Цурата има бела супстанца на фацата, од друг дечко + тебе не ти се гади = и ја лижеш фацата и не ти се гади = дечкото да ти прсне у фаца и да не ти се гади?
Се надевам ја измисли причата. Дозволи и казни секад постојат , дали ќе и кажеш у фаца што сакаш и што нејќеш или ќе покажеш со експресија ( или било како индиректно) дека не преферираш такво нешто е сеедно ... боље размисли на пошироко поле , не е само секс во темава ако не се лажам..
Да, но има голема разлика меѓу ,,Срце, оној Горан од факс, многу чудно те гледа, некако ми е сомнителен, му се допаѓаш...,, и ,,Мартина, не може да идеш со Горан на кафе зашто јас не сакам така!,,.
Првиот пример е сосема јасно дека на типот не ми одговара кафето со Горан, но нејзина е одлуката дал ќе пие ил не. Во вториот случај, таа мора да избере меѓу сопственото право на избор и врската.
--- надополнето: Nov 14, 2011 4:10 AM ---
Само едно би ви кажала, компромисот се води по принципот забрани и дозволи. Он од нив произлегува. Затоа сите вие вљубеници во компромис, немојте да се лажете дека сте либерте и кај вас нема забрани и дозволи. Ги има и те како, само што се скриени зад добра воља.
Не можам да сфатам. Што му забранувам? Еве кажете едно нешто. Едно логично.
Не му забранувам да ме изневери, но ако го откријам тоа веројатно ќе завршиме. Тоа е забрана? Тоа е логична последица на преземените акции.
Но, јас не му забранувам да има другарки, да излегува и да се дружи со нив, немам љубоморни испади.
Да, либерте сум, и под слобода подразбирам ненаметнување на одлука. Сам одлучува, јас не забранувам ништо.
--- надополнето: Nov 14, 2011 4:13 AM ---
Секој втор пост ти е дека студираш психологија...
Ти овде пропагираш слобода. Компромисите секогаш имплицираат откажување, воздржување, дејствување или недејствување, за сметка на сопствените желби, поради проекција на нешто идно и многу повеќе вредно.
Вака за елементарни работи кога тупите...
--- надополнето: Nov 13, 2011 8:02 PM ---
Се те разбирам. Јас овде за друго се замарам.
Ми трубат за апсолутност во поларитетите which can magically work.
Забраните доаѓаат пропратно со проекцијата. И не секогаш доаѓаат како директни, императивни забрани. Најчесто се или self inflicted или со текот на времето и молдирањето на навиките од едниот до другиот, стануваат некои нормативи за личноста кои се прираснати, а не се автономни.
Ти тоа најдобро го знаеш.
Се откажуваш од битни работи за да бидеш со некој. Be that things of the mind, of the spirit, of the style.
Систер, луѓето созреваат во врската на многу по заебан начин од нивното лично созревање. Два пати се будиш и плукаш туѓи инфантилизми од себе. Think about it.
Јас би сакала да дознаам кои се тие работи, макар неколку, зошто еве, сеуште не сум сигурна дека сум жртвувала нешто. Просветли ме.
--- надополнето: Nov 14, 2011 4:18 AM ---
Колку невино и ние збореме, ајде не забрани, туку компромис за кој пумата е спремна.
Би пробала ЕДНАШ куче.
Би сменила вера во еве рецимо муслиманка, дека мора, нејзиниот ќе иде домазет. Мора да се врати нешто.
Не би барала толкава рамноправност, би седела во кујна и би правила ручек секој ден во 3. Од љубов.
Ќе оди на протест против хомосексуалците, оти родителите на дечко и биле убиени од хомосексуалец.
Нашата пума, борец за женски права, за рамноправност, нашата либерална пума ни продава прикаски, од оние погоре спомнати.
Компромиси, во иста секција со Снежана и седумте џуџиња, уствари за понтересен pun до Пинокио.
На кој му растеше носето.
Обидувајќи се да бидеш интересен..... не ти успеа.
Мора да расчистиш малце со термините
На пример, што е тоа компромис. Што е забрана. Што е дозвола.
Ти можеш да продаваш тука приказни дека девојката ти е максимално среќна и исполнета што не може да пие кафе со другарот од средно. Ама реалноста... не оди во твоја корист.
Колку си ти среќен и задоволен кога не смееш да пиеш пиво со другарите или со нив на викенд да отидеш?!
На крајот, компромисот не е за секого, туку за двајца кои се спремни да отстапат од нешто, за да добијат нешто.
И тоа не е никаква наредба, забрана, дозвола. ДОГОВОР.
--- надополнето: Nov 14, 2011 4:24 AM ---
Кај мене тотална слобода нема и никогаш нема да има а истото сум спремен да го очекувам од девојката. Ако за нешто рече НЕ, ова ми смета (или со гестови ми покаже) ќе ја послушам ако не иде директно на моја штета, исто и обратно.
Во краен случај ако ние двајца почнеме да не се почитуваме и да правиме работи што на другиот му сметаат врската ќе отиде во неврат.
Блага контрола (без посесивност и патолошка љубомора) треба да се има, кој претерано се опушти има добри шанси еден ден да си плати казна.
Зависи за што ќе ти рече не. На пример, јас да сум ти девојка, ќе ти речам не на сите твои бодибилдинг активности. Дали ќе ме послушаш?
Можеби ако ти каже НЕ, немој да идеш во 4 сабајле кај Пума, некако не е прикладно и не е баш пријателски, има основа нејзиниото ,,не сакање,, нешто да направиш. Ама, треба да си тежок идиот, девојката/дечкото да ти каже НЕ МОЖЕ да одиш кај Пума. На не може, јас одговарам со - Watch me. А кога ќе ми биде образложено нештото, и ако сметам дека партнерот има издржани причини за тоа што не сака да го направам, ќе размислам, и тоа добро.
Нормално, но тоа е далеку од дозволи и забрани. Ајде пак првиот пример. Ако ти мојата одлука да не тренираш не ја почитуваш, марш гони се, срам да ти е. Нормална личност ќе побара од тебе таква работа? Нормална личност ќе ти забрани нешто што тебе ти е важно - и го знаела уште пред да биде со тебе?
Ако под блага контрола спаѓа ,,срце, како ти помина денот,, , тогаш јас сум благ контролор.