Конфликтот во Сирија

M

Muranyi

Гостин
САД (НАТО) ако сакаат може да ги окупираат Сирија, Иран, Турција и Пакистан заедно за 2-3 месеци. Ама само да ги окупираат. После тоа ќе биде многу тешко. Но може да претрпат доволно загуби (Иранските ракети) и да ги окупираат.
НАТО е најмоќната алијанса на светот. Поседуваат околу 15 носачи на авиони, разновидни авиони (Ф-15, Ф-16, Ф-18, Еурофајтер, Дасулт Рафал, Грипен и многу други), хеликоптери, најмоќната морнарица на светот, располагаат со огромен број на крстосувачки ракети и секаква друга воена технологија.
Но тоа е само едната страна. Другата страна е одличната воена доктрина, т.е. стратегијата.

Сирија за НАТО е мал залак.
Кој би бил интересот на НАТО за да ја нападне Сирија?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
САД (НАТО) ако сакаат може да ги окупираат Сирија, Иран, Турција и Пакистан заедно за 2-3 месеци. Ама само да ги окупираат. После тоа ќе биде многу тешко. Но може да претрпат доволно загуби (Иранските ракети) и да ги окупираат.
НАТО е најмоќната алијанса на светот. Поседуваат околу 15 носачи на авиони, разновидни авиони (Ф-15, Ф-16, Ф-18, Еурофајтер, Дасулт Рафал, Грипен и многу други), хеликоптери, најмоќната морнарица на светот, располагаат со огромен број на крстосувачки ракети и секаква друга воена технологија.
Но тоа е само едната страна. Другата страна е одличната воена доктрина, т.е. стратегијата.

Сирија за НАТО е мал залак.
Turcija e clenka na NATO, kako ke gi napadnat??

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Turcija e clenka na NATO, kako ke gi napadnat??
Абе и во Варшавскиот пакт беа сојузници, па постоеа меѓусебни напади (интервенции).

Тука зборувам хипотетички, за огромната моќ што ја поседува НАТО.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
NATO moze i Rusite da gi sramni so se zemja, normalno NATO e voen sojuz...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Izrael nema sansi, nuklearkite ne e garancija za pobeda,zatoa sto Izrael geografski ne e tolku daleku od Turcija, kako SAD naprimer..
Без нуклеарки, Израел може воено да ја порази Турција.
Кога можеше да го порази еден Египет кој во тоа време имаше армија која Турција би ја сонувала само.... што да правиме муабет. И тоа истовремено кога го порази Египет, ги порази и Јордан, Сирија, Либан и Ирак.
Нивните армии заедно беа огромни по бројност. Но го кркаа за 6 дена.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Без нуклеарки, Израел може воено да ја порази Турција.
Кога можеше да го порази еден Египет кој во тоа време имаше армија која Турција би ја сонувала само.... што да правиме муабет. И тоа истовремено кога го порази Египет, ги порази и Јордан, Сирија, Либан и Ирак.
Нивните армии заедно беа огромни по бројност. Но го кркаа за 6 дена.
Spored mnogu analizi, i bez mnogu dilemi, Izrael osven so nuklearki nema ni teoretski sansi da ja porazi Turcija,ako sakas priznaj ako sakas ne priznaj, i jas mozam so zborovi mnogu nesto da pram, so zborovi i so inaeti jas mozam da kazam deka Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija,ama ne e taka.. I na kraj i site arapski zemji da se soedinat,nemozat ni 50% sila da postignat na Turcija..

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Spored mnogu analizi, i bez mnogu dilemi, Izrael osven so nuklearki nema ni teoretski sansi da ja porazi Turcija,ako sakas priznaj ako sakas ne priznaj, i jas mozam so zborovi mnogu nesto da pram, so zborovi i so inaeti jas mozam da kazam deka Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija,ama ne e taka.. I na kraj i site arapski zemji da se soedinat,nemozat ni 50% sila da postignat na Turcija..
Кои се тие анализи? Посочи некоја...

Не може Македонија воено да ја порази Грција - едноставно, тоа е реалноста.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Кои се тие анализи? Посочи некоја...

Не може Македонија воено да ја порази Грција.
Procitaj uste ednas sto imam napisano,ne rekov deka Makedonija voeno moze da ja porazi Grcija.

Rekov deka so zborovi moze se da kazeme,ama vo realnostа ne e taka..

Kajgana Shop

На врв Bottom