Извештајот на Европската Комисија за Балканот 2011-та

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.466
Поени од реакции
18.472
Makedonija treba i mora da bide clenka na EU .Makedonija tamu pripaga vo sekoj pogled Srbija i Crna Gora se na cekor , Hrvatska e vece clen ( 2013 ) .
--- надополнето: Oct 14, 2011 8:04 PM ---
Ako Makedonija ne bide clenka na EU taa ce bide zrtva na sosedite .Hrvatska vece ima aspiracii da go siri katolicizmot , Turcija ja koristi Makedonija kako baza za zastita na svoite interesi vo Sandzak i Bosna , Albanije jasno pokaza sto misli za Zapadna Makedonija , Srbije e se pojaka i ima aspiracii za severniot del , za Bugarije da ne diskutirama .
Имаме ние решение и за сето тоа ич ти не се секирај.

Solid и Misirkov тоа би го решиле со
- Да, стварно верувам... со добра политика со разумно преговарање и со конструктивен консензус

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.383
Поени од реакции
1.985
Ја незнам зошто глумиме дека сме "изненаѓени и увреѓени".Сто пати ни имаат кажано дека ако сакаме во ЕУ и НАТО треба да го "решиме проблемот со името",т.е. да го смениме.Тоа е тоа.

Кукање,плукање,глумење лудило,барање виновници,предавници и сл. ништо не помага и ништо не менува.

Ако сакаме во ЕУ и НАТО треба да го смениме името,ако тоа е цена која е преголема за нас треба јасно и гласно тоа да го кажеме, да им се заблагодариме и да си бараме друг пат.

Ова што сега го правиме е во стилот "сакам да се ебам,нејќам да ми влезе".Џабе губење време..

Член од
24 април 2008
Мислења
11.089
Поени од реакции
12.644
"Решението на Еврејското прашање може да се најде само во изолирањето на тие кои го измислија тоа прашање".

Ова се зборовите на Виктор Клемперер, германски Евреин кој ги преживеал нацистичкиот терор, Холокаустот и Втората Светска Војна, по своја волја одлучил да остане во Германија и да не замине како што направиле илјадници германски Евреи откако Хитлер и нацистите дошле на власт во Германија.

Клемперер на своја кожа го почувствувал третманот кој нацистите го применувале кон Евреите, бил универзитетски професор и ветеран од Првата Светска Војна кој се борел на страната на Германија, бил женет со Германка и по своја волја одлучил да премине кон христијанство, но сето тоа не ги спречило нацистите за да го отпуштат од универзитетот во Дрезден, како и да му ги конфискуваат неговиот имот, вклучувајќи ја и сабјата која му била сувенир од Првата Светска Војна, а ја добил во знак за благодарност поради неговата служба во германскиот Рајхсфер.

На почетокот на 1945-та година, последната година на Нацистичка Германија, нацистите ги започнале последните етнички чистки низ Германија од сите останати Евреи и не-Ариевци, а Клемперер бил свесен дека за една или две недели и тој ќе го дочека својот крај во некој од нацистичките логори на смртта, но баш тогаш сојузничките бомбардирања на Дрезден го донеле неочекуваното спасување за Клемперер и за неговата сопруга, по што успеале да избегаат и да се скријат се до крајот на Втората Светска Војна, по што повторно дочекале да живеат како слободни луѓе.

Истото ова важи и за прашањето за македонското име и за македонскиот идентитет:

Решението на прашањето за македонското име и за македонскиот идентитет може да се најде само во изолирање на тие кои го измислија тоа прашање.

Заборавете ги НАТО и ЕУ, не само на Македонија, не само на Балканот, не само на Европа, туку и на целиот свет ќе му биде многу подобро кога овие две организации ќе ги снема, а ќе ги снема, бидете сигурни во тоа.

Денеска е тешко да се верува во тоа дека еден ден ќе ги снема НАТО и ЕУ, но направете една проста математика:

На почетокот на 20-от век никој воопшто не ни претпоставувал дека веќе во третата деценија на векот, од 1920 до 1930, нема да постојат Германската Империја, Турската Империја, Австро-Унгарската Империја и Руската Империја;

На почетокот на втората половина на 20-от, век никој воопшто не ни претпоставувал дека Советскиот Сојуз и Југославија ќе се распаднат на почетокот на последната деценија на векот, од 1990 до 2000.

И денес е тешко да се поверува дека еден ден ќе се распаднат НАТО и ЕУ, но историјата ќе си го направи своето.

Останува само да се надеваме и молиме дека Македонија нема да биде дел ни од НАТО ни од ЕУ кога НАТО и ЕУ ќе се распаднат, бидејќи во спротивно, доколку Македонија биде дел од НАТО и од ЕУ кога ќе се распаднат, повторно ќе го собереме цехот и ќе ја плаќаме цената за нивното распаѓање, исто како што ја плаќавме и цената за распаѓањето на Југославија.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Makedonija treba i mora da bide clenka na EU .Makedonija tamu pripaga vo sekoj pogled Srbija i Crna Gora se na cekor , Hrvatska e vece clen ( 2013 ) .
--- надополнето: Oct 14, 2011 8:04 PM ---
Ako Makedonija ne bide clenka na EU taa ce bide zrtva na sosedite .Hrvatska vece ima aspiracii da go siri katolicizmot , Turcija ja koristi Makedonija kako baza za zastita na svoite interesi vo Sandzak i Bosna , Albanije jasno pokaza sto misli za Zapadna Makedonija , Srbije e se pojaka i ima aspiracii za severniot del , za Bugarije da ne diskutirama .
Извини, во Европа колку муслимани имаш ? Ако влезеш во ЕУ тогаш они можат од било која точка на ЕУ да ти дојдат дома за не помалку од 2 часа и тука да ти се населат. И ?
Католицизмот. Па не е на баба ми ЕУ, таа е на Рим и Ватикан. Зошто Р.Српска мора во федерација а Косово може независно. Зошто во Албанија може попис без националност а во Македонија мора и кучињата ако се од националноста да се попишат.
Ние до 1998 имавме влада која ги задоволуваше и најмазохистичките и најизветоперени барања на ЕУ.
Што се случи ?
Бранко и компанија напрееееед, остали стој.
Да ти набројам.
150.000 Албанци попишани со факс машина, ако не веруваш можеш само Танушевци да го видиш како податокот и оди изброј колку куќи има, колку жители живеат, а колку се на попис.
Па баба ми не го монтираше тој попис, Бранако и СДСМ напред, остали стој.
Новата територијална поделба.
И таа не е на баба ми, на Бранко и на СДСМ е.
Појди во Зајас, навечер, види во колку куќи имаш запалено светло, колку стојат затворени, а тој Зајас поради визионерската СДСМ го лапна Кичева.
Трето дете во источна Македонија, кој го спречи тој проект, баба ми ?
СДСМ и Бранко.

Не ја разбирам вашата заслепеност, кога се работи за државата, за националните интереси, партиските книшки остануваат во фиоки, тогаш го вадиш најдоброто од себе, затоа што Македонија е обврска пред се на Македонците а после на другите. Немаат Македонците резервни татковини па така да се спрдаат со оваа.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Значи Бучко кога тепаше македонци во Струга, тоа е ЕУ. Бране кога го смени знамето, тоа е ЕУ. Кирчо кога го смени името и на вести изјавуваше дека ние сме словени дојдени во 6тиот век, тоа го направи ЕУ. 150000 албанци државјанство им даде ЕУ. Фабриките ги затвори, а потоа украде ЕУ. реферндумот го намести ЕУ. Се е крива ЕУ, само СДСМ не е ништо крив. Браво комуњарчиња, грејт саксес!

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Како да има "Македонија" и "македонски", како уште нема решение за овие термини. Ако ви пишуваат земјата "Македонија" тоа значи да преземат страна во преговорите.
Тие, со тоа што го прават веќе презеле страна. И не само тоа, туку тие се проблемот. Ние немаме проблем со Јужнава република туку со Унијата. Ако не беа „помагателиве“ и „олеснувачите“ ќе го решевме одамна. Аман не помагајте луѓе!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Јас навистина повеќе не гледам смисла во влегувањето во ЕУ.
Би одбрала да бидам Американска колонија.
Ем не признаваат тие, ем полесно на нив ќе се навикнеме, него на европејците, ем мамата на грците ќе им ја расплачат, како им се насскани.

Македонија била и ќе биде јаболко на раздорот.
Се додека не си го добиеме нашето официјално.

И фала Богу, нема да смениме име. Наше е.
Ни земаа територија.
Име не даваме.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795

Еве нешто занимливо, за тие кои прашуваа зошто нема „македонски“ во извештајот.
Како господа ја објаснувате оваа негативна прогресија?
Ова е резултатот на нашата „политика“ за зачувување на името и идентитетот.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Многу е очигледно дека владата држи линија да го зачува македонскиот идентитет, за разлика од некои претходни влади кои го продадоа името и знамето.

Сега владата јавно ја истакнува дволичноста на ЕУ во кршење на сопствените декларирани принципи во односот со Македонија, што мислам дека е добро.

Во ситуација кога ЕУ, како повластена страна во процесот на Евроинтеграциите, отворено се става на страната на Грција, јасниот став за одбраната на Македонскиот идентитет не е никаква негативна прогресија. Напротив, позитивна е.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Nonteizam напиша:
...редови и редови...
Еве ги прочитав сите тие "редови и редови" коишто се баш тоа редови-и-редови тафтологија тоа-па-тоа без суштина, празна демагогија и папагалско повторување на некои домашни опозиционери, новинари и мошне принципиелните претставници на ЕУ.

Што и не е така страшно, ама станува страшно кога некој таков ќе се самоубеди дека нешто многу знае, па уште и се однесува надмено и со ароганција овде ѓоа тој што сконтал никој не може.

Значи, да бидеме јасни и концизни и да не се губиме во редови и редови: наведи ми во точки, едно по друго или како ти одговара, кои се според тебе потезите на оваа влада со кои ја предизвикала ЕУ да престане да го употребува терминот "македонски" во своите извештаи.

Без реферати, јасно, гласно и концизно = ОВАА, ОВА или ОВИЕ се причините зошто ЕУ одбива во своите извештаи за нас да го користи терминот "македонски".

Ајде, не би требало да ти е тешко да одговориш нели?

Nonteizam напиша:
Интересно е кога сликовито ќе се прикаже демаскирањето на една политика на популизам, како преку полни усти на „заштита на идентитет и јазик и име“, ние секоја година го губиме и губиме. Многу галантно и многу префинето.
Сите ние губењето на идентитетот си го замислуваме премногу театрално и комплексно, а впрочем просто е како грав.
Хмм...пак празна демагогија без никаква потрепа за кажаното. Што тоа конкретно направила оваа влада, а правеле предходните за да сите колективно го го заслужиме или изгубиме правото во тие извештаи ЕУ да го употребува терминот "македонски"?!?

ШТО?!?

Nonteizam напиша:
И немој да кажуваш како некој друг е крив за престанокот на употребата на придавката. 2006-2011 е една партија на власт, со апсолутно мнозинство (легално избрана). Секое друго објаснување за овој проблем освен fail на владата е апсурдно и смешно.
Каков смешен обид за манипулација и искривоколчување на работите, бог да чува и да брани...

КОЈ е тој што ја употребува или не употребува придавката во НЕГОВИТЕ извештаи, оваа влада ли?!?
Нашава влада ли ги подготвува и објавува тие извештаи или некоја комисија за проширување на ЕУ?!?

Каде е fail-от, во што се состои?!?
Што требаше да прави оваа влада наместо ова што досега го прави за да го "заслужи" елементарното право некој да не нарекува така како што се викаме?!?

Nonteizam напиша:
И ЕУ никаде во извештајот ја нема изобличено Македонија како народ. Едноставно покажува колку всушност „напредуваме“. Но тоа не значи дека веќе следната година нема и буквално да не „обезличат“.
Значи според ова ЕУ е всушност организација за обезличување на народите како ќе и прдне, или само во нашиов случај?!?

Nonteizam напиша:
Некој рекол политиката е курва. Е курва е, де.
Ај од тие "редови и редови" поназад да извадиме еден твој мал цитат да видиме нешто:

Nonteizam напиша:
- Да го смениме името, без загуба на јазикот и идентитетот...
Сега кој е курва?!

Член од
7 март 2009
Мислења
1.163
Поени од реакции
829
Интересно е како лугето заборават.
Веднага ти отговарам - кога нашите плати беха 13$ ,а вашит беха 250 марки, памтиш?
Е, днес како е?
Какви били придобивките - фондови за почти секо нешто - земеделие, инфраструктура,иновации, регионален развоj, кои са во милиарди евра. Надворешните инвестиции преди кризата надминаха 8,5 милиарда евра за една година.
И дозволи да те изправам, намалуването на населението е уште от комунистическиот режим почнато. ;)
Па види ja Романиja ако не сакаш Бугариja само да гледаш,каде беше, каде е днес.
Е пријателе,јас убаво знам за времето кога ние македонците(тогашни југословени) бевме германци за вас,многупати сум ја минувал железната завеса во 80-тите,да денес Бугарија е подруга земја,ама направи споредба на денешните плати со денешните цени и тоа на се,почнувајќи од храна,струја ,вода и после види дали подобро или полошо живеете.Во секој случај,патот од границата до Петрич е поправен,порано изгледаше како патот кон Берлин 1945-та! И да,да не заборавам,ако не беше Германија,денес ЕУ заедно со сите тие ЕУ-фондови од кои зема и вашата земја,ќе беше распадната и уништена!

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795
Благодарам што ме спореди со опозицијата, така што јас одма по автоматизам можам да те споредам дека ти си еден од оние ВМРО-вски „патриоти“ кои нешто бранат, а незнаат што бранат. Индентитетот не стои под стаклено звоно во музејот на ВМРО, идентитетот се развива и се гради во односите со другите држави и другите култури. Ако тебе од како се дојдени ВМРО-ДПМНЕ на власт секоја година се повеќе и повеќе ти е загрозен идентитетот тоа значи дека нешто не е во ред со политиката што се води. Ако твојот јазик и култура секоја година се помалку и помалку се појавува во меѓународни документи тоа значи дека „одбраната“ на македонскиот идентитет е фалш.

1. Сакаш концизно:
Играњето двојна политика - Демек сме конструктивни во спорот со Грција, а истовремено дома постојано се куражи нацијата дека името нема да се менува.
Затскривање на политичката одговорност за промена на името зад народен референдум

Ароганцијата на владата кон претставници на ЕУ која трае веќе 5 години.
Организирање на „дебати“ од разноразни „институти“ во кои се напаѓаат политиките на ЕУ и НАТО, а во кои учествуваат лица поврзани со власта.
Учество на членови или функционери на ВМРО во анти-нато и анти-ЕУ активности и собири.
„Случајна“ појава на невладини огрганизации, политички групации и граѓански здруженија
кои повикуваат на прекин на преговорите со Грција, кои испраќаат жестоки критики до ЕУ и НАТО и кои ги обвинуваат истите за форми на расизам, апартхејд и.т.н.
Евроскептицизмот кој „одеднаш“ се појави преку владините медиуми.
Испраќање на „пожелни“ новинари да направат скандал во Европскиот Парламент.
Преименување на аеродром.
Воинот на коњ.
... Малку е?

2. Па ти требаше мене да ми одговориш, нели? Јас поставив слика во која се гледа дека од 2006 па наваму секоја година бројот на придавката „македонски“ се намалувала, до последниов извештај кога мистериозно исчезнува. Па еве ти одговори ми зошто е тоа така кога нашава Власт нозе искрши пошто-пото да го задржи идентитетот, името, културата и јазикот? Не ми е јасно.

3. Фејлот е во тоа што до пред 6 години немало проблем со придавката „македонски“, сега одеднаш има. Логиката, не јас, наведува дека ВМРО-ДПМНЕ е крив за тоа.

4. Како побогу таа би не обезличила? Со олку „цврст“ став на Владата за името, со олку споменици во Скопје, со ваква надворешна политика, со вакво владеење и со ваквите медиуми ние тоа го правиме сосема сами... ЕУ нема потреба да се меша.

5. Што сакаш да кажеш? Дека тоа што сакам да се реши спорот со Грција ме прави курва? Тогаш наречи ја и Владата курва, наречи го и Никола Груевски курва, наречи го и Милошоски курва, наречи ја и Мирка курва, наречи го и Миленко курва... не само мене... Сите ние сме за преговарање со Грција и решавање на спорот, нели? ;)
--- надополнето: Oct 16, 2011 7:50 PM ---
Многу е очигледно дека владата држи линија да го зачува македонскиот идентитет, за разлика од некои претходни влади кои го продадоа името и знамето.

Сега владата јавно ја истакнува дволичноста на ЕУ во кршење на сопствените декларирани принципи во односот со Македонија, што мислам дека е добро.

Во ситуација кога ЕУ, како повластена страна во процесот на Евроинтеграциите, отворено се става на страната на Грција, јасниот став за одбраната на Македонскиот идентитет не е никаква негативна прогресија. Напротив, позитивна е.
А бе очигледно е и дека владата држи линија на економска преродба во земјава, само преродбата никаде ја нема.

Добро кај се овие на власт за да ја демаскираат оваа дволичност на ЕУ, сега кога ќе дојде Тома Николиќ во Србија ќе биде демаскирање во бранови.

Само една мала дигресија, до 2005 година ЕУ исто така беше на страната на Грција (и повеќе отколку сега), ама идентитетот немаше ниту позитивна ниту негативна прогресија.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Нонте, волку демагогија на едно место немам видено.

Кога се говори за економија, се вадат бројките.

За Грција.
Ами до 1998 имавме влада која уринираше на се што е македонско.
Од 2002 до 2006 ја имавме истата таа влада, што беше проблемот?
Бевме анационални, словени, не не интересираше антиката, и ?
Резултат ?
Кичма наведната, газето завртено на југ, онадени за без пари.

Ме заболе дали е Грујо на власт, Љубчо, Бранко или Станко.
Бидејќи анационалната политика од после државниот удар 1945 до 1998 не даде резултати, туку ја растури Македонија, треба да се вратиме на изворните принципи.
Или ако сакаш конкретно.
Анационално ти е, да ти влезе механички, ради промена на етничка карта, 150.000 Албанци.
Анационално ти е да припиош села од џенем за да им ги дадеш, прво Тетово, па Гостивар, Дебар, Струга. Кон Скопје се припоија села кои се одалечени 50 км од него за да се добие двојазичност.
Новата територијална поделба ти е дело на анционалните, националните свикаа референдум, а анационалните велеа некои прашања не заслужуваат одговор.
Во Македонија до пред некоја година повеќе се вееа албански него македонски знамиња.
Пописот 2002 ако го споредиш со тој од пред 10 години покажува нелогичност дека во Македонија се родиле 70.000 албанчиња и само 2000 македончиња.
Види го Танишевци, извади податоци за него, оди таму изброј ги куќите и подели број на жители со број на куќи, знаеш кој е соодносто ? 12.
На факс машина се попишуваа и некој им го дозволи тоа.

Идентитет со се се гради.
Не ми филозофирајте дека тоа е некоја високо интелектуална форма.
Идентитет само не се гради со омраза кон другите а да ми простиш за тоа прашај ги прво соседите, па после можеш и европа да ја прашаш, зошто мултикултуризмот е мртов.

Зошто музеи, споменици, историја, затоа што 60 години не учеа на погрешна историја, затоа 60 години се продуцираше кадар на кого пушењето во Белград му беше посвета работа од било што.
Не гледам зошто денеска тоа пушење во Брисел е поеколошко.

Да, кога си слаб не треба многу да преташ, но јас со години овде зборам дека Македонија треба да бара алтернативи на ЕУ, светот е се помалку ЕУ и запад а се повеќе останато.

Оваа и предходните влади сносат огромна кривица за селпоста и едносмерноста кон еу и нато.
И тоа Македонија многу ќе ја чини.

Ах да дволичноста на ЕУ.
На Србија можеш да и го земеш Косово, на Косово неможеш да му ги земеш делот каде живеат Срби и по истиот принцип република српска неможе да се одвои од БИХ.
Кој знае малку историја, гледа кој ги влече конците и кој ја прави таа поделба на привилегирани и второстепени народи.
--- надополнето: Oct 16, 2011 11:03 PM ---
1. И што ни фалеше, онака како што ти викаш „анационални“? Имавме некој проблем со самите себе? Не угнетуваше ли некој? Не распарчи ли некој? Ни го оспоруваше ли некој правото на држава на суверенитет на градење на култура и систем?
Освен што ни го зедоја ајварот, ништо не загубивме што директно ни направи некаква штета. Да, го продадоа знамето и ја ставија шугавата референца, ама Македонија влезе во ОН, не признаа 160 земји, станавме фактор (каков-таков) во светската политика, ни се отворија вратите од СТО, поволните кредитни линии за подигање на Македонија како држава, добивме кандидатски статус на ЕУ, членство во НАТО со решено име и најпосле визна либерализација. Можевме да направиме многу многу повеќе, со подобри политичари и со поголема ангажираност на полето на културата, науката и образованието. Не направивме, јебига... Но биди сигурен дека ќе завршевме многу полошо доколку од старт водевме политика на инаетење и контрирање со целиот свет.

2. Во право си. Во Македонија 20 години не се почитува закон и се спроведува селективно, некогаш тоа ни одговараше, но почесто не ни одговараше па ни се случија сите овие пиздарии. Политичките елити ги продаваа националните интереси за теснопартиски пазарења, се случувало во минатото, се случува и денеска - ништо не е променето.
Анационалните направија `ршум, националните докршија се што остана читаво.
Инаку за Албанците, тие добија тоа што го бараа. Имаа некаква цел и ја остварија. Мислиш дека попат Албанците не „си ги кршеле кичмите“, дека не се курвале со САД и ЕУ, дека не загубиле нешто многу повредно од тоа што сега го имаат? Да, го направиле тоа за да остварат некаква цел. Ние пак, напротив, сме горди и антички... Е па тоа ти е брат.

3. Сосема си во право. Во денешната ситуација ние градиме идентитет со омраза со се и секого... почнувајќи од Грција, завршувајќи до ЕУ и Америка. Мислиш дека нашата омраза се разликува од другите? Омраза си е омраза. Затоа го губиме идентитетот. Тоа што си го напишал е потполно на место.

4. Нема алтернативи (верувај, да имаше, први кои ќе ги најдеа се овие сегашниве властодржци). Треба да одиме во нов Тајван? Треба пак да правиме нешто што не го прави ниедна друга земја?
Обединета Европа е сон на секоја земја, НАТО е еден и единствен безбедносен чадор кој постои денеска. Европските интеграции се одвиваат веќе 60 години, никој од нив не виде зијан... Квалитетно законодавство, огромен пазарен потенцијал, пристап до финансиски средства, одлучување за проблемите на континентот, релаксирање на меѓунационални, етнички, религиозни и останатите заедници. Тоа е тоа што ни треба, не изолација и некаква филозофија на „внатрешна изградба на земјава“... Тоа ќе не одведе во само повеќе беда и до конфликти.
Интересно гледиште, мислам дека може да го крстиме, македонската заспаност во втората половина од 20 век. Јас ти укажав на процесите кои ни се случија а кои задираат во одржливоста на нашата држава, но ги прескокна. Словенците на пример, иако си работел и живеел 30 години во Словенија, не ти даваат словенско државјанство. Словенија е европска земја.

Извини, промената на ИМЕТО, ЗНАМЕТО, УСТАВОТ, кога се случува ?
1995 година. И ?
Или ај ќе се праиме мутави, абе дома гол ми шета еден мажјак, се качуе на се женско, што да му праам. Ама билдер е, бицепс, трицепс, црн појас. Еми глеј договори се со него, ако може само за викенд да не се шета. И тоа е мудрост кај нас.

НАТО и ЕУ.
Тоа е диктатура поради која допрва светот ќе се дрма.
Србија, Македонија, Ирак, Авганистан, Либија, Сирија, нема да застанат тука, ќе одат и до Москва. Зарем не смеам да им кажам, имате вредности кои не се ниту човечки ниту демократски, туку исклучиво капиталистички и сурови.
Во едно интервју ја прашуваат Медлин Олбрајт, дали има оправдување за 500.000 ирачки деца, жртви на бомбардирањето на НАТО. Вели да, таму сега има демократија.

Јас разбирам дека на таква разуздана организација неможеш да и се спроставиш во моментов, но се прават напори да се создаде сојуз на моќни држави кои ќе парираат на НАТО.

Грција ја црпи својата сила од НАТО и ЕУ. Се додека тие организации се моќни, ние бел ден нема да видиме.Сурово но вистинито.

Инаку членството во ЕУ и НАТО веќе не е предност.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Индентитетот не стои под стаклено звоно во музејот на ВМРО, идентитетот се развива и се гради во односите со другите држави и другите култури.
Нонсенс. Како ќе го градиш кога нема поставено ни асални темели ? Темелите се градат во матичната држава, посебно во услови кога поголемиот дел од населението учело наметната нарачана историја токму со цел да се закопа што подлабоко тој идентитет кој ти планираш да го градиш во односите со другите држави и култури. Нема логика нели ?
Да не збориме па какво мислење имаат тие држави за тој наш идентитет кој ти мислиш да го градиш со нив.
Ако тебе од како се дојдени ВМРО-ДПМНЕ на власт секоја година се повеќе и повеќе ти е загрозен идентитетот тоа значи дека нешто не е во ред со политиката што се води. Ако твојот јазик и култура секоја година се помалку и помалку се појавува во меѓународни документи тоа значи дека „одбраната“ на македонскиот идентитет е фалш.
.
Одма погрешен заклучок вадиш кој ти ја прави целата дискусија погрешна... Како тоа политиката што се води е крива а не тој што директно го негира идентитетот ?
Наводниот твој доказ со бројот на спомнати "Македонци" или "Македoнски" во извештаите e невалиден поради проста причина што е за очекување притисокот кој ЕУ го вршела отсекогаш да се зголемува и интензивира со интензивирањето на "одбраната" на македонскиот идентитет. Акција и Реакција ... нели ? Според тебе нашата акција е фалш, да беше фалш, немаше да има никакви реакции и провокации од ЕУ, повторно логична последица. Ако знаеш дека некој си копа сам гроб и игра како му свириш (т.е. ако одбраната на нашиот идентитет е "фалш") нема никаква причина да го буткаш до ѕид со некакви провокации, барања и навреди. Нели ?
ЕУ го прави спротивното, што значи дека нешто не и иде по план. И што прави кога нешто не и иде по план ? Покажување сила (Bullying). Што самото ти покажува со каков незрел, неетички па и недемократски фактор си имаш работа.

1. Сакаш концизно:
Играњето двојна политика - Демек сме конструктивни во спорот со Грција, а истовремено дома постојано се куражи нацијата дека името нема да се менува.
Затскривање на политичката одговорност за промена на името зад народен референдум

Организирање на „дебати“ од разноразни „институти“ во кои се напаѓаат политиките на ЕУ и НАТО, а во кои учествуваат лица поврзани со власта.
Учество на членови или функционери на ВМРО во анти-нато и анти-ЕУ активности и собири.
„Случајна“ појава на невладини огрганизации, политички групации и граѓански здруженија
кои повикуваат на прекин на преговорите со Грција, кои испраќаат жестоки критики до ЕУ и НАТО и кои ги обвинуваат истите за форми на расизам, апартхејд и.т.н.
Воинот на коњ.
... Малку е?

2. Па ти требаше мене да ми одговориш, нели? Јас поставив слика во која се гледа дека од 2006 па наваму секоја година бројот на придавката „македонски“ се намалувала, до последниов извештај кога мистериозно исчезнува. Па еве ти одговори ми зошто е тоа така кога нашава Власт нозе искрши пошто-пото да го задржи идентитетот, името, културата и јазикот? Не ми е јасно.

3. Фејлот е во тоа што до пред 6 години немало проблем со придавката „македонски“, сега одеднаш има. Логиката, не јас, наведува дека ВМРО-ДПМНЕ е крив за тоа.

4. Како побогу таа би не обезличила? Со олку „цврст“ став на Владата за името, со олку споменици во Скопје, со ваква надворешна политика, со вакво владеење и со ваквите медиуми ние тоа го правиме сосема сами... ЕУ нема потреба да се меша.

5. Што сакаш да кажеш? Дека тоа што сакам да се реши спорот со Грција ме прави курва? Тогаш наречи ја и Владата курва, наречи го и Никола Груевски курва, наречи го и Милошоски курва, наречи ја и Мирка курва, наречи го и Миленко курва... не само мене... Сите ние сме за преговарање со Грција и решавање на спорот, нели? ;)
1. Двојниот политика е наметната од условот кој ни е зададен. МОРА да се преговара ако сакаш да го посетиш нивното клубче и да добиеш за возврат тазе штампани евра како награда каква монументална работа си извршил, сечење од корен на еден цел народ. Не ти оставаат друга опција. Од друга страна прекинување на преговорите е валидна опција и зависи од тоа какви предуслови се создадени за такво нешто.
Незнам како очекуваш да играме фер, без двојна политика, во една НЕФЕР ситуација, каква што се наоѓаме? Или ти мислиш дека барањето за промена на идентитет е фер ?

И ја би бил арогантен ако некој ми седи дома, ми наредува и ми дофрла " Еј ти!", без да го спомне моето име.
"Дебати" кои ја напаѓаат ЕУ ? Без разлика што мислиш под "Дебати", си видел ли што се дешава со таа ЕУ, во ЕУ, си ги видел ли нападите кои се случуваат деноноќно во самата таа ЕУ, во нивниот парламент, од нивни пратеници ? Што треба да има, лажење дека леб и млеко тече во ЕУ, кога очигледно не е така ?
Напаѓање на некого преку "дебати" е само одлична причина за нападнатиот да го демантира сето тоа и да излезе како nice guy. Тоа ЕУ не може да го направи бидејки има милион работи за кои е критикувана и заслужува да биде критикувана во ЕУ и надвор од ЕУ.
Каква врска има учеството во анти ЕУ и Нато активности на одредени членови, не се клонови сите, не се машини, нормално дека има дел што се против, ПРОБЛЕМ би било ако не би имало такви, ти текнува ?
Случајна појава на нво организации нема да ти коментирам, пошо ни ја немам и ни ти немаш никаков доказ за тоа.
Евроскептицизмот е последица на зголемениот евроскептицизам во самата ЕУ.
Пожелни новинари ? Млатење празна слама. Би можело да се погледне ситуацијата од другастрана, страна која не ти одговара, али пак би било само млатење празна слама.
Преименување на Аеродром и споменикот се само продолжување на градењето на тој идентитет кој планираш да го градиш и развиваш со соседите кои не го признаваат.
Погрешно време на изградба и именување ? Со оглед на тоа што споров трае и ќе трае долго, секое време би било погрешно време од твојата гледна точка. Ако погледнеш од друга страна и сфатиш дека тоа што бараат да го направиш нема никаква логика ниту каква било историски или правна подршка, ќе заклучиш дека не постои погрешно време на именување и изградба поради тоа што причинителот кој го наведуваш и кој ги прави овие акции погрешни е самиот погрешен.

2. Многу убаво ти е објаснето погоре. Втор цитат.
Да беше црно бел светов ти ќе беше во право, али пошо не е....

3. Логиката ти е фалична. Исто ко и 2.

4. Како тоа спомениците тебе те обезличиле. Дај стави ги сите карти на маса и кажи си што тоа ти мислиш дека си, и кажи си ги твоите историски докази за својот идентитет, па едни споменици на Македонски историски личности би те обезличиле ?
Како тоа илјадници насмеани луѓе на плотштад тебе те обезличиле ?
Иначе не е се перфектно, нормално, ДА, има премногу споменици на едно место. Од естетски причини не ми се свиѓа. Али како што те сфатив тебе, од сосема други побуди не ти се свиѓаат споменици на заслужни Македонци ?
Се сложувам дека надворешната политика треба да е далеку подобра, веројатно од сосема поинакви причини од твоите али ок.
Како медиумите не обезличуваат ?

5. Не курва. Наивен. Поради тоа што мислиш дека само со некоја додавка на името може да се постигне било каков напредок во тие преговори.
Иако и тоа е незамисливо, нефер и самото барање за такво нешто е надвор од здравиот разум.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Ајдееее... пак стара песна, редови-и-редови, а суштина нула.
Еве пак ќе ти одговорам на се што си напишал, за да нема дилеми.
Благодарам што ме спореди со опозицијата, така што јас одма по автоматизам можам да те споредам дека ти си еден од оние ВМРО-вски „патриоти“ кои нешто бранат, а незнаат што бранат.
Другарче мило, убаво што си воочил дека јас застанувам во одбрана, што тебе автоматски те става од другата страна т.е. во напад. Е сега ако демек не ти е јасно што тоа јас бранам, прашај се тогаш што е тоа што ти во хор со сличните на тебе овде и типчињата како Шаци-малакис, Кацин и другите мноооогу "принципиелни" само-наречени европејци напаѓате!?

Немој да ми пишуваш реферати туку цитирај ме директно за поединечни работи и одговори јасно и гласно, без криење зад "редови-и-редови", може ли?

И немој да ми лепиш партиска етикета, немам јас ништо со ниедна партија.

Nonteizam напиша:
Индентитетот не стои под стаклено звоно во музејот на ВМРО, идентитетот се развива и се гради во односите со другите држави и другите култури.
Хаха, ова како од писмена работа на некој од основно училиште ти е.
Арно ама изгледа ти си тој што живее под стаклено ѕвоно, зашто за да "се гради идентитет во односите со другите држави и култури" треба да има реципроцитет и еднакви права и услови = или во превод ако ти на мене ми го негираш мојот идентитет, јас (очигледно за разлика од тебе) ќе ти вратам мило за драго, а ако ме третираш како што би сакал да бидеш и самиот третиран (па кој и да си, и од кај и да си) од мене ќе добиеш ист однос, па дури и верен пријател што ќе ти помогне во се.
Јасен ли сум?

Nonteizam напиша:
Ако тебе од како се дојдени ВМРО-ДПМНЕ на власт секоја година се повеќе и повеќе ти е загрозен идентитетот тоа значи дека нешто не е во ред со политиката што се води. Ако твојот јазик и култура секоја година се помалку и помалку се појавува во меѓународни документи тоа значи дека „одбраната“ на македонскиот идентитет е фалш.
Упорно те прашувам ШТО е тоа што го прави оваа влада за некој да си дозволува така дрско да ми го загрозува идентитетот?
Тоа што е на власт во моментите кога мојата држава, народ, институции изоделе еден пат и постигнале некои стандарди кои се доволни за прием во НАТО и многу блиску до оние за во ЕУ (ич да не споменувам кај сме сега ние, а каде беа Бугарија и Романија кога беа примени во ЕУ, или Албанија во НАТО), тоа ли е проблемот?
Што се изгуби лажниот адут на јужниве коишто по секоја цена сакаат да не нема, да се распаднеме, да не успееме, па до сега можеа да мрчат и дека немаме ние стандарди за во ЕУ и НАТО, коишто патем речено тие ги провоцираа со ембаргото и сличните јавни и тајни активности, тоа ли?!?

И дај бре освести се и престани да ми замачкуваш работи, оваа влада е ЛЕГАЛНО избрана на демократски спроведени избори, што има тука спорно?
За економските политики, за невработеноста, за дневните политики во администрацијата, за правниот систем и слично треба да им го јадеме џигерот катаден и јас сум апсолутно за тоа, за СИТЕ да имаме подобар живот ---АРНО АМА--- каква врска има тоа со дебилното, долно, моронско однесување на некоја си комисија за проширување на ЕУ што ОДБИВА да го користи терминот "македонски"..?!?
КАКВА..?!?
Што е ова, некоја си шпанска инквизиција ли, па ќе си игра курташак со нас, па демек како ќе и прдне ќе не мачи?!?
Каде има друг таков пример, каде народот на некоја друга членка бил малтретиран и омаловажуван вака во процесот на пристапување..?!?

Nonteizam напиша:
1. Сакаш концизно:
Ти бе дали си нормален?!?
Што точно подразбираат типчињата како тебе под тоа "конструктивни во спорот со Грција"..?!?
ШТО..?!?
Спремност да им се даде што им душа сака ли на грчиштана?!?

Nonteizam напиша:
Која е таа "политичка одговорност" бе..?!?
Во кој тоа документ пишува дека оваа или било која друга наша влада имала, има или ќе има право да го менува името..?!?
Во кој тоа член на уставот, или опис на функцијата премиер, министер, претседател или собраниски спикер пишува на пример: "...и покрај другото има задача за потребите на некој (читај=Грците) да го промени името на државата.."..!??

И да ти кажам и за референдумот = тоа е тешка глупост, против која е секој нормален човек во Македонија!
Нема што оваа генерација, каква и сака нека е, арна, лоша, ваква-таква да одлучува за идните!
Ако веќе толку ве пали референдум, тој веќе го имаше во 1991 и на него гласаше огромен број на граѓани на Македонија (освен Албанците) по што изборивме независност и воедно се изјаснивме за = Република МАКЕДОНИЈА.

Nonteizam напиша:
Е и..?!?
Прво не ми е јасно во што се состои "ароганцијата на владата кон претставници на ЕУ"..?!?
Тоа што не ги титраат како да се паши или бегови ли е проблем?
И како тоа организирање на дебати во кои се искажува мислењето на најголемиот дел на граѓаните (потврдено нон-стоп на избори) е проблематично..?!?
Или треба да има ситуација каде ем добиле избори со огромно мнозинство, ем во државата да нема ниеден што не е нивен член или симпатизер а кој што по одредени точки има слични или исти размислувања како владата..?!?

Nonteizam напиша:
"Случајна"..?!?
Зошто случајна бе другарче?
Еве и на овој форум има многу такви иницијативи и повици, а се даваат во 90% од случаите од луѓе што не се членови на владејачката партија, и каде е проблемот..?!?
Или ти во твојот ментален склоп не си способен да разбереш дека секој е поединец за себе, и дека ова што ни се случува не засега СИТЕ и поединечно и како заедница!
Еве јас сум за моментален прекин на било какви разговори или преговори за нашето име, јазик, идентитет, и слично, а ниту сум член на владејачката партија, ниту имам работа во администрација или слично, и сега што правиме..?!?

Хаха, па ти со вакви сфаќања апла и идеш во прилог на Мирка кога вели дека се работи за "Евро-Бољшевизам".
За тебе значи ЕУ е место каде не треба никој да зуцне.

Nonteizam напиша:
Тие се луѓе поединци и имаат име и презиме.
Ај сега вака, ако веќе инсинуираш дека владава ги испратила ќе треба да си ја поткрепиш инсинуацијата со ФАКТИ и ДОКАЗИ, во спротивност ќе си останеш само уште една стрина на плот што само лае.
Да имаше малку памет ќе ти текнеше дека таквото инсинуирање под дифолт подразбира дека овие другиве (Борјан, Секуловска, итн.) се грчки платеници, така?

Nonteizam напиша:
Е, и..?!?
Кој бре има право да ми каже како сакам да го крстам аеродромот..?!?
За "Св.Павле" во Охрид кој треба да се буни, да дојде некој од Тарсус ли? Или од Рим можеби, зашто Савле се престори во Павле кога стана Римски граѓанин? Или можеби од Израел, зашто човекот си бил Евреин Саул-Савле?
Дај бе освести се, и не треси зелени жити здравје...

Nonteizam напиша:
Воинот на коњ.
Хаха, ете до каде доведе таквиот сервилен, глуп однос на себе-цензура на таков грандиозен споменик на АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ да му се залепи такво име...

Nonteizam напиша:
Чекај сега, дај биди појасен = ова се твоите "аргументи" на прашањето ЗОШТО овие од ЕУ не сакаат да го стават терминот "македонски" во своите извештаи..?!?

Па ти дали си нормален бе..?!?

Nonteizam напиша:
Ајде пак извртување на тези и посочување не кон оној што го прави тоа, туку кон оној што ги прима тие извештаи.
Алооооо..!!!
Нашата влада не ги пишува извештаите, туку ЕУ..!!!
Кој те спречува тебе, штом веќе си писмен да ми шкрабаш реферати овде да им се обратиш на Филе и компанија и да ги прашаш ЗОШТО БЕ МИЛИ ЕВРОПЕЈЦИ ОВА ГО ПРАВИТЕ..?!?

Nonteizam напиша:
Абе со ШТО е крив, што е тоа што може да го прави оваа или било која друга наша влада, од било која провениенција за некои, искрено кажано ДЕБИЛИ во ЕУ да си дозволуваат да не обезличуваат, ШТО..?!?
Или националниве атрибути се за нечие поткусурување, па денес може утре не може, нели..?!?
Или за сите други во Евроап може за нас не..?!?

Nonteizam напиша:
Абе ти си стварно или неписмен, или имаш кокошкино слепило...
Какви споменици, каква надворешна политика бе не треси зелени!
Ако сакаме на Сталин и на Мао, или на било кој нека му градат споменици, што има тоа да ја засега ЕУ за да си дозволува заради некаква си нивна "казна" или "награда" да не обезличува во нејзините извештаи..?!?

Nonteizam напиша:
Ааааааа не, не, НЕ сине... со тие куршуми ЈОК..!
Доста мафташе и замачкуваше работи.

ЈАС НЕ СУМ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО = ТИ ОЧИГЛЕДНО СИ, според тоа погледни си се во огледало...

И да, за мене СЕКОЈ еден што е за промена на името е КУРВА!

-----

И на крај само една навидум споредна, ама според мене мошне важна, ако не и КЛУЧНА констатација.
Како што гледам на твојов последен пост "ми се допаѓа" кликнал само еден, а и тој БУГАР...
И не се секирај, не си аномалија, скоро на сите форуми, на ФБ и други социјални мрежи, сличните "мислења" како твоево редовно им се допаѓаат на Бугари, на Грци, итн... којзнае зошто...?

Kajgana Shop

На врв Bottom