Трауми од детството

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Толку,неможам да кријам повеќе.
Роден сум во не толку богата фамилија.Многу често,за нешто кога ќе побарам,добивав одговор,,Нема пари''
Донекаде и разбирав,зошто знам колку заработуваат мојте,иако се трудат се да ми дадат.Кога добивав такви договори,се правев силен,јак,а вистината е дека внатре во мене нешто се крши,се руши,а тоа не беше ништо друго,туку мојот дух,мојата самодоверба.Не сум облекол брендирана роба,не сум обул некоја многу позната патика,едноставно,колку сум можел толку.
Често сум бил иссмејуван за мојот изглед,па тоа дополнително ми го кршеше духот,па и ден денеска немие скроз заздравен духот.Не излегувам често,и само на 2-3 другари има верувам,премногу.Исто бев исмејуван поради тоа што се трудев да успеам во училиштето,ме викаа бубалица,ме закачаа,а јас по природа сум мирен,прв не напаѓам никогаш,па често и премолчував,ама кога веќе се прели чашата,на сите им вратив.Поради тоа,уште повеќе се трудам,за да се навредат,да се засрамат заради тоа.
Пред месец дена,имав операција на ногата,и тоа,и тие денови прележани во болница ме скршија дополнително,а и плус сега што сум со патерици,ме разочарува уште многу,ама знам дека ќе помине,ќе се вратам во нормала.
Зошто,нели,се што нема да те убие,те прави појак,или сепак не?
Исто,тато кога беше киднапиран.тоа беа пеколни4-5 саати во мојот живот.

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
i den denes go slusham toj zvuk od vleckanjeto na noze po skalite...togash bev mnogu malecka i srceto mi trepereshe, krvta mi se skamenuvashe, a poradi mojata majka nesmeev da pushtam solza, za da mora i za mene da se grizi...gi goltav solzite, gi sobirav vo sebe, gi trupav...tatko mi edvaj ke se iskaceshe do vratata...nekogash i drugi mu pomagaa...vleguvashe vo sobata, a majkami celata zdrvena samo go vrteshe liceto na druga strana, da ne ja vidi nikoj grimasata sto ja pravi koga gi zatvara ocite, koga gi stega zabite...
mirisot na alkohol ja obzemashe cela prostorija...negovoto crveno grdo lice beshe nepodnoslivo za gledanje, so pogledot ne seceshe vo bukvalna smisla...najcesto doagashe do karanici, do krshenje na predmeti...golema sreka pokraj se beshe toa sto pokraj navredite i obvinuvanjata, toj nikogash ne ja udri majka mi, namesto toa me tepashe mene...
... bev shesto oddelenie koga jas prv pat mu vozvrativ...seto toa sto beshe nasobereno vo mene pukna...ednostavno pukna i koga sakashe da me udri, jas mu ja soprev rakata i za promena ovoj pat jas go udriv nego...od togash pa navamu nikogash poveke ne mu se plashev,,,go mrazev od dnoto na dushata...cel zivot jas za nego bev nesosobna, glupava, losha...nikogash ne bev dovolno dobra za da mu bidam kerka, za da ja zasluzam negovata isktena ljubov....se borev sama niz zivotot, pominav niz sito i resheto zaradi toa sto nemav koj da me nasocuva, nemav koj da me podrzuva, a i koga mojot sopstven tatko ne me saka, kako jas da poveruvam vo toa deka nekoj drug sto ne mi e nishto bi me sakal...
ama zosto seto toa...zoshto site tie maki? za sega koga ostana sam da mi kazuva kolku mu nedostigam? za sega koga e bolen da me moli mene za pomosh? za sega koga postignav mnogu vo zivotot da bara seto toa da go podelam so nego...
ona sto najmnogu mi e krivo sto seushte na nekoj nacin go sozaluvam i pokraj toa sto ne zasluzuva, seushte se trudam da mu pomognam i pokraj toa sto zloupotrebuva, seushte davam se od sebe da bide zadovolen iako znam deka ne vredi... kako da go izvadam toa cuvstvo od mene, kako da se oslobodam?
Истата судбина делиме за жал...
Исфрустрирано говедо што животот ми го огорчи. Не живее со мене и не сакам никогаш веќе да го видам а сепак зависам од него. Со нетрпение го чекам моментот кога ќе застанам на свои нозе и ќе речам губи ми се не ми требаш и можеби и тоа ми е главниот мотив да продолжам да победувам во животот.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Роден сум во не толку богата фамилија.Многу често,за нешто кога ќе побарам,добивав одговор,,Нема пари''
Донекаде и разбирав,зошто знам колку заработуваат мојте,иако се трудат се да ми дадат.Кога добивав такви договори,се правев силен,јак,а вистината е дека внатре во мене нешто се крши,се руши,а тоа не беше ништо друго,туку мојот дух,мојата самодоверба.Не сум облекол брендирана роба,не сум обул некоја многу позната патика,едноставно,колку сум можел толку.
Често сум бил иссмејуван за мојот изглед,па тоа дополнително ми го кршеше духот,па и ден денеска немие скроз заздравен духот.Не излегувам често,и само на 2-3 другари има верувам,премногу.Исто бев исмејуван поради тоа што се трудев да успеам во училиштето,ме викаа бубалица,ме закачаа,а јас по природа сум мирен,прв не напаѓам никогаш,па често и премолчував,ама кога веќе се прели чашата,на сите им вратив.Поради тоа,уште повеќе се трудам,за да се навредат,да се засрамат заради тоа.
Пред месец дена,имав операција на ногата,и тоа,и тие денови прележани во болница ме скршија дополнително,а и плус сега што сум со патерици,ме разочарува уште многу,ама знам дека ќе помине,ќе се вратам во нормала.
Мој совет за тебе, немој да се замараш. Ако размислуваш премногу ќе закасаш психички, човекот во себе носи темпирана бомба-мозокот, ако премногу размислуваш за работите ќе те удрат на психа. Ова го зборам од лично искуство.
Немој на никого да враќаш, остави се на времето, ќе видиш како ќе се средат работите, времето ќе реши се, ти само набљудувај.
И немој да ти е срам поради изгледот, сите ние сме нечии деца, некој не создал за да се радуваме на животот, а не да одиме по улица или да разговараме со некој со наведната глава.
Па што ако те викале бубалица. И јас учев и учам, за мое лично задоволство. Труди се, учи и работи, нема ништо чудно и срамно во тоа.
Никако немој да се разочаруваш, имаш години пред тебе, ова е само таков период и Јас имам таков период, ама се поминува. :) Се се случува со некоја причина.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Oliver Dragojevic u edna svoja pesna veli
Uvik kad sam stobom
ja sam ka i dite
toa mnogu kazuva
deka mnogu vlijaat traumite od detstvoto
na podocnezniot zivot.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Истата судбина делиме за жал...
Исфрустрирано говедо што животот ми го огорчи. Не живее со мене и не сакам никогаш веќе да го видам а сепак зависам од него. Со нетрпение го чекам моментот кога ќе застанам на свои нозе и ќе речам губи ми се не ми требаш и можеби и тоа ми е главниот мотив да продолжам да победувам во животот.
jas za sreka veke ne zavisam od nego, ama trkaloto se svrti, sega toj bara pomosh od mene, sega toj mi se nametnuva za da zavisi od mene... i zamisli za malku ke padnev na taa negova provokacija.
i mene niz zivotot me vodela taa misla, da uspeam i da mu go svrtam grbot zasekogash, a neodamna se najdov vo situacija duri i da mi se place poradi nego, ama za sreka na vreme se vrazumiv, najmnogu shto mozev da napravam e da mu prostam i da pobaram proshka, ama pritoa da pojasnam deka nema da go zemam kako tovar vrs sebe, sega imam semejstvo i imam na kogo da mislam...
eden den i ti ke se osamostoish ama nikogash nemoj da si dozvolish da dojdesh vo situacija da go sozaluvash, toa ke te unishti, samo teraj napred i gradi si ja idninata taka kako shto ti sakash, bez pogledi na nazad...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Мој совет за тебе, немој да се замараш. Ако размислуваш премногу ќе закасаш психички, човекот во себе носи темпирана бомба-мозокот, ако премногу размислуваш за работите ќе те удрат на психа. Ова го зборам од лично искуство.
Немој на никого да враќаш, остави се на времето, ќе видиш како ќе се средат работите, времето ќе реши се, ти само набљудувај.
И немој да ти е срам поради изгледот, сите ние сме нечии деца, некој не создал за да се радуваме на животот, а не да одиме по улица или да разговараме со некој со наведната глава.
Па што ако те викале бубалица. И јас учев и учам, за мое лично задоволство. Труди се, учи и работи, нема ништо чудно и срамно во тоа.
Никако немој да се разочаруваш, имаш години пред тебе, ова е само таков период и Јас имам таков период, ама се поминува. :) Се се случува со некоја причина.
Taka e, jas se si zemam pri srce i uvek vinata ja baram kaj sebe a racionalniot del mi vika, ne si ti kriv i koga covekot bi razmisluval kako konpjuter logicki ladno i racionalno i bi nemal emocii i strasti bi bilo mnogu podobro, no emociite praat haos. jas se si zemam pri srce, koj sto kazal go zemam za stav koj kao ne se menuva a posle gleam od istit tie e smenet znaci dzabe sum izvlekuval logicki sledstva od toa. sakam da se smenam no godinite minuvaat istiot sum. Alkoholot sum go zloupotrebuval vo smisla sum piel bez usul sve se vrakam vo minmatoto zal mi e, malku nesto moze da me izvadi od ramnoteza,ne mozam da gi prifatam lugeto bidejki se moralno rdzavi i intelektualno tupi i izopaceni,toa sto oni vikaat deka se inteligentni i obrazovani ustvari e samo instrumentalizacija na umot za koristi na nivnite bedni zelbi. Najtesko e umot da go smiris ne za dzabe vikaat e da ima opcija delete, mnogu tesko mi padza kako toa ima rakovi leukemii bolesti kako zivotot e besmislen u krajna linija, kako ima mazohisti, ludje sto ne se cenat i luge sto se gordeat sto se precenuvaat.Probav so vipasana meditacija teoretski e lesno, no u praxa e tesko, Ustvari treba da ne mislis mislovniot proces da go izbrises osobeno da ne navleguvas vo proces na idealno logicko mislenje.I cista svesnost na percepcii bez misli da se drzis za segasnosta asocijaciite da gi otfrlas ama tie sami se lepat sto i da se sluci odma ima asocijacii. Probav so lekovi veke 12 godini pijam helex. katastrofa.Ne mozam da go prifatam ona sto e neprifatlivo nelogicno besmisleno.Lugeto mi se odvratni, nivnite gestovi nivnite zborovi nivnite grimasi koi gi pravat koga zborat.Me ponizuva sto vredam poveke od onie koi nekoi gi namestile na dobri pozicii pa moram da se sporeduvam so onie koi se vo polosa situacija za da se tesam deka e dobro!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Фокусирај се на pain body.
Иако се "правиш" jak, имам некое чуство дека не е баш така.....како и да е, немаш зијан од ова.
Се надевам нема да ме пцуеш :)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Фокусирај се на pain body.
Иако се "правиш" jak, имам некое чуство дека не е баш така.....како и да е, немаш зијан од ова.
Се надевам нема да ме пцуеш :)
Немам зошто да те пцујам :)

B

Black Guard

Гостин
Probav so lekovi veke 12 godini pijam helex.
Чувај црн дроб,Б6 и силимарин и ОДЈЕБИ ги изопачените лицемерни идјоти,кога велам одјеби мислам ПРИФАТИ го тоа како реалност и точка,нит хелекс нит прозак....ништо нема да ти помогне mkay.

Што се однесува до мене сум немал некои трауми и проблеми,просечен живот добро растен со семејство Баба дедо ама имав најверојатно пост-трауматски стрес бидејќи на 9 годишна возраст куче ме касна и оттогаш ненадејно почнав да пелтечам(дткам како сакате наречете го) и да "губам воздух" и тоа дткање траеше 5 години после ненадејно исчезна што значи сум имал среќа кога ќе размислам дека тоа дткање можело да биде доживотно.

Член од
27 март 2011
Мислења
361
Поени од реакции
161
hahaha,pa coek nie gi praime decata ako tie ne zaebuvaat toa znaci deka nie sme veke zaebani stom sme dozvolile da bideme zaebani

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
hahaha,pa coek nie gi praime decata ako tie ne zaebuvaat toa znaci deka nie sme veke zaebani stom sme dozvolile da bideme zaebani
Taka glasi izrekata deka prvata polovina ni ja zaebuvaat roditelite lecat kompleksi na nas se trudat so godini da ti nabijat komplex na niza vrednost (moj slucaj) i posle ako naprais deca vise ti ne si glavna uloga u svojot zivot, posle niz nos ke ti go izvadat zadovolstvoto sto si naprail dete/deca.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Taka e, jas se si zemam pri srce i uvek vinata ja baram kaj sebe a racionalniot del mi vika, ne si ti kriv i koga covekot bi razmisluval kako konpjuter logicki ladno i racionalno i bi nemal emocii i strasti bi bilo mnogu podobro, no emociite praat haos. jas se si zemam pri srce, koj sto kazal go zemam za stav koj kao ne se menuva a posle gleam od istit tie e smenet znaci dzabe sum izvlekuval logicki sledstva od toa. sakam da se smenam no godinite minuvaat istiot sum. Alkoholot sum go zloupotrebuval vo smisla sum piel bez usul sve se vrakam vo minmatoto zal mi e, malku nesto moze da me izvadi od ramnoteza,ne mozam da gi prifatam lugeto bidejki se moralno rdzavi i intelektualno tupi i izopaceni,toa sto oni vikaat deka se inteligentni i obrazovani ustvari e samo instrumentalizacija na umot za koristi na nivnite bedni zelbi. Najtesko e umot da go smiris ne za dzabe vikaat e da ima opcija delete, mnogu tesko mi padza kako toa ima rakovi leukemii bolesti kako zivotot e besmislen u krajna linija, kako ima mazohisti, ludje sto ne se cenat i luge sto se gordeat sto se precenuvaat.Probav so vipasana meditacija teoretski e lesno, no u praxa e tesko, Ustvari treba da ne mislis mislovniot proces da go izbrises osobeno da ne navleguvas vo proces na idealno logicko mislenje.I cista svesnost na percepcii bez misli da se drzis za segasnosta asocijaciite da gi otfrlas ama tie sami se lepat sto i da se sluci odma ima asocijacii. Probav so lekovi veke 12 godini pijam helex. katastrofa.Ne mozam da go prifatam ona sto e neprifatlivo nelogicno besmisleno.Lugeto mi se odvratni, nivnite gestovi nivnite zborovi nivnite grimasi koi gi pravat koga zborat.Me ponizuva sto vredam poveke od onie koi nekoi gi namestile na dobri pozicii pa moram da se sporeduvam so onie koi se vo polosa situacija za da se tesam deka e dobro!
Сакав да прокоментирам, за делот со медитацијата.
Спомна да избришеш мисли.
Не оди тоа така, самиот акт на бришење е мисловен процес. Затоа е техниката, кога само го пратиш дишењето.
Остај ги мислите, опушти се...нека проаѓаат.
Мислите и умот не се тоа што си ти. :)
Нека си течат мислите, ти само посматрај.
Самото посматрање ќе влијае на нивно исчезнување.
Зан учењето го вика ова акција преку не-акција.
Илузијата ја снемува само во присуство на вистината.
Излитената фраза со свеќата и темнината.
Инаку егото(умот) е многу итар :).
Секогаш кога ќе го бркаш ќе наоѓа задна врата.
Акција и реакција, умот т.е. егото има особина да е реакционен.
Не го пипај :)
Може да пробаш и со трансцендентална медитација.
Иако не е она што го викаат Dhyāna - http://en.wikipedia.org/wiki/Dhyāna_in_Buddhism
мислам дека на тебе ќе ти помогне, и нареден чекор би било и нешто повеќе.
Барај и ќе најдеш, што би рекол Исус и тогаш универзумот ќе биде твој.
Ќе се смееш на заблудите во кои си паѓал. :)
Знам дека имаш потенцијал, од поодамна знам....ама излези од нехилизмот. Краен стадиум нека биде тоа да
не најдеш смисла ни во нихилизмот како таков :).
Знам дека изгледа дека е солење памет...може си и постар од мене....како и да е имав добра намера.
--- надополнето: Oct 28, 2011 3:40 PM ---
Немам зошто да те пцујам :)
Обично луѓето не го прифаќаат ова. :)
Тешко е да се увиди ова кај себе, инаку има доста зборувано
на оваа тема, ако ништо друго барем е конкретен кон проблемов.
А траумите се обична меморија, и склоп од програми
поврзани со ова pain body што го вика Екхарт(како и да се изговара).
Траумата од детството е илузија :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Многу убаво детство имав јас немам трауми, уживав во него.

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Иако имав само 4 години памтам колку патев додека наполнив 7 години од кога останав без родители кои ме остаеја на милост и немилост на овој наш “идеален“ свет.

Лошото е што направив физички да им вратам како што ме малтретирале порано оние “јаките“ со порака дека детето порасна.

Се откажав на секој можен начин од моите родители кога им требав и продолжив со својот живот, додека доживеани работи останаа само во мене за кои не се плашам да пишувам или да советувам некој со слични доживувања.
Со ова што си го напишал горе покажуваш дека си ВИСТИНСКИ син на своите родители.

А за темата... Сите носиме по нешто што сакаме да го заборавиме... добро е ако искуството не го повторуваме на своите деца.

Kajgana Shop

На врв Bottom