Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2011
Мислења
6
Поени од реакции
3
Мислам дека нема да можам да ти најдам соодветен библиски цитат, тоа ќе го направат оние кои полесно се снаоѓаат во Библијата од мене.
Но зарем не е забранет предбрачен сексуален однос, и жената која имала предбрачен сексуален однос не би смеела да се омажи со никого?
Е бидејќи бременоста е очигледно како настанува - со секс, пред брак, зошто бремени 8 месец во црква прават свадба?
i mene bi me interesiralo

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ќе носам ќебапчич ако идам... Слушаш Мики1? :)
Дојди! :)
А јас ќе Те препознаам по чебапчината, така? :D
ОК, ќе глеам да дојдам...
--- надополнето: Oct 25, 2011 7:30 AM ---
Мене ме интересира една работа. Зошто Православната Црква дозволува брак на бремена жена, кога тоа се коси со нејзиното учење? Може некој да ми објасни? Конкретно прашувам за МПЦ, не ме интересира никој друг, знам што кажува Библијата, ама зошто МПЦ не ја почитува.
Штом бељата е веќе направена, т.е. штом новиот човек е зачнат во беззаконие, нема друго чаре, освен беззаконието да се озакони, онака како што наложува црковниот ред. Православната Црква, во случајов МПЦ-ОА, нема што друго да стори, освен да го озакони она кое безбрачниците веќе го сториле. Во рамките од Црквата, постои можност за барање прошка за сторениот грев, со случајов тоа е блудот, преку Светата Тајна исповест, на која би требало да и‘ пријдат сопружниците, кои незаконски зачнале нов човек, а новозачнатиот човек, после раѓањето, може да биде измиен од наследените гревови од своите родители преку Светата Тајна крштевање.

За другите можности, поарно да не прајме муабет.
--- надополнето: Oct 25, 2011 7:33 AM ---
MIKI!!! Долазим и ја! Знам дека затоа се мислеше, ете сега раат да си бидеш! ок?:)
ОК. :icon_lol:
--- надополнето: Oct 25, 2011 7:34 AM ---
MIKI!!! Долазим и ја! Знам дека затоа се мислеше, ете сега раат да си бидеш! ок?:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.744
Поени од реакции
8.765
А јас ќе Те препознаам по чебапчината, така? :D
ОК, ќе глеам да дојдам...
--- надополнето: Oct 25, 2011 7:30 AM ---

Штом бељата е веќе направена, т.е. штом новиот човек е зачнат во беззаконие, нема друго чаре, освен беззаконието да се озакони, онака како што наложува црковниот ред. Православната Црква, во случајов МПЦ-ОА, нема што друго да стори, освен да го озакони она кое безбрачниците веќе го сториле. Во рамките од Црквата, постои можност за барање прошка за сторениот грев, со случајов тоа е блудот, преку Светата Тајна исповест, на која би требало да и‘ пријдат сопружниците, кои незаконски зачнале нов човек, а новозачнатиот човек, после раѓањето, може да биде измиен од наследените гревови од своите родители преку Светата Тајна крштевање.

За другите можности, поарно да не прајме муабет.
--- надополнето: Oct 25, 2011 7:33 AM ---

--- надополнето: Oct 25, 2011 7:34 AM ---

Ама како тоа, кога јасно си стои дека жената која имала сексуални односи пред бракот, никој повеќе не смее да се венча со неа, зошто и тој станува дел од нејзиниот грев?
Дали Црквата сама не ги почитува законите кои ги наложува?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
hristijanstvoto se adaptira na vremeto, primer hristijanite od da receme 15 veek i ovie sega nemaat glage veze, da e mozno nekoj od toa vreme vernik/cka da dojde i da gi vidi denesnive hristijani ke si rece pa ovie se gaoli a ne vernici. Taka da, crkvata rucno si bira i si vadi citati koi i odgovaraat za denesno vreme. Inace znaes koi stvari pisuva za zenata u biblijata da ne citiram sea kao da mu e pokorna na mazot kako na Gospod i slicno.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.744
Поени од реакции
8.765
hristijanstvoto se adaptira na vremeto, primer hristijanite od da receme 15 veek i ovie sega nemaat glage veze, da e mozno nekoj od toa vreme vernik/cka da dojde i da gi vidi denesnive hristijani ke si rece pa ovie se gaoli a ne vernici. Taka da, crkvata rucno si bira i si vadi citati koi i odgovaraat za denesno vreme. Inace znaes koi stvari pisuva za zenata u biblijata da ne citiram sea kao da mu e pokorna na mazot kako na Gospod i slicno.
Да, но книгата на која се повикуваат е една.
Дали ова ги прави автоматски неверници, или уште подобро - деисти? Бидејќи очигледно не ги почитуваат правилата на својата религија, и игнорантски се поставуваат кон нив; се повеќе и муслимани и христијани си сличат, единствено различно им остана изговорањето на името на богот; дали, сакале или не, се претопуваат во една единствена религија која нема правила, и подразбира само верување во еден Бог, и секој тоа го прави на свој начин?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Pa toa e u sustina site se em gresnici em vernici, a zaboraavaat deka bog u biblija veli AKO ME SAKATE pazete gi moite zapovedi, no posto oni se gresnici i ne gi pazat zapovedite zatoa i ne go sakaat bog bez razlika kolku zborat. Delata kazuvaat. po delata ke gi poznaete.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ама како тоа, кога јасно си стои дека жената која имала сексуални односи пред бракот, никој повеќе не смее да се венча со неа, зошто и тој станува дел од нејзиниот грев?
Purple Puma,

само да Те потсетам: ова не е времето од Стариот Завет, каде за блуд и прељуба се казнувало со убиство со каменување. Ова е време од Христовиот Нов Завет, каде љубовта кон ближниот е Закон кој е на сила. Црквата тргнува од фактот дека човекот (како род...) е огревовен и склон кон чинење гревови и Црквата е снисходлива кон човековата склоност кон чинење гревови. Токму затоа, Христос Богочовекот ни ја остави и Светата Тајна покајание/исповест, преку која можеме да се „отарасаме„ од своите наталожени гревови. Луѓето чинат гревови и во знаење и во незнаење, а особено неверните/атеистите се посклони кон гревот, оти и самите нит познаваат нит признаваат гревовно живеење па со (неподнослива) леснотија паѓаат во грев, не согледувајќи ги сите последици од гревот па затоа не е чудно ако невестата е „малку трудна„ а влегла во храмот за да биде венчана.
--- надополнето: Oct 26, 2011 7:31 AM ---
Дали Црквата сама не ги почитува законите кои ги наложува?
Посочи пример каде Црквата нешто одредила па истото го погазила.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Purple Puma,

... не согледувајќи ги сите последици од гревот па затоа не е чудно ако невестата е „малку трудна„ а влегла во храмот за да биде венчана.
Мики бој, не се мачи да објаснуваш. 100 евра си се 100 евра, тие не се трудни...

Член од
12 јули 2011
Мислења
89
Поени од реакции
25
Пошто разбираш англиски, ова може да ти е од корист:

Квалитет на информација.
Ednas veke komentirav i pak ke povtoram - NE TREBA DA SE BARA RECIONALNO VO VERATA! ILI VERUVAS ILI NE VERUVAS!
Plasiranjeto na kvalitetna informacija so site atributi posoceni preku dadeniot link - moze da se odnesuvaat na informacii od zivotot, novinarski reportazi, izvestuvanja, strucni analizi, fizibiliti studii itn.
Ama koga e verata vo prasanje - tuka ne vazat tie zakoni.. Se sto ni e dadeno vo Svetoto Pismo, dadeno e preku odbrani lugje.. I tie se soocuvale kako takvi kako sto si ti - lugje koi se potpiraat na racionalnoto i vidlivoto.. Ama ima nesto poveke i pogolemo od toa sto se gleda.. I SE VIKA BOG!
Believe it or not :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.744
Поени од реакции
8.765
Purple Puma,

само да Те потсетам: ова не е времето од Стариот Завет, каде за блуд и прељуба се казнувало со убиство со каменување. Ова е време од Христовиот Нов Завет, каде љубовта кон ближниот е Закон кој е на сила. Црквата тргнува од фактот дека човекот (како род...) е огревовен и склон кон чинење гревови и Црквата е снисходлива кон човековата склоност кон чинење гревови. Токму затоа, Христос Богочовекот ни ја остави и Светата Тајна покајание/исповест, преку која можеме да се „отарасаме„ од своите наталожени гревови. Луѓето чинат гревови и во знаење и во незнаење, а особено неверните/атеистите се посклони кон гревот, оти и самите нит познаваат нит признаваат гревовно живеење па со (неподнослива) леснотија паѓаат во грев, не согледувајќи ги сите последици од гревот па затоа не е чудно ако невестата е „малку трудна„ а влегла во храмот за да биде венчана.
--- надополнето: Oct 26, 2011 7:31 AM ---

Посочи пример каде Црквата нешто одредила па истото го погазила.
Мики, колку сакаш бегај си ти од тоа, дали покајанието подразбира ,,правам што сакам па ќе ми биде простено,,?
Фактот дека вашите верници не ви ги почитуваат правилата, и сите заедно се каат (аха, важи, иди лажи некој друг, дека се покајале што имале односи пред брак) - значи не ви штима нешто.
И не сум јас склона на гревови, нема такво нешто, не се ни обидувај да ми наметнеш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Фактот дека вашите верници не ви ги почитуваат правилата, и сите заедно се каат (аха, важи, иди лажи некој друг, дека се покајале што имале односи пред брак) - значи не ви штима нешто..
Можеби има, можеби нема, но тие си го праат гревот, нивни проблем...
Каде стои точно во Нов Завет дека секс пред брак е забранет од Бога, дали може да цитираш некој пасус, божји зборови?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.744
Поени од реакции
8.765
Можеби има, можеби нема, но тие си го праат гревот, нивни проблем...Каде стои точно во Нов Завет дека секс пред брак е забранет од Бога, дали може да цитираш некој пасус, божји зборови?
Немој да се мачиш :) Нема да копам за тебе да ти докажувам. Тоа е веќе, па барем едно 100 пати докажано низ форумов... ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, колку сакаш бегај си ти од тоа, дали покајанието подразбира ,,правам што сакам па ќе ми биде простено,,?
Не подразбира: исповеданиот грев не смее да се повтори, а „правам што сакам и ќе ми биде простено„ е залажување на самиот себе.
--- надополнето: Oct 26, 2011 12:43 PM ---
Фактот дека вашите верници не ви ги почитуваат правилата, и сите заедно се каат (аха, важи, иди лажи некој друг, дека се покајале што имале односи пред брак) - значи не ви штима нешто.
???
Ништо не Те разбирам, разбираш...
--- надополнето: Oct 26, 2011 12:43 PM ---
И не сум јас склона на гревови, нема такво нешто,
Ајде де...Ангелче, а? :rolleyes:
--- надополнето: Oct 26, 2011 12:44 PM ---
не се ни обидувај да ми наметнеш.
Од кај Ти е оваа идеја, дека нешто сум наметнувал? :confused:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Немој да се мачиш :) Нема да копам за тебе да ти докажувам. Тоа е веќе, па барем едно 100 пати докажано низ форумов... ;)
епа зашто тогаш секоја страна и тема ова истото го тврдиш? Бараш одговори, а одговараш на овој начин? Нефер.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom