Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Vanlok,уште ова да ти кажам,незнам дали си гледал борба на кучиња во живо,не на видео,незнам дали си гледал како се спрема(малтретира) пит во живо,незнам дали си видел како изгледа едно живеалиште на таков пит,незнам дали си видел со што се храни,и во какви садови му се дава храната и водата,НЕЗНАМ ДАЛИ СИ ВИДЕЛ ПИТ КОЈ Е ДОБИЕН ОД ИСТА КРВ(БРАТ-СЕСТРА) И КАКО СЕ ПОНАША.Кога се ова ќе видиш,тогаш ќе го промениш мислењето дека е до кучето.Единствениот проблем кај нив е СИЛАТА И ХРАБРОСТА. Таков пит,што се чува така,или е добиен од брат-сестра,е психички пореметен,и кај него само може да се јави такво,како што викаш ти,кинење на жичката,или како и да кажа.Сепак,тие сами не се спаруваат,туку човекот ги натерува на тоа.Јас знам случај,кај што деца од 15-16 години шетаат таков пит,у населено место.Знам и луѓе што намерно ги спаруваат така за борба,а некогаш и тие кучиња ги шетаат во населено место.Значи,другаре,пак доаѓаме на тоа,дека човекот е крив.Размисли малце и за ова,доста со независните новинари :pos::tapp:
Сум гледал борби,сум гледал како се спрема пит,сум гледал кај живее таков пит,ама живо ме интересира како изгледа пит инцест(брат-сестра)
Жити мајка постирај слика

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Нема врска дека кучињата што се за борби се агресивни према луѓе. Другар ми има пит булка таа во ринг мислиш дека е пирана , надвор од него , во двор кој сака може да влезе нема ништо да му направи....А на овој Vanlok тури му пепелта....
Да да,точно тоа,и ја знам такви питови што ги пуштаат во борба,а со луѓе се како мачиња,ама оние што се добиени од брат-сестра...тие се посебна приказна..знам дека треба да му се стави пепелта,ама сепак има и други,по разумни луѓе што ќе влезат и ќе читаат,треба да имаат нешто паметно да прочитаат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
Нема врска дека кучињата што се за борби се агресивни према луѓе. Другар ми има пит булка таа во ринг мислиш дека е пирана , надвор од него , во двор кој сака може да влезе нема ништо да му направи....А на овој Vanlok тури му пепелта....
Убаво што го спомна "другар ти", можеби тие од таканаречениот cyber crime оддел на МВР и работат нешто (или некој ќе им шепне, којзнае) па ќе го прочитаат ова.

Убаво и што ни објасни убаво за што повеќето од вас ги чуваат питбуловите. Поздрави ги и другите „фини„ власници кога ќе се видите во "рингот".
За Вас е само чист бан, ништо помалку.

Шарпланинците не ги спомнувај, не ги валкај во иста реченица со аргенино дого, преса канарио, стафорд и другите генетски блиски раси до питбулот.
Шарпланинците никаде во свет не се забранети.

И продолжете шегувајте се за жртвите, нека ви служи на чест. Кучиња што растргнуваат бебиња, деца, луѓе, на вакви работи се смеете? Не случајно велат дека пречесто власниците на питбулови, имаат специфичен психолошки профил.

.
Троловите нека се шегуваат, а вие останатите прочитајте што се случува кога вашиот 18 месечен син ќе го ставите во друштво со питбулот што сте го земалена времено чување.

http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2009.php

Tyson Miller

18-months old | Luling, TX

Tyson Miller, 18-months old, was mauled to death by a pit bull that his mother, Melissa Miller, and boyfriend had agreed to "look after" for a friend. The two of them and Miller's children had been residing at a home for about two weeks -- the same amount of time they had been caring for the dog. The female pregnant pit bull had been tethered outside the mobile home to an 18-foot chain. On the morning of the fatal attack, Tyson awoke prior to Miller and her boyfriend. The toddler apparently wandered outside, where he interacted with the pit bull and was killed by it. The Caldwell County District Attorney later charged Miller with two felonies. She later pleaded no contest to criminally negligent homicide and was ordered to serve two years in jail. [source citations]

Date of death: March 26, 2009 Chained: Yes
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Nonfamily
Sex of dog: Female Owner of dog: Friend
Spay/Neuter: No Multiple dogs: No
On/Off property: On Criminal charges: Yes

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Убаво што го спомна "другар ти", можеби тие од таканаречениот cyber crime оддел на МВР и работат нешто (или некој ќе им шепне, којзнае) па ќе го прочитаат ова.

Убаво и што ни објасни убаво за што повеќето од вас ги чуваат питбуловите. Поздрави ги и другите „фини„ власници кога ќе се видите во "рингот".
За Вас е само чист бан, ништо помалку.

Шарпланинците не ги спомнувај, не ги валкај во иста реченица со аргенино дого, преса канарио, стафорд и другите генетски блиски раси до питбулот.
Шарпланинците никаде во свет не се забранети.

И продолжете шегувајте се за жртвите, нека ви служи на чест. Кучиња што растргнуваат бебиња, деца, луѓе, на вакви работи се смеете? Не случајно велат дека пречесто власниците на питбулови, имаат специфичен психолошки профил.

.
Троловите нека се шегуваат, а вие останатите прочитајте што се случува кога вашиот 18 месечен син ќе го ставите во друштво со питбулот што сте го земалена времено чување.

Tyson Miller

18-months old | Luling, TX

Tyson Miller, 18-months old, was mauled to death by a pit bull that his mother, Melissa Miller, and boyfriend had agreed to "look after" for a friend. The two of them and Miller's children had been residing at a home for about two weeks -- the same amount of time they had been caring for the dog. The female pregnant pit bull had been tethered outside the mobile home to an 18-foot chain. On the morning of the fatal attack, Tyson awoke prior to Miller and her boyfriend. The toddler apparently wandered outside, where he interacted with the pit bull and was killed by it. The Caldwell County District Attorney later charged Miller with two felonies. She later pleaded no contest to criminally negligent homicide and was ordered to serve two years in jail. [source citations]

Date of death: March 26, 2009 Chained: Yes
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Nonfamily
Sex of dog: Female Owner of dog: Friend
Spay/Neuter: No Multiple dogs: No
1во.Ништо не работат,јас ќе ти кажам,за да спиеш мирно.2ро. Сам си правиш филм,ако си учествувал,тоа не значи дека и твоето куче го пушташ во борба,и немој да вреѓаш, ми збориш горе за однесување незнам што,мене не би ми сметало таков разговор,ама ти си Европеецот тука,така да почитувај.Очигледно не ни знаеш како и што се прави таму,па мислиш дека таму сите луѓе се за да го пуштат своето куче во борба.Исто така,незнаеш и дека се почесто се пушта и шарпланинец во борба,уште еден доказ дека си за пепел да ти се стави,бидејќи дискутираш за нешто што незнаеш,викаш,не ги валкај со питот и сличните на него,што логички сакаш да кажеш дека шарпланинецот не му е по ген да е "агресивен",и тука доаѓа до тоа што сите членови ти го кажуваат,дека кое и да е куче,можеш да го направиш монструм.И,пак си правиш сам филм,се повеќе ми се чини дека си новинар,пошто само тие знаат да ги испревртат работите,никој не се смее на жртвите човеку,на сите им е жал за тие кутри деца,СЕ СМЕЕМЕ НА ТЕБЕ. Јасно ти е сега ??

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Значи цел живот сум растен со кучиња ( шарпланинци ) , и што и да направите неможете да го побиете фактот дека питбулот како раса на куче е ГЕНЕТСКИ предодреден за борба , и има НАСТРОЈСТВО да напаѓа луѓе во одредени случаи ( што доста од нив не зависат од тоа како го растеле сопствениците !) ....и затоа не продавајте муда за бубрези многу . Јас не сум за бан на оваа раса али баш ради овие настројства би требало да има некој посебни рестрикции за нив .

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
..уште еден доказ дека си за пепел да ти се стави,бидејќи дискутираш за нешто што незнаеш...
Не бе ТИ знаеш само, федерални државни информативни агенции и сериозни медиуми за тебе и таквите како тебе специјално измислуваат смртни случаи. Можеби бабата од случајот што го пресувам долу била скриен дилер на дрога и ги дресирала кучињата за борба во ринг. Којзнае. Овој муабет го правите со другар ти кога идете на "ринг"?
А пепелта си знаеш кај да си ја ставиш.

.
Двата питбула на бабата го растргнале 7 месечното внуче.
Бабата ни со нож не успеала да го одбрани внучето при што и самата била тешко повредена. полицајците морале да ги убијат двата питбула за им помогнат на жртвите.

Izaiah Gregory Cox

7-months old | San Antonio, TX

Izaiah Gregory Cox, 7-months old, was killed by his great-grandmother's two pit bulls. 58-year old Irma Barrera had turned away to "warm a bottle" for the boy when the pit bulls broke down a baby-gate and attacked him. It was reported that Barrera grabbed a knife and fought the dogs off long enough to place Izaiah into a crib. Upon arriving, police officers shot and killed both dogs. When EMS crews reached the home, they had to climb through a side window to help the child, who later died at University Hospital. Barrera was also injured in the attack and taken to the same hospital. Neighbors said the dogs had been aggressive in the past; one had even bitten an 8-year old girl in the face. Barrera had a sign hanging from her fence that warned visitors: "Warning: Security Dog." [source citations]

Date of death: March 31, 2009 Chained: No
Breed of dog: Pit bulls (2) Relationship to dog: Family
Sex of dog: Mixed Owner of dog: Great Grandmother
Spay/Neuter: No Multiple dogs: Yes

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не бе ТИ знаеш само, федерални државни информативни агенции и сериозни медиуми за тебе и таквите како тебе специјално измислуваат смртни случаи. Можеби бабата од случајот што го пресувам долу била скриен дилер на дрога и ги дресирала кучињата за борба во ринг. Којзнае. Овој муабет го правите со другар ти кога идете на "ринг"?

.
Бабата ни со нож не успеала да го одбрани внучето при што и самата била тешко повредена. полицајците морале да ги убијат двата питбула за им помогнат на жртвите.

Izaiah Gregory Cox

Izaiah Gregory Cox, 7-months old, was killed by his great-grandmother's two pit bulls. 58-year old Irma Barrera had turned away to "warm a bottle" for the boy when the pit bulls broke down a baby-gate and attacked him. It was reported that Barrera grabbed a knife and fought the dogs off long enough to place Izaiah into a crib. Upon arriving, police officers shot and killed both dogs. When EMS crews reached the home, they had to climb through a side window to help the child, who later died at University Hospital. Barrera was also injured in the attack and taken to the same hospital. Neighbors said the dogs had been aggressive in the past; one had even bitten an 8-year old girl in the face. Barrera had a sign hanging from her fence that warned visitors: "Warning: Security Dog." [source citations]

Алооо човеку,за пепел си пошто коментираш за нешто што не го знаеш.Да ти појаснам,немаш никакво куче,не си имал контакт со пит повеќе од 5 минути,не си видел како ги мачат,чуваат,тераат на борба,и покрај сево ова ти ми збориш дека не си за човек да ти стави пепел ?
Веруваш на медиуми,кои ја кажуваат едната страна на приказната,не ги познаваш тие случаеви лично а сепак ги осудуваш ?Преку глава ми е од такви луѓе,што осудуваат некој што не го познаваат лично еј !
--- надополнето: Oct 16, 2011 8:48 PM ---
Значи цел живот сум растен со кучиња ( шарпланинци ) , и што и да направите неможете да го побиете фактот дека питбулот како раса на куче е ГЕНЕТСКИ предодреден за борба , и има НАСТРОЈСТВО да напаѓа луѓе во одредени случаи ( што доста од нив не зависат од тоа како го растеле сопствениците !) ....и затоа не продавајте муда за бубрези многу . Јас не сум за бан на оваа раса али баш ради овие настројства би требало да има некој посебни рестрикции за нив .
Ајде дај ми каде тоа во генот на питот е да напаѓа луѓе ? да напаѓа животни,да,луѓе НЕ ! бидејќи уште на почетокот ги убивале тие питови што ќе покажеле агресивност спрема човек,бидејќи во рингот каде што се бореле кучињата имало и човек.Така да не продаваме ние муда за бубрези,туку ти.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Алооо човеку,за пепел си пошто коментираш за нешто што не го знаеш.Да ти појаснам,немаш никакво куче,не си имал контакт со пит повеќе од 5 минути,не си видел како ги мачат,чуваат,тераат на борба,и покрај сево ова ти ми збориш дека не си за човек да ти стави пепел ?
Веруваш на медиуми,кои ја кажуваат едната страна на приказната,не ги познаваш тие случаеви лично а сепак ги осудуваш ?Преку глава ми е од такви луѓе,што осудуваат некој што не го познаваат лично еј !

Ајде дај ми каде тоа во генот на питот е да напаѓа луѓе ? да напаѓа животни,да,луѓе НЕ ! бидејќи уште на почетокот ги убивале тие питови што ќе покажеле агресивност спрема човек,бидејќи во рингот каде што се бореле кучињата имало и човек.Така да не продаваме ние муда за бубрези,туку ти.
Тури му пепел братче,сака да ги уништи питовите овој.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711

.

Izaiah Gregory Cox

И пак,незнаеш а збориш.Ме обвинуваш дека со другар ми идам на тие борби ? сум бил еднаш,и никад више.До каде со ваквово твое обвинување ? дефинитивно ти е многу досаден животот друже.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126

Пак ќе ти кажам...не сум за бан али сум за рестрикции ПОШТО ИМ Е ВО ГЕНОТ

History of the Pit Bull

Like many modern breeds, it is impossible to be completely sure of the details of the American Pit Bull Terrier's long history. However, many pit bull enthusiasts believe the origins of the breed can be traced back to antiquity and the Molossian family of dogs. The Molossian family of dogs bears the name of the people with whom they were most often associated - the Molossi tribe, a group of people who lived in ancient Greece and favored the use of robust, muscular dogs in warfare. Officially termed canus molossi (dogs of the Molossi), these animals were reknowned for their fierceness, and for their innate ability to intimidate the enemies of the tribe.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
И пак,незнаеш а збориш.Ме обвинуваш дека со другар ми идам на тие борби ? сум бил еднаш,и никад више.До каде со ваквово твое обвинување ? дефинитивно ти е многу досаден животот друже.
Јас не одам на борби со кучиња. Ниту "еднаш само".

Она за што единствено те обвинувам е дека си помалку компетентен да зборуваш за проблемов отколку што мислиш. Дури и покрај твоето „сеопфатно„ искуство од чувањето на твојот питбул.

.
74годишен старец ужасно искасапен од комшиските 2 питбула на сопствениот трем. Кога помошта пристигнала, едната рака му била одгризна, втората едвај била споена со телото а лицето му било растргнато.

http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2011.php

Roy McSweeney

74-years old | Putnam County, FL

Roy McSweeney, 74-years old, was horribly mutilated by his neighbors two pit bulls on June 10. When rescue personnel arrived, the victim's right arm had been amputated; his left arm was partially amputated and he was suffering from severe facial injuries. The disabled veteran had been working in his front yard when the dogs jumped the fence and attacked. McSweeney was rushed to Shands Hospital in Gainsville and underwent immediate surgery. The same two pit bulls, owned by Deanna Blitch, had mauled two other men in the in the past. Blitch told authorities after the attack on McSweeney that she no longer owned the dogs. But her son William Blitch said the animals were in the home and brought them out to animal control officials. (One of the previous attacks involved a friend of William who was badly injured by the dogs.) The other previous victim, Robert Floyd, retained a Gainsville law firm in the wake of his attack. After McSweeney succumbed to his injuries on June 15, the McSweeney family retained the same group who stated to Jacksonville.com that both victims were "completely failed" by police and laws meant to regulate dangerous dogs.

Date of death: June 15, 2011 Chained: No
Breed of dog: Pit bulls (2) Relationship to dog: Nonfamily
Sex of dog: Unknown Owner of dog: Neighbor
Spay/Neuter: Unknown Multiple dogs: Yes
On/Off property: Off Criminal charges: Pending

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Јас не одам на борби со кучиња. Ниту "еднаш само".

Она за што единствено те обвинувам е дека си помалку компетентен да зборуваш за проблемов отколку што мислиш. Дури и покрај твоето „сеопфатно„ искуство од чувањето на твојот питбул.

.
74годишен старец ужасно искасапен од комшиските 2 питбула на сопствениот трем. Кога помошта пристигнала, едната рака му била одгризна, втората едвај била споена со телото а лицето му било растргнато.

http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2011.php

Roy McSweeney

74-years old | Putnam County, FL

Roy McSweeney, 74-years old, was horribly mutilated by his neighbors two pit bulls on June 10. When rescue personnel arrived, the victim's right arm had been amputated; his left arm was partially amputated and he was suffering from severe facial injuries. The disabled veteran had been working in his front yard when the dogs jumped the fence and attacked. McSweeney was rushed to Shands Hospital in Gainsville and underwent immediate surgery. The same two pit bulls, owned by Deanna Blitch, had mauled two other men in the in the past. Blitch told authorities after the attack on McSweeney that she no longer owned the dogs. But her son William Blitch said the animals were in the home and brought them out to animal control officials. (One of the previous attacks involved a friend of William who was badly injured by the dogs.) The other previous victim, Robert Floyd, retained a Gainsville law firm in the wake of his attack. After McSweeney succumbed to his injuries on June 15, the McSweeney family retained the same group who stated to Jacksonville.com that both victims were "completely failed" by police and laws meant to regulate dangerous dogs.

Date of death: June 15, 2011 Chained: No
Breed of dog: Pit bulls (2) Relationship to dog: Nonfamily
Sex of dog: Unknown Owner of dog: Neighbor
Spay/Neuter: Unknown Multiple dogs: Yes
On/Off property: Off Criminal charges: Pending
Јас ти кажав зошто си ти не компетентен да збориш за ова,повели кажи зошто јас не сум ?

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Добро бе никој ли од вас не го гледал Cesar-The Dog Whisperer???

Па човекот се служи со питбул,за да ги рехабилитира другите кучиња.

Ако не сте го гледале Cesar тогаш никогаш нема ништо да ви биде јасно за кучињата.

Плус 90% од емисиите се за агресивни кучиња од малите раси....кои дури изгледаат одвратно со нивните 200грама месо,да напаѓа се живо што мрда.:)

Многу поретко се среќава кај големите раси да има агресија,бидејќи си имаат свој простор на живеење...а овие помалите раси,бидејќи по цел ден ги мазат како бебиња се пореметуваат психички.

Значи секое куче можете да го претворите во ѕвер или обратно.....тоа е исто како кај луѓето...криминалци,и агресивни луѓе се оние на кои што не им е дадена соодветно внимание во текот на нивниот развој.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Пак ќе ти кажам...не сум за бан али сум за рестрикции ПОШТО ИМ Е ВО ГЕНОТ

History of the Pit Bull

Like many modern breeds, it is impossible to be completely sure of the details of the American Pit Bull Terrier's long history. However, many pit bull enthusiasts believe the origins of the breed can be traced back to antiquity and the Molossian family of dogs. The Molossian family of dogs bears the name of the people with whom they were most often associated - the Molossi tribe, a group of people who lived in ancient Greece and favored the use of robust, muscular dogs in warfare. Officially termed canus molossi (dogs of the Molossi), these animals were reknowned for their fierceness, and for their innate ability to intimidate the enemies of the tribe.
Пак не дупиш у здрав мозок.Сите знаеме дека питот е створен,првично за борба со бикови,и лов,а после тоа се користел за борба со кучиња.Уште од борбите со бикови,биле убивани тие што ќе покажат агресивност спрема човек,пошо во рингот кај што се борел питот,имало и луѓе.Од кај го зема ова ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
Јас ти кажав зошто си ти не компетентен да збориш за ова,повели кажи зошто јас не сум ?
Ти се сам си кажа и покажа колку си компетентен.

Алооо човеку,за пепел си пошто коментираш за нешто што не го знаеш.Да ти појаснам,немаш никакво куче,не си имал контакт со пит повеќе од 5 минути...
За пепелта ти кажав каде да ја ставиш.
Од која „втора„ страна ќе ја гледаш информацијата за бабата од 60 години чии што питбули и го убиле внукот и ја искасапиле и неа а она ни со нож не успеала да се одбрани? Што да осудам тука? Кучињата НЕ биле малтретирани! Бабата НЕ била криминалец, НЕ ги носела на борби! Што сакаш друго, дали биле од леглото на Цезар Милан??!!?!?!?!???

Па нели ти наведов и случај и со активист за правата на питбулите, и самата завршила искасапена. Активист за правата на питбулите го обвинуваш дека го малтретирал сопственото куче?

Па стотици вакви настани има, СИТЕ со питбули, понекој со ротвајлер... СИТЕ се малтеретирани кучиња? Ти кажуваат дека многу се домашни кучиња од нормални семејства. Дали имало скриени нерегуларности? Можеби кај некои случаи. Кај СИТЕ случаи?

НЕ!

Ајде во долниот случај најди нерегуларности, питбулот бил чуван од кутре. НЕ бил никако малтретиран, НЕ бил дресиран за борба, 5 години НЕ направил никаков проблем, се додека еднаш едноставно не го убил 11 годишното бебе.

Не залајал, не заржал, само на поминување го зграбил и го убил бебето!

.
Уште еден страва и ужас случај каде домашното милениче, 5 години стариот питбул чуван во семејството уште како кутренце, го нападнал и растргнал 11месечното бебе во креветот. Таткото морал да испука 8 куршуми за да го одвои ѕверот од бебето. За бебето кога се родило викале дека е чудо, затоа што на родителите лекарите им рекле дека нема никогаш да можат да имаат бебе.

Leonard Lovejoy Jr.

11-months old | Eastpointe, MI

Leonard Lovejoy Jr., 11-months old, was killed by his family's pit bull as he stood on the bed. The boy's father used a .45 caliber handgun to kill the dog -- he reportedly shot 8 bullets at the dog. The dog was 5-years old and had been raised by the victim's father since it was a puppy. In a press conference following the attack, the victim's uncle, Terrence Lovejoy, urged parents to "get rid" of pit bulls. He also stated that the dog "didn’t growl, didn’t bark," just walked over and grabbed the child. He described the incident as "a sneak attack on my nephew." Little Leonard was known as a "miracle child." The couple had been told they could not have children. The family also had a "Beware of Dog" sign on their fence. [source citations]

Date of death: April 22, 2009 Chained: No
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Family
Sex of dog: Male Owner of dog: Parents
Spay/Neuter: Unknown Multiple dogs: No
On/Off property: On Criminal charges: No

Kajgana Shop

На врв Bottom