Сакаат да го нападнат Иран

  • Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
S

Shellshock nam67

Гостин
акаат да го нападнат Иран

Велика Британија и САД „подготвија заеднички план за напад на Иран“: доказ за нуклеарната програма ги зголеми тензиите на Блискиот Исток
Велика Британија и САД подготвуваат планови за напад на Иран во услови на се' поголеми тензии на Блискиот Исток. Барак Обама и Дејвид Камерон се подготвуваат за војна по информациите дека Иран сега има доволно збогатен ураниум за четири нуклеарни оружја.

Тврдокорниот режим во Техеран на претседателот Мамхуд Ахмадинеџад се поврзува со три завери за атентат на странска територија, според високи официјални лица во Вајтхол. Иран повторно се врати во фокусот на вниманието по завршување на конфликтот во Либија.

И немирот беше разгорен од тропањето со оружје од највисоките политичари во Израел. Вчера беше обелоденето дека Тел Авив успешно тестираше ракета способна да носи нуклеарна боева глава, со која може да го нападне Иран. Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху и министерот за одбрана Ехуд Барак, наводно, агитираат за превентивен напад против исламската држава.

Велика Британија, најверојатно, ќе се согласи со секоја одлука од САД да се изврши инвазија, иако Министерството за одбрана (МО) е напрегнато до точка на кинење од драстичните буџетски намалувања и војните во Авганистан и Либија. Портпаролот на МО изјави: „Британските власти веруваат дека двоканалана стратегија на притисок и ангажирање е најдобар приод да се одговори на заканата од иранската нуклеарна програма и да се избегне регионален конфликт. Ние сакаме преговарано решение, но треба да се остават отворени сите опции“.

На специјална единица на МО и' се дадени инструкции да ја изработи британската стратегија, ако се донесе одлука армијата да изврши инвазија врз Иран. Воените планери ќе ги разгледаат можностите за потенцијални распоредувања на бродови на кралската морнарица и подморници опремени со крстосувачки проектили „томахавк“ и воени авиони на РАФ, вооружени со прецизно наведувани бомби и проектили „пејвеј 4“ и „бримстон“, авиони за набљудување и за дополнување на гориво во воздух.

Високи личности во Вајтхол изразија загриженост дека Иран настапува „повторно агресивно – и не сме сосема сигурни зошто“.

Западните разузнавачки служби, исто така, посочуваат дека Иран крие материјал за тајната програма за нуклеарно оружје во зајакнати бункери, кои не можат да бидат погодени со конвенционални проектили.

Се знае дека Барак Обама нема желба да го нападне Иран во подготовките за претседателските избори закажани за следната година. Но, Вашингтон може да биде под притисок од Израел, ако нуклеарната програма на Иран не биде прекината. Нетанјаху очигледно лобира кај членовите на кабинетот за воен удар, и покрај веројатноста дека тоа би навлекло одмазда од Иран.

Ахмадинеџад негира дека неговата земја се обидува да произведе бомба, тврдејќи дека нивната нуклеарна програма е наменета само за производство на енергија за земјата богата со нафта. Но, работата би можела да се однесува на дизајнот и на развојот на нуклеарни боеви глави, според информациите од Меѓународната агенција за атомска енергија.

Израел во повеќе наврати инсистираше на тоа дека економските санкции би можеле да го убедат Иран да ги сопре своите нуклеарни амбиции. Дипломати лобираат кај меѓународната зедница за построги санкции – но сега ги засилија нивните интервенции. (Мејл.онлајн)
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.573
Поени од реакции
34.969
Со својата нуклеарна програма, поврзаноста со терористичките групи и обидот за ширење на своето влијание врз Блискиот Исток, Иран претставува главна главоболка за администрацијата на Обама, исто како и на онаа на Буш, но со оглед на претседателските избори следната година не верувам дека Обама би се дрзнал пред својот електорат да каже "нова војна"
Иранските медиуми и комуникација се под строга контрола на претседателот Махмуд Ахмадинеџад
Острите анализи на Ахмадинеџад излегуваат во период кога Американците го убедуваат Израел, кој стравува дека ќе биде првата мета на евентуален напад од Иран, оти според нивните процени, Иранците не се способни да произведат атомско оружје најмалку уште 1 година.
Израел притиска, а поверодостојна ми изгледа опцијата Израел да ја испровоција Турција. Турција индиректно да го искористи Иран за да го нападне Израел, па да дојдат на условна помош Америка и Европските партнерчиња, а одговорот би бил " ете Иран нападна, па ние моравме да го заштитиме Израелскиот народ"
 
Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Болен свет, Иран никогаш нема да нападне, неговите нуклеарки се само порака до америте, а и не ми се верува дека ќе го нападнат, треба да се ептен глупави да го направат тоа.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.573
Поени од реакции
34.969
И во Ирак излегоа со приказната за нуклеарно оружје, ама за жал никогаш не го пронајдоа, тоа им беше само изговор до остварувањето на нивниот план.
Војниците од Ирак до 31 декември ке го напуштат Ирак, но ке се стационираат во Кувајт, па од таму лесно може да реагираат било каде на Персискиот залив.
А фактот што Америка веќе има силно влијание и поддршка од Кувајт, Саудиска Арабија, Бахреин, Катар, Соединети Арапски Емирати, се е возможно, и ниедно сценарио не би ми било чудно
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ако го нападнат, значи да се спремаме за бункери копање тоа значи почеток на ТРЕТА СВЕТСКА ВОЈНА (меѓу христијаните и муслиманите), и сите го знаеме тоа.
А последиците ќе бидат ужасни за сите!:S
********
Дали Европската Антиракетна програма ќе не спаси од Иранските Нуклеарки ќе видиме....
--- надополнето: Nov 4, 2011 9:59 AM ---
На повидок нуклеарна војна?!

Деновиве беше провален тајниот план на Израел и САД. Според овој план Израел би го нападнал Иран, а потоа би му се придружиле Америка и Велика Британија.


Израелскиот премиер Бенџамин Нетанјаху успеал да го убеди својот кабинет да го одобри воениот напад врз Иран, поради неговото нуклеарно оружје, пишува Гардијан.
Спореде зборовите на воените аналитичари, доколку Израел го нападне Иран тој би бил подржан од САД и Велика Британија. Америка уште веднаш би ги ракетирала иранските нуклеарни постројки, за да оневозможи напад на Израел со нуклеарно оружје.
- Откако САД ќе го нападне Иран, ќе побара поддршка од неговите сојузници, а меѓу првите од нив е Велика Британија. Воените стратези на оваа земја веќе ги разгледуваат плановите за разместување на бродовите и воената морнарица, опремни со проектилите, „томахавк“ кои би учествувале во воената кампања- пренесува Гардијан.
Од друга страна иранските официјални лица ги отфрлаат тврдењата дека Иран поседува нуклеарно оружје.
- Со тврдењата дека Иран поседува нуклеарно оружје сакаат да ја придобијат светската јавност. На сличен начин е започната и воената интервенција во Ирак, но на крајот се докажа дака оваа земја не поседува нуклеарно оружје, изјави иранскиот воен заповедник Хасан Фироузабади. Тој додал дека Иран во никој случај нема да седи со скрстени раце при евентуален напад.
Нашиот против напад ќе биде брутален и ќе предизвика неверојатен шок во Израел.
Само еден ден откако Израел успешно ја тестираше својата нова ракета, за која воените аналитичари сметаат дека може да стигне до Иран, во јавнооста излезе информацијата дека израелскиот премиер Нетанјаху врши притисок на парламентот да одобри воена интервенција
- Израел има ракети од типот „Јерихон“, способни да носат боеви глави како и пресретнувач на ракети „Ероу“. Со тоа вооружувајње Израел би можел без проблеми да го нападне Иран од својата територија.
Се размислува за напад со балистички ракети, при што се отфрла опцијата за воздушни напади. Авините би морале да ги прелетаат, Сирија, Ирак и Саудиска Арабија за да дојдат до Иран, изјавил неименува претставник на израелските власти близок до воениот и политички врв на оваа земја.
Инаку Израел го смета Иран за најголем непријател, бидејќи иранскиот претседател Махмуд Абаз во повеќе наврати повика на уништување на израелската држава. Во случај Израел да го нападне Иран, тоа не би било првпат во историјата, изралеската армија да ги уништи нуклеарните постројки во некоја друга држава.
Прв пат тоа беше акцијата „Озирак“, при која Израел во 1981 година го уништи ирачкиот нуклеарен ректор кој што беше во изградба. Вториот напад беше во 1981 година кога беше уништен атомскиот реактор во Сирија.
Се претпоставува дека и Израел и Иран поседувааат нуклеарно оружје, кое при евентуална војна сигурно би било искористено, што значи дека на повидок е нуклеарна војна.

А зошто никој не го нападне Израел затоа што поседува нуклеарно оружје а? Дури сега гледам дека Хитлер бил во право за некој работи...
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Која нуклеарна програма жити господ, ова Американците стварно се ....
Од историјата на нуклеарното оружје, први кој имаат фрлено атомски бомби врз цивилно население се Американците, воедно до сега и последни, и мислам дека цел свет треба нив да ги нападне бидејќи претставуваат закана, за целиот свет стварно не се нормални.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.573
Поени од реакции
34.969
Нив им е се дозволено, тие се над сите, не се како обичните луѓе-обични смртници, тие се АМЕБИ, ма тоа е навреда дури и за амебите
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Ne ne SAD i Velika Britanija da ne se mesat, da gi ostavaat izraelcite sami da vojuvaat so Iran,pa neli tie imaa nuklearki,pa neli tie bile sposobni za se i sesto, ajde da gi vidam ako se mazi treba sami da vojuvaat,a ne ko picki da gi cekaat Amerikancite i Britancite..
cncncn i uste nesto, i vo 2005 godina vaka se spekulirase za Iran,pa pak ne gi napadnaa, sto e rabotata??
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Ne ne SAD i Velika Britanija da ne se mesat, da gi ostavaat izraelcite sami da vojuvaat so Iran,pa neli tie imaa nuklearki,pa neli tie bile sposobni za se i sesto, ajde da gi vidam ako se mazi treba sami da vojuvaat,a ne ko picki da gi cekaat Amerikancite i Britancite..
cncncn i uste nesto, i vo 2005 godina vaka se spekulirase za Iran,pa pak ne gi napadnaa, sto e rabotata??
pa i izrael go napadna Iran ama gajberski so virus im ja unisti nuklearnata programa na Iran
ne zaboravaj deka za samo 12 casa cela eskadrila na egipetskata avijacija bese unistena vo arapsko evrejskiot konflikt
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.120
Поени од реакции
4.757
Ако САД одлучат да го бомбардираат Иран... подобро Иран веднаш да престане со нуклеарната програма. Иако, Иран има играчки со кои жестоко може да се одмазди врз Американските бази во муслиманскиот свет (Ирак, Авганистан, С. Арабија, Кувајт итн). Ако ги здоболи Американците, тогаш ќе одговорат толку жестоко што Иран ќе го срамнат со земја.

Затоа, најбезболен напад за прекинување на Иранската нуклеарна програма е Израел. Израел треба да изврши напади врз нуклеарните постројки и Иранската нуклеарна програма ќе се врати на самиот почеток.
Израел ова го има направено неколку пати.... Во Ирак, Во Сирија и во Тунис мислам. Изгледа следен на листата е Иран.

Но Иран веќе беше нападнат - со компјутерски вирус, кој значително ја уназади Иранската нуклеарна програма. Но само за неколку години.
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
pa i izrael go napadna Iran ama gajberski so virus im ja unisti nuklearnata programa na Iran
[=youtube]WUJQ-lywqSU[/media]
ne zaboravaj deka za samo 12 casa cela eskadrila na egipetskata avijacija bese unistena vo arapsko evrejskiot konflikt
[]1Un9D6TmC4o[/media]
Da ama sekogas so podrska od zapadnte zemji,izrael nema pobedeno nesto sam,sekogas so nekoi,evo naprimer

http://mk.wikipedia.org/wiki/Израел#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0

По национализацијата на Суецкиот Канал од страна на Египет и забраната за пловидба на израелски бродови, Израел (во содејство со Велика Британија и Франција), во октомври 1956 година, го нападна Египет. Воената акција беше запрена под притисок на ОН .
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.120
Поени од реакции
4.757
Da ama sekogas so podrska od zapadnte zemji,izrael nema pobedeno nesto sam,sekogas so nekoi,evo naprimer

http://mk.wikipedia.org/wiki/Израел#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0

По национализацијата на Суецкиот Канал од страна на Египет и забраната за пловидба на израелски бродови, Израел (во содејство со Велика Британија и Франција), во октомври 1956 година, го нападна Египет. Воената акција беше запрена под притисок на ОН и САД.
Во шестдневната војна (1967) Израел самостојно ги победи соседите, кои имаа неколкукратно повеќе војска (и помодерна авијација).
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Во шестдневната војна (1967) Израел самостојно ги победи соседите, кои имаа неколкукратно повеќе војска (и помодерна авијација).
Javna tajna e deka pozadi Izrael sekogas stojat SAD,Velika Britanija i Francija, inaku bez ovie zemji,Izrael ne moze da izdrzi nitu 24 saati vo bliskiot istok,a kamoli tolku godini, ne nuklearki da ima,kuznajt sto da ima dzabe im e,bez podrska se nikoj i nisto, i tie vojni sto gi spomnuvas se so americki pomos, oruzjeto na Izrael 90% e od SAD, naj moderni avioni na SAD se dadeni na Izrael, Izrael isto taka osven ova ima i ekonomski pomos sekoja godina od SAD..
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.120
Поени од реакции
4.757
Javna tajna e deka pozadi Izrael sekogas stojat SAD,Velika Britanija i Francija, inaku bez ovie zemji,Izrael ne moze da izdrzi nitu 24 saati vo bliskiot istok,a kamoli tolku godini, ne nuklearki da ima,kuznajt sto da ima dzabe im e,bez podrska se nikoj i nisto, i tie vojni sto gi spomnuvas se so americki pomos, oruzjeto na Izrael 90% e od SAD, naj moderni avioni na SAD se dadeni na Izrael, Izrael isto taka osven ova ima i ekonomski pomos sekoja godina od SAD..
Епа што?
Има помош од САД, нормално.

Ама во блиска иднина, нема да му треба никаква помош за одбрана од соседите и подалеку. Не дека сега му треба...
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ne ne SAD i Velika Britanija da ne se mesat, da gi ostavaat izraelcite sami da vojuvaat so Iran,pa neli tie imaa nuklearki,pa neli tie bile sposobni za se i sesto, ajde da gi vidam ako se mazi treba sami da vojuvaat,a ne ko picki da gi cekaat Amerikancite i Britancite..
cncncn i uste nesto, i vo 2005 godina vaka se spekulirase za Iran,pa pak ne gi napadnaa, sto e rabotata??
Абе ти чуваш ли се што зборуваш?
Ако се стигне до нуклеарки - светот е пропаднат и е готов за светска воjна.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom