iPhone 4S vs Galaxy SII

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување

Би го одбрал:

• Вкупно гласачи
    157
Немам користено Galaxy S2 но имам користено друг Android телефони.
Изборов меѓу ове два телефона не би го правел чисто заради појаки перформански, поголем екран... Најголем фактор има оперативниот систем - што сакате да користите.
Со Android добиваш отворен оперативен систем, можеш да го измениш од А-Ш, да смениш ромови и што уште не. Но сепак не секој знае и сака да ризикува да си „игра“ со системот.
Со iOS пак, добиваш прекрасен коринички интерфејс, лесен за користење, компатибилност... едноставно како хардверот и софтверот да се споени. Но, затоа неможеш да смениш ништо повеќе од позадината и уредувањето на homescreen-от.
Јас лично би зел Galaxy S2 зошто имам целосна контрола на системот.

Е сега, ако правиме муабет за цена тоа е друго веќе...

Немам користено Galaxy S2 но имам користено друг Android телефони.
Изборов меѓу ове два телефона не би го правел чисто заради појаки перформански, поголем екран... Најголем фактор има оперативниот систем - што сакате да користите.
Со Android добиваш отворен оперативен систем, можеш да го измениш од А-Ш, да смениш ромови и што уште не. Но сепак не секој знае и сака да ризикува да си „игра“ со системот.
Со iOS пак, добиваш прекрасен коринички интерфејс, лесен за користење, компатибилност... едноставно како хардверот и софтверот да се споени. Но, затоа неможеш да смениш ништо повеќе од позадината и уредувањето на homescreen-от.
Јас лично би зел Galaxy S2 зошто имам целосна контрола на системот.

Е сега, ако правиме муабет за цена тоа е друго веќе...

Верувај, на ајфонот можеш да смениш многу повеќе од андроид, ама, како што рече погоре: “Но сепак не секој знае и сака да ризикува да си „игра“ со системот.“

Верувај, на ајфонот можеш да смениш многу повеќе од андроид, ама, како што рече погоре: “Но сепак не секој знае и сака да ризикува да си „игра“ со системот.“
Не е точно, самиот збор ти кажува "open source", значи можностите се неограничени, информирај се подобро па констатирај. :)

Не е точно, самиот збор ти кажува "open source", значи можностите се неограничени, информирај се подобро па констатирај. :)
Сигурно немаш користено ајфон. Или можда си користел па ти изгледал некако шпанско село. До тоа че да е ;)

Сигурно немаш користено ајфон. Или можда си користел па ти изгледал некако шпанско село. До тоа че да е ;)
А ти од кое село си "че"?? Ај те молам објасни ми, ете јас не сум користел Iphone ниту пак андроид телефон. Уствари немам моб. телефон. :pos:

Зборувам од искуство, а не од кој што слушнал-рекол-кажал.

Зборувам од искуство, а не од кој што слушнал-рекол-кажал.
Ok e, во ред е. Сите си имаме свои искуства. :)
--- надополнето: Oct 30, 2011 3:49 PM ---
Сакав да кажам дека на iOS претежно е менување на изгледот на интерфејсот, менување звуци и фонтови но не и менување на системските фајлови. Додека кај Android е сосема поразлично, open source, значи менуваш што ке посакаш, а се програмира во Linux OS. Не споменав дека Android OS е подобар и обратно како што ме разбра "некој" од постовите погоре.

А ти од кое село си "че"?? Ај те молам објасни ми, ете јас не сум користел Iphone ниту пак андроид телефон. Уствари немам моб. телефон. :pos:
Од кое село/општина/месна заедница/насеље и слично,не е нималку битно на темава,а ти вака како ајфон или самсунг јузер,објасни шо и колку си направил (оптимизирал) на твојот смартфон. Просветли не!

iOS: нема нормално менување батерија и мемориска картичка, нема Flash поддршка, нема избор на Launcher апликации со кои речиси целосно се изменува UI, нема можност за custom ROM, нема виџети, нема контролирање на PC преку мобилен, нема користење на внатрешната меморија како USB драјв...
Android: понекогаш прекомплициран и недоработен софтвер што обичните корисници може да ги збуни, нема Apple фан бој ефект...

Откако ќе ги тргнеме овие разлики во оперативните системи тогаш може да споредуваме само спецификации, односно Галакси има поголем и подобар екран (САМОЛЕД е чекор понапред), поквалитетна предна камера и помала тежина, додека Iphone има подолготрајна батерија (барем според спецификациите) и Сири (макар што андроид има Vlingo, Iris и еден куп апликации од таков тип). И можеби клучниот момент, а тоа е дека Галакси е поевтин. Имајќи можност да ги видам двата телефона јас би играл на Samsung-от.

iOS: нема нормално менување батерија и мемориска картичка, нема Flash поддршка, нема избор на Launcher апликации со кои речиси целосно се изменува UI, нема можност за custom ROM, нема виџети, нема контролирање на PC преку мобилен, нема користење на внатрешната меморија како USB драјв...
Android: понекогаш прекомплициран и недоработен софтвер што обичните корисници може да ги збуни, нема Apple фан бој ефект...

Откако ќе ги тргнеме овие разлики во оперативните системи тогаш може да споредуваме само спецификации, односно Галакси има поголем и подобар екран (САМОЛЕД е чекор понапред), поквалитетна предна камера и помала тежина, додека Iphone има подолготрајна батерија (барем според спецификациите) и Сири (макар што андроид има Vlingo, Iris и еден куп апликации од таков тип). И можеби клучниот момент, а тоа е дека Галакси е поевтин. Имајќи можност да ги видам двата телефона јас би играл на Samsung-от.

Се што наброја од работите дека не можат да се прават на iPhonе, јас не можам САМО да сменам ROM.

Друго, (ова сегде го пишувам, ми скурчи веќе) не постои подобар сооднос хардвер-софтвер од тој што го имаат Apple во iPhone, затоа се толку добри.
Повеќето телефони “на хартија“ ги јадат ајфоните, ама во пракса не.

@Korun Правев генерална споредба помеѓу телефоните и наведов работи кои не можат да се направат на iPhone без да се прави нешто како користење штрафцигер за да се смени батерија (и стварно ме интересира како ќе ја смениш мемориската на iPhone - можеби со лемење а? :)) Btw сакам што понеутрално да гледам на оваа борба помеѓу Гугл и Епл затоа што од тоа ќе добиеме највеќе ние...меѓутоа ја спомнуваш праксата па би те запрашал што е тоа што го има iOS, а го нема Андроид телефон? Спомнуваш однос хардвер-софтвер, а не споменуваш цена...иако сите работи коишто ги споменав погоре се прават и на Galaxy Gio купен на ново за 110 евра и тоа со одличен однос хардвер-софтвер плус и со достапни оптимизирани модувани верзии на Андроид специјално за него (исто како и за другите андроид телефони). Јас во пракса го видов Галакси с2 и iPhone 4 (новиот сеуште не беше излезен) и можам само да констатирам дека с2ката беше многу понапред од 4ката во перформансите...
P.S. Смешно е како обичен корисник (некој кој не е вработен во Гугл или Епл) да се занемарува важноста на отворениот код, затоа што тој отворен код е слободата да можете да промените буквално се во вашиот оперативен систем, тоа е исто како да ја занемарите слободата да се облекувате како сакате туку да мора да бидете робови на вкусот на некој дизајнер (и да немате друг избор!).

Од кое село/општина/месна заедница/насеље и слично,не е нималку битно на темава,а ти вака како ајфон или самсунг јузер,објасни шо и колку си направил (оптимизирал) на твојот смартфон. Просветли не!
Ахахаха :pos: на прашање со прашање одговараш, бидејќи збориш работи од памет вака реагираш и ако прочиташе (сватеше) барем нешто од погорните постови ке знаеше. Ако ги немаш телефоните, го имаш Google па просветли се како и целиот нормален свет, е ако и тогаш ја утнеш работата слободно обрати се, ке ти објаснам . :)

Заборавив, ете ти Teutates убаво напишал во постот над овој, па читни колку-толку, просветли се барем малку. ;)
--- надополнето: Oct 31, 2011 7:33 AM ---
Се што наброја од работите дека не можат да се прават на iPhonе, јас не можам САМО да сменам ROM.

Друго, (ова сегде го пишувам, ми скурчи веќе) не постои подобар сооднос хардвер-софтвер од тој што го имаат Apple во iPhone, затоа се толку добри.
Повеќето телефони “на хартија“ ги јадат ајфоните, ама во пракса не.
Е па баш затоа Galaxy SII го победи Iphone 4 и беше избран за смарт телефон на годината. :LOL:

P.S. Смешно е како обичен корисник (некој кој не е вработен во Гугл или Епл) да се занемарува важноста на отворениот код, затоа што тој отворен код е слободата да можете да промените буквално се во вашиот оперативен систем, тоа е исто како да ја занемарите слободата да се облекувате како сакате туку да мора да бидете робови на вкусот на некој дизајнер (и да немате друг избор!).

Ова го тупат на сите можни страни, вака ви изглеа јака мисла, ама тоа е како да купиш Ферари и да сакаш школката да му ја менуваш. Нормално дека ќе ти треба да менуваш ромови и од корен работи кај Android, кога на HTC Desire не можеш да ги редиш иконите како сакаш (азбучно се наредени) и не можеш да инсталираш директ на мемориска. Па нормално ќе се палите по лаунчери вие и менување од корен, кога софтверот не ни искочил ко што треба.

Од друга страна, со 16 гига меморија (вградена) ти треба да си луд (или инат) да тврдиш дека ќе ти треба повеќе. А имаш и ајфон со 32 и 64 гига. Ама не, тебе пак ќе ти смета што нема мемориска, бидејќи нели слобода си немал...пошо сакаш цела ХД колекција на телефон да ја ставиш и да ги гледаш. :)

Ова го тупат на сите можни страни, вака ви изглеа јака мисла, ама тоа е како да купиш Ферари и да сакаш школката да му ја менуваш. Нормално дека ќе ти треба да менуваш ромови и од корен работи кај Android, кога на HTC Desire не можеш да ги редиш иконите како сакаш (азбучно се наредени) и не можеш да инсталираш директ на мемориска. Па нормално ќе се палите по лаунчери вие и менување од корен, кога софтверот не ни искочил ко што треба.

Од друга страна, со 16 гига меморија (вградена) ти треба да си луд (или инат) да тврдиш дека ќе ти треба повеќе. А имаш и ајфон со 32 и 64 гига. Ама не, тебе пак ќе ти смета што нема мемориска, бидејќи нели слобода си немал...пошо сакаш цела ХД колекција на телефон да ја ставиш и да ги гледаш. :)
Види, мислам дека грешиш, на Desire не знам за иконите ама со софтверот 2,3,3 можеш да инсталираш апликации на SD картица без никаков проблем. Кај мене на Galaxy-то иконите си ги редам која кај сакам и на која страна. Така да она твоето не е точно. Можеби си во право за меморијата, ама е и релативно, на пример има игри (за тие што играат) со 1GB SD Content (Gameloft, EA Games...) па 16 GB меморија малку ке да се. Јас на пример имам музика ставено скоро еден гига, скоро се што имам на PC зошто слушам кога пешачам или спортувам. Значи секој со своите искуства и потреби. :)

Пред некој ден ми падна в рака Galaxy 2, некој сат... Кратко и едноставно, телефонот е перверзија. Почнувајќи од дизајн, изглед, па се до функционалност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom