Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
Според некои статистики, Земјата денес дава доволно храна за да се прехранат 60 милијарди луѓе. Тоа околу 10 пати повеќе од доволно по жител!
Тоа што злиот човек врши нерамномерна распределба на таа храна, за тоа е крив човекот, а не Бог.
Секоја година милиони тони хранливи продукти се фрлаат во океани и ѓубришта затоа што производителите не сакаат да ја пласираат на пазарот за да не и падне цената. Во една просечна европска канта има онолку калории колку што едно дете од Африка конзумира неделно!
Бог обезбедил храна и му ја даде Земјата на управување на човекот. Човекот одлучи да управува погрешно, лакомо, себично итн. Бог ќе бара одговорност од нас за тоа. Па ќе видиме дали на тој Суден Ден некој ќе рече: Зошто Боже ти го изгладне тоа сирото дете?
Доколку би постоел,сигурно би му паднало непријатно и тешко да одговори.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
a koga ke dojde sinot covecki dali ke najde vera na zemjata luka 18, 8
Epa za da najde vera, treba shto pobrzo da se simne;)
Ili vo najmala raka, da dade znak deka kje dojde i kje go spasi covestvoto.

Vaka dodeka toj dojde, kje se ispotepame megju sebe, i na kraj kje frlat nekoja atomska bomba, pa kje nema ni kade da se simne, ni kogo da najde.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Epa za da najde vera, treba shto pobrzo da se simne;)
Ili vo najmala raka, da dade znak deka kje dojde i kje go spasi covestvoto.

Vaka dodeka toj dojde, kje se ispotepame megju sebe, i na kraj kje frlat nekoja atomska bomba, pa kje nema ni kade da se simne, ni kogo da najde.
doaganeto od gospoda e pretskazano od nego samiot , a koga ke go videte seto toa znajte deka e blizu pred vrata,,.. zasto lubovta ke oladi , omrazata sebicnosta i gazeneto na verata se ispoluva vojnite buntovite se del od znacite kao i toa sto poveke nema trpenie pomeegu nas lugeto, a slednata godina ke bide vistinska bura zetigest kade sto zboruva protiv hristijastvoto , krojacite na noviot svetski poredok go pripremaat svetskiot mesija vo novata doba , dali 2012 ovie se poslednite vremina bid uveren ... uste malku i onoj sto ide nema da zabavi evreite 10., 37.

M

Muranyi

Гостин
doaganeto od gospoda e pretskazano od nego samiot , a koga ke go videte seto toa znajte deka e blizu pred vrata,,.. zasto lubovta ke oladi , omrazata sebicnosta i gazeneto na verata se ispoluva vojnite buntovite se del od znacite kao i toa sto poveke nema trpenie pomeegu nas lugeto, a slednata godina ke bide vistinska bura zetigest kade sto zboruva protiv hristijastvoto , krojacite na noviot svetski poredok go pripremaat svetskiot mesija vo novata doba , dali 2012 ovie se poslednite vremina bid uveren ... uste malku i onoj sto ide nema da zabavi evreite 10., 37.
Едвај чекам:vozbud:Шала на страна,колку и да ни се чини дека полошо не може да биде,треба да се навратиме малку назад во историјата и да сватиме дека војни отсекогаш имало.Дури некако и во доста мирен период ние живееме.Така да тој што иде изгледа го утнал терминот.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Corbadzi, se toa e vo red koga kje dojde sudniot den. A shto dotogash? Koj kje plati za site nepravdi shto se naneseni vrz coveshtvoto?Koj kje plati za tie deca od Afrika, za raznoraznite grozomorstva vo tekot na istorijata?

Ne li e krajno vreme nashiot Tatko da se simne po vtor pat na zemjata? Tolku ljubov vo nego kon nas, tolku amaneti ostai, a sepak negovite cheda dozivuvaat samo gnasotii vo zemskiot zhivot.

Ne saka li toj navistina? Ako ne saka shto ne dojde i da vospostavi raj na zemjata.
Можеби најглавната причина поради која Бог се уште дозволува зло и страдање е Неговата милост и долготрпеливост кон сите нас.
Да појаснам. Ние често се прашуваме зошто Бог не ги уништи сите зла и неправди. Но, што е тоа што Бог треба да го уништи во тој случај?
Тоа сме ние луѓето. Тој треба да ја уништи нашата омраза, насилство, алчност, себичност, љубомора, нечесност итн.

Што мислиш, ако Бог утре реши да го уништи сето зло, неправда и грев на овој свет, колкумина од нас ќе останат живи? Кој е тој човек кој не направил грев во својот живот? Бог може во еден момент да ги уништи сите луѓе, и го има тоа право, бидејќи сите ние имаме грев и заслужуваме казна. Но Тој не ја сака смртта на грешникот, Библијата вели:

"Господ нема да задоцни со својот суд, како што некои мислат, туку долго време трпи, бидејќи не сака да изгинат некои, туку сите да се свртат кон покајание" (2 Петрово 3:9, Библијата)

Бог е свесен дека како праведен Бог мора да го казни гревот и неправдата. Но Неговата огромна љубов кон нас луѓето не му го дозволувало тоа. Затоа Бог, не деградирајќи ја Својата Праведнсот, ниту Својата Светост, ниту пак Својата огромна Љубов кон човекот, Божествено одлучи пресудата за човекот да ја премости од Едемската градина, на Голготскиот Крст.
Казната за нашите гревови ја презеде Божјиот Син, Исус Христос. Тој, на крстот, со Својата смрт плати за секоја неправда и грев на секој еден поединец на планетава кој ќе се покае и лично ќе ја прифати Неговата жртва.

Се ближи денот на Божјиот конечен суд. Тогаш ќе биде суден секој човек според делата и ќе биде казнет за своите недела. По тој чин, целосно ќе биде задоволена Божјата правда.
Ќе бидат помилувани само оние кои се покајале и го прифатиле Божјото Спасение - Христос како свој личен Спасител.
До тогаш, на земјата сеуште ќе има неправди, зло, страдање, бидејќи Бог се уште го одложува својот суд затоа што трпеливо чека уште некој/а да се покае, уште некоја душа да се спаси и преку Христос да стане Негово чедо.

Не се јадосувајте за трагедиите што се случуваат ваму или таму, особено не за трагедиите кои не се во ваша власт да ги спречите. Туку подобро размислувајте за своето покајание и спасение.
Кога некои луѓе дојдоа и го известија Исус за едно злодело на Пилат и за една трагедија што се случила во Ерусалим, Исус им одговори:

"Тој одговори и им рече: „Мислите ли дека тие Галилејци беа повеќе грешни од сите други Галилејци, зашто настрадаа така? Не, ви велам, но ако не се покаете, сите ќе загинете така. Или мислите дека оние осумнаесет души, врз кои падна Силоамската кула и ги уби, беа повиновни од сите луѓе, кои живеат во Ерусалим? Не, ви велам! Но ако не се покаете, сите ќе загинете така.
(Исус Христос, Лука 13:2-5, Библијата)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.821
Поени од реакции
8.837
Тоа е ваше мислење само.,а вие дека" се знаете ", умеете да судите и навредувате ....
--- надополнето: Nov 13, 2011 7:29 PM ---

А не мислите вие дека најповеќе влегувате во грев што водите сметка за други.А јас ако носам ,носам во чест на Бог а понатаму каде завршуваат тие пари ама воопшто не ме интересира.
--- надополнето: Nov 13, 2011 7:41 PM ---

Па ајде спречете ако можете а не само гнев во душата носите и овде ја искажувате.. ајде направете нешто,спречетего тоа и јас не сум за тоа но немам моќ и си стојам на страна и не сакам да клеветам никој ,а доколку би можела би го спречила попрво него бесот да го истурам врз други луѓе.
Јас немам гревови, не сум верник. На законот не сум згрешила и според тоа сум сосема невина во секој поглед.

Инаку, како се решава тоа со црковната мафија?
Просто е Џули. Не оставај ништо во црква. Никој не ти забранува да бидеш верник. Но наместо да оставиш зејтин/чорапи/пари/рандом во црква, оди до најблиското социјално загрозено семејство и дај им ги. Сигурна сум дека познаваш такви, посебно ако работиш со деца, многу деца потекнуваат од пресиромашни семејства.
Не ја оставај црквата да го прави тоа во твое име, затоа што не го прави. Со твоите пари блудничи.
Исус не бара од вас никаде да давате пари во црква, туку да помагате на луѓето. За вера, и за помош, не ти е потребна црквата. Ако веќе си православна и мораш да одиш во црква - оди, но не оставај материјални добра таму.

Јас ти гарантирам дека повеќе од сите верници сум донирала, ама не ме мрзело да одам на вистинското место.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Јас немам гревови, не сум верник. На законот не сум згрешила и според тоа сум сосема невина во секој поглед.

Инаку, како се решава тоа со црковната мафија?
Просто е Џули. Не оставај ништо во црква. Никој не ти забранува да бидеш верник. Но наместо да оставиш зејтин/чорапи/пари/рандом во црква, оди до најблиското социјално загрозено семејство и дај им ги. Сигурна сум дека познаваш такви, посебно ако работиш со деца, многу деца потекнуваат од пресиромашни семејства.
Не ја оставај црквата да го прави тоа во твое име, затоа што не го прави. Со твоите пари блудничи.
Исус не бара од вас никаде да давате пари во црква, туку да помагате на луѓето. За вера, и за помош, не ти е потребна црквата. Ако веќе си православна и мораш да одиш во црква - оди, но не оставај материјални добра таму.

Јас ти гарантирам дека повеќе од сите верници сум донирала, ама не ме мрзело да одам на вистинското место.
А тоа што не сте верник што е ли?Многу грешите со вакви размислувања...за тоа што има места да се донира во ред е,се согласувам и тоа го правам до каде што ќе слушнам зависно од финансиите но немој да мислите дека и тие пари завршуваат на право место ,само дел од нив да но во целина не....и што се однесува до црквите свесна сум дека и таму тоа се случува значи тоа е насекаде без разлика во која установа,организација итн. живееме во едно опшество каде не владее умствениот разум повеќе,нема грижа на совест ,нема почит ,туку пред се во прашање се финансиите .Но црквата не е виновна што ние луѓето така се однесуваме ,и секој ќе одговара за своите постапки затоа викам најголемата грешка е ако ги гледаме што прават другите ..така да јас како што придонесувам во други организации така и црквата во никој случај не можам да ја отфрлам, како што кажав многу пати јас ако подарам нешто тоа е во чест на Бог а за понатаму нема јас да се грижам.

T

Tetro

Гостин
јас ако подарам нешто тоа е во чест на Бог а за понатаму нема јас да се грижам.
Значи, ако дознаете дека човекот кому му е потребна помош не е член на Вашата вера, нема да му помогнете?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Можеби најглавната причина поради која Бог се уште дозволува зло и страдање е Неговата милост и долготрпеливост кон сите нас.
Да појаснам. Ние често се прашуваме зошто Бог не ги уништи сите зла и неправди. Но, што е тоа што Бог треба да го уништи во тој случај?
Тоа сме ние луѓето. Тој треба да ја уништи нашата омраза, насилство, алчност, себичност, љубомора, нечесност итн.

Што мислиш, ако Бог утре реши да го уништи сето зло, неправда и грев на овој свет, колкумина од нас ќе останат живи? Кој е тој човек кој не направил грев во својот живот? Бог може во еден момент да ги уништи сите луѓе, и го има тоа право, бидејќи сите ние имаме грев и заслужуваме казна. Но Тој не ја сака смртта на грешникот, Библијата вели:

"Господ нема да задоцни со својот суд, како што некои мислат, туку долго време трпи, бидејќи не сака да изгинат некои, туку сите да се свртат кон покајание" (2 Петрово 3:9, Библијата)

Бог е свесен дека како праведен Бог мора да го казни гревот и неправдата. Но Неговата огромна љубов кон нас луѓето не му го дозволувало тоа. Затоа Бог, не деградирајќи ја Својата Праведнсот, ниту Својата Светост, ниту пак Својата огромна Љубов кон човекот, Божествено одлучи пресудата за човекот да ја премости од Едемската градина, на Голготскиот Крст.
Казната за нашите гревови ја презеде Божјиот Син, Исус Христос. Тој, на крстот, со Својата смрт плати за секоја неправда и грев на секој еден поединец на планетава кој ќе се покае и лично ќе ја прифати Неговата жртва.

Се ближи денот на Божјиот конечен суд. Тогаш ќе биде суден секој човек според делата и ќе биде казнет за своите недела. По тој чин, целосно ќе биде задоволена Божјата правда.
Ќе бидат помилувани само оние кои се покајале и го прифатиле Божјото Спасение - Христос како свој личен Спасител.
До тогаш, на земјата сеуште ќе има неправди, зло, страдање, бидејќи Бог се уште го одложува својот суд затоа што трпеливо чека уште некој/а да се покае, уште некоја душа да се спаси и преку Христос да стане Негово чедо.

Не се јадосувајте за трагедиите што се случуваат ваму или таму, особено не за трагедиите кои не се во ваша власт да ги спречите. Туку подобро размислувајте за своето покајание и спасение.
Кога некои луѓе дојдоа и го известија Исус за едно злодело на Пилат и за една трагедија што се случила во Ерусалим, Исус им одговори:

"Тој одговори и им рече: „Мислите ли дека тие Галилејци беа повеќе грешни од сите други Галилејци, зашто настрадаа така? Не, ви велам, но ако не се покаете, сите ќе загинете така. Или мислите дека оние осумнаесет души, врз кои падна Силоамската кула и ги уби, беа повиновни од сите луѓе, кои живеат во Ерусалим? Не, ви велам! Но ако не се покаете, сите ќе загинете така.
(Исус Христос, Лука 13:2-5, Библијата)
Мислам дека по којзнае кој пат се вртиме во круг, обидувајќи се со разноразни ментални вратоломиии да издефинираме пар реченици од Библијата на посакуваниот начин.

Исус ги земал нашите гревови минати сегашни и идни на свој грб, ама ние суште патиме оти Тој така решил да трпиме за да имаме време за покајание?!?

Претпоставуваме дека кога мисли на време за покајание мисли на човечкиот род во целина, оти во спротивно не би имало смисла напишаното.

Во последниот пасус Исус јасно и гласно им се заканува дека ако не се покајат сите ќе загинат на истиот начин како 18 темина врз кои паднала Силоамската кула.

Дали е тоа закана или предупредување?

Што значи "загинување на таков начин".
Дали со ова недвосмислено покажува дека сепак загинувањето и живеењето на земскиот живот и те како е битно? ВО спротивно не би имало потреба од закани и предупредувања за страшна смрт на Земјата, бидејќи каква и да е смртта, сите ќе одат или во пеколот или во рајот?

Непознаницата што се случува со свеста, разумот или душата како некои ја нарекуваат, или неприфаќањето на можеби најреалниот факт дека нема ништо после смртта, е база на сите стравови околу крајната состојба на индивидуата од родот Хомосапиенс.

Порано таа непознаница, а богами и сега, било најлесно да се прифати и да се верува во божества за да се олесни битисувањето на останатите живи индивидуи.

Науката и технологијата веројатно ќе објаснат во скора иднина што се случува после тој последен чин. Ќе мораат тие (науката и технологијата), оти Отецот не сака да ни покаже дали навистина има нешто друго после крајот.

Ах, а колку би му било полесно нему (на Отецот) доколку даде еден знак дека постои нешто после смртта. Ќе нема ниту он главоболки со неверувањето, со покајанието и со сите работи кои му се битни, а заради кои не остава во вакви маки и патила. Само еден мал знак кој сите ќе го разберат, ќе биде доволен за покајание и верба кај целиот човечки род.

Ама, Тој не сака така, не може или нешто друго е во прашање.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Значи, ако дознаете дека човекот кому му е потребна помош не е член на Вашата вера, нема да му помогнете?[/quotПа што има врска верата ,за мене се исто сите луѓе без разлика на верска припадност, или сме истомисленици или не не игра улога ,значи со еден збор сите луѓе исто ги гледам не правам разлика во тој поглед,доколку би можела со задоволство би му помогнала тоа.
--- надополнето: Nov 14, 2011 9:25 AM ---
[quote="Miki1976, post: 4556362"

Ах, а колку би му било полесно нему (на Отецот) доколку даде еден знак дека постои нешто после смртта. Ќе нема ниту он главоболки со неверувањето, со покајанието и со сите работи кои му се битни, а заради кои не остава во вакви маки и патила. Само еден мал знак кој сите ќе го разберат, ќе биде доволен за покајание и верба кај целиот човечки род.

Ама, Тој не сака така, не може или нешто друго е во прашање.[/quote]
Па каков знак вие очекувате да дојде дома да ви тропне на врата и ви каже јас сум Бог ,тоа го сакате ?А дали сте достојни што барате таква работа ...тоа се поединци и избраници негови кои комуницират со него и го гледаат но и ги има околу нас но и ним не им веруваме и ги нарекуваме луди,измамници...жалосно а таквите луѓе се за почит.

T

Tetro

Гостин
Си направила каша попара со цитатот. :)

Да не ме сфати некој погрешно, кликнав "Ми се допаѓа" поради ова:
Па што има врска верата ,за мене се исто сите луѓе без разлика на верска припадност, или сме истомисленици или не не игра улога ,значи со еден збор сите луѓе исто ги гледам не правам разлика во тој поглед,доколку би можела со задоволство би му помогнала
--- надополнето: Nov 14, 2011 9:34 AM ---
Па каков знак вие очекувате да дојде дома да ви тропне на врата и ви каже јас сум Бог ,тоа го сакате ?А дали сте достојни што барате таква работа ...тоа се поединци и избраници негови кои комуницират со него и го гледаат но и ги има околу нас но и ним не им веруваме и ги нарекуваме луди,измамници...жалосно а таквите луѓе се за почит.
Кои се тие избраници кои комуницираат со него?
Кај треба да појдеме за да се зачлениме и ние кај нив?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
[
Не бе ЏУлија, не бараме да тропа по врати и да се објавува.

Во најмала рака да можат сите да го видат, тоа што го гледаат избраните поединци.
Ако истите тие "избрани" поединци не знаат тоа да го пренесат на неизбраните, или пак несакаат, тогаш е сосема нормално уште толку да се роди револт и да бидат наречени во најблага форма луди и измамници.

Значи зборуваме за разумно и рационално претставување на фактите за Божјата волја од страна на избрани поединци, или пак самиот бог.
Мојата, твојата или нечија верба во некој возвишем ентитет, не значи дека неговото евентуално постоење ќе има еднаква последица и за другите личности.
Ако тебе ти помага вербата во таквиот ентитет, не значи дека и на другите ќе им помогне.
Барем така е во моментов во светски рамки. НЕЛИ?

Затоа и многумина ќе побараат доказ за божјата волја и сила, оти гледаат многу неправди во текот на својот живот, и се прашуваат зошто Бог прави разлика меѓу своите чеда. Нели за сите треба да е Татко Створител?

Одговорот "Бог знае зашто така направил - сигурно имал некоја причина" во најмала рака е незадоволителен, апсурден во овој 21 век.

Затоа е потребен знак, разумен и лигичен на ниво на свесност на луѓето каква што е сега (21 век).
Порано громот бил доволен да локалниот шаман ги убеди дека тоа е Божја волја. Денес не е.

Затоа треба јасен знак, оти хомосапиенсот напредуваше, еволуираше неговиот интелект и потребно му е многу повеќе за да верува дека некој ентитет има потполно влијание врз сите причинско последични односи на планетава.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Затоа и многумина ќе побараат доказ за божјата волја и сила, оти гледаат многу неправди во текот на својот живот, и се прашуваат зошто Бог прави разлика меѓу своите чеда. Нели за сите треба да е Татко Створител?

Одговорот "Бог знае зашто така направил - сигурно имал некоја причина" во најмала рака е незадоволителен, апсурден во овој 21 век.
Бог не прави разлика Мики туку ние луѓето се делиме , А доказот ќе дојде кога ќе биде волјата на Бог но за многумина тогаш ќе ни биде касно за верување ,ќе немаме иден живот .

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Бог не прави разлика Мики туку ние луѓето се делиме , А доказот ќе дојде кога ќе биде волјата на Бог но за многумина тогаш ќе ни биде касно за верување ,ќе немаме иден живот .
Ај објасни ми го процесот на верување.
Како тоа некој верува а некој не верува а некој па трет
не се ни замара.....баш ме интересира што е верување за тебе.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
--- надополнето: Nov 14, 2011 9:34 AM ---

Кои се тие избраници кои комуницираат со него?
Кај треба да појдеме за да се зачлениме и ние кај нив?[/quo
Ова нема да го одговорам бидејки ми делувате не сериозно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom