- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
Интересно е кога ќе напишеш пост кој со самото постоење ја потврдува вистинитоста на исказот напишан во него?...тролове има исто.
Интересно е кога ќе напишеш пост кој со самото постоење ја потврдува вистинитоста на исказот напишан во него?...тролове има исто.
Па такво е и простувањето. Има се, ама простување на оној кој го мразиш од љубов према него, да му простиш на некој кој го мразиш, е тоа ти е самоуништување. А простување на зборови, колку што сакаш, како на панаѓур.Темата е како панаѓур.
Надеж, љубов, верба, проштевање, вселенски вистини, источници, вселенски патишта, смрт и бесмртност...
Што ти душа сака, има...
мува? капа?Интересно е кога ќе напишеш пост кој со самото постоење ја потврдува вистинитоста на исказот напишан во него?
Јас имам листа на луѓе (ех, луѓе) за отстрел. Тешко ми оди со простувањето. Но, кој сака да проштева, зошто да не? Некој ќар дека ќе излезе од тоа, нема сигурно, но нема ни голем зијан...Па такво е и простувањето. Има се, ама простување на оној кој го мразиш од љубов према него, да му простиш на некој кој го мразиш, е тоа ти е самоуништување. А простување на зборови, колку што сакаш, како на панаѓур.
А мене ќе ми простиш ли.... А?Јас имам листа на луѓе (ех, луѓе) за отстрел. Тешко ми оди со простувањето. Но, кој сака да проштева, зошто да не? Некој ќар дека ќе излезе од тоа, нема сигурно, но нема ни голем зијан...
Немој те да мислите дека сте во право и да терате така сеуште има време...Не девојче, и од лага повеќе е. Зошто да верувам во лаги???
Празни зборови...Немој те да мислите дека сте во право и да терате така сеуште има време...
Немој ни ти да мислиш дека си во право. А и не си. Биди си ти Јудејка, не не убедувај насНемој те да мислите дека сте во право и да терате така сеуште има време...
--- надополнето: Nov 8, 2011 5:00 PM ---1,Eдинствен начин да "видиш" што си е да "видиш" прво што не си...оваа реченица ја користам чисто од мрза не ми се пишува истото секој ден
Инаку можам да ти го кажам на уште милион различни начини.
2,Универзумот не функционира така
Неможе некој да те нападне ако ти не си сакал веќе тоа да ти се деси тогаш кој ти згрешил ако е така ?..... ама тоа е друга приказна.
3,Што ќе остане ?
Пробај па кажи ми лично, може и во четри очи.
Би сакал да ја имам таа чест.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:31 PM ---
Точно така.
Се можам да разберам само неможам да ги разберам луѓето што не обрнуваат внимание на својот живот, не го анализираат својот живот, не ја бараат вината во себе туку сите останати им се криви па дури и бог за СЕ што сами згршиле. Ама тоа е, полесно е да ја префрлиш вината на другите и несреќно да си тонеш, да колнеш, да враќаш, да се осветуваш и да се убедуваш себеси дека сите други се криви а ти си светец кого го мачат, отколку да го земеш својот живот во свои раце и да сватиш дека само ти си тој што ги контролира сите твои случувања.
Нас ние супер а задругите не одговарамеflower2523, Bodhidharma, ___ и Пријател, веселата дружина...
Немој ни ти да мислиш дека си во право. А и не си. Биди си ти Јудејка, не не убедувај нас[/quotНема да се натпреваруваме како мали деца кој кого е во право како сакате...тоа е ваш личен избор
На другите им е дизел.Нас ние супер а задругите не одговараме
Каква сакаш логика користи, во ниедна од нив љубовта неможеш да ја условуваш со страв. Па сакал ти го нарекол метаноја, преумување, стравопочит....или како и да сакаш.Не, туку се работи за поинаква логика.
Кога некој ќе поверува во Христа Бога, а тоа значи дека претходно Го барал, Го нашол и се сретнал со Него, таквиот тазе-покајник станува свесен за својата огревовеност, затоа што преку преумувањето/метанојата, стекнува можност/способност да ги гледа своите гревови. Бидејќи гревот е последица од злото, треба да го избегнувам(е) злото максимално, а тоа бегање од злото се нарекува „страв Божји„. Страво-почит имам(е) кон Бога, оти Он не‘ створил, Он може и душата и телото да ги турне кон пеколот, а воедно Он може и да не‘ награди со Рајско место, а оние подвижници, кои се продуховиле во висока мерка, не се плашат од Бога како казнувач, туку стекнуваат љубов кон Бога, благодарејќи на својот подвиг во очистувањето од своите гревови, но и чинењето добри дела.
Така, духовниот раст почнува со стравот Божји (бегање од злото) и се движи кон љубов кон Бога.
Кон прашањето од Твојот пост, ќе Ти дадам посреден одговор, оти нејќам да пишувам за себе на форумов.Каква сакаш логика користи, во ниедна од нив љубовта неможеш да ја условуваш со страв. Па сакал ти го нарекол метаноја, преумување, стравопочит....или како и да сакаш.
Еве практичен пример. Ти си коленичел, си бегал од злото, си се покорувал....значи сите услови си ги исполнил, арно ама некоја личност која тебе ти била премногу драга, завршила во пеколот.
Дали ти ќе бидеш спокоен во рајот, и ќе го сакаш бог, знаејќи дека таа личност која си ја сакал со сета своја душа, ќе страда цела вечност?
Браво! Секоја чест! Значи не е битно дали луѓето кој ги сакам ќе страдаат или не, битно јас да бидам рамнодушен, и јас да влезам во рајот?!?Кон прашањето од Твојот пост, ќе Ти дадам посреден одговор, оти нејќам да пишувам за себе на форумов.
Имено, тоа е искуство од монах, кој решил да си ја спасува душата, но истовремено, спасувајќи се себе си, гледал дека негвите родители си „тераат„ овосветовен живот, ич не секирајќи се за она кое допрва ги чека. На монахот му паднало жал за родителите, но од друга страна пак, монахот, како растел во својот подвиг и колку станувал поблизок до Бога, така монахот станувал рамнодушен кон изборот од неговите родители....
Ти текнува?
Не случајно Црквата вели дека ние, секој од нас како поединец, практично самите себе се осудуваме, приклонувајќи се или кон доброто-кон Бога, или кон злото-кон лукавито. Во тој избор, заснован на слободната волја, нико не може да ми/ни попречи. Судот Христов пак, нема да биде овоземен и сомнителен судски процес, туку просто физичко одделување на верните и нивно наградување, од невенрите и нивно казнување.
Патем кажано, духовноста е над душевноста, т..е духовноста не е зависна од душевноста/сентименталноста, така да осетот за сочувство кон другите, не е мерило или причина за (не)влегување во Рајот.
Да, така му доаѓа, сакал Ти или не...Браво! Секоја чест! Значи не е битно дали луѓето кој ги сакам ќе страдаат или не, битно јас да бидам рамнодушен, и јас да влезам во рајот?!?