Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ми го пукнавте таквото најискрено. Бруцошите на ФИНКИ сите се ко Леон од Марјан Стојановски. Сигурно на сите едниот прст им е во уста додека постираат по форум. Многу им било да извадат 100 од 200 или 20 од 40 поени на колоквиум/испит, за да положат со 6ка. И сите други оценки биле нијанси. А што сакате вие да ги напишете табличните интеграли по математика 2 и да положите? Зошто, зошто, зошто се запишавте на информатика, зошто на ФИНКИ ако не сакате да учите. И секако сите го имавте оној стереотип дека на електро/пмф/финки е премногу тешко. Што тогаш барате тука? А кога гледам и какви се се запишале на факултетов(од тие јас што ги знам) и не знам како не би се бунеле?!? Па во гимназија вадевте 3ки математика, не знаете лимес што е, но ете на ФИНКИ мора да сте. Си посоливте, сега сркајте си. В година документите и на социјална работа и политика запишете се. Па и таму ќе се жалат какви се неспособни ги има...
Многу го поддржувам Хенеси и уште некои што искоментираа со сличен пост како неговиот.

@Бруцошите
Имате две опции. Едната е како што сте јаки на форумиве, да се покажете и на дело, да го направите тоа што го зборите и да пробате да смените нешто. Али не верувам ова да се случи. На претходната страна видов линкови како е точно програмата и кои се условите што значи се ви било кажано и вие со МОЛБА се запишувате на факултет, никој не ве терал со сила, башка чим на форум волку се силите, во живо кај што ќе треба да се буните ќе бидете најтивки или воопшто ќе ве нема.
Другата опција ви е да ја прифатите реалноста и да се препуштите на студентскиот живот. Сепак факултетот не е за секој и нема поента сите да положувате и завршувате информатика! Додека вие дробите по форуми, некој учи и положува. Јас кога идев(идам сеуште) правев пресметки колку бодичиња ми фалат за да ги имам сите можни. Учев и вежбав за да знам се и да го извлечам максимумот. Не ми е јасно како може да учите и да се борите за да го фатите најдолниот услов (потписот) а не па да станува збор за да положите. Патетично ми е. Секакви исклучоци има, но стварно не ве разбирам. Колку побрзо сфатите дека не сте во средно, толку подобро за вас.

@Постарите колеги префрлени од Феит на Финки
Што е скратено баш ме интересира? Барем јас како апсолвент неможам да најдам нешто што е полошо од претходно.
Јас можам да кажам само што имаме плус што го немавме на Феит, а тоа е можноста да бираме изборни предмети од секаде (и новите изборни од финки ни се достапни) без да зависиме од тој глупиот услов дека само 10% од предметите смее да се од друга студиска програма.

Друга примедба е тоа дека кога беа уписите си влагаш како господин, ги предаваш документите и искачаш. На Феит беше општ хаос и тепачка, чекаш во толпа од 400 студенти сместени во простор за само 100, мишки ти летаат од сите страни и се бориш да не чекаш повеќе 3 саати ред за да ги оставиш документите.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
^ Јане незнам колку прочита претходно меѓутоа ние што се префрливме од ФЕИТ највеќе се буниме за математиката. Воедно,другите предмети ни ги предаваат истите професори како на ФЕИТ така да нема ништо сменето меѓутоа математиките ги земаа професори од ПМФ и еве конкретно за ИНФО си донесе негово правило кое гласи:

Доколку не осовиш 25/100 на првиот колоквиум ти неможеш да земеш потпис. Значи тебе некој професор те условува дека ти мораш да го учиш неговиот предмет за прв колоквиум и ако не го направиш тоа автоматски 4000+ денари ти летаат од џеб.
Сакаш да ми кажеш дека тоа е оправдано?

Што ако јас воопшто не сакам да одам на прв колквиум и сум решил да го полагам на испит, или сум отишол не спремен и не ги извадам тие 25 бодови. Зашто да ми биде ускратено правото на полагање на испитот?

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Ми го пукнавте таквото најискрено. Бруцошите на ФИНКИ сите се ко Леон од Марјан Стојановски. Сигурно на сите едниот прст им е во уста додека постираат по форум. Многу им било да извадат 100 од 200 или 20 од 40 поени на колоквиум/испит, за да положат со 6ка. И сите други оценки биле нијанси. А што сакате вие да ги напишете табличните интеграли по математика 2 и да положите? Зошто, зошто, зошто се запишавте на информатика, зошто на ФИНКИ ако не сакате да учите. И секако сите го имавте оној стереотип дека на електро/пмф/финки е премногу тешко. Што тогаш барате тука? А кога гледам и какви се се запишале на факултетов(од тие јас што ги знам) и не знам како не би се бунеле?!? Па во гимназија вадевте 3ки математика, не знаете лимес што е, но ете на ФИНКИ мора да сте. Си посоливте, сега сркајте си. В година документите и на социјална работа и политика запишете се. Па и таму ќе се жалат какви се неспособни ги има...
Дечко , сакаш да кажеш дека ако не ме бива математика - не треба да студирам информатика ?

Математика од 2ка неам мрднато у средно а ги иам положено сите програмирања ...your point ???

Глупава ти е логиката ......ко сеа Апидрон да ми се избаци дека мора ФИЗИКА да знам ако сакам да сум ЕЛЕКТРО ИНЖИЊЕР !!

едит: Не знам кој спомна - ама има предмет за мобилни апликации (кај Лошковска мислам ...и го има со години ?)

едит 2 : Ств. , шо кој таков ви е со НЕ СИ УЧЕЛ КОЈ ТЕ ЕБЕ КОМЕНТАРИТЕ - Get a life ...демек у прв ред седиме и пушиме *** и не бива и ќе просераваме ...

@ Jane ...

Брат , се е боље на Финки ...Ја бар до сеа сум немал проблем - стално ми излагале у пресрет на ФИНКИ .... Само ова со математикиве е чиста глупост ....може нејќам математика сеа да го учам ...не СМЕЕ глупи правила од џеб вадени да си става професор некој ?

а да и Хенеси на ПМФ си претпоставуем ??? или ?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Кукате и молите за казнена сесија на ФЕИТ, а тука прифаќате како нормално да им се кратат ЦЕЛИ 3 сесии на бруцошите... Каде е логиката во тоа?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Кукате и молите за казнена сесија на ФЕИТ, а тука прифаќате како нормално да им се кратат ЦЕЛИ 3 сесии на бруцошите... Каде е логиката во тоа?
Тие самите си ги кратат. Не сфаќаат дека ова е само да ги натераат да научат.
Постирав претходно соопштението од сесијата во јануари кога бев бруцош Калкулус 1 испитот.
Еве да те потсетам

Писмениот испит по Калкулус 1 одржан на 11.02.2009 не го положи ниту еден студент. Увид во тетратките 13.02(петок) во 12 часот во каб.9(долна зграда)
Јуни ја намалија границата зашто и тогаш немаше никој да положи.
Септември положивме 5-6 души.
Што мислиш некој што нема цел семестар да пипне Калкулус/Математика , а сигурно нема да се појави на предавања/аудиториски зашто ако иде и внимава сигурно ќе оди на колоквиум, ќе положат на испит ?
И уште еднаш се знаеа правилата, така да што се бунат сега кога повеќето не ги ни прочитале туку им ги сигурно напоменале пред колоквиум и овие сеа се праат дека незнаеле.

@Деко ние на ПМФ немавме предмет за мобилни апликации.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
^ Јане незнам колку прочита претходно меѓутоа ние што се префрливме од ФЕИТ највеќе се буниме за математиката. Воедно,другите предмети ни ги предаваат истите професори како на ФЕИТ така да нема ништо сменето меѓутоа математиките ги земаа професори од ПМФ и еве конкретно за ИНФО си донесе негово правило кое гласи:

Доколку не осовиш 25/100 на првиот колоквиум ти неможеш да земеш потпис. Значи тебе некој професор те условува дека ти мораш да го учиш неговиот предмет за прв колоквиум и ако не го направиш тоа автоматски 4000+ денари ти летаат од џеб.
Сакаш да ми кажеш дека тоа е оправдано?

Што ако јас воопшто не сакам да одам на прв колквиум и сум решил да го полагам на испит, или сум отишол не спремен и не ги извадам тие 25 бодови. Зашто да ми биде ускратено правото на полагање на испитот?
@ Jane ...

Брат , се е боље на Финки ...Ја бар до сеа сум немал проблем - стално ми излагале у пресрет на ФИНКИ .... Само ова со математикиве е чиста глупост ....може нејќам математика сеа да го учам ...не СМЕЕ глупи правила од џеб вадени да си става професор некој ?
Затоа во првиот дел од постот реков дека една од опциите е да се превземе нешто од страна на голем дел од студентите и да пробате да направите нешто. 2-3-5-9 студенти не е бројка. 650 се запишаа во прва ако не се лажам и уште толку да има што презапишале математика... Сепак ви треба добро организирано бунење за тој потпис:)

Чисто како совет, СП ФИНКИ брои 20 членови, од секоја година и од секој смер има претставници. Претпоставувам претставниците не ги засега овој проблем зашто си полагаат на колоквиуми, но треба да ги фатите за уши тие што се прва година или евентуално втора, и они да кренат иницијатива за да се реши проблемов и да отидат таму каде што треба да се отиде. Вака Деко, Петко, Станко да се побуни... никому ништо:) Друго е кога ќе отиде претставник и ќе каже или покаже некој лист каде ќе соберете пример 50-100-200 потписи од сите што ве засега таа математика и тој услов за потпис, и сите ќе се потпишете дека барате да го сменат тоа и да ви дозволат да ја полагате на испит... Ако не превземете нешто сами, друг нема да ви смени, поготово не нешто што во правилникот стои...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Декио си положи математиките ...него проблемот стои дефакто .... Иначе прати ми ги решенијата ....Ме дупи хампп серверов -.-

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Декио си положи математиките ...него проблемот стои дефакто .... Иначе прати ми ги решенијата ....Ме дупи хампп серверов -.-
Претпоставувам решенијата по практикум ги бараш, така? Ај ела на скајп, ме мрзи на фејсбук да атачирам:)

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Од редовност немавме поени, мислам дека само еден предмет имаше од 44-тите, кај нас
Докази немате во математиките, барем за поголемиот дел од смеровите, така да стварно ниски ви се критериумите
Да се умешам и ја овде... Условот за потпис по Калкулус во ФИНКИ ни е да имаме 10 поени од секој теориски и практичен дел ака 20 поени од 72 поени (2*36 од колоквиум), односно нешто помалку од 28%, што е приближно на вашето 60/200.
Практичниот дел е лабораториски вежби коишто не гледам како ја менуваат улогата, кога со тоа шо би имал повеќе поени на истите, не ти олеснува во другите делови, кога за секој треба да имаш бар по 28% за да идеш на испит.
Докази во математиките и те како повеќето смерови имаат.
И трето, си немам поим по кој предмет ние добиваме поени од редовност. Се` уште не сум добил ни еден. Редовен сум патем, но од сосема други причини. :)

П.С. Сум за поништување на условот за полагање испити. Ми се чини дискусијата загинала бидејќи се искажани аргументите и од двете страни. Не би сакал ни да ја разгорувам одново ;)

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Условот не важи за тие предмети кај што не е експлицитно наведено дека треба некојси минимум да се освои на колоквиумите, за да се добие потпис. Односно, ако тоа само го кажал професорот/професорката, а го нема на официјалната страна кај информациите околу предметот, не важи условот.
Кај тие предмети кај што пишува, важи.

Информацијава важи за сите студенти, без разлика која година, и кој смер се. Истотака, извесно е дека од следната година ќе има услови.
Извор: Деканат на ФИНКИ

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Условот не важи за тие предмети кај што не е експлицитно наведено дека треба некојси минимум да се освои на колоквиумите, за да се добие потпис. Односно, ако тоа само го кажал професорот/професорката, а го нема на официјалната страна кај информациите околу предметот, не важи условот.
Кај тие предмети кај што пишува, важи.

Информацијава важи за сите студенти, без разлика која година, и кој смер се. Истотака, извесно е дека од следната година ќе има услови.
Извор: Деканат на ФИНКИ
Треба 25% за услов за потпис.
У превод, требаат по 9, наместо 10 поени од секој дел по Калкулус. Whew, what a relief! :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Треба 25% за услов за потпис.
У превод, требаат по 9, наместо 10 поени од секој дел по Калкулус. Whew, what a relief! :D
Рандом офтопик:
Еј СпаЈдеР :D Мислев не си активен бе ти :D
Онтопик:
на официјалната страна го пишува условот за 25% за потпис?

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008