Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.
Алелуја! Конечно еден од Албанска националност да си каже како реално стојат работите, а не олку посто, онолку посто требало да бидат. Иди на тој дарданијата објасни му го ова да те видам... Штета шо е глуп, па нема да те сфати.

Ја тони ко брат го глеам бе :)

Него ...муабетов ...Не знам како е со тие планинските линии кај етуц затуц а у ...али претпоставуем дека е вистина тоа шо го пишуваат луѓето за тие линии ...е сеа за спас ...не верувам да може да се смени нешто ...Нели едно време имаше по 1-2 џандара у секој бус ???

А за држењето на Албанците заедно - се слагам и на тоа можеме само љубоморни да бидеме :)

САМО

НЕ Е ни македонецот ПИЧКА ...него нема корист ако рипне да те брани а у ....ние по корист сме повеќе :)))

Немаш везе од реалноста. Колку да речеш дека си контрирал.
Брат, конкурирав на четири места во државна администрација, примаа Албанци со средно машинско а јас имам факултет. Така да овие муабети продавај им ги на роднините од Швајцарија како Албанците се угнетени. Немај гајле кога ќе дојде ес де ес ќе имате и премиер Албанец, и тогаш ќе бидат пак Македонците криви за се.

Алелуја! Конечно еден од Албанска националност да си каже како реално стојат работите, а не олку посто, онолку посто требало да бидат. Иди на тој дарданијата објасни му го ова да те видам... Штета шо е глуп, па нема да те сфати.

Еве што јас пишував низ оваа тема :

Еден неплаќач на карта за патување се казнува со 200 денари, средена е работата.

А еден директор кој не го почитува Уставот , не се казнува.

Ајде подржете го вие моето писмо во кое барам да се зголеми процентот на албанци во ЈСП , а јас ќе го подржам вашето.
Паралелно нека се остварат и двете.

И ако преку контролорите не може да се постигне ова, тогаш нека ангажираат некоја приватна агенција за обезбедување. Тогаш знаеш дека ако пробаш да се направиш фраер, некој господин со недостаток на коса ќе те натера да зажалиш зошто си се родил.
Освен тоа, гледам дека се лупаат глупости на големо тука, како на пример: Албанците се шверцаат поради тоа што нема доволен број на Албанци вработени во ЈСП. Абе ајде. Го здоболе таквото детиштето од Крушопек за тоа дали во ЈСП има 5, 10, или 20 посто вработени Албанци. Никој не го казнува заради тоа шверцување. Тоа е проблемот.
Зошто во 12ка сите се однесуваат како примерни граѓани? Затоа што таму ако пробаш да се качиш без да платиш, ќе те исфрли некој од автобус.
Санкции постојат, меѓутоа не се применуваат. Ако останат вака работите, проблемот нема да се реши.

Не реков дека единствената причина е малиот број вработени албанци.
Зошто речиси секогаш кога ќе има инциденти низ Чаир страдаат автобусите на ЈСП , дали можеби не ги чуствуваат како свои , зошто е тоа така , зошто не ги кршат автобусите на Дурмо Турс, Галеб..

Според МВР, возач на ЈСП бил повреден завчера попладне во скопското село Арнакија, кога група од осум етнички Албанци го нападнале и му наредиле од тој момент автобусот да го управува Албанец, а не Македонец.

Ах да, one last thing, темава е за ЈСП случки, не е за политика, или рамковен, или дали таквото се тресе во ладна вода.
Срдечни поздрави.

Еве што се вели во примерокот што им се праќа во ЈСП :

Со овој протест Ви укажуваме дека вашето претпријатие го прекршува уставот и законот со тоа што на одредени градски и приградски линии наплаќа карти само на не-Албанци, додека казнетите се секогаш не-Албанци.

Темата е тенденциозна , наместо да се направи споредба меѓу плаќачи и неплаќачи , јас тука читам , албанци-неалбанци.
Зарем само албанците биле такви? ако 10% не плаќаат , зошто ги вклучија и тие 90% во писмото.

Темата е за рамноправност во ЈСП, почитување Устав од страна на ЈСП.
Наместо да се зборува за вистинска неправда , ние тука се занимаваме со поединци кои не плаќаат 30 денари.

Ако го споредиме плаќањето од страна на албанците со нивната застапеност во ЈСП , тогаш , моето писмо треба да стои на чело на темата.
Едновремено од ЈСП се фалеа дека на овие опасни дестинации успеале да ја зголемат наплатата на над 90%.

Иначе тоа со ќелави момци, не ми изгледа добра идеја , доволно еден камен да маваат кон автобусот , и џабе работата на ќелавиот , ете ти 1000 евра штета (2000 билети).
Кога полицијата не може да помогне , ќелавите момци за физички напад одма ќе добијат кривична.

се регистрирам само за ова и искрено да ви казам немозам да ви поверувам на се ова што го прочитав? не ви е срам ... на сите само се жалите сите до еден дечково што ја почна темава имал храброст да кажи дека не е во ред... никој овдека по муабетиве не застанал зад својот став макар и да јади кјотек, никој овдека не можи да се надева на другарчето до него дека во најмала рака ке скокни и ке стани барем да се тура за него... некој коментар имаше да одиме на протест кој протест бе неможите на школо да се крените на протест а камо ли на протест за своите права... нема сила во македонците не само сега туку никогаш. зосто во прилеп не скокаат зосшто во битола зошто во ресен зошсто во охрид, зошсто дури сега ни ви струга не скокаат( дека се собраа 2к мак со шипки и викаја во центарот СТРУГА Е МАКЕДОНСКИ ГРАД!!!) ама овде во главниот град во кој што живеам 5 години како студент немам видено македонец да се бори за своите права дека се плашите а се декларирате како најголеми мак и најголеми комити fuck it не е комита ако се тепас со македонец или ако малтретирас некое мало дете во населбата... свестетесе после коментирајте за рамноправност ок?!!!!!!!!

Само ќе кажам супер коментар.

Писма до сите медиуми. Еден или два ќе се најдат да објават.

jaс веќе пратив маил до сител,канал5,телма,алфа... но никој не враќа и никој не зборува бидејќи никој не смее да зуцне за меѓуетнички проблем.

Опомена до acetetovo: Без оф-топик муабети.

Останатите, продолжете со дискусијата.

Новата епизода од филмот ЈСП

Среда, 09 Ноември 2011 21:17​

Сподели
65

Споделете ја веста со Вашите пријатели

Денес околу 19 часот во село Сингелиќ, во автобус на ЈСП број 65 настанала тепачка помеѓу петнаесеттина средношколци.

epacka-jsp.jpg

Физичката пресметка започнала кога група од 5 до 8 средношколци влегле во автобусот и нападнале друга група составена од 7 до 8 нивни врсници.
Еден од нападнатите се здобил со телесни повреди.
Засега не се познати повеќе детали околу инцидентот, а полициската станица Гази Баба презема мерки за целосно расчистување на инцидентот.

А знае ли некој нешто за тој дечкото испод железничка кај автобуската вчера што го претепаа?

Смирување на тензиите во Гази Баба

МВР ќе ги засили контролите, градоначалникот на Гази Баба утре организира широка средба. Ова се првите мерки на надлежните институции по синоќешната меѓуетничка тепачка во автобус во скопското с. Сингелиќ, што беше причина за реакција на поголем број од жителите на соседното Стајковци.

- „Се превземаат засилени контроли, поголема присутност на полициските службеници во автобусите и автобуските постојки. Имено, денеска во полициската станица Гази Баба се одржа и средба со претставници од повеќе месни заедници на подрачјето на општина Гази Баба“- изјави меѓу другото портпаролот на СВР Скопје, Лиза Бендевска.

Од општина Гази Баба објаснија дека утре на иста маса ќе седнат Градоначалникот Трајковски, советниците во општинита, заедно со жителите на селата низ кои поминува автобусот од Сингелиќ до Раштак. Ќе присуствуваат и директорите на основните и на средните училишта како и командирот на полициската станица во Автокоманда.

Реакцијата и на општината и на полицијата е за да се смират тензиите по синоќешниот инцидент. Според полицискиот извештај, околу 19 часот во с. Сингелиќ, група лица влегла во автобусот со број 65 и физички се пресметала со дел од патниците. Сведоците синоќа дообјаснуваа дека било блокирано движењето на автобусот, но и дека инцидентите ги има се почесто.

- „Они се вратија од надвор, влегоа внатре да маваат со нозе и ние возвративме. Потоа ги викнаа возрасните, значи застанаа тие младите пред автобусот, тие се качија, четворица или пет души возрасни и тепаа двајца мои соученици. “- изјави на 09.11.2011 еден од сведоците на тепачката

- „ Децата да ги чуваме да одат или да дојдат од школо тоа никаде го нема. Значи ова се случува со години и не сака никој да реагира. Сега се случува и возрасните да ги засилуваат децата, им даваат голема помош“- изјави еден од родителите на собирот во с. Стајковци.

Тепачките меѓу средношколците од различна националност не се реткост во овој дел на Скопје. Тензии како синоќешните сепак немало подолго време.

Александар Димитриевски

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=42525

Смирување на тензиите во Гази Баба

МВР ќе ги засили контролите, градоначалникот на Гази Баба утре организира широка средба. Ова се првите мерки на надлежните институции по синоќешната меѓуетничка тепачка во автобус во скопското с. Сингелиќ, што беше причина за реакција на поголем број од жителите на соседното Стајковци.

- „Се превземаат засилени контроли, поголема присутност на полициските службеници во автобусите и автобуските постојки. Имено, денеска во полициската станица Гази Баба се одржа и средба со претставници од повеќе месни заедници на подрачјето на општина Гази Баба“- изјави меѓу другото портпаролот на СВР Скопје, Лиза Бендевска.

Секоја година истата приказна, ќе поседат по еден месец и ќе ги снема. После пак истото.

Тоа е тоа што постојано го зборам. Немањето култура...
Сум нагласил повеќе пати, главната причина за ваквите насилства се што оние со кои што треба да градиме соживот, од дома се терани да бидат насилни. Што да очекуваш кога нивните родители преку ноќ од бавчованџии станале директори...
Ете тоа ни го направи Рамковниот договор. Оние кои секогаш биле шлајмот на општеството ни станаа директори и министри.
Не е тоа дека биле маргинализирани туку дека отсекогаш биле неписмен народ и тоа ќе останат. Ете им услови да учат, ама пак не учат.
Сум дал милион примери каде што постарите ги поттикнуваат да напаѓаат и така ги учат уште од мали нозе.
Па мене ми држат сто часовни предавања дома после секојна тепачка која ја доживувам како член на Комити (без разлика дали воопшто сум бил присутен на местото на злосторот) па на пример после Нерези мајка ми со закачалка ме чекаше да ме натепа :icon_lol:
А овие ги помагаат. Ејјј возрасни луѓе средношколци нападнале.
И на кале беше истата слика ;)
Колку треба да е без мозок возрасен човек за да нападне средношколци???
SUBHUMANS....
Инаку не е ново ова, и нека не лажат медиумите дека не се случува толку често. Шпоните не смее да влезат во селата од Стајковци до Раштак, пошто знаат дека мамицата ќе им биде расплакана.

Инаку не е ново ова, и нека не лажат медиумите дека не се случува толку често. Шпоните не смее да влезат во селата од Стајковци до Раштак, пошто знаат дека мамицата ќе им биде расплакана.

Со ова се потврдува тоа што јас го тврдам, а тоа е дека тие од Стајковци и Раштак се големи катили , толку злобни се што шпоните не смеат ни да влезат во овие села.

А во Хасанбег сепак македонците смеат да влезат, еднаш годишно ако има некој инцидент, но воглавно , никој не ги дира , што не е случај во Стајковци и Раштак.

Заклучок: Жителите албанци од Сингелиќ се жртви на немилосрдните македонци од Стајковци и Раштак , кои не само што ги напаѓаат во нивното село , туку овој пат изгледа се осмелиле да нападнат и во гостински терен.

=

Знаејќи со што се занимаваш , би те прашал , кој е твојот проблем, кај те боли , избери :

а) Биле тепани 2-ца македонци.
б) Не поднесуваш тепачки.
в) Сакаш само тие од Стајковци да тепаат.

Се додека во профил ми држиш слика во која се клоца човек , ти никако не можеш да одбереш опција б) , а се додека не одбереш опција б) , на вакви настани не можеш да изиграваш дека имаш човечки чуства и ти е жал , не ти личи тука да навредуваш цела нација , јас тебе не би те зел ни у бавча да работиш , очигледно ти си тој што не разбира и не научил ништо низ годините на раст и созревање.

Не е тоа дека биле маргинализирани туку дека отсекогаш биле неписмен народ и тоа ќе останат. Ете им услови да учат, ама пак не учат.

Па мене ми држат сто часовни предавања дома после секојна тепачка која ја доживувам како член на Комити (без разлика дали воопшто сум бил присутен на местото на злосторот) па на пример после Нерези мајка ми со закачалка ме чекаше да ме натепа

Сум нагласил повеќе пати, главната причина за ваквите насилства се што оние со кои што треба да градиме соживот, од дома се терани да бидат насилни.

Тешко ли ти е што не можеш да разбереш и да се промениш , по 100 часа предавања ти држат , и пак ништо од тебе , уште мислиш на клоци и чистење околина.

Според ова што го велиш, јас повторно извадив заклучок:

- Возрасните албанци цело време ги потикнуваат помладите на насилство , но сепак , во Сингелиќ македонците слободно се движат , ретко има некој проблем.

- Возрасните македонци цело време ги потикнуваат помладите на соживот , но сепак , во Стајковци до Раштак албанците не смеат да се движат.

= Иднината им припаѓа на младите , значи дека младите албанци ќе бидат доста покултурни од врсниците македонци , неверојатно , од добри родители излегуваат деликвенти и хулигани , а од лоши родители излегуваат социални и позитивни личности.

Разбра ли нешто? Немој да се гордееш со фактот што албанците не смеат да влезат од Стајковци до Раштак , а кога веќе се гордееш , немој да се буниш кога ти не смееш да влезеш во Сингелиќ.

Јас сакам ем да одам во Стајковци , ем да идат во Сингелиќ , сакам слободно да се движам, нејќам визи.

Ова ти се првите 15 минути предавања, се надевам беа ефективни, 100 часа не знам дали ќе можам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom