eBay (официјална тема)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
Како насловот што гласи , дали впрочем некој од вас нарачал нешто до ebay.com и негови искуства , колку време го очекувал тоа , колку платил за поштарина итнт.
Јас се токмам деновие да го нарачам следниов производ
http://www.ebay.com/itm/3ft-VGA-HD-TV-Component-Adapter-Cable-Computer-/370520204090?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5644b9a33a ...
ова не можи за македонија, онака информативно пред да го нарачаш.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Како насловот што гласи , дали впрочем некој од вас нарачал нешто до ebay.com и негови искуства , колку време го очекувал тоа , колку платил за поштарина итнт.
Јас се токмам деновие да го нарачам следниов производ
http://www.ebay.com/itm/3ft-VGA-HD-TV-Component-Adapter-Cable-Computer-/370520204090?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5644b9a33a ...
ако планираш од компјутер на телевизор да пренесуваш пази да не се заебеш да не е тој кабелот (види прво на телевизорот каква боја треба да се пиновите)
ваљда бараш ти за постар телевизор composite cable (жуто за слика , црвено и бело за звук)
--- надополнето: Nov 8, 2011 12:23 AM ---
се шо порачав се стигна, отприлике од некои 20-30 дена беше испорака а порачував минимум 30 максимимум 1200$ роба, нешто платив преку банка нешто преку paypal.
гледам само репутација и обем на тргување на продавачот, то ми е главно, па нек е и поскап тро од некој кој има помалку продаден или послаб рејтинг.
дај сподели ако сакаш искуства за поскапата роба што си ја порачувал над 100 долари каков производ , колкав пакет , од каде беше пратката , со што ти ја пратија пратката , како прошло тоа дали те царинеа или со финти ги зезнуваше царинарите

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
дај сподели ако сакаш искуства за поскапата роба што си ја порачувал над 100 долари каков производ , колкав пакет , од каде беше пратката , со што ти ја пратија пратката , како прошло тоа дали те царинеа или со финти ги зезнуваше царинарите
Дигитален апарат (ДСЛР) со плус додатоци, статив, торбица.... 1100 долари - од Америка

Блиц за апарат (посебно порачан) 130 долари - Кина

пратката стина мислам со обична пошта (не сум доплаќал за некои посебни пошти). За апарат сум пошол во царинскиот дел во поштата , си носев и фактура колку сум го платил (го платив преку банка) а беше 30 сети декември (ден пред нова година) и во тој хаос на отворени вина, ракии и мезиња почнаа да паламудат дека царината била 30 посто и да ми нудат некои “приателски договори“ како поефтинко да поминам, јас му извадив испечатен лист од царинската тарифа дека царината е (мислам беше 5%), па тука тој с налути и рече да дојдам по празниците (кај 15 јануар) па да видиме тогаш, па јас тогаш извадив странски пасош му реков дека сум странец и дека царина ќе си платам во мојата земја, тој збесна и рече дека целата пратка ќе ја врати во Америка, јас реков дека се ова ќе го пријавам... и тогаш се најде еден негов колега кој ми рече да донесам литар жта и 2 литри кока кола и ќе се сврши работа, ојдов зедов и ми го дадоа.

Блицот стигна од кина правец во обична пошта, (и тој го платив преку банка) кинезите на пакетчето напишале “половен блиц“ и цена 50 долари и без проблем го подигнав.

Другите порачки беа испод 100 долари ги плаќав преку еден приател кој има пејпал, стигнуваа во рамки од 3-4 недели во пошта без царина.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Дигитален апарат (ДСЛР) со плус додатоци, статив, торбица.... 1100 долари - од Америка

Блиц за апарат (посебно порачан) 130 долари - Кина

пратката стина мислам со обична пошта (не сум доплаќал за некои посебни пошти). За апарат сум пошол во царинскиот дел во поштата , си носев и фактура колку сум го платил (го платив преку банка) а беше 30 сети декември (ден пред нова година) и во тој хаос на отворени вина, ракии и мезиња почнаа да паламудат дека царината била 30 посто и да ми нудат некои “приателски договори“ како поефтинко да поминам, јас му извадив испечатен лист од царинската тарифа дека царината е (мислам беше 5%), па тука тој с налути и рече да дојдам по празниците (кај 15 јануар) па да видиме тогаш, па јас тогаш извадив странски пасош му реков дека сум странец и дека царина ќе си платам во мојата земја, тој збесна и рече дека целата пратка ќе ја врати во Америка, јас реков дека се ова ќе го пријавам... и тогаш се најде еден негов колега кој ми рече да донесам литар жта и 2 литри кока кола и ќе се сврши работа, ојдов зедов и ми го дадоа.

Блицот стигна од кина правец во обична пошта, (и тој го платив преку банка) кинезите на пакетчето напишале “половен блиц“ и цена 50 долари и без проблем го подигнав.

Другите порачки беа испод 100 долари ги плаќав преку еден приател кој има пејпал, стигнуваа во рамки од 3-4 недели во пошта без царина.
хаха многу занимливо и многу паметно си се снашол
значи успева донекаде тоа што има напишано на пакетот се додека не е сомнително

значи на царина само му стават печат дали подлежи на царина и го пракаат во поштата а таму ти одредуваат царина колку да платиш во моментат кога си таму така ?
да си знам ако ме викнат да отидам таму со две шишиња жута предвреме да отидам :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
хаха многу занимливо и многу паметно си се снашол
значи успева донекаде тоа што има напишано на пакетот се додека не е сомнително

значи на царина само му стават печат дали подлежи на царина и го пракаат во поштата а таму ти одредуваат царина колку да платиш во моментат кога си таму така ?
да си знам ако ме викнат да отидам таму со две шишиња жута предвреме да отидам :)
Овде во битола има посебен оделво поштата за пратки кои се царинат, од башка влез се влегува. Али јас секако не порачав апаратот пред убо да видам кои се давачките и да се спремам на секоја евентуалност, значи имав ифактура од банка колку сум платил, и бев спремен да платам царината, и носев странски пасош со мене во случај да може и така да поминам а ич око не ми трепнуваше и да ги пријавам за она шо сака да ми го направат.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Жта и два литри Кока Кола,ако сакаш да подигниш пратка.Тоа е Македонија.:tapp:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
царинскиот терминал е во самата зграда на поштата во битола, само друг влез. можеби грешам но пратките кои стигаат преку регуларна пошта врват низ тој терминал и процедурата е малце поинаква за царинење отколку преку шпедиција.
се си мислам дека во пошта наплаќаат за габарит отколку за царина, ако се земи фактот дека пратките се обележани како поклон, а поклонот не подлежи на царина до кај 500 евра.
ова можеби и не е точно, но во пракса испаѓа дека е така.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
не знам зошто ама си мислам дека скоро сите брзи пратки од DHL, Fedex и слично скоро секогаш ги царинат а овие обичните помалце
барем од луге што споделија искуства дојдов до таква претпоставка

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
не знам зошто ама си мислам дека скоро сите брзи пратки од DHL, Fedex и слично скоро секогаш ги царинат а овие обичните помалце
барем од луге што споделија искуства дојдов до таква претпоставка
така некако испаѓа, сега дали врват преку шпедиција или незнам таму ама во глобала со обична пошта ретко ке ти побараат царина.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Скоро ќе порачувам од Ebay. Дали да купувам од Америка или од некоја Европска земја? И како иде-што кажете, да не направам некоја утка... :D и дали стига до Македонија и во рок од колку дена стигнува? И ме интересира дали ако е под 200 грама пратката земаат пари?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Скоро ќе порачувам од Ebay. Дали да купувам од Америка или од некоја Европска земја? И како иде-што кажете, да не направам некоја утка... :D и дали стига до Македонија и во рок од колку дена стигнува? И ме интересира дали ако е под 200 грама пратката земаат пари?
Гледај продавачот да има добра репутација (голем број на продажбии голем процент на задоволни муштерии) на секоја ибеј продажба стои отприлике колку ќе се чека за испорака за башка региони и континенти (Азија, Америка, Источна европа, ЕУ....) провери и дали продавачот испорачува во Македонија, не секој испорачува кај нас, мене ми има стигано пратки над 200 грама и секогаш сум плаќал исто 22 денари (поштенска услуга)

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
јас пак никогаш не плакам за поштарина а секогаш ми го донесуваат дома пакетот
ова битолчанскиве поштари ве крадат изгледа :)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Дали прават обештетување како на пример некој ме заебал не ми пуштил пратка од тоа што сум нарачал?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
Дали прават обештетување како на пример некој ме заебал не ми пуштил пратка од тоа што сум нарачал?
поверојатно е дека поштарот ке ти ја загини , отколку тие дека нема да ти ја пратат. не е ова тезга на пазар.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
јас пак никогаш не плакам за поштарина а секогаш ми го донесуваат дома пакетот
ова битолчанскиве поштари ве крадат изгледа :)
Зависи дали живееш в град каде има пошта или не

Kajgana Shop

На врв Bottom