Новите конзоли?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Иако денешниве конзоли полека навлегуваат во 7мата година од своето постоење, сепак сеуште нема никакви официјални датуми или информации за новата генерација (или како што тупат Американциве - next gen!).

Зашто е тоа така? хех...



Сега ќе ви ја изложам мојата теорија, која можеби, а и не мора баш да е точна. Идеме по ред со најголемите причини зашто ниту Sony, ниту пак Microsoft не се "тепаат" за Next gen.

1. Самите гејмери
Искрено, кога ги гледам денешниве игри, не знам дали ми се "тапа" зашто јас сум пораснат или пак навистина се..."тапа". Еве да споредиме што се случува на гејминг сцената денеска, во стил на Бибил, би рекол дека нема доволно оригинални игри.

Не мора да измислуваат топла вода, туку само нека испробаат "нешто". Во новиве години, најголеми франшизи се Assassins Creed и Gears of War, ако збориме за новите конзоли. И Uncharted. :)
А другото? Другото се игри со 2ка, 3ка, 4ка, 5ка во името...

Имате игри кои излегуваат секоја година, нудат гејмплеј од 4 саати во синглплеер и апдејтиран мултиплеер со неколку нови мапи. Да, зборам за Modern Warfare. Да се разбереме, ваква работа пред 10 години ќе беше експанзија, а не целосна игра.

Имате игри кои излегуваат не еднаш, туку два пати годишно. Станува збор за Need for Speed, извинете што вака ќе се изразам, ама тоа е "курвата" на EА Games. Почнаа одлично со Most Wanted, заебаа со Carbon и Pro Street, а потоа почнаа со две игри годишно, Shift и + една поаркадна. Али и нив ги заебаа.

На крај имате игри кои се гледа дека ги молзат ко крава. Assassins Creed стана ко Роки филмовите, почна топ, али сега секоја година излегува експанзија на вториот дел. Нема шанси да добиеме AC 3, кога они можат пари од експанзии, продавајќи ги како целосни игри.

И мора да ја додадеме GTA, односно приказната за тоа "како Rockstar стана mainstream". Обично вадеа GTA игра на секои 2 години, ама зашто да го прават тоа? Треба да креираат цел нов град, ликови, графика. Вака, извади експанзија, собери пари и лади си го.

Али чекајте, мислите дека компаниите се криви овде? Нц, проблемот е во гејмерите. Не ние, ние сме пирати. Него оние, кои идат и даваат $50 за игра. Они се криви за ова, бидејќи и покрај неквалитетот, купуваат се што ќе им се штанца.
И нормално, кога нема потреба за иновација, нема потреба ни да се менува графиката, гејмплејот, AI-то....нема ни потреба за нов хардвер. Зашто би имало нова конзола, кога оваа генерација е сосема солидна за експанзии?

Уф, се уморив, многу се задржав на точка 1. Ајде да продискутираме за ова, па ќе пишам и точка 2. :)
 

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
ова ко вибратор може да послужи башка шо има копчиња за чешкање ќе да се добри.

да не се сватиме погрешно не го кажувам ова од искуство туку ис чиста радозналост за женско мислење за мојов предлог :love:
 

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Lydia и Andrew не ја уништувајте темава со "SPAM"

Епа тоа е. Глупите американци со нивните конзоли го уништија рс гејмингот.
Што ќе им се каже тоа прават, денес им рекле од EA купете ја NFS The Run, и они уште вчера вечер се веќе наредени пред продавница (го искусив овој проблем додека бев таму)

А да се навратам на точка 1: Јас не гледам денес компанија а да не прави еднаш годишно игра, освен исклучок на Blizzard кој прават игри еднаш во 7 години, ама барем квалитетни. И еве евентуално новоискочената Skyrim. Офф и да како што спомна Мац, 4 саати синглпеер а големина на играта од 14 ~ 20 гига без инсталација (зборам за ПЦ верзија). Некако бројкава ми е обратно пропорционална, може до година ќе видиме само саат време синглплеер а игра од 20~30 гига (пак без инсталација; да не ја спомнам новата GTА V)
 
¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Mac, kolku sto te sfatif se zalis za grafikata na igrite ili mislis deka: pojaka mashina = podobri (po originalni pred se) igri? (znam deka ne mislis taka ama onaka samo...)

Nego aj sto nema aber od novite konzoli, nego me interesira dali Microsoft ke go vmetne kinektot vo novata konzola ili ke go prodade vaka "pederski". Ili drugo prasanje, sto drugo osven grafika (eve taka prosto da se izrazam) bi im dodale na novite konzoli?

Ja kinektot i site tie sranja bi gi trgnal odma od postoenje. Nikogas nema da mozam da sfatam sto e fintava so niv. Da si dete, interesno ke ti e, ama da igraas ping pong na kinekt ili so race da se glupiras pred TV, ne mozam da sfatam. Deka aj, da e pozabavno igranje ping-pong na kinekt od vistinskoto igranje - okej ke molcam, ama ne e. Isto taka i edno "pet" igriche za kinekt... demek virtual pet e poubavo od real pet... hakuvanjeto na kinektot e druga prikazna, ama primarnata upotreba barem za mene mu e tapa.
--- надополнето: Nov 16, 2011 10:00 PM ---
Епа тоа е. Глупите американци со нивните конзоли го уништија рс гејмингот.
Istite koi go sozdadoa gejmingot imaat pravo to re-shape the hell out of it.

Gejmingot voopsto ne e unistet, single-player gejmingot mozebi... Nikogas nemalo poveke gejmeri od kolku sto ima deneska, i kolku sto ke ima utre, i sekoj den vo idnina.

Ama hej, te sfakam, mora da ima V for Vendeta type of fellas. :)
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
+1 за Мац, нормално дека тоа е причината. Јас друга причина не гледам. Додека има глупави американци на кои 50 долари им се како 50 денари, и кои го купуваат насловот на играта (CoD, NFS), а не самата игра, без размислување. Читам MW3 ваков рекорд, таков рекорд, толку продадени за волку време. Со кој памет?
Го упропастија NFS серијалот, сега прават по 2 игри годишно, толку многу да не се бројат на прсти, или неможеме да ги наброиме без да заборавиме некоја, игри без никаква разлика, само за да видат профит, а сите гејмери (читај: дибеци) ширум светот купуваат.
И тоа ја врти парата.
Нормално, новата генерација на конзоли ке биде уште поголем scam и превара, извртена и претставена на јавноста како нешто револуционерно а во суштина, исполирана, нов дизајн на кој ке се палат америте, и голем bait за пари.
 

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Новата генерација на некој начин започна со Nintendo Wii U. Како што се сеќавате така беше и минатата т.е оваа генерација.

xbox 360 и ps3 излегоа одма после тоа (пс3 година покасно). PS3 што излезе година покасно гадно се заеба. Гејмерите кој беа "запалени" за новата генерација не го чекаа сонито туку купија xbox 360. И тука Мајкрософт влезе во водство во оваа битка, ќе беше ДАЛЕКУ понапред доколку не им се јавуваше проблемот со RROD. Сону сигурно си ја научи лекцијата од тука, токму затоа и тие работат турбо на нивната конзола.
Моменталната продажба е следна

Xbox 360 - 57.6 милиони
PS3 - 55.5 милиони

Со самите тие бројки можеме слободно да му честитаме на мајрософт дека КОНЕЧНО ги патнаа сону. Зошто ги паднаа па еве минатата генерација беше вака

xbox - 24 милиони
ps2 154 милиони

Со таа разлика со предност од НЕВЕРОЈАТНИ 130 МИЛИОНИ конзоли може да се каже дека xbox на пазарот не ни постоеше. И тоа и така беше. Сега оваа генерација сега што се и понапред од сони тоа е победа а богами и сум благодарен, бидејќи да беше само сони како што беше порано, гејмингот немаше да отиде олку напред.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anyway оваа генерација мислам дека и е доволно, да излегоа kinect & ps move Но тие ќе си останат тука ќе се играат и на новите конзоли. Сведоци сме дека веќе игрите бараат инсталација на ХДД за да можат да пуштаат текстури со висока резолуција.
Поѓаволите хбохот има само 512 мегабајти рам, графичка со 500 мхз и само 3 јадрен процесор. Тоа е веќе премалку, и знаете што е најтрагично 80% од игрите сеуште изгледаат подобро на xbox отколку на пц :pos:. Можеби има уште малце да се исцеди и да се оптимизира, но веќе тоа е тоа. Rage изгледа прекрасно но на дечките им требеше 5 години да го средат енџинот.

А не ми е јасно што се буните за игрите? Игрите немаат никаква врска со наредна генерација. Тие се и тие ќе си останат. Ако дојде наредна генерација иновации во игрите нема да има (Уште минимум 3-4 години) Хардверот нема врска со игрите.

Gears of war 4
Forza 5
Alan Wake 2

Веќе се зборува дека се во тек на правење за новиот хбох. (Сигурно имаат и од сони што прават игри) Но игрите се тие, ќе бидат истите ликови, исти гемплеј различна приказна и графика (секако графика да се покажат де :) )

Се повеќе се зборува дека xbox 720 (како и да се вика) дека ќе излегува при крајот на 2012. Сони највероватно пофторно ќе касни 1 година.

И да наредна генерација купувам повторно конзола. Нема да се замарам со PC. А и топло ви го препорачувам тоа на сите PC гејмери. :)
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Проблемот со игрите денес е токму во конзолашите.Тоа може да се види со следниов пример.Според линков Modern Warfare 3 продаде околу 12 милиони копии во првата недела.Од тие 12 милиони околу 7 милиони биле купени за Xbox,а околу 5 за PS3 што значи дека PC биле продадени околу 100.000 до 300.000 копии што е ништо во споредба со конзолашите.Па кога се толку лекоумни и купуваат експанзии по цена на игри нормално дека ситуацијава ќе продолжи (додека има овци ќе има кој да ги стрижи) и нема изгледи дека во догледно време ќе престане.Па не ми е јасно како може да купуваат иста игра која се издава 5 години во ред и воопшто се нема променето.Примеров не важи само за MW3 туку за секоја една ебана игра која е произведена од голема компанија кој го следат примерот на Activision и се обидуваат на стара слава да заработат милиони.Знаат да извадат по некое добро продолжение но најчесто усеруваат.Но конзолашите се среќни со консумирање на посрани игри па затоа компаниите во последно време не се ни трудат да сменат нешто па со тоа го уништуваат и PC гејмингот кој има многу повеќе потенцијал од FPS игри кои што се прилагодени за конзолашки нубови,RPG со console friendly мениа и графика (пошто имаат ограничена моќност),спортски игри и слично. За крај само мала споредба направена од Јатзи.
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ехх, се сеќавам на времето кога игрите беа забавни.
 
D

dystopian

Гостин
На капиталистот не му е важен квалитетот на производот туку дали само остварува профит и толку. Квалитетот е на второ, трето, десетто место. Да можеше од продавање гомна да се оствари профит, тие ќе ни спакуваа, и ќе гледавме најразлични врсти низ продавниците. Буквално не им е гајле. Затоа криви се купувачите. Јас се сеќавам постоеше голем револт за Блек Опс па и за Модерн Ворфер 2, па се правеа некои петиции, па се договараа бојкоти низ нетов наш и на крај тие игри пак ги скршија рекордите во продажба.

ЕА и особено Активижн имаат уништено многу серијали, ама добро тоа сите го знаете. Затоа Роберт Котик е со право најомразениот човек во гејминг индрустријата. Алчно копиле.

Уствари, вас ве разбирам, вие што купувате оригинални игри. Ама не знам јас што се бунам кога се ми е гага, не се сеќавам последниот пат кога сум купил КРАКИРАНА (100-150 денари) игра... Оригинална никогаш, само симнувам од торенти, а не сум ни некој гејмер.

Fuck...
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
На капиталистот не му е важен квалитетот на производот туку дали само остварува профит и толку. Квалитетот е на второ, трето, десетто место. Да можеше од продавање гомна да се оствари профит, тие ќе ни спакуваа, и ќе гледавме најразлични врсти низ продавниците. Буквално не им е гајле. Затоа криви се купувачите. Јас се сеќавам постоеше голем револт за Блек Опс па и за Модерн Ворфер 2, па се правеа некои петиции, па се договараа бојкоти низ нетов наш и на крај тие игри пак ги скршија рекордите во продажба.

ЕА и особено Активижн имаат уништено многу серијали, ама добро тоа сите го знаете. Затоа Роберт Котик е со право најомразениот човек во гејминг индрустријата. Алчно копиле.

Уствари, вас ве разбирам, вие што купувате оригинални игри. Ама не знам јас што се бунам кога се ми е гага, не се сеќавам последниот пат кога сум купил КРАКИРАНА (100-150 денари) игра... Оригинална никогаш, само симнувам од торенти, а не сум ни некој гејмер.

Fuck...
Токму и ова ми беше поентата.
Можеби не бев доволно јасен со првиот пост, бидејќи го напишав во еден здив.

Поентата не е дека продолженијата на игри се лоши. Ама на пример, ако ја споредиме Assassins Creed со AC2, добиваме сосема нова игра, нови можности и ред други работи. Тоа е вистинско продолжение. Но, ако ја споредиме AC2 со Brotherhood, тоа е само експанзија, па ни толку...

И затоа нема потреба од нови конзоли, па ни нови графички - бидејќи игрите полека се рециклираат, не се вложува труд во нив. Или трудот додатно се наплаќа, чист пример за ова се Downloadable content (попознати како DLC). На пример, излезе Marvel vs Capcom 3, па потоа веднаш почнаа да излегуваат додатни ликови кои се НАПЛАЌААТ. Исто беше и за Mortal Kombat, исто беше и за Forza 3/4 (со додатни стази и коли).

Не е дека технологијата не напредува, туку софтверот е веќе заостанат, ако ме сфаќате што сакам да кажам.

Оние кои ја играле Fight Night Round 4 најдобро знаат за што зборувам. Играта има толку добра графика (навистина, треба да видите за да верувате), што на Xbox360 и PS3 ЛАГУВА. Да, внесувате контрола и после некоја секунда се пренесува во игра. И фрејмрејтот е некои 24п (24 fp/s), според мене. И луѓево ја купуваат и не се жалат. :)

Исто е и со Castlevania: Lord of Shadow, intro-то (кое е ингејм рендерирано) е толку графички јако, што сецка. Факт е дека графиката не ја прави играта целосно, но имам чист пример кој ќе ви докаже зашто денешниве конзоли го кочат развојот:

GTA V.
Додека сите очекуваа да биде San Andreas, тие излегоа со Los Santos, драстично помал град и landscape. Зашто? Се кладам дека има нешто со "моќноста" на конзоливе.
--- надополнето: Nov 17, 2011 11:19 AM ---
Јас во 2008 си купив компјутер за 300 евра и еве уште ги тера најновите.
Иако не е баш тоа темата, на компјутер нема околу 40% од игрите кои излегуваат за конзоли. Педерски е знам, ама јбг.
Не велам дека конзола е лошо, ама добро беше менување на хардверот на секои 4-5 години. Тоа внесува иновативност кај програмерите.
 

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Нели гледате дека конзолите имаат голем замав, колку само експлузиви ина на конзолите кој ги нема на ПЦ. И тоа екслузиви кој се најдобри на пазарот и толку добри игри нема на ПЦ.

Жално е да ги вреѓате конзолите кога не сте ги пробале, како што треба.
--- надополнето: Nov 17, 2011 11:25 AM ---
GTA V.
Додека сите очекуваа да биде San Andreas, тие излегоа со Los Santos, драстично помал град и landscape. Зашто? Се кладам дека има нешто со "моќноста" на конзоливе.
--- надополнето: Nov 17, 2011 11:19 AM ---
Па гта 4-ката ќе беше уште поголема мапа и експлузива за Ps3. Но мајкрософт тогаш им фрли дебели пари на рокстар иначе никој ништо немаше да види од таа игра.

Највероватно и сега ќе биде така, ограничена во големина, текстурите со помала резолуција заради конзолите, и пц гејмерите пак ќе си страдаат.
--- надополнето: Nov 17, 2011 11:27 AM ---
Јас во 2008 си купив компјутер за 300 евра и еве уште ги тера најновите.
--- надополнето: Nov 17, 2011 11:11 AM ---
Тоа што прават неоптимизирани портови од конзоли воопшто не е вина на компјутерите туку на креаторите на играта.
за 300 евра купи гејмерски пц? Тој комјутер на solitaire ти лагира камо ли на другиве :)
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ајт доста офтопик, си имате тема Гејминг Војна, таму вакви муабети.

Поентата ми е друга, ќе ја цитирам подоцна Steam за да ви покажам, сега морам да јадам.
--- надополнето: Nov 17, 2011 4:17 PM ---
Процесорот мене во цела конфигурација ми е најнов, 2008ма, и најверојатно хард дисковите.Ништо друго.Сеуште можам да играм нови игри.GTA IV можам до крај со најнов печ да ја играм, без проблеми ама ич.Крајзис, на ултра,бетлфилд 3, ултра без антиалиасинг али нема веза толку, битно е ако знаеш како да си направиш пц нема да му ја мислиш, пц не се обновува на секои 2-3 месеца, еднаш го направиш па за едно добри 3-4 години па ќе му ја мислиш.
Еве, фала ти за ова. :)

Знаеш ли ти од каде искочи она "мењање компјутер на секој месец"; кога не дупеа конзолашиве? Искочи во периодот од 2000та до 2007-8 некаде, кога навистина твојата графичка од 200 евра идната година беше преслаба за игрите на "ултра" сетинзи.

Ама тоа беше друго време, тогаш додека PC гејмерите играа софистицирани игри од типот на Far Cry и Doom, конзолашите играа на CRT телевизори со мутна графика. И беше оправдано да се купува нова графичка од 300 евра.

Сега?
Сега е Џои во право, твојата конзола од 2005та ги "шиба" најновиве игри, скоро па исто како што би изгледале на PC. Затоа и твојот PC кој веќе навлегува во 4тата година ги тера игрите на ултра. Зашто графиката, AI-то, околината и се друго НЕ МРДА. Нема прогрес, нема нови енџини како порано.
Кога Crytek ја направија Crysis за конзоли и iD се предадоа со оптимизацијата на RAGE, нема што повеќе да дискутираме тука.

Но немојте да се тепате околу конзолите, убаво е да се игра на нив. Конзолата ти нуди одредена моќ за програмирање, гејмерите треба секогаш да се гладни за повеќе. А тие не се. Задоволни се со MW3 и 6 години стариот енџин, задоволни се со Need for Speed (која иако смени енџин, пак е срање), задоволни се со било какво срање кое ќе им се сервира.
PC гејмерите, како поискусни, почнаа поголема пиратерија да маваат. Па не се будали да купуваат игра ако не ја бива.

Ама додека се сами во овој бунт, ништо не прават. Еве, сега никој не ги ебе 2%, LA Noire искача неоптимизирана, RAGE е неоптимизирана, Crysis 2 разочара графички...

Оние кои треба да се борат за нас PC гејмерите, како ATI и Nvidia, уште повеќе не ебат. Наместо да вложуваат во графика, они вложуваат пари во намерна неоптимизација. Мислите тоа што Saboteur, Undercover, RAGE и слични игри ви сецкале е случајно? Хех... : )
ATI/Nvidia вешто ви прават да се осеќате инфериорни со вашата графичка, иако истата игра работи на Xbox/PS3.

Знаете што графички имаат овие конзоли? Едната има еквивалент на ATI Radeon 1950, а другава е со Nvidia GeForce 7900.

Ама проблемот, пак ќе кажам - е во нас. Графички како HD6870 се продаваат ко алва, игрите се продаваат ко алва...па зашто компанииве да запрат?
 

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Ајт доста офтопик, си имате тема Гејминг Војна, таму вакви муабети.

Поентата ми е друга, ќе ја цитирам подоцна Steam за да ви покажам, сега морам да јадам.
--- надополнето: Nov 17, 2011 4:17 PM ---

Еве, фала ти за ова. :)

Знаеш ли ти од каде искочи она "мењање компјутер на секој месец"; кога не дупеа конзолашиве? Искочи во периодот од 2000та до 2007-8 некаде, кога навистина твојата графичка од 200 евра идната година беше преслаба за игрите на "ултра" сетинзи.

Ама тоа беше друго време, тогаш додека PC гејмерите играа софистицирани игри од типот на Far Cry и Doom, конзолашите играа на CRT телевизори со мутна графика. И беше оправдано да се купува нова графичка од 300 евра.

Сега?
Сега е Џои во право, твојата конзола од 2005та ги "шиба" најновиве игри, скоро па исто како што би изгледале на PC. Затоа и твојот PC кој веќе навлегува во 4тата година ги тера игрите на ултра. Зашто графиката, AI-то, околината и се друго НЕ МРДА. Нема прогрес, нема нови енџини како порано.
Кога Crytek ја направија Crysis за конзоли и iD се предадоа со оптимизацијата на RAGE, нема што повеќе да дискутираме тука.

Но немојте да се тепате околу конзолите, убаво е да се игра на нив. Конзолата ти нуди одредена моќ за програмирање, гејмерите треба секогаш да се гладни за повеќе. А тие не се. Задоволни се со MW3 и 6 години стариот енџин, задоволни се со Need for Speed (која иако смени енџин, пак е срање), задоволни се со било какво срање кое ќе им се сервира.
PC гејмерите, како поискусни, почнаа поголема пиратерија да маваат. Па не се будали да купуваат игра ако не ја бива.

Ама додека се сами во овој бунт, ништо не прават. Еве, сега никој не ги ебе 2%, LA Noire искача неоптимизирана, RAGE е неоптимизирана, Crysis 2 разочара графички...

Оние кои треба да се борат за нас PC гејмерите, како ATI и Nvidia, уште повеќе не ебат. Наместо да вложуваат во графика, они вложуваат пари во намерна неоптимизација. Мислите тоа што Saboteur, Undercover, RAGE и слични игри ви сецкале е случајно? Хех... : )
ATI/Nvidia вешто ви прават да се осеќате инфериорни со вашата графичка, иако истата игра работи на Xbox/PS3.

Знаете што графички имаат овие конзоли? Едната има еквивалент на ATI Radeon 1950, а другава е со Nvidia GeForce 7900.

Ама проблемот, пак ќе кажам - е во нас. Графички како HD6870 се продаваат ко алва, игрите се продаваат ко алва...па зашто компанииве да запрат?
L.A Noire, баш ја симнав, иде со 23 фпс, а има помалце сенки/детали него IV, а демек понов енџин.

И зашто ќе ја цитираш Steam? :D
 
Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Diskusija za milion simeleoni.

Od edna strana ja imame hardversko tehnoloskata evolucija za koja se osrzale premnogu ogneni vojni i pretrpela ilijadnici zrtvi.
Od druga strana ja imame kreativnata evolucija i diskusiite za potrebata od takva koi cesto zavrsuvaat so vrtenje vo krug.

I od treta strana gi imame t.n. "socijalni" igri i igri za mobilni za koi nikoj ne zboruva a mame ebavaat.

Najdi gi vrskite, dobivas milion sto sakas.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom