Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Потежок е од тебе за демистификација а, Игорче? :D
Не, јас не се кријам позади никот ;)
Тоа што требало е кажано, не е оставено простор за мистика. Тоа што некој не го разбира тоа..... еее тоа е друга работа. Може да му се причинува како свашта.
--- надополнето: Oct 29, 2011 10:21 AM ---
Игорче е толку автентичен, што неговата личност едноставно не може да се сокрие под ниту еден ник...

;)
Не е личност ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не, јас не се кријам позади никот ;)
Тоа што требало е кажано, не е оставено простор за мистика. Тоа што некој не го разбира тоа..... еее тоа е друга работа. Може да му се причинува како свашта.
--- надополнето: Oct 29, 2011 10:21 AM ---

Не е личност ;)
Е добро де, ние непросветлените сеуште оперираме со нејасни и непрецизни термини од типот на личност. Еден термин пототполно неприменлив на тебе, но што да се прави, толкав ми е речникот...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Е добро де, ние непросветлените сеуште оперираме со нејасни и непрецизни термини од типот на личност. Еден термин пототполно неприменлив на тебе, но што да се прави, толкав ми е речникот...
Не е до речникот, туку до состојбата е.
Да се учеше тоа до сега сите ќе знаеа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти викаш ниту си атеист ниту верник,тогаш што си ако ја исклучиме џедај опцијата?
--- надополнето: Oct 29, 2011 10:22 AM ---

Лик??

Некој џедај or 3PO

Абе не се просеравај, досаден си.
Оди со другарчињата надвор, на сонце...топло е за
осмици у песок.

B

Black Guard

Гостин
Епа како ти ЗНАЕШ ако не си учел или ти си роден со Ph.D.
--- надополнето: Oct 29, 2011 10:35 AM ---
Абе не се просеравај, досаден си.
Оди со другарчињата надвор, на сонце...топло е за
осмици у песок.
Не сум досаден туку сум заинтересиран.

Просветлиме,ниту атеист,ниту верник=амеба бидејќи амебата нема нервен систем,така ми делуваш.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Еве Џулија, мојот пример е таков. Мојата сопруга е верник, можеби не до толку да пости секоја сред и петок, и слично, туку едноставно има верба во Господ и Исус.

Јас лично немам проблем со тоа, ама никаков.
Се декларирам себе си како Христијанин бидејќи го сметам тој збор како синоним на човечност, хуманост, доброчинителство и еден куп други работи со предзнак добро и хумано. Но, едно големо но, мојоот здрав разум и логика (барем за мене се здрави и за голем дел од околината истомисленици) не дозволува верување во повисок ентитет кој влијае врз секоја моја постапка во животот. Ако тој ентитет се нарекува божество, тогаш според горенаведеното јас не верувам во тоа божество, што од друга страна по разно разни дефиниции ме прави атеист.

Значи едно е дебата и дискусија за тоа дали некој е во право или не, а друго е наметнување на став. Ова е дискусија во која тешко може да има било каква наметнување од било која страна. ТОа му доаѓа како до утре да дебатираме дали Милан или ЈУвентус е најдобар италијански клуб.

Немам воопшто проблем да ги испочитувам нејзините желби, кои се поврзани со православната христијанска религија то ест венчавка во црква (го сторив тоа) и крштевање на дете (го сторив тоа) по сите православни обичаи.
Не чувствувам потреба ако нешто на некого му се допаѓа и го чини среќен, а од друга страна за мене не претставува ама баш никаква закана или нешто слично, да му го оспорувам од чиста ароганција и самобендисаност.

Но секојпат ќе си го кажам моето мислење за таквиот чин, нели?

Е сега, на пример ситуацијата со Веронаука во училиштата секако би изреагирал и би бил против изборот на такво нешто во училиштата.

Едно е почитување на Христијански традиции, поради почит кон останатите и поради тоа земање учество во истите, а друго е наметнување на истите како еден вид учење и образование на деца.

Отприлика, се надевам дека ти доловив тоа што те интересираше. А сега ред е ти да кажеш што би сторила со партнерот ако ти е ептен хардкор атеист, и не сака ни да чуе за брак и крштевки. Што тогаш?

Мене не би ми сметала тврдокорна верност и почитување на сите обичаи, бидејќи не се чувствувам засегнат ако ги исполнам истите, а ти како би реагирала на спротивното?
Јас за среќа не наидов на некој што не верува ,почитува и ме подржува во се,инаку во спротивно како би функционирале :) ....а ова прашање го поставив бидејки моите родители се од две фам.со различни сфаќања и ме интересираше дали успеваат и други во тоа ...сепак мислам едниот сопружник не тргне по другиот како би успеал нивниот брак ...освен како ти што викаш дека не веруваш а почитуваш :).Зошто тогаш ги почитуваш христијанските обичаи?Ова прашање ми падна на памет да го поставам бидејки тоа е случај кај моите родители така што мојот татко потекнува од комунистичко семејство кои не веруваа во ништо а мајка ми религиозно ,во прво време беше против но со текот на времето се поверува и тој е истиот кој на неговото семејство му тврди некои работи за постоењето на Бог еве денес е прв верник ,како и мојата мајка,значи верувај те дека никогаш ништо не се знае во животот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Игорче е толку автентичен, што неговата личност едноставно не може да се сокрие под ниту еден ник...

;)
За првиот македонски визуелен, речник да и' предложиме на редакцијата да му стават една слика до дефиницијата за „автентично“.

Заебанции на страна, запрепастувачки е како можеш од само еден пост - од било кој од Игорче - да си сосем сигурен дека е он. Фантастично!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Епа како ти ЗНАЕШ ако не си учел или ти си роден со Ph.D.
--- надополнето: Oct 29, 2011 10:35 AM ---

Не сум досаден туку сум заинтересиран.

Просветлиме,ниту атеист,ниту верник=амеба бидејќи амебата нема нервен систем,така ми делуваш.
Желбата и реалноста се некогаш(во твојов случај секогаш)
во контрадикција.
Беше ли да побараш негде ситен песок?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За првиот македонски визуелен, речник да и' предложиме на редакцијата да му стават една слика до дефиницијата за „автентично“.

Заебанции на страна, запрепастувачки е како можеш од само еден пост - од било кој од Игорче - да си сосем сигурен дека е он. Фантастично!
Добро е, ова ќе пројде :)
Пази на речникот во иднина ако ме цитираш. ;)
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:08 PM ---
Без зезанции која религија си ти џедај а??
Правам нова религија.
Барам заинтересирани и способни.
Ти си еден од оние што ги барам....мислам дека.
Ќе има една основна вежба.
Куче под сенка да се врзе.
Се надевам дека нема да изневериш :icon_lol:
Ако ти кидне(а скоро сум убеден дека ќе биде така) те земам одма у служба.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
Добро е, ова ќе пројде :)
Пази на речникот во иднина ако ме цитираш. ;)
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:08 PM ---

Правам нова религија.
Барам заинтересирани и способни.
Ти си еден од оние што ги барам....мислам дека.
Ќе има една основна вежба.
Куче под сенка да се врзе.
Се надевам дека нема да изневериш :icon_lol:
Ако ти кидне(а скоро сум убеден дека ќе биде така) те земам одма у служба.
Игорче, ти ми мирисаш на поделена личност. Знаеш...
Dissociative identity disorder is a psychiatric diagnosis and describes a condition in which a person displays multiple distinct identities (known as alters or parts), each with its own pattern of perceiving and interacting with the environment.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dissociative_identity_disorder

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom