Партиите во Македонија: агенции за вработување или борба за идеологија?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто да ги третираме партиите како агенции за вработување, тоа е исто како да си потпишал пакт со ѓаволот. Потоа си тотално зависен од тоа што ќе ти го кажат.

Каде се идеалите во оваа држава, тоа ми е мене најбитното прашање? И дали умреа, или сепак има по некоја трошка надеж?

М.
Зошто партиите (т.ест двете најголеми партии поточно ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ) веќе оддамна ја партизираа секоја област во Македонија.Ете зошто се третираат како агенции за вработување, зошто ако сакаш да влезеш некаде да работиш мораш преку нив.Важи истотака и правилото дека можеш и без помош на партијата да најдеш работа, но таму каде што ќе најдеш работа без помош на партијата нема да ги добиеш сите оние привилегии кои ги бараат денеска повеќето граѓани на Република Македонија а тие се: пријавување, здравствено осигурување, плата на 15-ти и.т.н.Во приватниот сектор не е мрднато со прст од страна на властите од проста причина што и приватниот сектор е партизиран и е тесно поврзан со двете партии кои се единствените партии што ротираат на владеачките позиции последниве 20 години.И граѓаните кои живеат тука единствен спас за нивните тешкотии гледаат во влезот во државната администрација, каде се надеваат дека ќе добијат вработување со сите погодности.А таму за да влезеш треба да си партиски активист, што значи пак доаѓаме на она дека во државата се е партизирано.
Друго, некој што има дома дете и на тоа дете му свири стомакот кога тато или мама не однеле дома за јадење зошто немале работа не го интересираат идеалите, туку го интересира детето.

ниту партиите спомнале своја идеологија,ниту пак самото членство e заинтересирано за да следи некои “ветрови и магли“........гледа лебецот да си го извади и да порамни сметки со комшиите или роднините од спротивниот табор после добиените избори :sneaky:

Мене ми се Македонските интереси пред се. Ако ДПМНЕ скршне од патот кој е исклучиво МАКЕДОНСКИ и никако поинаку... си заминав јас. И моето гласачко ливче.

Сакаш да кажеш дека Македонски интереси се што членови на истата партија имаат милионски сметки во банка, станови и останати градежни објекти безброј.. кај ги спечалија истите толку брзо ? тоа е за тебе Македонско што првен за себе си мислат да натрупаат пари на сметките ? Да не спомнувам тука вработувањето во државна администрација на армии од некомпетентни луѓе. Да и јас сум повеќе за ВМРО сепак првен си ги гледаат нивните а трошките за Македонија, оние другите се пак бетер.. за нив воопшто и не вреди да напишам некоја реченица во темава ..

Зависи.
Јас не барам вработување од мојата партија, ми се допаѓа идеологијата.
Но има и членови кои ја користат како агенција за вработување.
Јас имам сериозен проблем кога ќе седнам да дискутирам со некого, без оглед за која партија е, и нема поим ни што застапува таа партија, ни која и е идеологијата, и на крајот, што агенда понудила на избори (зошто по ѓаволите сте гласале за неа!?).
Јас сум во ДПМНЕ. Интересно се случило, ќе ги прашам некои, зошто сте вие во оваа партија? И ќе почнат Бранко вака, Бранко онака..... и обратно, најдобар другар ми е СДС, му викам зошто си за СДС? Одговорот беше ,,Абе оној лопатарон Гвујо....,,

Ќе те замолам да ни ја кажеш идеологијата на твојата партија, бидејќи јас воопшто немам поим од идеологијата на Македонските партии. Поклони се и почни, а јас ќе уживам во читањето :)

Партиите и лидерите доаѓаат и заминуваат.
Важно е да си ја љубите државата...:sneaky:
Државите и системите доаѓаат и заминуваат.
Важно е сега да го љубите лидерот севишен, кој ќе ви даде работа и леб :icon_lol:
Така.

Инаку, Парпл Пума ме изненади со нејзината партија. Нејзините постови кажуваат нешто спротивно.
Сепак, десница, левица... то кај нас не постои. Сичкото е печалба.

Не ми е јасно како дојдовме до дереџето да ги заборавиме идеалите, соништата, како успеавме да западнеме во толкава апатија.

Абе види, убаа е фотељата, затоа сите се тепаат за неа. Е коа ќе почнеш да ги осеќаш нејзините благодети, забораваш каде си тргнал. Од идеалистите едни стигнале на врвот и убоо им е, другиве останале идеалисти па се шетаат од партија во партија, а децава нема кој да ги научи на партиските идеали.

За малите партии можно е да знаат за што се залагаат ама и тие ако стигнат до фотељата ќе заборават.

Ќе те замолам да ни ја кажеш идеологијата на твојата партија, бидејќи јас воопшто немам поим од идеологијата на Македонските партии. Поклони се и почни, а јас ќе уживам во читањето :)
Навистина да ја напишам цела овде? :)
Мислам дека не е потребно, бидејќи секому е достапна.

Нашите партии само го искористија ,,предходниот систем,, за ова прашање. Само членовите на КПЈ можеле да се приберат до подобро (а во некои случаеви и било какво) работно место.
Во СФРЈ немало идеологии. Се знаело кој е кој и што е што. За тој период и народот, скокнат од феудализам и војни, во нешто поцивилизирано, немал ниту желба за политички идеологии. 20 години се мал период тоа да се промени. Само 85 наваму, тие генерации, има шанси да променат нешто. Овие што се ,,стара школа,, така и ќе дејстуваат - како што ги научиле. Членска или плачи си по дома.

.

Во СФРЈ немало идеологии, не затоа што народот немал желба, туку затоа што немал избор. Имало само една партија - КПЈ, а тоа по дифолт значело дека имало само една идеологија која доаѓала во обзир. Сите останати биле сметани дури и како државни непријатели до некаде.

Зависи од перцепција. И во САД и Англија и Франција наводната идеолошка припадност и наводните вредности на водечките партии се само форма која во реалноста не значи ништо.
А инсистирањето на идеолошка доследност...последна партија која се држела до својата идеологија “као пијан плота“ била NSDAP...1933-45...:)
И Комунистичката партија на Кампучија 1975-79.

Those were the days...

А бе види, не велам јас дека партиите треба да бидат лулка на чисти идеали, затоа што тоа не постои. Ниту пак е возможна целосна доследност кон идеологијата. Мене ми е зборот за одредени принципи. Ако веќе некој припаѓа на одредена партија, сепак треба да верува во одредени вредности за кои истата се залага. Не ни треба сите да бидат безусловно прифатени, но да се има една општа вредносна рамка.

М.
.....А таму за да влезеш треба да си партиски активист, што значи пак доаѓаме на она дека во државата се е партизирано.
Друго, некој што има дома дете и на тоа дете му свири стомакот кога тато или мама не однеле дома за јадење зошто немале работа не го интересираат идеалите, туку го интересира детето.

Јасно. Јас тоа го разбирам, не е дека не го сфаќам, но она што мене ме буни е следново: Ако не ги интересираат принципи и идеологии, ондак по која основа бираат да се зачленат во одредена политичка партија? Дури и само да е за работа (а најчесто е) прашањето е врз која основа се решаваат да влезат во одредена партија? Сигурно не прават еци-пеци-пец. :)

Значи мене ми е јасно дека СЕКОЈ што влегува во политичка партија има некаков интерес, без разлика на тоа каков е, тоа го тргаме на страна. Не е битен интересот. Она што мене ме интересира е, дали покрај интересот како таков има некаква верба во одредени вредносни системи?

Каков и да ти е интересот, мора да веруваш во нешто и да ги браниш тие принципи, во спротивно, која е логиката да се зачлениш?

Сакаш да кажеш дека Македонски интереси се што членови на истата партија имаат милионски сметки во банка, станови и останати градежни објекти безброј.. кај ги спечалија истите толку брзо ? тоа е за тебе Македонско што првен за себе си мислат да натрупаат пари на сметките ? Да не спомнувам тука вработувањето во државна администрација на армии од некомпетентни луѓе. Да и јас сум повеќе за ВМРО сепак првен си ги гледаат нивните а трошките за Македонија, оние другите се пак бетер.. за нив воопшто и не вреди да напишам некоја реченица во темава ..

АЈ прочитај го мојот прв пост. И ако ,,повеќе си за ВМРО,, само зошто ,,оние другите,, се бетер, од погрешни причини си за нив.

Навистина да ја напишам цела овде? :)
Мислам дека не е потребно, бидејќи секому е достапна.

Немора цела, во кратки црти ова, ова и ова.
И ако може компарација со другите, да видам што идеологија имаат двете партии во Македонија.

Пумичке драга, ти си класичен пример дека членовите на партиите немаат врска со идеологијата на партијата во која што членуваат. Ти лично имаш класично либерални ставови, кои се во чиста спротивност со идеологијата на партијата во која членуваш. Право на абортус, права на хомосексуалците, и целиот досаден, заглупувачки корпус на либерални ставови. Згора на се, ти си атеист, а во десничарско-конзервативните партии би требало да членуваат верници по дифолт.

Ако успееш да наброиш три твои ставови ОСВЕН дискутабилниот патриотизам, каде што твојата лична идеологија се поклопува со идеологијата на ВМРО-ДПМНЕ, јас ќе си го сменам никот во Шутрак...

Смени си го.
Во партијата можат (и членуваат) со било каква припадност.
Ако во една десничарска партија, учествуваат само верници, тогаш би требало во левичарска, да бидат само атеисти. Или пак, да се каже дека левичарите не се заинтересирани за национални прашања. А не е така.
Никогаш нема да најдеш 2ца, што сосема и еднакво поддржуваат нешто, или пак припаѓаат на нешто.
Јас се имам изјаснето дека не можам да најдам ,,партија,, која сосема одговара на моите ставови, но на кантар, најмногу ми тежи македонштината, и нема тука што.
И да, без оглед на се, мене ми е тоа најважно, само глупаво е да изнесуваш мислење од наши приватни разговори, на место за јавна дебата - од аспект на тоа дека никој тука не знае што точно мене најмногу ми значи.
А исто така, настрана од идеологии, напишав погоре што ми значи.

Јасно. Јас тоа го разбирам, не е дека не го сфаќам, но она што мене ме буни е следново: Ако не ги интересираат принципи и идеологии, ондак по која основа бираат да се зачленат во одредена политичка партија? Дури и само да е за работа (а најчесто е) прашањето е врз која основа се решаваат да влезат во одредена партија? Сигурно не прават еци-пеци-пец. :)

Кој прв ќе им понуди работа за која се заинтересирани таму влагаат (според примери од секојдневниот живот со кој јас сум запознаена). :)

Смени си го.
Во партијата можат (и членуваат) со било каква припадност.
Ако во една десничарска партија, учествуваат само верници, тогаш би требало во левичарска, да бидат само атеисти. Или пак, да се каже дека левичарите не се заинтересирани за национални прашања. А не е така.
Никогаш нема да најдеш 2ца, што сосема и еднакво поддржуваат нешто, или пак припаѓаат на нешто.
Јас се имам изјаснето дека не можам да најдам ,,партија,, која сосема одговара на моите ставови, но на кантар, најмногу ми тежи македонштината, и нема тука што.
И да, без оглед на се, мене ми е тоа најважно, само глупаво е да изнесуваш мислење од наши приватни разговори, на место за јавна дебата - од аспект на тоа дека никој тука не знае што точно мене најмногу ми значи.
А исто така, настрана од идеологии, напишав погоре што ми значи.

Кое мислење од приватни разговори? Па ти својата идеологија ја носеше напишана во потписот, така?

Пак ќе ти кажам, најди ми три идеолошки вредности различни од патриотизмот кој ти се поклопуваат со идеолошките вредности на партијата во која си член. Изградени патишта или тротоари немаат врска со идеологија, секој нормален градоначалник треба да се грижи за тоа...

Немора цела, во кратки црти ова, ова и ова.
И ако може компарација со другите, да видам што идеологија имаат двете партии во Македонија.
Нема потреба од вакви прашања. Посебно, што нема место за јас да се правдам дали знам или не знам нечија идеологија.
Реков, достапна е секому, кој е заинтересиран може да ја прочита, а јас не поднесувам отчет.
Ако веќе не си прочитала на други теми, за мене македонското е поважно од се можно. А дали демохристијани или атеисти ја чуваат македонштината, мене ми е сеедно. Оваа партија промовира национално единство, гордост на националната припадност, гордост на вековното име наше.
И тоа е познато дека е единственото што мене ме интересира, сега за сега, и тој дел од идеологијата ми е мене приоритетен и најважен.
--- надополнето: Nov 4, 2011 6:45 PM ---
Кое мислење од приватни разговори? Па ти својата идеологија ја носеше напишана во потписот, така?

Пак ќе ти кажам, најди ми три идеолошки вредности различни од патриотизмот кој ти се поклопуваат со идеолошките вредности на партијата во која си член. Изградени патишта или тротоари немаат врска со идеологија, секој нормален градоначалник треба да се грижи за тоа...

На тоа прашање на форумов имам одговорено. Речиси и да нема, освен тоа што во никој случај не можам и не сакам да прифатам ,,социјална држава,, односно она што по дифолт го носат (или би требало да го носат) левичарските партии. Не знам што нашата најголема опозициска партија кажува за тоа, не ме интересирало, но задоволна сум со концептот на оваа партија. И тебе ќе ти кажам, не се срамам од ништо, напротив, и не се оправдувам никому.
Имам многу различни идеолошки вредности НО, македонштината ми е пред се. И тоа за мене е МНОГУ поважно, од сите други идеали.

А инаку околу тротоарите, бев прашана, што добро било направено. На соодветно прашање дадов соодветен одговор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom