Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ме мрзи да ја читам цела тема кажете шо треба да напраам за да дадам подршка? имате некој готов мејл шо го праќате до јсп или?

п.с имам другар албанец кој е контролор во јсп. самиот кажува дека ниеден албанец не плаќа карта и не ги симињаат а кога македонец нема карта го симињаат. лично ми има кажано мене ми е жал и сите ги оставам колегите со него не се баш така добри ко него. ме мрзи да пишувам ке ви кажам уште некоја случја која он ми ја раскажувал.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
[bez_navreda_casni_izuzetci]

Форава е. Ко што има говеда македонци, има говеда албанци. Само говеда албанци ги има многу пати поголем процент и се многу по големи говеда.

[/bez_navreda_casni_izuzetci]

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
ме мрзи да ја читам цела тема кажете шо треба да напраам за да дадам подршка? имате некој готов мејл шо го праќате до јсп или?

п.с имам другар албанец кој е контролор во јсп. самиот кажува дека ниеден албанец не плаќа карта и не ги симињаат а кога македонец нема карта го симињаат. лично ми има кажано мене ми е жал и сите ги оставам колегите со него не се баш така добри ко него. ме мрзи да пишувам ке ви кажам уште некоја случја која он ми ја раскажувал.
Праќаме мејлови до директорите на ЈСП, имаш на првите страни што како. Инаку, сподели што ти кажал другарот, се ни оди во прилог на тоа кон што целиме.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Што сакаш бе чкабонец ? Што мислиш ќе му се ќути на твојте брача ? Сега закана ова е нешто ? Во автобус брачата твои никогаш не се ми правиле проблеми, нити па јас нив. А ако сакат нешто ме боли к...т за твојот Јашар/Ндерим и ујко и мурго, ќе збират некој у делови у автобусот сега кој ќе или јас или он , ама да им ќутам и да ми го го дудлат јок.
Се разбуди планинското во тебе а циги?
Само да ве потсетам дека вакви мислења носат подолготраен бан.
Момци, се читаме за 2 недели.

Член од
16 јануари 2009
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.068
А место до директорите да се прати еден мејл до сите телевизии(или барем до тие погледаните)Со истата содржина од воведната страна.Јас им пратив мејл,мада не очекувам никаков одговор.Сепак иако немам проблеми во автобус имам многу другари кој имаат.Имате поддршка :)

Член од
8 август 2011
Мислења
232
Поени од реакции
79
Moze li da mi kaze moderatorot zosto mi go izbrisa postot :mad:

Postot bese : Deka ne smejme da pisuvame loso za albancite,deka ke mu ja zaklucat temata, i deka ke dobie BAN ?!

Kanal 88

Несопирлив
Член од
7 февруари 2010
Мислења
15
Поени од реакции
22
Проблемот не е само во ЈСП туку во цела држава. Јас имам план како да се реши и тој во ЈСП и тој во цела држава. Ако сака некој да го слушни нека каже, ако сака некој да покаже дека не е слаб.
Има некој јак или не?

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Имаше една случка во 22 мислам беше, кај Влае се качуваат две љунги и со тоа искривените фаци се смеат демек курнази сме не плаќаме карта и си седнуваат. Арно ама се погоди еден колега на возачот во исто време да влезе и тој покурназ од овие двајцава... ги исфрли како партали надвор откако одбиваа да платат или да се симнат, ама таму цел автобус Македонци спремни да рипнат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не е само со ЈСП проблемов, секаде каде што треба да се плаќа, Македонецот задолжително си плаќа. Еве малку офтопик, ќе споделам случки од патиштата низ Македонија.

Летово се враќав касно вечерта од свадба во Струга накај Скопје со двајца братучеди во кола. На првата патарина што е, гледам пред мене никој жива душа не плаќа, мене ми ја спушти рампата и си платив. (Да напоменам дека секогаш плаќам патарини) На втората патарина кај Гостивар, пак гледам, Ауди и БМВ количиња си поминуваат, 5-6 коли не платија пред мене, пак платив јас. Е на патарината кај Тетово кога пак видов дека никој пред мене не плати веќе ми прекипа и му се пуштив на ропакот.

Јас: „Шефе што е ова неплаќање?“
Тој: „Епа така е тука сеа....“
Јас: „Дај пушти ме и мене?“
Тој: „Ама јас не можам....“
Јас: „Е како не можеш? Како што ги пушти овие така и мене.“
Тој: „Ама ти не ме разбираш, хова је Тетова, морам така.“
Јас: „Е добро де, Тетова е, пушти ме, што ако една кола што не е од Тетова ја пуштиш?“
Тој: „Ама ќе ти запишам таблички, морам така, не знаш како је тука...“

И му платив и си заминав. Значи чиста вистина е ова, ако лажам од креветов на кој што лежам моментално да не станам. Не ми беше за парите за кои му се инатев на ропаков, туку само за да ми се расчисти и комплетно каков третман имаат од државата етничките групи. Не велам дека нема Македонци кои ескивираат, ама и повеќе од јасно е дека од тој предел скоро никој од Тетова со германско ауто не плаќа патарина.

Друга случка беше исто летово кога ја поминував истата рута, но овој пат кога бев во Струга ми се зезна едниот фар и на моменти работеше, на моменти не. Колава имаше тогаш 6 месеца, уште под гаранција и се ама ми се случи тоа надвор од Скопје и дека е под гаранција треба да се носи кај овластениот сервисер. Сигурно нема да ја носам у Струга кај некој приучен - недоучен.

Се враќам накај дома и кај Кичево ме застанува исто таков припадник на етничката заедница во МКД кој верувале или не до толку беше неписмен што ни презимето не можеше да ми го прочита од возачката, буква по буква го запишуваше. Ме напна до максимум ради тој фарот, што се не му покажав дека колава е уште нова, дека сега ми се расипа фарот и уште дента ќе ја носам на сервис ама не, се запна бацево казна ќе ти пишам казна ќе ти пишам и ме прати кај тој што беше во колата, кој беше Македонец. Одам јас кај тој во колата и го гледам бацево кој како шибни со ненормална брзина овој крени му рака и насмеј се, помини ауто што не е од немачко производство и со океј брзина, застани го. Овој Македонецов ќути ко пичка. Почна да ми пишува податоци и му викам „До кога ќе ќутиме како пички некои? Го гледаш колега ти што прави? Само возила на Македонци застанува. Ќе дозволуваш сега ти Македонци да казнува и ќе си ќутиш?“
И ме гледаше како муле некое, веројатно не веруваше дека женско може такви зборови да му упати и ми рече, знаеш дека имаш право? И ме пушти.
Пак ќе кажам, не ми беше за никакви казни или бодови во книшка, да возев 200 ќе си платев казна како попче, ако нешто навистина грешам ќе платам, ама да гледам како едни не плаќаат и прават 20 прекршоци во исто време, а други ги запираат за глупости како расипан фар, едната гума легната до тротоар не требало така(еден со југо го запре за ова) не можам да гледам и морав да изреагирам така.
Сите што ме знаат, знаат дека сум мирна и весела личност ама најмногу се нервирам и избувнувам при неправди. Тогаш ми пука филм и можам во моментот на афект се да испукам.

До типот што продаваше демагогии за Јашар и Марко одозгора, баце немој. Според твојава логика јас треба во градов на бисерни улици да се движам и секоја недела бесплатен третман во Силуете да имам ако веќе си ги мериме кој кога дошол во градов и колку неговите предци направиле за државава. На никого не му е гајле кој од каде е и од кога е тука. Има правила, треба да се почитуваат. Ако имаш пари ќе се возиш. Ако немаш, не се вози. Просто како грав.

Да не ме разберат некои погрешно, имам премногу добри другари Албанци и Албанки кои се цивилизирани личности и знам дека и плаќаат патарина и се возат во автобус со платена карта и плаќаат придонеси на државава.

Ама општата слика не можеме да ја занемариме.

За автобуски случки не можам многу да допринесам на темава зошто во средно се возев со 5ка во која контрола имаше секое сабајле во таа што тргаше од Дексион во 6:45 часот и тивко беше. Сега на факултет се возам со 2ка веќе година и нешто и контрола ко прво барем јас, се` уште немам начекано.

Мејлови испратив, ќе испратам и утре и задутре па и нека ми го блокираат мејлот ако сакаат.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.419
Поени од реакции
16.698
Летово се враќав касно вечерта од свадба во Струга накај Скопје со двајца братучеди во кола. На првата патарина што е, гледам пред мене никој жива душа не плаќа, мене ми ја спушти рампата и си платив. (Да напоменам дека секогаш плаќам патарини) На втората патарина кај Гостивар, пак гледам, Ауди и БМВ количиња си поминуваат, 5-6 коли не платија пред мене, пак платив јас. Е на патарината кај Тетово кога пак видов дека никој пред мене не плати веќе ми прекипа и му се пуштив на ропакот.

Јас: „Шефе што е ова неплаќање?“
Тој: „Епа така е тука сеа....“
Јас: „Дај пушти ме и мене?“
Тој: „Ама јас не можам....“
Јас: „Е како не можеш? Како што ги пушти овие така и мене.“
Тој: „Ама ти не ме разбираш, хова је Тетова, морам така.“
Јас: „Е добро де, Тетова е, пушти ме, што ако една кола што не е од Тетова ја пуштиш?“
Тој: „Ама ќе ти запишам таблички, морам така, не знаш како је тука...“

И му платив и си заминав. Значи чиста вистина е ова, ако лажам од креветов на кој што лежам моментално да не станам. Не ми беше за парите за кои му се инатев на ропаков, туку само за да ми се расчисти и комплетно каков третман имаат од државата етничките групи. Не велам дека нема Македонци кои ескивираат, ама и повеќе од јасно е дека од тој предел скоро никој од Тетова со германско ауто не плаќа патарина.
Ти не ја знаеш тактиката, залепи се до тој пред тебе и летни му ја само што ќе тргне. Ќе плаќаш патарина па и ти, шо будала си :icon_lol:

Инаку, со ова неплаќање патарини, не сум забележал некој да е казнет поради тоа. Ако е така, она дивине возачи со комбиња што се сообраќаат на релација Тетово-Скопје, до сега требаше у шатори да живеат.

Сега на факултет се возам со 2ка веќе година и нешто и контрола ко прво барем јас, се` уште немам начекано.
Само што сакав ова да го напишам. Коа сум низ Скопје прилично често се возам со 2ка и никогаш ама баш никогаш не имам приметено контрола у тој автобус, па поради тоа додека не ја видов темава си мислев дека контроли постојат само онака, фиктивно.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Се додека Албанецот не почитува Устав закони и не се понаша како припадник на оваа држава од мене нема да има трошка почит, напротив ги мразам од дното на душата.
Албанците кои не почитуваат Устав и закони, се казнуваат.
Кажи ми ти мене како да ги казнуваме овие кои се во државни функции а не почитуваат Устав и Закони.
Знаеш ли што е тоа? Договор кој требал да се реализира до 2004 , сеуште не е реализиран.
Има едно 100 ствари што би ти ги наредил сега, но сигурен сум дека и ти ги знаеш.

Како тоа ние плаќаме данок, они не плаќаат па уште и угнетувани се цело време види мајката.
Јас ги гледам исто работите , и во двете страни има плаќачи и неплаќачи. 1000 угнетувани штета прават колку 1 неугнетуван со неговиот бизнис.
Еден неугнетуван за една година може да прикрие 10 милиони евра данок. Тоа е еднакво на 20 милиони билети.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.295
Поени од реакции
18.298
Дардан никој тука не вика дека сме ние душички пошто не сме..Али секогаш се глеа генерална слика а не поединици.Разгледај спореди,не е потребно да те убедувам на форум..Ако сам нејкеш да го видиш тоа што е очигледно ондак..
Да резимираме има лопови,сељаци и кај нас..али се малцинство..а кај вас се мнозинство.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..Јас ги гледам исто работите , и во двете страни има плаќачи и неплаќачи. 1000 угнетувани штета прават колку 1 неугнетуван со неговиот бизнис.
Еден неугнетуван за една година може да прикрие 10 милиони евра данок. Тоа е еднакво на 20 милиони билети.
ами шо туку шлапаш тука за јашар кога си (џоа) свесен дека од двете страни има и вакви и такви? како бе мајката само на јашар и суседство не им направила ништо државава небаре е должна на секој невработен (за мене без разлика на кого, за тебе само на албанците) работа да му даде, на секој кој нема кола кола да му даде, сеуште ми немаш одговорено на мојот пост горе?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom