Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Истото го зборува и Кроули во своите списи... само што тој, во духот на Книгата на Законот, надополнува да се убие и Исус, и Мухамед, па дури и Кроули ако ги сретнеш на патот. Најдобро е да не следиш нечиј пат, така нема да имаш потреба да ги убиваш туѓите идеи!
Тоа е јасно, зарем ни треба објаснување за таа реченица? :)
Хахахх, за некого и треба.....ама во случајов Твој изгледа не.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Nessa Alcarin,
Сосема те разбирам зошто за тебе е апсурд.
Времето тече праволиниски и ги носи промените на телото кое се менува и расте соодветно на полот задржувакќи ги сите негови органи, дали исто така и духот се менува задржувајќи ги мислите од сите периоди од животот.
Ако е така, тогаш дали може да разговарам со девојчето кое има невин поглед во очите и кое мисли дека половиот орган што го има се користи само кога треба да се оди по мала нужда?
Јас мислам дека тоа е одамна мртво,повеќе не постои во тебе.Постојат само сеќавања,кој бледеат како што поминува времето.

Мажот и жената заслепени од љубовта(огинот) извршија убиство.
Законот вика "не убива",не е прецизиран што,но водејќи дека човекот е далеку поразличен од животните,мислиш овој закон се однесува за убиство на телото?
Можеби, ако човекот се води по телесно разбирање и животински инстикт, во тој случај законот е јасен, телесните нека ги судат телесните.
Викаш дека треба значење да и се даде на жената,исто како што Адам и даде значење па дозволи да биде прелажан.Љубовта многумина убила,не за џабе се вика дека љубовта е слепа.
Првин децата стануваат девојки со прва менструација,па после жена со самиот чин.

Nessa Alcarin,
Кога крајот на времето би го споила со почетокот,змијата да ја држи во уста опашката,тоа ти како сега само што си се родила, животот е пред тебе и во исто време како секој момент дека ќе умреш,само што не си издивнала.Тогаш и само на тој начин во тебе се сите духовни промени што се карактеристика на сите луге не мислам на доживувања, него на животот што го носат во себе децата,силата на пубертетот,итрината на возрасните и средбата на старите(искусни) со смрта.Во исто време си све и во исто време си ништо.
Само човек кој и гледа на смрта во очи може да го сака животот со таква сила како што друг човек со исто таква сила брза да го потроши,сигурно му гори под нозе па брза.:)
Добро, како прво неможеш да ме разбереш очигледно, бидејќи си живееш во свој свет и убаво ти е. Како што реков јас го почитувам тоа. Но не ми е јасно зошто се обидуваш твоето сфаќање да ми го наметнеш мене. Мојата духовна невиност не ми се одзема со самиот чин на кинење на хименот, туку многу подоцна кога видов какви се луѓе живеат во мојот свет. Затоа ти кажав премногу акцент ставаш на телесното губење невиност и тоа го поврзуваш со духовното губење невиност. Јас сум свесна за „духовното убиство“ што еден може да му го направи на друг, но еден човек може пак да оживее од тоа убиство, само ако научи пак да се сака самиот себе. Додека ако извршиш телесно убиство нема враќање (освен ако не веруваш во реинкарнација, а како што гледам не веруваш :) ).
За првиот болд: На секој маж и секоја жена треба да им се даде значење. Тоа што си го напишал како пример од читанката ти е тотално погрешен. Според тебе не треба да се сака тој што е до тебе бидејќи е жена? Бидејќи ние имаме предиспозиции за прелажување? Љубовта не убила никој, луѓето убиваат. Сакај ја таа што ќе биде до тебе со целото твое „срце“, не дозволувај Библијата или некој друг да те спречува во тоа.
За вториот болд: Јас никогаш не сум и погледнала на смртта во очи, но сепак го сакам животот. Зошто тоа е најдоброто нешто што може да ти се случи. Да живееш! Значи се сплотила таа енергија и си создаден ТИ. Можеш да замислиш колкава е веројатноста за тоа? Затоа не се заблудувам со читанки, со што смеам со што несмеам да правам, со смртта, со суден ден, со божја казна. Јас сум овде и сега, и никогаш нема да бидам на истото место пак. Јас живеам и љубам, моментално повеќе од што можам да понудам, но исполнета сум заради таа љубов.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Добро, како прво неможеш да ме разбереш очигледно, бидејќи си живееш во свој свет и убаво ти е. Како што реков јас го почитувам тоа. Но не ми е јасно зошто се обидуваш твоето сфаќање да ми го наметнеш мене. Мојата духовна невиност не ми се одзема со самиот чин на кинење на хименот, туку многу подоцна кога видов какви се луѓе живеат во мојот свет. Затоа ти кажав премногу акцент ставаш на телесното губење невиност и тоа го поврзуваш со духовното губење невиност. Јас сум свесна за „духовното убиство“ што еден може да му го направи на друг, но еден човек може пак да оживее од тоа убиство, само ако научи пак да се сака самиот себе. Додека ако извршиш телесно убиство нема враќање (освен ако не веруваш во реинкарнација, а како што гледам не веруваш :) ).
За првиот болд: На секој маж и секоја жена треба да им се даде значење. Тоа што си го напишал како пример од читанката ти е тотално погрешен. Според тебе не треба да се сака тој што е до тебе бидејќи е жена? Бидејќи ние имаме предиспозиции за прелажување? Љубовта не убила никој, луѓето убиваат. Сакај ја таа што ќе биде до тебе со целото твое „срце“, не дозволувај Библијата или некој друг да те спречува во тоа.
За вториот болд: Јас никогаш не сум и погледнала на смртта во очи, но сепак го сакам животот. Зошто тоа е најдоброто нешто што може да ти се случи. Да живееш! Значи се сплотила таа енергија и си создаден ТИ. Можеш да замислиш колкава е веројатноста за тоа? Затоа не се заблудувам со читанки, со што смеам со што несмеам да правам, со смртта, со суден ден, со божја казна. Јас сум овде и сега, и никогаш нема да бидам на истото место пак. Јас живеам и љубам, моментално повеќе од што можам да понудам, но исполнета сум заради таа љубов.
Сосема добро те разбирам и воопшто не наметнувам ништо.Разговараме за тоа како се разбира "не убивај".
Некој го разбира телесно,не обрнувајќи внимание на духовното дали некој умира при телесно задоволство кое се става како шлаг на торта при разгорен огин(љубов) помеѓу две особи кој настојуваат телесно да се спојат.
Се разбира тие можат да се правдаат и да тврдат дека не извршиле никакво убиство,едноставно едниот го држел копјето,а другиот сам скокнал на него едно пет,шест пати.Голема работа, битно да се круниса љубовта,а дали некој умира не битно, дух како дух пак ќе воскресне.Само после девет месеци ете го доаѓа,копија на двајцата и покрај тоа што го убивте во вас тој никако да умре.
Nessa Alcarin,
Кога викаш "сакај се себеси" кој дел треба да се сака детето,пубертетот,созреанотот или старецот.Сите тие делови од животот на човекот си ги живеела ,ги живееш сега и ќе ги доживееш.За тебе постои времето и го живееш сега и овде,за некој што не постои време и сите промени се во една точка може ли да направи поделба.Ќе се сакам каков сум бил или ќе се сакам сега каков сум или каков ќе бидам?

Оние што живеат сега и овде им е поделена љубовта,првин ги сакаат мама и тато,па после го сакаат спротивното од себе,после доаѓаат децата кој ќе ги сакаат уште повеќе бидејќи се гледаат себе си во нив,односно оној што го убија,па внучињата кој само што го почнуваат нивниот живот,а тие го завршуваш својот живот.Можеби тоа е убавината на животот,едно огинче да се пали и да се распламти додека не догори,па да се зафати друго огинче итн.
Колку гаси- пали имате во животот,а кој запали,а кој изгасил?
Се разбира дека можеш да си продолжиш да го разбираш животот онака како што ти милуваш,телсно сега и овде.

Член од
2 мај 2006
Мислења
133
Поени од реакции
83
Исус (Човек) - Еден од многуте луѓе што биле распувани на крстовите.Ништо повеќе
Тоа е само моето мислење

Н

нихилист

Гостин

Исус се појавува во многу форми! Само што јас наместо Христа го видов Џим Морисон, кога имаше брада... :D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278

Исус се појавува во многу форми! Само што јас наместо Христа го видов Џим Морисон, кога имаше брада... :D
поо не ми се верува!!
зидот е за варосување! сега вака ко се подзапулив има флеки..... ај беља

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
На сите заинтересирани околу ова прашање ви ја препорачувам книгата „Повеќе од дрводелец“ од Џош Мекдауел (бивш атеист, сега христијанин)
http://www.lovingtruthbooks.com/Res.aspx?xr=t&Sku=1991
Имам и неколку бесплатни изданија.

Н

нихилист

Гостин
На сите заинтересирани околу ова прашање ви ја препорачувам книгата „Повеќе од дрводелец“ од Џош Мекдауел (бивш атеист, сега христијанин)
Јас ја имам прочитано книгава од преварантов, ми ја препорачаа и откако ја прочитав си ветив дека никогаш повеќе нема да си го трошам времето со вакви книги.

Лошо лошо, не знам од каде да почнам. Дали трета (или четврта?) глава, каде авторот кој не е научник блада како христијанството е над науката, да не зборуваме за концептуалните грешки кои ги прави при објаснувањето на научниот метод. Тврди дека само зошто некој настан (како воскресението на Исус) неможе да се повтори истиот неможе да се докаже или побие и е надвор од доменот на науката. Со други зборови, било-поминало, науката за к*р да ми се фати, Исус оживеал и отишол на небото, и неможеш да докажеш дека грешам. Не мора самиот да си научник за да сфатиш дека тропа глупости, нели?

А се сеќавам на еден дел, каде тој тврди дека апостолите немале никаква причина да лажат ниту немале никаков мотив за ширење на евангелието доколку е лажно, ерго евангелијата мора да се вистинити... :ROFLMAO:

Јас сериозно кажувам дека не прочитав ниту еден цврст аргумент, само бладања на празно.

П.С. го нареков преварант зошто го прогуглав, и наводно, кога бил во колеџ бил агностик, па станал христијанин откако лично се увидел во вистинитоста на таа религија додека спремал семинарска. Абе ајде. Исто така, налетав на слика од неговата куќа во Далас, вила човече... Затоа, преварант! Но којзнае, можеби грешам.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Исус е производ на сите тие што сакаат да го јадат мојот леб и да ме прават магаре! Епа не ви давам мој леб и тачка!!!!!!!!!!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А има ли некоја книга од некој што бил Христијанин, па после станал тврдокорен Атеист и плука се живо по Христијанството?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
ИСУС бил БОЖЈИ СИН ,учител на човештвото,кои има најзначајно место во историјата,познат уште како БОГОЧОВЕК и СПАСИТЕЛ.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ИСУС бил БОЖЈИ СИН ,учител на човештвото,кои има најзначајно место во историјата,познат уште како БОГОЧОВЕК и СПАСИТЕЛ.
Dzulija, mozno li e da Isus bil "slucaen vremenski patnik" zalutan i zaglaven vo toa vreme i vo toj prostor, so poznavanja od mnogu oblasti koi i denes se mozebi nepoznanica?

Trodimenzionalniot svet nam ni e poznat i vo nego ne e mozno vakvo nesto. No vo povekedimenzionalen svet e mozno. Mozno e i voskresnuvanje. Mozni se i cudata sto gi storil Isus.

Zamisli se ti pred 2 veka so tvoevo znaenje sega i so torba penicilin - kje bides Gospod, kje spasis mnogu lugje.

Mozes li ti da mi odgovoris sto e toa voskresnuvanje? Da go izdefiniras toa. Drugite ne odgovorija na ova prasanje. Kje mozes li ti?

Dali e toa prosto revitializiranje na zivotnite funkcii, ili voskresnuvanje e nesto drugo?

Veruvaj pretpostavkata deka e vonzemjanin, vremenski patnik koj slucajno ili namerno se nasol togas deluva isto tolku validno i vo ist moment isto tolku neverojatno kolku i tezata deka e sin Bozji.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не само најзначајно, туку и централно место во историјата. Пред него ги броиме годините како „пред наша ера“, а по него како „нова ера“. Или на англиски BC = Before Christ и AD = Anno Domini = Година Господова.

Kajgana Shop

На врв Bottom