M
Mario Gómez
Гостин
Ke mozam da odam finansiski menadzment na kolokvium? Ne sum bil na predavanjata i ne sum se zapishal na tie spisoci sho gi pushtal. Znam deka e bolje na ispit ama sakam da odam.
И јас се немам запишано ај ако може некој да одговори дали ке може да се полага.Ke mozam da odam finansiski menadzment na kolokvium? Ne sum bil na predavanjata i ne sum se zapishal na tie spisoci sho gi pushtal. Znam deka e bolje na ispit ama sakam da odam.
Кај најде пред колоквиумска да го поставиш прашањево кога сите се напети на милиот ни факултет...Дечки може ли некој да одвои 5 минути и да ми напише нешто што ме интересира за факултетов.
Моментално сум 4та година и размислувам за многу факултети, еден од моите омилени опции е Економскиот, пред се затоа што учам средна економска и сум прилично навлезен во теоријата и шемата на економијата, и добро ми оди, интересни ми се предметите.
Но проблем имам со математика, не онаа математика за сметководство, туку онаа основната, ме интересира колку и каква е таа на економскиот, и да речеме дека сум чиста 2ка математика во средно, како би се снашол на факултет? Колку год е застапена и слично.
И кои смерови ги има на факултетов, што се учи на нив и слично..
Поздрав..
Додаток 2, тој за Македонска банка и банката од В. Британија.Банкарство кои додатоци од книгата треба?
Знам дека неблагодарно од моја страна.... но ако некој случајно ги одговори прашањава би му бил благодарен да го сподели со мене
1.Каде сопственикот има поголема контрола во едностепениот или двостепениот систем?2.Кој мемент е регулиран со ИНКОТЕРМС клаузулата?3.Во кој момент се пренесува сопственоста на стоката во нашиот правен систем?4.Од кога започнува да течат договорите на договрните странки?5.Во кој случај се ослободува продажбата на генеретичките ствари?6.Како се делат трошоците во моментот кога настанале?7.Што значи FCА?8.Според кој систем се врши утврдување на на количината на стоката?9.Врз основа на кој документ се утврдува квалитетот на стката?10.Кој права ги има купувачот во случај при испорака стоката не одговара на квалитетот?11.Должничко и доверителско задоцнување12.Главни обврски на продавачот?13.Што значи pacta sunt servanda?14.Што значи rebus slc stantibus?15.Каков треба да е договорот за купопроджба?16.Какви елементи има купопродажниот договор?17.Што е стока?18.Каков треба да е предметот на купопродажба?19.Што е апстрактна а што конкретна штета?20.Доверителско задоцнување на продавачот?21.Доколку продавачот не ги исполни наавреме обврските имаме?22.Видови купопродажни договори?23.Што е барато продажба?26.Што е продажба со првенствено купување?27.Во рамките на трговското право имаме....?28.Системи на основање на друштва?29.Видови на трговец поединец30.Видови на трговски друштва31.Класична поделба на друштвата32.Статусни белези33.Што е фирма?34.Елементи на фирмата35.Каква треба да биде цената?36.Што подразбираме под цена?37.Што е тековна цена?38.Што е разумна цена?39.Каков елемент е рокот на испорака?40.Под физички надомест се подразбира?41.Што е заштита од евикција?42.Која е целта на ликвидацијата?43.Видови доверители44.Какви се трговските договори?45.Кој услов треба да се исполни за договорот да е трговки?46.Дали СИЗ остварува профит?47.Друштво основано од едно лице е ?48.Со кој акт се основа дооел?49.Кој го сочинува едностепениот систем?50.Кој двостепениот?51.Кој го избира надзорниот а кој управниот одбор?52.Каква е одговорноста на комплементарите,а каква на командиторите?53.Кој управува со КДА?54.Права на содружници55.Кое друштво се формира со и без јавен повик?56.Начини на престанок?57.Што е стечај?58.Што е ликвидација?
И тебе да те испоштувам... да не ми се наљутиш.Полошо у животов не сум се осеќал, как ќе заспијам вечер.
ги издиктирала асистенткатаОд каде се овие прашања трговско ?
Ги барав истиве прашања во книга пред некој ден, ама ниедно од овие не најдов. Или јас поима немам од книгата, или се скратени од материјалот Се надевам на второто.Дечкииии, ај помагајте!Кои се точни одговори на прашањава Основи на менаџмент?
Постапка на организирање се состои од:
1 делење на организација хоризонтално(хоризонтална диференцијација)
2 основање вертикални нивоа и делење автотритет(вертикална диференцијација и интеграција)
3 поврзување на странична координација и интеграција(хоризонтална интеграција)
4 приспособување на индивидуите(хоризонтална диференцијација)
Што опфаќа делење на организација хоризонтално(хоризонтална диференцијација)
1 департманизација и сектори
2 услужни и помошни единици
Што опфаќа вертикална диференцијацијаи интеграција?
1 хиерархија
2 единство на команда
3 распон на менаџмент
4 линиски и штабни односи на авторитет
5 видови и големина на делегирање на авторитет
6 централизација и децентрализација
Што опфаќа хоризонтална интеграција
1 постапки и правила
2 задачи
3 програм-менаџери
4 комитети
Што опфаќа приспособување на индивидуите(хоризонтална диференцијација?
1 поделба на работа
2 опис на работа
3 правила и прописи