- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.286
- Поени од реакции
- 26.168
Колку што разбрав, планираат да градат 10 илјадна концертна сала и да не биде монтажна.Mислам дека треба само да ја реновираат
Колку што разбрав, планираат да градат 10 илјадна концертна сала и да не биде монтажна.Mислам дека треба само да ја реновираат
Не може, прастара е, и кога е поставена, планирано е да постои 5-10 години. Не може да се реновира, скапува. Буквално се распаѓа. Нема никакви стандарди за нешто асално да се одржи во неа. Дури е жално кога нашите изведувачи би требало таму концерт да прават. Па затоа додека ја немаше Борис Трајковски (која е погодна само за поголеми концерти) ја користеа Метрополис Арена. Но сепак има потреба од добра концертна сала, не е приоритетна, но е потребна. Размисли дека е донација после земјотресот, требало да трае најмногу 10 години, а трае со децении.Mислам дека треба само да ја реновираат
Сега ќе ти кажам една сторија за Прилеп која што е ептен слична со оваа, во центарот на Прилеп веднаш пред комерцијална банка имаше буквално идентично времени објекти со такви бараки како Чичко Стилко, сендвичари беа Стив, Алгор(мислам), Кремо со Џока, Паторо, семкар Сефо, цвеќара и не ми текнува се што имаше тука, како и да е места кој беа дел од урбаниот живот во Прилеп слично како Чичко Стоилко.Грешиш Цитро. Работите што се за менување никој не ги руга ниту па ќе тагува за нив. Зошто никој не се побуни за стадионот? Па фала Богу дека тоа беше добра градба. Секако дека нема кој да би плачел ако се замени универзална со некоја многу подобра и поубава сала ама да е добро изработена а не на две на три.
Прави разлика помеѓу таква градба и нешто што на скопјаните им е при срце и го носи духот на старото Скопје, па сега некој се решил да ја руши за кур ќејф.
Ама реков, без навреда, вие што не сте од Скопје никогаш нема да сфатите зошто тие места и градби се сентиментални за нас.
Па ако изградат нова, поголема концертна сала тоа би било супер. И не мислам дека би го нарушило духот на Скопје. Напротив, ако таа најавена градба исполнува некои основни естетски критериуми...Ова е планирано и откако ќе завршат со зградите на центар ќе ја урнат и ќе изградат нова, поголема концертна сала. Веројатно и тогаш некој ќе обвинува за рушење на духот на Скопје.
И јас се сомневам во тоа, дека рушењето не е ради грдење, него некој да си профитира, ама ај времето ќе покаже.Па ако изградат нова, поголема концертна сала тоа би било супер. И не мислам дека би го нарушило духот на Скопје. Напротив, ако таа најавена градба исполнува некои основни естетски критериуми...
Но што правиме ако тука изградат уште еден понов, поголем, посовремен трговски центар, тинекс на пример?
Позади универзална веќе го уништија паркингот и изградија "катна гаража" со деловни простории... До ден денес не видов каде е гаражата (сигурно само за вработените има неколку места), а околните згради немаат место каде да ги паркираат колите. Капак на се, сега им текна зонско да прават на улиците околу универзалнаИ јас се сомневам во тоа, дека рушењето не е ради грдење, него некој да си профитира, ама ај времето ќе покаже.
Инаку доколку универзална се сруши и се изгради некоја нова поасалана сала не би имал ништо против, ама доколку се сруши и се изгради „катна гаража“ или уште еден Тинекс и те како би имал против.
"Чичко Африм"
Е, и?Сега ќе ти кажам една сторија за Прилеп која што е ептен слична со оваа, во центарот на Прилеп веднаш пред комерцијална банка имаше буквално идентично времени објекти со такви бараки како Чичко Стилко, сендвичари беа Стив, Алгор(мислам), Кремо со Џока, Паторо, семкар Сефо, цвеќара и не ми текнува се што имаше тука, како и да е места кој беа дел од урбаниот живот во Прилеп слично како Чичко Стоилко.
Преку ден работеа како сендвичари, додека кога ќе затвореа се користеа за олеснување на народната маса која пиеше вино и пушеше џоинт во близина, имаше и неколку фрикови кој вршеа голема нужда зад тие бараки.
Пред неколку години се донесе одлука за нивна релокација кај автобуска станица прво, за подоцна да исчезнат, и одлука да се изгради фонтана и шеталиште, и се вртеше истиот муабет како овде низ чаршија.
Леле брат шо му е на овие се истуркаја, сега кај че купиме сендвич после 12, па евоцирање спомени дека тука некој нацапал гомно, дека повраќал пијан, имал секс зад бараките итн. итн.
Кога излезе фонтаната на тоа место и покрај тоа што е згрешена структурата на гранитот и се лизга во зима сите тие ги заборавија тие пролупани бараки за два дена.
Да напоменам дека во моментот таа локација е една од најубавите од Прилеп во центарот, и тие истите што критикуваа сега се шетаат со колички со деца наоколу.
Денеска да направам анкета низ Прилеп цврсто сум убеден дека никој не би сакал да се вратат тие бараки на местото на фонтаната, и секој од тие што ја критикува релокацијата во тоа ќе се согласат дека во моментов е далеку поубаво и ќе ме направат луд ако речам дека сакам да има бараки пак назад.
За експеримент земи направи во моментов една слика пред нивната релокација и после уште една кога ќе се направи тоа што ќе се прави, па покажи му ги на твоите деца кога ќе ги имаш и кажи му дека ти си се борела да останат бараките.
Мене како неутрален тоа место ми беше ептен грдо, па колку сакало нека биде култно затоа и не можам да ги сфатам вашите реакции.
Зонско позади универзална !? Не ме зезај.. ц.ц.ц..ц.. Што не стават зонско на Бит Пазар, да им еам тоа.Позади универзална веќе го уништија паркингот и изградија "катна гаража" со деловни простории... До ден денес не видов каде е гаражата (сигурно само за вработените има неколку места), а околните згради немаат место каде да ги паркираат колите. Капак на се, сега им текна зонско да прават на улиците околу универзална
Пак ќе кажам, се изменија милион планови, од шупи се направија облакодери, а на некого му сметаат 3 лимени бараки...
Од партизанска до кружниот тек кај католичка...Зонско позади универзална !? Не ме зезај.. ц.ц.ц..ц.. Што не стават зонско на Бит Пазар, да им еам тоа.
Во право е. Позади Универзална е катастрофа сега. Па и таа уличката само за зонско е.Зонско позади универзална !? Не ме зезај.. ц.ц.ц..ц.. Што не стават зонско на Бит Пазар, да им еам тоа.
Само таа или и уличките позади Универзална со кратери каде ги оставив тркалата на неколку пати?Од партизанска до кружниот тек кај католичка...