Брука во Хрватска

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
brainbug напиша:
ABC izvini ama ja pretera navistina.. kolku godini imas???
bidejki i ima zivi svedoci od toj period i ne pominuvaat vakvive kvazi srpski prikazni.
Imav dvajca bliski rodnini, kolegata so koj sum na rabota sekoj den isto bese zatvoren vo Split, brat na drugar ko brat sto mi e isto taka bese toj period..
Dosta veke mlatenje slama... dodeka pcues po hrvatite zosto pukale prvo prasaj koj gi postavi nasite vo prvi redovi i pokraj site usilbi na Makedonija,,,gi drzea ko topovsko meso se dodeka nasive ne pocnaa da begaat i da se predavaat na hrvatska strana pa potoa po veke znaeme koj knali da bidat vrakani nazad vo tatkovinata. Normalno da ne bea starite tradicionalni ustasko/makedonski odnosi sto dovedoa do likvidacija na srpskiot kral ke imavme edno cudo makedonski trupovi poradi srpskite hegemonisticki interesi.
Toa sto pogorenavedeniot general namesto da se vrati vo pozdina i da kova plan kako najbrzo do nezavisna RM vo tie momenti koga se pojavija moznostite kolel i palel za srbceta i Golema Srbioja e sosem druga prikazna :(
Ние Македонците бевме оставени од Киро,Кљусев,Блаже Ристески и други на милост и немилост да им служиме како топовско месо на Српско-Хрватските хегемонистички интереси,тоа се покажа и по откривањето на договорот Туџман-Милошевиќ.Погоренаведениот"генерал" тогаш беше само обичен поручник кој пресно беше унапреден во капетан,a таквите чинови не можеа да мрднат од тројниот обрач во Вуковар значи немаа можности за кој мислиш дека се појавија.Тоа дека колел и палел за Србите прашај кај брат на другарти ко брат што ти е дали Македонските војници и офицери палеа и колеа за Српски интереси или само се обидуваа да преживеат оти угоре беше високо а надолу длабоко,а Македонската држава преку Блаже Ристевски (тогашен министер) јавно се огради од заштита на сите Македонци дезертери од ЈНА и им порача сами да си го најдат чарето,како што и направивме.
А приказните дека проработиле Хрватско-Македонските врски и канали за повраток на нашите дезертери на друг да му кажеш оти и во Македонија имаше затекнати Хрватски дезертери од ЈНА на кој влакно не им фалеше.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
palel i kolel go iskoristiv figurativno bidejki bese iskoristeno prethodno,

ajde jas razbiram deka ova e gorcliva tema za tebe i site raboti koi ti gi imas tamu iskuseno, nesomneno e dea ostavile traga i jas najiskreno socuvstvuvam.
No sepak najgolemiot del od naste dezertiraa se predavaa i bivaa vrateni nazad vo RM, znam deka sigurno imas nekoj period post festum barano i drugi od tvojata generacija koja go preziveala barem del od toa sto ti si go imal preziveano, i veruvam deka istite i ti imaat kazano koj i na koj nacin gi spasil.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па не велам дека немало и такви кој се предале за да се спасат,ама за во Вуковар,предавањето водеше кон сигурна смрт.Затоа велам дека Вуковар е посебна приказна која може да ја прераскажуваат само оние кој учествувале во неа.
Можеби според твојот аватар би ти се допаднала и една ваква кратка сторија како што сега ке ти прераскажам за да ти доловам дел од амбиентот во Вуковар.
Во винарската визба на Вупик-Вуковар каде што престојуваше гардијската бригада,или барем еден дел од полицијата во гарда имаше едно истурено стражарско место на кое се одеше со мотор претежно yamaha-крос за да се избегнат Хрватските снајпери кој демнеа од сите страни и не бираа националности(само во мојата единица загинаа од снајпер 4ца Хрвати).На тоа истурено стражарско место имаше резервоар за алкохол кој беше во целост изрешетен а под него крај зидот имаше еден јагленисан труп кој тука лежеше повеќе од два месеци и беше скроз црн како ќумур,тој им правеше друштво на стражарите па понекогаш занесени во мислите дури и не го приметувавме односно инстиктивно посакувавме да седнеме врз него затоа што беше единствената опција на која можеше да се седне.Никој не знае кој го убил и го оставил кутриот човек ама можам со сигурност да тврдам дека тоа не го направил нашиот Мирослав.Можеби тоа го направиле токму оние кој денес мавтаат со тужби во Хаг и ги обвинуваат Македонските војници и офицери,затоа што војската тој јагленисан труп го затекна таму кога влезе во Вуковар.
Блентав е и фактот кој зборува зошто не го пратат во Хаг и Вељко Кадиевиќ кој тогаш беше началник на генерлштабот на ЈНА,односно од него стигна наредбата Стојановски да оди за Вуковар,или можеби Хрватските морони заборавиле кој беше командант на војската или се прават малку удрени затоа што Кадиевиќ работи за големи пари моментално во Пентагон како стручен советник на САД за Ирак па ај да не ги нервираме Американците.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Предлагам Амнезија... ово амнестија. Аман како тој да не добил директива од ЈНА(на која и припаѓал). Верувам дека тој бил таму со цел да ја „спаси“ Југославија а не да ја нападне Хрватска. Па така нека размислат што прават сите веќе еднаш. Аман до кога ќе ја виеме опашката под...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
theMac3donian напиша:
Предлагам Амнезија... ово амнестија. Аман како тој да не добил директива од ЈНА(на која и припаѓал). Верувам дека тој бил таму со цел да ја „спаси“ Југославија а не да ја нападне Хрватска. Па така нека размислат што прават сите веќе еднаш. Аман до кога ќе ја виеме опашката под...
Тoј беше таму затоа што повеќе од 20 години го колкале со таква доктрина да слуша команди и да одговори на сите наредби од своите предпоставени.
Впрочем за таква цел се вложувало и од страна на истите Хрвати кој денес го обвинуваат а го финансираа неговото образование и едукација за да одговори токму и на такви предизвици како што му создадоа тие во Вуковар со започнување на граѓанската војна во Југославија,зарем мислат дека Стојановски ја започна војната?

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Cudno kako negoviot nagon go nemase koga arnautive mu ja napadnaa tatkovinata na Stojanovski.
Gospod znae kolku piva imal ispieno so unprofor-cite megju vukovar i 2001 sto covekot vo 2001 imase tolku miroljubivi nagoni, iako bese veke mnogu poveke od kapetan :(

P.S (offtopic)abc po odnos na avatarot odnosno tonot so koj toa go kaza gledam deka imas nekoj animozitet sprema antickata makedonska kultura.. zosto?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
brainbug напиша:
Cudno kako negoviot nagon go nemase koga arnautive mu ja napadnaa tatkovinata na Stojanovski.
Gospod znae kolku piva imal ispieno so unprofor-cite megju vukovar i 2001 sto covekot vo 2001 imase tolku miroljubivi nagoni, iako bese veke mnogu poveke od kapetan :(

P.S (offtopic)abc po odnos na avatarot odnosno tonot so koj toa go kaza gledam deka imas nekoj animozitet sprema antickata makedonska kultura.. zosto?

Си се заебал за ова последното,барем колку што јас рабрав мислиш дека имам одбојност кон Македонската античка култура,не бе братче,напротив јас ја преферирам и воздигнувам во секој поглед особено кога се занимавам со архитектура која е моја примарна дејност и во која сум според мислењето на други неприкосновен следбеник дури со доза на претераност.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
ABC напиша:
Можеби според твојот аватар би ти се допаднала и една ваква кратка сторија како што сега ке ти прераскажам за да ти доловам дел од амбиентот во Вуковар..
pa ti toa go kaza prijatele, me zacudi zatoa i prasav :)
:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Mи беше муабетот дека во Вуковар имаше само борба за опстанок а на бога како да беа сите подзаборавиле и Хрвати и Македонци и Срби и секој што се нашол во тогашниот пекол на земјата,каде реалноста и логиката сосема ја губеа својата функција и никој што таму бил по наредба на некого не треба да биде обвинет,за таму треба да им се суди на оние кој наредуваа од страна и си гледаа сеир.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
oh jasno tuka si vo pravo, zatoa i go napravija sudot za poranesna jugoslavija neli, e sega nacinot na negovoto funkcioniranje e definitivno offtopic od temava :)

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Ние Македонците бевме оставени од Киро,Кљусев,Блаже Ристески и други на милост и немилост да им служиме како топовско месо на Српско-Хрватските хегемонистички интереси,тоа се покажа и по откривањето на договорот Туџман-Милошевиќ.Погоренаведениот"генерал" тогаш беше само обичен поручник кој пресно беше унапреден во капетан,a таквите чинови не можеа да мрднат од тројниот обрач во Вуковар значи немаа можности за кој мислиш дека се појавија.Тоа дека колел и палел за Србите прашај кај брат на другарти ко брат што ти е дали Македонските војници и офицери палеа и колеа за Српски интереси или само се обидуваа да преживеат оти угоре беше високо а надолу длабоко,а Македонската држава преку Блаже Ристевски (тогашен министер) јавно се огради од заштита на сите Македонци дезертери од ЈНА и им порача сами да си го најдат чарето,како што и направивме.
А приказните дека проработиле Хрватско-Македонските врски и канали за повраток на нашите дезертери на друг да му кажеш оти и во Македонија имаше затекнати Хрватски дезертери од ЈНА на кој влакно не им фалеше.
1991 е година во која Македонците - војници и старешини излегоа најголемата колатерална штета т.е обично топовско месо на Хрватскиот фронт оставено тотално на активноста наречена преживување. Мораа да се борат за бизнисите на Слобо кој си најде супер партнер за тоа Туѓман. Воопшто ама баш ниеден учесник Македонец во тој пекол 1991-ва , посебно во Источна Славонија и Лика, а посебно во градот Вуковар, дури не е ни човечки да се критикува, едноставно треба само да му се честита што имал среќа да се извлече жив или да се прогласи дека се родил по втор пат. Јас служев ЈНА како ШРО ПВО претходно во Хрватска 1987 и 1991 добив покана како дел од LARB - лака артилериска ракетна бригада стационирана во Маршал Тито во Скопје, да пичам со „моите“ нагоре. Не ни помислував да се појавам нормално, но набргу и дојде некоја наредба од нашите да не се одазиваме, така што бар можев и да отворам врата кога некој ќе ми заѕвони нареден пат. Некои од Македонците се одзваа на поканите и за жал беа на Хрватски Фронт, а дел од Македонците беа како дел од редовниот состав. После Венсовиот Договор сите беа ослободени од ЈНА и пуштени дома , но тоа беше веќе 1992 почетокот. Убиени беа мислам 44.

Хрватите не собраа доволно доблест за Вуковар да признаат дека и нивниот покоен претседател „малку помогна“ да се срамни со земја од страна на ЈНА и четничките банди и дел од нападите кон офицери во ранг командири на чета на тогашна ЈНА , а кои што не се српска националност не им се воопшто на место и лично ги сметам за нивен бес што таму им се случи политичко жртвување на еден град од 60000 жители за сметка на независноста на Хрватска. Да не заборавиме дека кратко после Вуковар Германија ја призна унилатерално Хрватска без да чека ЕУ да го стори тоа.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Tака и започна дефинитивно распадот на Југославија за која некој уште веруваат дека ќе се врати или формира во малку поинаква формација.
Значи моментот кога Германија унилатерлано ја призна Хрватска беше знак дека се создава новиот Рајх што го замислил Хитлер.:)

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Tака и започна дефинитивно распадот на Југославија за која некој уште веруваат дека ќе се врати или формира во малку поинаква формација.
Значи моментот кога Германија унилатерлано ја призна Хрватска беше знак дека се создава новиот Рајх што го замислил Хитлер.:)
Кој црн Трет Рајх и кој црн Хитлер?Па зарем еден народ нема право сам да си ја определува својата судбина?Не би должел многу само еве ви еден документарец за Вуковар од Б 92.

документарецот е поделен на 9 делови кои ќе ги најдете на десната страна

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Апсолутно си во право дека еден народ треба да си ја определи сам својата судбина.Но никогаш не заборавај дека тој народ не треба да ги исколе сите други и да пече на ражен мали деца од другиот народ со кого ја делел истата судбина.Во Вуковар загинаа колку Хрвати толку и Срби додека Македонците беа и останаа колатерална штета за хегемонистичките интереси на Туѓман и Милошевиќ кој и денес можат само да се превртуваат во гробовите кога некој роднина на загинатите Хрвати или Срби ќе им се моча на гробот затоа што тоа можеа да го решат без жртви и без ангажман на Стојановски кој таму спасуваше недложни цивили и не беше појден да се забавува како што Хрватите го претставуваат пред јавноста.
Туку нека се јават и најмалку 100тината "педерчиња" на кои Македонци им го спасија животот,барем со по еден збор благодарност,затоа што куртулија од сигурна смрт.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Тoј беше таму затоа што повеќе од 20 години го колкале со таква доктрина да слуша команди и да одговори на сите наредби од своите предпоставени.
Впрочем за таква цел се вложувало и од страна на истите Хрвати кој денес го обвинуваат а го финансираа неговото образование и едукација за да одговори токму и на такви предизвици како што му создадоа тие во Вуковар со започнување на граѓанската војна во Југославија,зарем мислат дека Стојановски ја започна војната?
ABC ,Stojanovski imal izbor ,pogledni

Kajgana Shop

На врв Bottom