka isus koga bil novoreodence zboruval?

tokmu priatelce koga isus bil novorodence im objasnil na evrejskite svestenici koj e i sto e; potocno vo ova sura;;
spomni go vo ovoj k*ran-- o, muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perde megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,
merjem mu rece: se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah,
melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,
merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?
melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,
ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.
i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?
i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,
i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto, i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)

DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;

'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!

TOAA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIoPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, on e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1,
isa (isus)
na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deka toje magionicar.

i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n,
I koga Allah rece: O Isa (Isuse), sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: "Prifatete ne, mene(kako sin Bozji) i majka mi (Merjem) pokraj Allah!"

Isa(Isus) rece: " Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona sto neam pravo. Ako ova go zboruvav (deka sum sin Bozji), Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo Tebe. Ti navistina si Toj sto gi znae site tajni!",, i
Друже многу застрани од прашањето, само ова последново лесно предвидливо има малку смисла ако го имаш прочитано само Јован3:16 од Библијата и ништо друго.

Неколку реакции се неопходни со цел да се покаже зошто ова не одговори на мојот предизвик. На прво место, јас не предизвикав муслиманот да ми покаже каде што Исус негираше дека е ДРУГ Бог освен Бог, што е она што погоре тврди. Забелешка е повторно она што Аллах наводно ќе побара од Исус:

И кога Аллах вели: О, Исусе, сине на Марија! Ти споменуваш на човештвото: Земете ме мене и мајка ми за две божества покрај Алах (ilahayni мин dooni Allahi)? ... С. 5:116 Pickthall

Бидејќи ниту од Новиот Завет, ниту историско христијанството никогаш не не учи дека Исус и мајка му се два други богови покрај Аллах, ова барање не само што не успева да одговори на моите предизвици, но тоа покажува колку Коранот го искривува историското христијанско учење. Христијаните се исто толку против наставата дека Христос е друг бог освен Аллах како што се муслиманите.

Второ, овој стих не е нешто што Исус снимање предава на земјата. Тоа е фиктивен дијалог дека, наводно, ќе се одржи во иднина, на последната пресуда. Тоа не е директен извештај на она што Исус го учи, на земјата, иако во врска со неговото претходно учење се става во устата.

Трето, ако во иднина изјави на Исус на небото се бројат тогаш сигурно неговите зборови во книгата на Откровението исто така се бројат, а не само она што е напишано во Евангелието во однос на неговиот живот на земјата. И тие зборови во Откровение му беа директно откриени на Јован во грчки, не на арамејски.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom