Катар (Qatar)

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Ме интересира дали некој бил во Катар и како стигнал до Катар. На кој начин се доаѓа до виза?

Или ако има тука некоја агенција?

И било какво искуство за Катар.
Благодарам

pa rani e ako sakas da odis na svetsko prvenstvo vo fudbal mislam deka e 2022

Од Атина имаш директен лет со Катар Ер, 4 саати е.

Сите ретардирани коментари се избришани, а неколку членови се банирани од темава. Ова Фесјбуков ве заглупави сите... Или помогнете и споделете нешто од лично искуство, или не коментирајте глупости.

Што има интересно во Катар?Некоја знаменитост и сл.

Што има интересно во Катар?Некоја знаменитост и сл.

Нафта, огромни количини на природен гас и град кој пред триесет години бил село . Исто така дебелкото ал тааани кој е еден од попаметните шеици и ја креираше ал џезаира најреспектираниот медиум во арабскиот свет . Бесплатен колеџ кој е на шангајската ранг листа, добро платени работни места и заштита на работникот која постоела овде во приказните на баба за тито и бајките за комунизмот .

Qatar air e skap.
Od Istanbul Sabiha Airport imas eftini letovi so FlyDubai.
Proveri si sam tuka ,imas frekventni letovi Istanbul Sabiha-Doha na www.flydubai.com
So srekja!

Qatar to launch Oslo, Sofia and Kolkata routes

spotlight1.jpg
The Doha-based carrier has announced three new routes to Norway, Bulgaria and India, joining the growing list of new destinations for this year.

Daily flights to Kolkata will commence on July 27, with a four-times weekly service to Sofia starting on September 14, and five-times weekly flights to Oslo will launch on October 5.

The new flights add to recently launched routes to Bucharest, Budapest, Brussels and Stuttgart, with Aleppo, Shiraz, Venice and Montreal all set to follow over the next few months.

The flights to Kolkata mean the carrier will serve India with 95 weekly services across 12 cities, while Oslo is Qatar's third Scandinavian destination, joining Stockholm and Copenhagen.

The airline is also going to a double-daily service on its Manchester route from June (see online news February 22), and is also set to increase capacities and / or frequencies on routes to Bengalaru, Barcelona, Singapore, Kuala Lumpur, Dar Es Salaam, Geneva, Muscat, Karachi, Paris, Seychelles, Copenhagen, Munich and Frankfurt.

Другарка моја беше во Катар и се врати од таму разочарана. Многу филипинци,индонезици, ја буткаат цената на работната сила и за џабе пари се работи т.е. не е она што го зборат дека можеш добро да заработиш. Она работеше во хотел (незнам точно за името имам заборавено, ако те интересира ке се распрашам), знам дека ги сместиле во некои сопчиња два на два со заеднички WC - а , храната била ужас буквално како со остатоците од рестораните да ги хранеле. Така да, девојкава се врати за два месеци назад, па знам дека се организираше со луѓе кои биле зезнати како неа, да ја тужат агенцијата дека се во договорот било лажно (висина на плата, сместување,храна).
Претпазливо од тука се ке ти ветуваат, а таму кога ке отидеш мизерија.

Провери преку www.airarabia.com да не има некоја понуда преку Истанбул ако сакаш да поминеш поефтино.

@kikamika

Катар е солидна земја за зароботувачка ако имаш соодветно искуство и знаење посебно во офшор бизнисот и во конструкции, можам да кажам најдобра во регионот вклучуваќи ги тука и О.А.Е како најизвикани во мојата преценка.
Да не се расфрлам со бројки само ќе кажам дека еден бивши колега ми замина таму за дупло од тоа што го заработуваше во О.А.Е.
Од мое искуство ќе кажам акаунтинг, менаџмент и инжинеринг со соодветни дипломи и искуство би требало да ги задоволат аспирациите за плата на еден просечен Македонец. Не би типувал преку агенција за вработување, прошетај по сајтовите на британските експати би требало да најдеш некој веб сајтови на кој можеш да го аплоадираш своето резиме и да аплицираш. Во никој случај не давај пари за посредување при вработување зошто голема е веројатноста дека се работи за скамери.

П.С Јасна сега проверив на сајтот карта ти е околу 180 евра во еден правец во Јули од Истанбул што мислам дека е солидна цена, но провери пак на икспедиа или кајак да не има нешто поефтино преку Грција или Бугарија.

Мојот лет е од Скопје- Истамбул
Истамбул -Доха (Катар)

Процедурата за визата, авио билетот и сите документи ми ги средија од Катар , значи се на готово, само преку мејл ми ги пратија и ми оставија скрипта за учење основни изрази на арапски јазик и сега само се чека денот.

qatar-b777-300er.jpg

Villagio-in-Doha-Qatar_Splendid-design_1516.jpg

Villagio-in-Doha-Qatar_Inside-view-_1515.jpg

Villagio-in-Doha-Qatar_Indoor-view_1514.jpg

Doha.jpg

Мојот лет е од Скопје- Истамбул
Истамбул -Доха (Катар)

Процедурата за визата, авио билетот и сите документи ми ги средија од Катар , значи се на готово, само преку мејл ми ги пратија и ми оставија скрипта за учење основни изрази на арапски јазик и сега само се чека денот.

ти посакувам се најубаво :)
случајно се заправивме муабет со една другарка пред некој ден ....па сакав да те прашам дали знаеш колкава е временската разлика од МК до Катар?

ти посакувам се најубаво :)
случајно се заправивме муабет со една другарка пред некој ден ....па сакав да те прашам дали знаеш колкава е временската разлика од МК до Катар?

Фала.
Катар се 3 саати понапред од Мк.

Катар е арапска држава, типичен произведувач на нафта.

qa-lgflag.gif

Земјата е многу богата и неоправдано е да се занемарува. Пред проучување и откривањето на нафтените резерви, Катар била ангажирана во екстракција на бисери.

Владата на Катар има апсолутна монархија, наместо Уставот - шеријатот, но често се работи по нарачки од Европа.

middleeast_2d00_450_2d00_qatar_kUVi5_19672.jpeg

cia_map_qatar.jpg

Имаат многу непогодна клима - премногу е жешко. Во Персискиот Залив е попријатно топло, но ужасно солен воздухот. Дождовите се толку ретки што оваа година првиот дожд беше заблежан на 7-ми ноември.

Парите најчесто се трошат за социјални услуги. Бесплатни услуги имаат премногу, но се достапни само за граѓаните на Катар.

Виза за Катар е многу тешко да се добие. Еден од полесните начини за добивање на виза, е преку покана од некоја локална компанија, или ако имате купено имот таму, или да живеете во земја во која паднал капитализамот.

Надвор од главниот град, Доха, всушност, нема ништо особено. Значи Катар = Доха.
Доха е град со расфрлани блокови на конвенционалните 2-3 спратовни куќи и облакодери. Патиштата во Доха не се сечат под прав агол. Обично - кружни патрола. Доха е град во изградба, премногу прашина има. Но, ѓубрето не е толку лесно забележливо.

p331160-Doha-View_of_the_City_of_Doha.jpg

doha.gif

Работната недела започнува во денот недела. За време на викендот - петок и сабота (обично само петок), ако сте самец - во петок не може да ви се дозволи влез во трговски центар, на пример. Само на цело семејство и жените. Ергени има многу повеќе, отколку слободни девојќи.

Само 20% од населението на Катар го сочинуваат нејзините граѓани. Остатокот се странските работници - Индијците, Арапите (некатарските), Филипинците. Во помал процент има Американци и Европејци.
Индијци има толку многу што главната програма на кинотеките и театрите се Индиски проекции.

56e98771338cce203dfe6840215dc8d7.JPG

Катар би биле дури и многу побогати и поразвиени, доколку платите на работниците остануваат локално да се трошат.

Шансите да земете Државјанство се невозможни. Мора да се родите таму за да добиете Државјанство.

Помладите, во глобала зборуваат на англиски јазик. Можеби затоа што во раното детство имале дадилка, странец.

Катарската облека е бела (за машки) и црна (за женски). Таа е традиционалната облека. За мажи - дишдаша за жени - абаја.

20094684625569580_5.gif

Сите жени НЕ мораат да одат со покриени лица.
Катарците често страдаат од прекумерна тежина.

И покрај фактот дека катарките често одат до Abay - трговските центри, често купуваат и европска облека. Жените во Катар, како и сите Арапи, обожуваат парфеми.

Villagio-in-Doha-Qatar_Indoor-view_1514.jpg

Во било кој хотел во Катар, за да можете да спиете заедно со жена во иста соба, морате да бидете венчани.

Катарците најчесто спијат во хотели за една ноќ, не со цел да ја направат својата жена љубоморна, туку за да се опијат. Алкохолот е забранет, инаку.
Арапите одат по хотели и преку ден, поради оваа причина, таму се осеќаат посигурни.

Со дистрибуција на алкохол (за странци, нормално), се занимава само една компанија. За да се добие дозвола за купување мора да имате дозвола за престој во Катар, да бидете над 21 година, да имате дозвола од Вашиот работодавач (!) и да прикажете повеќе од 1.000 долари. Количината е ограничена. Уште еднаш - нема алкохол во супермаркетите!

Ретко може да се забележи Арап како пуши цигара, затоа и ретки се оние кои посегнуваат по алкохолот.

Свинското месо е забрането, но велат, дека во декември се јаде.

Газираните пијалоци се поевтини од водата за пиење.

За храна, во Катар не се произведува ништо. Храната се увезува од Саудиска Арабија или или другите земји од Емиратите.
Најчести се рекламите за чипс. Арапите и индијците трошат тони разни чипсови, па и разни крекери.

.​

...... очекувајте продолжение на темава

Една исправка за она што го пишал членот кој ја отворил темава:
1.што се однесува за газираните пијалоци и водата за пиење, водата е поефтина
2.бесплатни услуги можат да користат сите кои имаат residence во Катар
3.кој тоа те лажи ако си самец дека нема да ти дозволат да идеш во трговски центар? Ц ц ц , па како тогаш јас сама пазарувам секој петок ко сум слободна ?????
4.Освен индијци, Доха врие од луѓе од Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш.
5. Не точно дека даваат претежно индиски проекции. Американските филмови се приоритетни.
6. Синско месо е забрането и не смее да се увезува, а камоли да се помисли да се јаде.
7.Алкохолот не е забранет. Слободно можеш да пиеш.
8. И за крај, Катар нема врска со Обединети Емирати. Катар е сосема друга приказна. Во Дубаи можеш да се носиш секси по улица, но во Катар никако. Мораш да си скромно облечен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom