- Член од
- 8 октомври 2009
- Мислења
- 821
- Поени од реакции
- 301
Crew member visa .......... C1/D visaСамо лекарско поминавме, а ова поморска виза незз што е, не ни бараа на нас.
Мораш да ја имаш ако испловуваш од пристаниште на територија на САД
Crew member visa .......... C1/D visaСамо лекарско поминавме, а ова поморска виза незз што е, не ни бараа на нас.
Ааа, добро тоа, ако имаш Б виза не ти треба C1/D, исто и ако идеш на Европски брод нема да ти треба виза.Crew member visa .......... C1/D visa
Мораш да ја имаш ако испловуваш од пристаниште на територија на САД
Хахаха, сакаш да кажеш ПОМИНА?Викендов бев на обука за фотограф на брод.
Првиот ден обуката беше повеќе за бродовите и животот на брод и стигнувањето на брод, а вториот ден беше повеќе за фотографија.
На Марлинс тестот имав 96% за 19:08 (кеч ми иф ју кен ) а за фотограф се потребни 80% за 30:00 мислам.
Резултатите од другите тестови стигаат само кај регрутерот.
И во среда интервјуто, а како поминав ќе ископирам од темата Драга Кајгана
И она главното, интервјуто за работа за кое се двоумев дали да идам бидејќи ми фалеа многу работи, за почеток немав ниту една препорака со мене. Немав диплома за завршен фото курс, или шо и да е. Не бев соодветно облечен. Останатите беа сите во одела ’н шит јоу, додека јас бев како Курт Кобејн, додуша избричен и потшишан пред месец-два, ама гранч ептен Енивејз отидов на интервјуто. Проџекторот беше искривен ама мнооогу, и нормално го оправив и добив пофалба од девојката што регрутираше. Англискиот малку почна да ми ’рѓее како одминуваше денот, ама сепак се снајдов. И најбитното. Повеќето имаа портфолија, онака фенси отштампани, во фенси обвивки, корици... а јас со едно принко це-де, ама кога почна да го врти дискот на компјутер... овај... како што убавиот збор, железни врати отвора, така и убавото портфолио прави... тоа што треба
Те примија?Па главното помина. Сега остануваат уште виза и лекарско.
Ме тролате?Те примија?
Дај бе одговори дали те примиле стварно не ставаш во недвоумица, пошто спомна дека ти требаат само уште виза и лекарско.Ме тролате?
Zdravo, snetam deka e ubavo od tvoja strana sto si izdvoil vreme da go spodelis svoeto iskustvo.Можеш да се пријавиш на интервју за Starboard, стално има интервјуа за нив а имат и претставник во Македонија. Тоа ти е компанија која ги работи гифт шоповите (tax and duty free shops on board), ќе работиш во гифт шоп како што кажав, ке продаваш, и тоа само кога плови бродот, кога е докиран ти си слободен, со сите гости и ти надвор, ќе работиш како концесионер на некоја од најпознатите компании како Carnival, Royal, Celebrity, Azamara, Costa, Holand America.....значи цело време си во одело ко господин, јадеш посебно, имаш пристап до сите гостински места, имаш посебна кабина и ти ја чисти собар, може некој и од Коузон кому му рекле дека ќе биде собар ама не му кажале дека ќе чисти во crew area и на open deck, дека нема ни да има контакт со гостите, така неколку договори па после може ќе го промовираат во асистент собар и тогаш ќе чисти гостински соби како асистент за да после тоа добие промоција собар, ако издржи до тогаш пошто собари од нашиве краеви на прсти се бројат. Еве ова ти е добра позиција од старт. Зборот ми беше дека во Коузон ги лажат луѓето демек ќе работеле ово-оно а уствари не е така, ги лажат за разни тренинзи, подготовки, презентации што немат врска со ништо им земат џабе пари на луѓето, ами ти кога одиш таму си имаш и обука и разни тренинзи, знам еден куп дечки од Македонија и сите се со иста приказна, сите прелажани на ист начин, на пр. дека ќе работел шанкер а уствари он бутка количка со пијалоци низ цел брод, и ги чисти сите шанкови, собира чаши, фрла ѓубре....па шанкери се луѓе што се таму по 7-8 и повеќе год. кој те прима одма шанкер?! Е, тоа не е доброто кај нив, што вака ги лажат луѓето. Еве друг пример, пред некое време другар се јави кај нив да праша за истата компанија Starboard дали ќе има интервју, и му викат дека таа компанија не прима луѓе од Македонија, дека не може да се иде на таа компанија. Пази молим те, седам до него и го слушам муабетот, а јас работам за таа компанија, што повеќе да мислам за нив....
Starboard Cruise Services e del od familijata Louis Vuitton Moet Hennessy i glaven agent za jugoistocna evropa e agencijata Invermore Shipping od Slovenija so svoj pretstavnik vo Makedonija a toa e Eleonora Georgievska 071/733-786, jas otidov preku nea a glaven preduslov da zamines e da znaes mnogu dobro angliski drugo nema mnogu "filozofija" i intervjuata se obicno vo Budimpesta deka za cela jugoistocna Evropa gi pravat zaedno neli, ovaa slovenska agencija vrabotuva isto i za Stainer (spa saloons) i Harding Brothers koi se isto duty free shops no so pomala zastapenost od ovie prvite. Toa ti e javi se vidi sto ke ti kaze, jas otidov preku nea bez i da se sretneme licno, site dokumenti gi skenirav i i gi prativ po e-mail, otidov na intervju, pominav i togas se sretnavme pred da idam za da mi go dade dogovorot da go potpisam i da i platam , normalno, ama plakas ako go pomines intervjuto i resis da odis ako ne nisto ne plakas odnapred osven patot do Budimpesta ili bilo kaj ke bide intervjuto, toa ti e cista strana, nemas skrieni trosoci, de ova de ona prezentacija bla bla bla...seto toa e kradenje pari koga ke ides na brod ke vidis deka seto toa nema ama nema bas nikakva vrska....Ako sakas poveke detali, pisi.Zdravo, snetam deka e ubavo od tvoja strana sto si izdvoil vreme da go spodelis svoeto iskustvo.
Te molam kazi mi kako da stapam vo kontakt so Starboard kaj nas.
Ti blagodaram, pozz
Јаки врски со агенцијата па да ве стават посебно двајцата и да бараат слободни места каде ќе бидете заедно.Има ли шанси (или некоја финта) пример да одиме 2ца на брод и да не стават на ист брод (или исто место)?
И каде би се вратил, Ројал или Карнивал?Имам работено два пати по 9 месеци, Ројал Карибеан и Карнивал ,