- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Стави во списокот една Германиja, една Франциja.Od NATO,osven SAD i Velika Britanija, nitu edna zemja nema muda da ja napadne Turcija..
Стави во списокот една Германиja, една Франциja.Od NATO,osven SAD i Velika Britanija, nitu edna zemja nema muda da ja napadne Turcija..
Koi gluposti??Аjде, аjде стига глупости.
Duri ni Germanija i Francija nisto ne im mozat na Turcite..Добави во списокот една Германиja.
Тоа и јас го пишав.Procitaj uste ednas sto imam napisano,ne rekov deka Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija.
Rekov deka so zborovi moze se da kazeme,ama vo realnostа ne e taka..
hahahah e sega pocnavme so emocii da pravime muabeti? hehehehЕ тоа не може.
На другата страна од така моќен сојуз, секогаш стои достоен противник.
ama ti ne sakas da sfatis nesto,deka Turcija ne e arapski zemji..Тоа и јас го пишав.
Македонец сум. И ја прифаќам таа реалност. И ти исто треба да ја прифатеш реалноста. Можеби до војна меѓу Израел и Турција нема да дојде, но верувај, ако дојде тоа нема воопшто да биде добро за Турција. Како што и не беше добро за Арапските земји околу Израел...
Нема емоции. Само реалност.hahahah e segas pocnavme so emocii da pravime muabeti? heheheh
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:46 PM ---
ama ti ne sakas da sfatis nesto,deka Turcija ne e arapski zemji..
Ти чуваш се што зборуваш? Мислев дека знаеш дека има неколко држави, кои са многу добри во континуитет и имат традициja во тоja основ, определено Турциja не е една от нив. Турциja никога не е имала традиции ни во авиjaциja, ни во тактика на боjното поле... Да не зборуваме дека големиот минус на Турциja - ако започне копна офанзива кам коjaто и да е држава от Европа, таа мора да собере голем броj армии на мал простор. Европскиот дел на Турциja е прекалено мал и това прави сите воjски тамо лесни за удар.Koi gluposti??
Duri ni Germanija i Francija nisto ne im mozat na Turcite..
Или една Шведска.Стави во списокот една Германиja, една Франциja.
Франција има носач на авиони (иако еден од најлошите... но подобро таков отколку никаков), па ако се одлучат да ја бомбардираат Турција... нема да им биде проблем.Duri ni Germanija i Francija nisto ne im mozat na Turcite..
hahahah pak pocnavme so inaeti kako i sekogas, abe ti od inaet nekoj den ke puknes, nikogas ni vo istorijata, pa ni sega NIKOGAS nitu edna arapska zemja ne e po jaka od Turcija i nikogas ne bile, po glupost od ova sto imas pisano nema, i EU znae koj e Turcija i sto e, ajde neka pisne nekoj vo Severen Kipar, neka gi napadnat turskite trupi pa neka gi spasat grcite, den denes e pod okupacija pa nikoj nisto ne smee da kaze osven so politicki blokadi.,. A ako pravime so inaeti muabeti togas moze se da se kaze, deka i Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija, i poveke nemam namera da pisuvam zatoa sto znam vo krajot kako ke izlezeme,, ti prodolzi,praj si so umot veligden, pisi sto sakas,pisi ako sakas duri i deka Turcija e naj slaba zemja vo svetot, ke te ostam se sto sakas pisi..Нема емоции. Само реалност.
Турција не е како Арапските земји, точно. Арапските земји имаа одлично вооружување (пак ќе речам, такво за кое Турција би сонувала само, еквивалентно на денес) но имаа катастрофална стратегија и тактика.
Од она што може да научиме од Турската историја, е истото, дека и Турците имале катастрофални стратешки неуспеси. Па дури и против војната со Грција, имаа поголеми загуби од Грчката армија.
Не знам колку имаат напредок во стратегијата оттогаш, но не верувам дека се стасани далеку...
Полека малце. хахаха многу се засили. НАТО може да си срамни Русија. Па се слушаш ли што збориш????????????????NATO moze i Rusite da gi sramni so se zemja, normalno NATO e voen sojuz...
Turcija ima stara tradicija so avijacijata,baraj preku google pa ke se uveris.. A za nekolku godini ke pocne sama da proizveduva avioni..Ти чуваш се што зборуваш? Мислев дека знаеш дека има неколко држави, кои са многу добри во континуитет и имат традициja во тоja основ, определено Турциja не е една от нив. Турциja никога не е имала традиции ни во авиjaциja, ни во тактика на боjното поле... Да не зборуваме дека големиот минус на Турциja - ако започне копна офанзива кам коjaто и да е држава от Европа, таа мора да собере голем броj армии на мал простор. Европскиот дел на Турциja е прекалено мал и това прави сите воjски тамо лесни за удар.
Само можеш да мечтаеш за немската армиja.
Има многу работи што са во значане - морал, логистика, можност за собиране на состав,... армиjaта на коjaто и држава да е не е просто едни голи цифри.
Pa ti dali slusas sto zboruvas?? NATO ako saka moze popara da gi napravi rusite..Полека малце. хахаха многу се засили. НАТО може да си срамни Русија. Па се слушаш ли што збориш????????????????
И јас им викам дека нема заебавање со Израел и дека можат и една Турција од 70 милиона пепел да ја направат, тие не ми веруваат.Без нуклеарки, Израел може воено да ја порази Турција.
Кога можеше да го порази еден Египет кој во тоа време имаше армија која Турција би ја сонувала само.... што да правиме муабет. И тоа истовремено кога го порази Египет, ги порази и Јордан, Сирија, Либан и Ирак.
Нивните армии заедно беа огромни по бројност. Но го кркаа за 6 дена.
Не... Турција има капацитет... може да ја порази пример Сирија.... Или Либан... Можи и Тунис да го порази, само да најди начин да стигне дотаму.hahahah pak pocnavme so inaeti kako i sekogas, abe ti od inaet nekoj den ke puknes, nikogas ni vo istorijata, pa ni sega NIKOGAS nitu edna arapska zemja ne e po jaka od Turcija i nikogas ne bile, po glupost od ova sto imas pisano nema, i EU znae koj e Turcija i sto e, ajde neka pisne nekoj vo Severen Kipar, neka gi napadnat turskite trupi pa neka gi spasat grcite, den denes e pod okupacija pa nikoj nisto ne smee da kaze osven so politicki blokadi.,. A ako pravime so inaeti muabeti togas moze se da se kaze, deka i Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija, i poveke nemam namera da pisuvam zatoa sto znam vo krajot kako ke izlezeme,, ti prodolzi,praj si so umot veligden, pisi sto sakas,pisi ako sakas duri i deka Turcija e naj slaba zemja vo svetot, ke te ostam se sto sakas pisi..
Кои се тие авиони што ќе ги произведува Турција?Turcija ima stara tradicija so avijacijata,baraj preku google pa ke se uveris.. A za nekolku godini ke pocne sama da proizveduva avioni..
Pa i jas kazuvam deka denesnata Makedonska armija moze da stigne do Egipet, ama normalno so zborovi moze se da kazeme..И јас им викам дека нема заебавање со Израел и дека можат и една Турција од 70 милиона пепел да ја направат, тие не ми веруваат.
Во кошарка?Pa ti dali slusas sto zboruvas?? NATO ako saka moze popara da gi napravi rusite..
Само да не претераат со нуклеарките.... да не ја раздуваат пепелта...И јас им викам дека нема заебавање со Израел и дека можат и една Турција од 70 милиона пепел да ја направат, тие не ми веруваат.