Помош, совети, размена на искуства...

П

Паган-др

Гостин
Имам апарат Kodak V803

Е сеа, ми се згмечи лцд дисплејот. Прво прашање ми е дали се исплати да се мења дисплејот, а второ прашање ми е препорка за солиден апарат, не ми треба некој професионален, ама да биде солиден во опциите и цената.

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
Имам апарат Kodak V803

Е сеа, ми се згмечи лцд дисплејот. Прво прашање ми е дали се исплати да се мења дисплејот, а второ прашање ми е препорка за солиден апарат, не ми треба некој професионален, ама да биде солиден во опциите и цената.
е вака сеа, имам менувано дисплеј баш на ваков апарт го порачав од ebay и ме кошташе некои 19-20 $ ама дисплејот е далеку по никаков од оригиналот значи ептен коцки се гледа на дисплејот ма да за сликање брка работа,а втората варијанта ти е да си земеш нов за 4-5000 може поарен ќе биде од овој ма да мене апаратот ми се свиѓа за разлика од многу други понови модели.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Здраво, ми треба помош околу следново. До сега имам сликано со стандарден објектив Никон 18-55 мм, со Никон Д60. Сакам да купам нешто подобро, па ме интересира за што поточно би ми користел овој објектив, и отприлика за колку се наоѓа на старо.

http://pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=553&directoryid=+166&ctrl=productdetails

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.993
Ова ти е добар портретен објектив, бидејќи има f4 на 55мм, а можеш да го користиш и за фотографирање птици, за папарацо фотки (преку ден). Не знам дал некој би продал ваков објектив, ама за 17 илјади, се исплати да се земе на ново.
Добар модел на теле објектив, ама мошне корисен. Имам еден другар, тој постојатно е со 55-200 (ама Canon).

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Ова ти е добар портретен објектив, бидејќи има f4 на 55мм, а можеш да го користиш и за фотографирање птици, за папарацо фотки (преку ден). Не знам дал некој би продал ваков објектив, ама за 17 илјади, се исплати да се земе на ново.
Добар модел на теле објектив, ама мошне корисен. Имам еден другар, тој постојатно е со 55-200 (ама Canon).
Аха, ми го понудија за 9.000 ден. не мн. користен, но мене ми треба објектив за пејсажи, водени површини и макро фотографија. Слабо некако сликам протрети,.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.993
E за пејзажи гледај да има што помала почетна цифра, за макро, не знам колку ќе ти врши работа овој 55-200 бидејќи јас не фотографирам макро.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Аха, ми го понудија за 9.000 ден. не мн. користен, но мене ми треба објектив за пејсажи, водени површини и макро фотографија. Слабо некако сликам протрети,.
За макро нема ич да ти врши работа, го имам држено во рака објективот, најблиска фокална точка му поише од метро ипол, овој нема да ти врши работа ни за пејсажи многу, једина употреба би ти била портрети и папарацо.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Здраво, ми треба помош околу следново. До сега имам сликано со стандарден објектив Никон 18-55 мм, со Никон Д60. Сакам да купам нешто подобро, па ме интересира за што поточно би ми користел овој објектив, и отприлика за колку се наоѓа на старо.

http://pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=553&directoryid= 166&ctrl=productdetails
сакаш пејсажи, макро, зум... и се тоа да биде добро и поефтинко. Единствен избор ти е Сигма 17-70 f2.8-4 Macro OS HSM

Имаш пристојна ширина (17) на кроп сензор за пејсажи, имаш “брза бленда (2,8) за сликање при амбијентално светло без користење блиц, имаш пристен зум од некои 4х, оптиката е добра и остра дури и на 2,8 имаш макро, имаш бленда од 7 “сечила“ шо ќе тиои даи добар букех, може да сликаш и портрети без проблем, имаш стабилизација..... е сега е скапичко али овој објектив ќе ти брка работа за се шо сакаш да сликаш.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
сакаш пејсажи, макро, зум... и се тоа да биде добро и поефтинко. Единствен избор ти е Сигма 17-70 f2.8-4 Macro OS HSM

Имаш пристојна ширина (17) на кроп сензор за пејсажи, имаш “брза бленда (2,8) за сликање при амбијентално светло без користење блиц, имаш пристен зум од некои 4х, оптиката е добра и остра дури и на 2,8 имаш макро, имаш бленда од 7 “сечила“ шо ќе тиои даи добар букех, може да сликаш и портрети без проблем, имаш стабилизација..... е сега е скапичко али овој објектив ќе ти брка работа за се шо сакаш да сликаш.
Супер, фала мн за советот. Изгледа тоа е тоа што го барам, подобро да соберам уште малку пари, него да се малтретирам да препродавам покасно. Фала уште еднаш.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586

Го имаш користено овој пријателе?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Го имаш користено овој пријателе?
не али планирам да го купам и за себе а го одбрав врз основ на многу тестови и review-и низ интернет. Немаш толку избор во МК за да одиш во продавница и ти дадат да си испробуваш објективи, до сега “пробав“ и работев со канонов 18-55, канон 70-300, канон 50 1,8, канон 35 ф2, сигма 50 2,8 макро, канон 28 ф2,8, неколку никонови (не се сеќавам точно кои се модели пошто не беа мои, а и куп аналогни (од старите добри времиња) фиксни од 24 до 400, од ф1,4 па нагоре....

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
не али планирам да го купам и за себе а го одбрав врз основ на многу тестови и review-и низ интернет. Немаш толку избор во МК за да одиш во продавница и ти дадат да си испробуваш објективи, до сега “пробав“ и работев со канонов 18-55, канон 70-300, канон 50 1,8, канон 35 ф2, сигма 50 2,8 макро, канон 28 ф2,8, неколку никонови (не се сеќавам точно кои се модели пошто не беа мои, а и куп аналогни (од старите добри времиња) фиксни од 24 до 400, од ф1,4 па нагоре....
Не за друго имам чуено од 2-3 ца дека сигмите општо имаат чуден DOF особено тие со макро опции. Т.е дека некако чудно ги фаќа сенките и се губи 3д ефектот на ствари шо се сликаат на 2-5 метра оддалеченост. Некако као flat испаѓале сликите. Имав и ја искуство со незнам тачно која сигма за матурата моја од другарка, макро сигма е, мноогу чудна слика.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не за друго имам чуено од 2-3 ца дека сигмите општо имаат чуден DOF особено тие со макро опции. Т.е дека некако чудно ги фаќа сенките и се губи 3д ефектот на ствари шо се сликаат на 2-5 метра оддалеченост. Некако као flat испаѓале сликите. Имав и ја искуство со незнам тачно која сигма за матурата моја од другарка, макро сигма е, мноогу чудна слика.
Немам слушнато нешто такво општо за сигмите, ниту пак за конкретниот објектив најдов некоја забелешка околу ДОФ. Еве баш сега посебно пребатрав малце низ интернет за ДОФ кај сигмите и нема некои забелешки. Јас имам 50 ска Макро од Сигма и има одличен ДОФ.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Немам слушнато нешто такво општо за сигмите, ниту пак за конкретниот објектив најдов некоја забелешка околу ДОФ. Еве баш сега посебно пребатрав малце низ интернет за ДОФ кај сигмите и нема некои забелешки. Јас имам 50 ска Макро од Сигма и има одличен ДОФ.

Незнам точно која Сигма беше, можда е некоја постара едиција, нема везе како и да е, глеав пред некој ден ривју на Тамрон f2.8 28-75mm доста ефтино иде за објектив шо вади 2.8 на цел опсег, непуни 400 долари е, а споредено со каноновиот еквивалент според риву е за нијанса подобар во квалитет на слика, сепак фокусот е малку поспор, двете се со брзо моторче, и во поглед на дисторзиите е добар. За 400 долари некако фин ми се глеа, као all purpose објективче :) И спореден со сигма и канон најмалу ленсфлер :)

Kajgana Shop

На врв Bottom