Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
31 август 2011
Мислења
16
Поени од реакции
2
Со раце под глава во темната соба бдеам во таванот. Менталниот клип за тоа каков ќе ми биде животот во Скопје штотуку се одмота. Безмилосно и со презир ја погледнав Саат Кулата од мојот прозор. „Конечно ќе мрднам од градов, ќе одам некаде каде што никој кур да го боли кој сум, чиј сум, на кого сум...и ќе бидам она што навистина сум“.


Со нетрпение го очекував знакот под мостот каде што пишуваше Добронидојдовте на влезот во Скопје.

Низ главата ми се вртеше помислата, „Живеам сега во Скопје, работам сега во Скопје,...еј фак...не е мала работа човек да се одлучи на ваков чекор“. Низ главата ми се вртеа филмови на еманципирани луѓе, желни нешто да направат во животот.


Конечно ќе се движам во кругови како интелектуалниот труд е далеку повреднуван од оној на кого си/чиј си и како ако мрднеш само малку на интелектуално ниво (си издал збирка мочана поезија) се доживува со лицемерен крик на нискобуџетната локална телевизија, која уствари си пополнува место во емисијата „Локални дијагонали“.

Ги замислував седенките на кафе во Аја Лезет, како пијам чај Earl Grey со млеко, бидејќи во Битола ме гледаа како да сум паднал од друга планета, а не дај Боже да те земат на „удолу“ во смисла „Шо му е на чооооеко бе браааат?! (М)Ооооооре ненормалееен“.

...


Деновите се нижеа. Декаденцијата на градот полека, полека започна да се отвора. Морзеова азбука. Бетон, асфалт, бетон, бетон, асфалт. Сето тоа спомешано со миризба на плин, бензин и огромни количество дизел.

Стрес на секое лице. Не знам дали е до Сонцето, сињакот или нешто друго, ама брчките на лицето овде изгледаат подлабоки.

Ефектот на добро настегани сардини во смрдливите автобуси те следи на секој чекор. Веќе го научив ритамот и на тоа. 7.30 сабајле, 3.30 попладне, 11.30 навечер. Секои осум саати автобусите крцкаа од луѓе испозалепени како плакати врз гнасните прозори на 5-ка, 23-ка,15-ка,57-ка...

И тука некаде низ сиот песок од нормални луѓе ќе фрлиш поглед и ќе ги забележиш малите бисерчиња - богати луѓе со гнасен материјалистички фетиш, кои со своите џипови, ферарија, масерати, бентли фрчаат низ улиците.
Успат излегуваат пред Holiday Inn да ги мрднат своите дебели машки и ултра слаби женски газови со „екслузивната“ солунска викенд роба.

Штета што кај нас нема мали лепенки за браници на коли (bumper stickers) на кои ќе пишува „Го фатив Господ за мадиња“.

...


Ги нема седенките во Аја Лезет. Премногу сум/сме зафатени да се избориме за егзистенција или сме пропаднати во длабока меланхолија за викендот кој едвај чекаме да дојде, а кога ќе дојде ...само ја сумираме измината недела и гледаме уствари колку ни е шит животот.

Контактите замираат. Градот е голем. Кој ќе се влечка од Аеродром до Радишани, од Радишани во Капиштец, од Капиштец во Ново Лисиче.

Старите...ги гледаат глупавите турско/индиски серии и приспонуваат на топлото време и бесцелното шеткање покрај кеј, собирајќи ги миризбите на смрдливот Вардар.

Сивилото е насекаде околу мене. Градот нема дух. Вештачка творевина исполнет со лажен лицеремен интелект во форма на навидум успешен човек кој својата репутација ја креира со лажен себе-идол (малку различно од егоцентричност и нарцисоизам) за она што сте го постигнал.

Со други зборови - учев многу (жими пајка), отворив бизнис, иам пари, купив јака кола, други работат за мене и општеството ми дава признание. Yeah right!

Веќе ги научив сите места низ целиот Центар и Аеродром. Кога имав некој динар, тркнав и до Тафталиџе, Маџари (која факинг дупка) и други елитни населби низ Скопје, како Чаир (транзит), Бутел и елитната Радишани (читај: Богу иза леџа).

Малото брдо, не многу поголемо до Тумбе кафе, се величи како да е Монт Блан и постојано се шират приказни до посер за тоа каааааков триумф е да се искачиш до крстот (која дебилна идеја ама ајде) и каков секс може да падне покрај патот до Видиковец или средно Водно (постојано да бидеш освелтуван од дебили со „долги“ светла...а-ха...ооуккеј...no thanks).

Младите „провинцијалци“ одвај чекаат да тркнат до родниот град. Студентите, кур ги боли. Нема мама, нема тато, цело друштво им е тука, шо ќе им се оди дома. Ќе дремат тука месец-два и ќе излегуваат во елитните ноќни клубови, при тоа неминовно е двочасовното чекање ред како за леб во 90-тите (читај: глумат лудило, пуштени од синџир).


Читај драги провинцијалецу:

Плата имаш висока во Скопје, во споредба со Битола (ова пополни го со твојот роден град). Но, те молам одбиј за кирија, сметки, живот, транспорт, окапани коски по автобуси како градски, така меѓу градски. 120 денари за шише 0,33 Скопско во Ноќен клуб, ...

Ете тоа.

Повеќе друг пат...

П.С Не одговарам на провокативни одговори на темава. Ова е јас како го гледам Скопје, ништо посебно за вас и вашето его.
Сакам да ти честитам на стилот на пишување, многу ми се допаѓа, како вљубеник на секакви видови на романчиња, мислам дека треба да почнеш да пишуваш нешто, без разлика дали тоа се однесува на продолжување на текстов што си го напишал или роман со друга тема.
Содржински гледано, жал ми е што Скопје го доживуваш на тој начин, пробај да гледаш низ призата на Скопјани, не велам дека се треба да ти изгледа логично, но пробај да рабереш без да осудуваш. Еве на пример, искажување до Крстот, вие во Битола го имате Пелистер, во Скопје, тоа е Водно, а штом еднаш се качиш до врвот, ќе сакаш пак, не за друго те ослободува од негативна енергија и лоши мисли. И да, пробај да уживаш малку во Скопје, зашто ако се осеќаш мизерно, нема да промениш ништо.
--- надополнето: Oct 21, 2011 10:40 PM ---
Postov e prekrase sekoj "provincijalec" (ako se narekuvame taka) pa i jas imam edna prikazana so mojot prv samostoen cekor vo metropolava pre devet godini....malo dete na 14 godini zelno i polno so zelba da uci da sozreva porano od vrsnicite sto ziveat so mama i tato doma...kolku samo letav pred da dojdam da zivem tuka ke ucam midicina ke treniram rakomet i ke imam petki:) kako i da ne devojceto od provincija zatalkano megu site placese sekoj den posakuvav vo tie ludi tinejgerski godini koga odev na megugratska avtobuska vardar da bese pogolem da mozev da se frlam i da me snema...za gjabe se macev za gjabe ucev za gjabe vezbav rakomet ako "doma" bev prvenec na generacija kapiten na timot od ugledno mokno semejstvo ceneta kade i da odev kaj i da vlezev site me zNaeaa ee vo metropolata ne bese taka se custvuvav izguben megu site deca od klasot so vrski koi ucea pomalku a dobivaa poveke sto bev jas nikoj i isto....Pominaa godini eve veke devet ne se frliv ne se predadov ziveam se uste vo skopje go sakm go custvuvam kako moj grad jas izrasnav ...go obozavav skopje na prolet go sakam parkot ja sakm patekata pokraj kej...sekoe mesto od gradov mi budi spomen na eden del od moite devet godini tuka...No se se menuva... vo sekoja godina e se porazlicno imav strplenie koga visev na vratite za vlez vo klubovi , sakav da bidam glavna na site studenski,,,pa pocnav da odam na mirni mesta,,, no nikogas ne posakav da bidam Smizla prestanav da stojam vo red i nekoj Gorilo (vratar so osmo ) da mi kazuva dali mozam ili nemozam da vlezam na mesta kaj sto bev najcest gost :) eee Moe skopje ti si nisto bez nas decava od provincija polni so nadez i zelba deka eden den ke bide podobro tuka ke imame plati od 1000e ke vozime i nie koli nema da se klackame po aftobusi ke ziveeme na vodno ne vo stan pod kirija ke bideme i nie nekoj i nesto ....Bogata sum jas mnogu dusevno moive godini na samostoe zivot me naucija da delam da cenam da se druzam....Covek sum...se snaogam kaj i da sum ne se zalam na mama za se ...Porasnav....Sozreav...i tragam se mislam sto so mene posle devet godini vo skpje jas zavrsuvam tuka skopje go izgubi sjajot ja izgubi magijata eee gi snema i cigancinjata od plostat ...ma sto zboram jas go snema plostadot se zaseni kameni most...eee se izmenija mnogu nesta se otvorija posebni mesta za visoki klasi za faci za droji za narkomani nema druzbi go nema parkot so site tie desavki pa i baskerfest ne e toa sto bese pa i studenskite domovi ne drmaat vo eden ek kako nekogas, nikoj ne se buni za nisto nikoj ne pie od jutra do sutra :P ....talkam vo krug kazuvam i kazuvuvam ama eve zavrsuvam ne navrediv nikoj ....vasiot stomatolog :) od provincija :P
преубаво, секоја чест
 

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.361
Поени од реакции
4.883
Здраво, јас сум провинцијалец и како таков неможам да се изразам и да ја прикажам мојата слика за Скопје. Нели, пошо сум од провинција и незнам ништо.
:cool:
 

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
524
Смешен наслов:) во Скопје за жал нема скопјани и тие чии што родители се родени и израснати во скопје, бабите и дедовците им се од село, дошљаци во Скопје, така што навистина за да се исфрли она селското од човекот треба да поминат премногу генерации, еве јас како градско дете од стара градска фамилија, дојдена во Скопје на мои 10 години, можам да кажам како јас го доживеав Скопје........ доаѓањето во Скопје ми беше како доаѓање во ПЕКОЛ! од мирен, идиличен живот во куќа, се преселив во идиотско нервозен пекол во стан., значи дури и моите родители си го сменија односот едни кон други доаѓајќи во овој одвратен град, во помалиот град каде што живеевме имаше комшиски живот, тука најблиските комшии не си викаат добар ден а камоли да си доаѓаат на кафе, студенило, цинизам, иронија, ладнокрвност, абе да умре човек на улица ќе си ја свртат главата и ќе преминат преку него како да е маче прегазено од кола, друга работа е што во училиште се правеа децата многу важни дека демек они биле "скопјаните" а јас провинцијалецот, ама нема врска по кратко време ме прифатија и супер си пројдов во школо, сега па градов го гледам со други очи......... бидејќи веќе сум во возраст каде што ми треба малце и мир психички, кога сакам да прошетам низ град не сакам да ги гледам постојано истите фаци со кои морам да си речам здраво, како што е редот во помалите градови, едноставно таа рутина веќе ме заморува, подобро наместо да застанувам со секој втор човек на улица или да си викам здраво, ќе си викам со секој четврт или петти, а понекогаш се случува и ниеден или само еден до неколку познати да сретнам низ град, доколку нема гужва, така што ова ми се допаѓа, во помалиот град човек почнува да се гуши по некое време но од друга страна односите се далеку потопли и подобро се живее според мене јас имам прекрасни спомени од малиот град, за разлика од скопје, никогаш не може да завземе такво место во моето срце, зашто самиот град има некое студенило што произлегува од односот на оние селаничиштана што се прават изворни Скопјани и држат некоја ароганција, најлошо е "кад се опинок поципели" она што го зборев погоре дека бабите и дедовците им се од село па кутрите џабе пораснале во Скопје кога го имаат селското во себе, човекот можеш да го извадиш од селото, но селото од човекот многу потешко.................................
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Postov e prekrase sekoj "provincijalec" (ako se narekuvame taka) pa i jas imam edna prikazana so mojot prv samostoen cekor vo metropolava pre devet godini....malo dete na 14 godini zelno i polno so zelba da uci da sozreva porano od vrsnicite sto ziveat so mama i tato doma...kolku samo letav pred da dojdam da zivem tuka ke ucam midicina ke treniram rakomet i ke imam petki:) kako i da ne devojceto od provincija zatalkano megu site placese sekoj den posakuvav vo tie ludi tinejgerski godini koga odev na megugratska avtobuska vardar da bese pogolem da mozev da se frlam i da me snema...za gjabe se macev za gjabe ucev za gjabe vezbav rakomet ako "doma" bev prvenec na generacija kapiten na timot od ugledno mokno semejstvo ceneta kade i da odev kaj i da vlezev site me zNaeaa ee vo metropolata ne bese taka se custvuvav izguben megu site deca od klasot so vrski koi ucea pomalku a dobivaa poveke sto bev jas nikoj i isto....Pominaa godini eve veke devet ne se frliv ne se predadov ziveam se uste vo skopje go sakm go custvuvam kako moj grad jas izrasnav ...go obozavav skopje na prolet go sakam parkot ja sakm patekata pokraj kej...sekoe mesto od gradov mi budi spomen na eden del od moite devet godini tuka...No se se menuva... vo sekoja godina e se porazlicno imav strplenie koga visev na vratite za vlez vo klubovi , sakav da bidam glavna na site studenski,,,pa pocnav da odam na mirni mesta,,, no nikogas ne posakav da bidam Smizla prestanav da stojam vo red i nekoj Gorilo (vratar so osmo ) da mi kazuva dali mozam ili nemozam da vlezam na mesta kaj sto bev najcest gost :) eee Moe skopje ti si nisto bez nas decava od provincija polni so nadez i zelba deka eden den ke bide podobro tuka ke imame plati od 1000e ke vozime i nie koli nema da se klackame po aftobusi ke ziveeme na vodno ne vo stan pod kirija ke bideme i nie nekoj i nesto ....Bogata sum jas mnogu dusevno moive godini na samostoe zivot me naucija da delam da cenam da se druzam....Covek sum...se snaogam kaj i da sum ne se zalam na mama za se ...Porasnav....Sozreav...i tragam se mislam sto so mene posle devet godini vo skpje jas zavrsuvam tuka skopje go izgubi sjajot ja izgubi magijata eee gi snema i cigancinjata od plostat ...ma sto zboram jas go snema plostadot se zaseni kameni most...eee se izmenija mnogu nesta se otvorija posebni mesta za visoki klasi za faci za droji za narkomani nema druzbi go nema parkot so site tie desavki pa i baskerfest ne e toa sto bese pa i studenskite domovi ne drmaat vo eden ek kako nekogas, nikoj ne se buni za nisto nikoj ne pie od jutra do sutra :P ....talkam vo krug kazuvam i kazuvuvam ama eve zavrsuvam ne navrediv nikoj ....vasiot stomatolog :) od provincija :P
Навистина прекрасен текст :place:
 

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
I Skopje si ima svoja dusa, koja vie provincijalcite ne mozete da ja vidite zaradi makite koi si gi trgate duri studirate ovde...
Кои маки ги веделе провинцијалците во најголемото село во Македонија те молам наброј ми?
 
Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Една мака сите имаме. И “провинцијалци“ и „граѓани“..

Скопје...
Таа мака се вика немаштија , или како што некој претходно напиша , транзицијата.
Ја читав темата , а и денес ја видов колумната http://www.idividi.com.mk/kolumna/719466/index.html
, зачитав некои коментари и некој ќе рече ние сме биле сложен народ.
 
Член од
25 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
bla bla bla 310 denari ti davale a 400 den ti bile potrebni za tvoite dnevni potrebi...pa sto si dosol tuka be gnido edna gnidosana! od takvi kako tebe tuka sto se pukaaat i rabotat za 100 evra gi ima mnogu...od takvi kako tebe nie skopjanite nemozeme rabota da najdeme zatoa sto ako za edna rabota se nudele 200 evra plata,vie doagjate od toa provinciite grdi i istata taa rabota ja rabotite za 100 evra i zatoa nie rab neam poradi vas gnidi edni gnidosani! PA USTE I SE ZALI BE MAJCINIOT....PA NE SE ZALI STO KUR SI DOSOL TUKA DA RABOTIS?
--- надополнето: Oct 25, 2011 4:53 AM ---
skopje vaka skopje taka zatoa devojkite tuka vi doagjaat i gledaat samo negde da se udomat...jas gi vikam pastetarki...se rokaat za 2 argeta pasteti tuka vo sk a koa ke dojdat tamu u bt kazuvaat kako se prsnale od rabota duri i nie se cudime kako mozela tolku rabota da podnese a devojkata vredna domakinka kako nema pa i bara prekuvremeno da raboti ! :)
 
Член од
8 февруари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
53
Ние сите сме млади да збориме али прашај го татко ми или било кој друг постар скопјанец ке ти каже од кога се расипа Скопје, од коа почнаа да доаѓаат од секаде и навиките си ги носеа со нив сакајќи Скопје да се прилагоди на нив а не тие да се прилагодат на Скопје. Инаку општо све си иба мајката, а не па Скопје.
 

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.657
Поени од реакции
10.968
Има една стара турска, вели...сељак-селанец, граѓанин не бидува, а и биди, не личи.
 

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Грешка. Јас сум шанкуре и тоа чистокрвен скопјанец. Да видиш како минувам на црвено на семафор. Право шанкуре.
Чистокрвни скопјани од Мариово, Кривогаштани, Долнени и многу други напуштени села во Македонија има колку сакаш, со лопата да ги риниш :)
--- надополнето: Oct 25, 2011 10:59 AM ---
bla bla bla 310 denari ti davale a 400 den ti bile potrebni za tvoite dnevni potrebi...pa sto si dosol tuka be gnido edna gnidosana! od takvi kako tebe tuka sto se pukaaat i rabotat za 100 evra gi ima mnogu...od takvi kako tebe nie skopjanite nemozeme rabota da najdeme zatoa sto ako za edna rabota se nudele 200 evra plata,vie doagjate od toa provinciite grdi i istata taa rabota ja rabotite za 100 evra i zatoa nie rab neam poradi vas gnidi edni gnidosani! PA USTE I SE ZALI BE MAJCINIOT....PA NE SE ZALI STO KUR SI DOSOL TUKA DA RABOTIS?
--- надополнето: Oct 25, 2011 4:53 AM ---
skopje vaka skopje taka zatoa devojkite tuka vi doagjaat i gledaat samo negde da se udomat...jas gi vikam pastetarki...se rokaat za 2 argeta pasteti tuka vo sk a koa ke dojdat tamu u bt kazuvaat kako se prsnale od rabota duri i nie se cudime kako mozela tolku rabota da podnese a devojkata vredna domakinka kako nema pa i bara prekuvremeno da raboti ! :)
Aх бре искомплексирано копуче, мислиш дека луѓето одат во Скопје од што е многу убаво или нешто слично? Скопје е најтиња главен град во светот. Една Тирана е поубава од Скопје, да не зборуваме за Софија, Атина, Белград, Загреб. Во Европа и Светот не навлегувам, тоа е друга димензија!

Што да прават луѓето кога се се гради и се прави во Скопје? Што да прават, да седат дома и да се чешаат? Маката ги натерала да одат во посраното Скопје! Како што одат нашите во странство за работа, исто и од цела држава во Скопје! И после не викале грците Република Скопје, а ние се лутиме.

Затоа оди до влада, замоли ги да не се гради се во скопје па може ќе ти се оствари желбата наместо 100, да земаш 200 евра плата!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom