Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
ги славите празниците? Велигден,Божиќ,Бадник..?? Или седите намуртени дома и зборите дека не постои Бог додека сите други се веселат и се дружат..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
ги славите празниците? Велигден,Божиќ,Бадник..?? Или седите намуртени дома и зборите дека не постои Бог додека сите други се веселат и се дружат..
Хахахахахахх добар си!
Не славам ништо и не седам намуртена.
Ден како и секој друг - ништо посебно. Зошто мислиш дека баш за Божиќ седам дома и се лутам некому?
Всушност, има супер журки тие денови најчесто.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ајде да ја пренасочи ме темата во друга сфера еве едно прашање за атеистите.Ме интересира доколку вашиот партнер е некаков си верник како делувате
на него? Или пак пред да го одберете за брачен партнер прашувате за тоа и доколку е верник се откажувате од него-а или се трудите да го промените,да наметнете свое мислење и доколку не би успеале во тоа што би направиле а парнерот или партнерката толку ви се допаѓа,си ја сакате а размислувањата се во обратни насоки тогаш што се случило?
Еве Џулија, мојот пример е таков. Мојата сопруга е верник, можеби не до толку да пости секоја сред и петок, и слично, туку едноставно има верба во Господ и Исус.

Јас лично немам проблем со тоа, ама никаков.
Се декларирам себе си како Христијанин бидејќи го сметам тој збор како синоним на човечност, хуманост, доброчинителство и еден куп други работи со предзнак добро и хумано. Но, едно големо но, мојоот здрав разум и логика (барем за мене се здрави и за голем дел од околината истомисленици) не дозволува верување во повисок ентитет кој влијае врз секоја моја постапка во животот. Ако тој ентитет се нарекува божество, тогаш според горенаведеното јас не верувам во тоа божество, што од друга страна по разно разни дефиниции ме прави атеист.

Значи едно е дебата и дискусија за тоа дали некој е во право или не, а друго е наметнување на став. Ова е дискусија во која тешко може да има било каква наметнување од било која страна. ТОа му доаѓа како до утре да дебатираме дали Милан или ЈУвентус е најдобар италијански клуб.

Немам воопшто проблем да ги испочитувам нејзините желби, кои се поврзани со православната христијанска религија то ест венчавка во црква (го сторив тоа) и крштевање на дете (го сторив тоа) по сите православни обичаи.
Не чувствувам потреба ако нешто на некого му се допаѓа и го чини среќен, а од друга страна за мене не претставува ама баш никаква закана или нешто слично, да му го оспорувам од чиста ароганција и самобендисаност.

Но секојпат ќе си го кажам моето мислење за таквиот чин, нели?

Е сега, на пример ситуацијата со Веронаука во училиштата секако би изреагирал и би бил против изборот на такво нешто во училиштата.

Едно е почитување на Христијански традиции, поради почит кон останатите и поради тоа земање учество во истите, а друго е наметнување на истите како еден вид учење и образование на деца.

Отприлика, се надевам дека ти доловив тоа што те интересираше. А сега ред е ти да кажеш што би сторила со партнерот ако ти е ептен хардкор атеист, и не сака ни да чуе за брак и крштевки. Што тогаш?

Мене не би ми сметала тврдокорна верност и почитување на сите обичаи, бидејќи не се чувствувам засегнат ако ги исполнам истите, а ти како би реагирала на спротивното?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Хахахахахахх добар си!
Не славам ништо и не седам намуртена.
Ден како и секој друг - ништо посебно. Зошто мислиш дека баш за Божиќ седам дома и се лутам некому?
Всушност, има супер журки тие денови најчесто.
општо мислев за сите атеисти :D Пошто сите се по гости се иде во црква се кршат јајца вие шо праите :D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
општо мислев за сите атеисти :D Пошто сите се по гости се иде во црква се кршат јајца вие шо праите :D
Па не одат сите во црква и јајце да кршат, знаеш, имаме пријатели атеисти, исто како нас :)
Додека се акаат во црква ние ги чекаме со пивото некаде, кога ќе се исчукаат доаѓаат и тие.
Пример оваа година не искочивме ние ,атеистите, туку ги чекавме верниците по дома (отидоа во 20 до 12 во црква, во 12 и 20 се вратија) напраивме едно салатиште и јадевме, пиевме итн.
Јас не сум лута зошто некој верува, ниту пак ми е ,досадно,. Од секој празник се прави голема зезанција, па и ние на зезанција сме побожни тој ден.
Да бидам искрена, мене Велигден знае да ми биде еден од најсмешните денови во годината, посебно неделата пред него....

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не знам за вас, ама мене татко ми ме тера да јадам нафора секогаш кога ќе се врати од црква и ќе донесе. :(

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не знам за вас, ама мене татко ми ме тера да јадам нафора секогаш кога ќе се врати од црква и ќе донесе. :(
Хех тоа е тоа, ти ќе си ја каснеш нафоричката, и волкот сит и овците на број.

Обратното како би била реакцијата, да сакаш да јадеш нафора од црква, а тој никако да не ти дозволи:)

Тогаш како би реагирале оние кои сметаат дека се нарушени нивните религиски права. Дали исто така мирно и без некои поголеми предрасуди би го прифатиле НЕЈАДЕЊЕТО на нафората, или ќе ти се нафрлат дека не си саглам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Хаха, мене ми е многу вкусна нафората, не ме тераат, сами си зимам :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Хех тоа е тоа, ти ќе си ја каснеш нафоричката, и волкот сит и овците на број.

Обратното како би била реакцијата, да сакаш да јадеш нафора од црква, а тој никако да не ти дозволи:)

Тогаш како би реагирале оние кои сметаат дека се нарушени нивните религиски права. Дали исто така мирно и без некои поголеми предрасуди би го прифатиле НЕЈАДЕЊЕТО на нафората, или ќе ти се нафрлат дека не си саглам.
Добро е што е вкусно лепчето :D За мене тоа нема значење ама за татко ми има. Па нема да се отрујам ако каснам и му го направам денот поубав :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас сум среќен што морам пред луѓе да се правдам и луѓе да ми праштат, макар биле комплетни морони a не бог. Обично, дефулт верниците ги почитувам, дека се наивни (во пола случаи и невини) и хармонично насторени, секогаш позитивно. Ти бате си исфрустриран. Или ти погодив некоја точка или на сила си верник. Како мал вујко ти те чепкал, па мајкати те носела во црква на „чистење“. Како и да е, уште го имаш моето сожалување. Остани ми со здравје, добар самарјанину. Whatever rocks your boat.
Абе идиот си е идиот, ама уште важи тоа дека пола ти се прашта. Ова со вујковците сигурно е нешто од твое искуство.....нели :).
Kaков болен народ има по светов се чудам по некогаш.
Да ти речам остани со здравје, ке згрешам ти си веќе болен.
Ај да те благословам да се опраиш....иако тешко, ама чуда
се случуваат од време на време.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Абе идиот си е идиот, ама уште важи тоа дека пола ти се прашта. Ова со вујковците сигурно е нешто од твое искуство.....нели :).
Kaков болен народ има по светов се чудам по некогаш.
Да ти речам остани со здравје, ке згрешам ти си веќе болен.
Ај да те благословам да се опраиш....иако тешко, ама чуда
се случуваат од време на време.
Ајде вие двајца доста! Ако сакате да се навредувате еве ви ПП, незгодно ми е да ве читам како си викате еден на друг идиот... Туку кажете нафора ве терале да јадете како мали или само јас сум имала „сјебано детинство“ :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ајде вие двајца доста! Ако сакате да се навредувате еве ви ПП, незгодно ми е да ве читам како си викате еден на друг идиот... Туку кажете нафора ве терале да јадете како мали или само јас сум имала „сјебано детинство“ :)
Koj сака да се навредува? :)
Начекаа деца форум па рипаат како заклани.
А нафора имам пробано неколку пати.
Може имало ефект, ама не сум приметил :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Јас ги славам празниците.
Ама чисто од култура, ионака Божиќ и Велигден на повеќето верници им е само уште едно оправдание да се омрсат свинско и да пијат ракија.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Хаха, мене ми е многу вкусна нафората, не ме тераат, сами си зимам :)
Во врска со нафората се потсетив на една девојка пријателка и таа секогаш обожаваше нафора,а и впрочем беше атеист...тоа што ме иритираше беше нејзината плиткост во размислувањата(на моменти не можев да се начудам како без да размисли зборува глупости)...а најмногу тоа што мислеше дека ако е атеист ќе биди кул пичка...
Јас инаку ќе почитувам атеисти кои што се потковани и имаат читано...а ти изиграваш смешен атеист затоа што повеќе пишуваш одошто читаш на форум.Ако мислиш дека ако си атеист и со тоа имаш повисок морал си згрешила дефинитивно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom